Tøende permafrost kan slippe farlige vira, bakterier og radioaktivt affald fri

26. oktober 2021 kl. 15:156
Tøende permafrost kan slippe farlige vira, bakterier og radioaktivt affald fri
Illustration: ESA.
Den nordligere halvkugles permafrost gemmer på meget mere end metan, der risikerer at blive frigivet og potentielt udgøre en fare for mennesker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den tøende permafrosts konsekvenser leder hurtigt tankerne hen på enorme udledninger af metan. Men nu viser forskning fra NASA og ESA, at det klimarelaterede problem også kan frigive antibiotika-resistente bakterier, ukendte vira, farlige kemikalier og radioaktivt affald fra atomubåde og -prøvesprængninger.

»Tøende permafrost truer med at frigive biologiske, kemiske og radioaktive materialer, der har været låst fat i årtier til hundredetusindvis af år. Når disse bestanddele kommer ud i miljøet igen, så kan de potentielt forstyrre økosystemets funktioner, reducere bestandene af unikt arktisk dyreliv og bringe menneskers sundhed i fare,« fremgår det af forskningsartiklen 'Emergent biogeochemical risks from Arctic permafrost degradation' publiceret i Nature Climate Change.

På den nordlige halvkugle strækker permafrosten (jord eller klippe som er konstant frosset i mindst to år) sig over mere end 23 millioner kvadratkilometer. Mellem 1955 og 1990 udførte Sovjetunionen 130 atomprøvesprængninger ud for det nordlige Ruslands kyst. Derudover er over 100 atomubåde blevet skrottet i det Arktiske Hav ved det nordlige Sibirien. Trods et forsøg fra den russiske regering på at rense det radioaktive affald op, så har forskere tidligere fundet høje niveauer af plutonium og cæsium i sediment, is, planter og jord.

Den arktiske permafrost indeholder også en lang række naturligt forekomne metaldepoter, heriblandt en række sundhedsskadelige såsom arsenik, kviksølv og nikkel, der er blevet udvundet gennem årtier, hvilket har forårsaget alvorlige forureninger på titusindvis af kvadratkilometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er der med den atmosfæriske cirkulation gennem tiden strømmet en række nu forbudte stoffer og kemikalier såsom insektbekæmpelsesmidlet DDT og PCB til den arktiske permafrost, hvor de er blevet fanget, men altså nu risikerer at blive frigivet til atmosfæren igen, efterhånden som permafrosten smelter.

Dyreliv, bakterier og virusser

I Sibirien og Arktis findes nogle af de mest sårbare økosystemer i verden, og sammen med en øget vandgennemstrømning som følge af den tøende permafrost kan de kemikalier og stoffer skade dyreliv og også på den måde finde vej til den menneskelige fødekæde, advarer forskerne.

I forskningsartiklen beskrives det også, hvordan permafrost med en dybde på mere end tre meter er et af de få miljøer på Jorden, som ikke har været udsat for moderne antibiotika, og at der er fundet mere end 100 forskellige antibiotikaresistente mikroorganismer i Sibiriens dybe permafrost, som kan blande sig med smeltevand og skabe nye antibiotikaresistente arter.

Tidligere forskning har fundet ikke tidligere kendte virusarter i den arktiske permafrost. Eksempelvis den såkaldte pandoravirus, som menes at have været almindelige for omkring 30.000 år siden. I 2014 fandt forskere to af disse pandoravirus omkring 30 meter under permafrosten langs den sibiriske kyst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis kan disse pandoravirus kun inficere encellede amøber og ikke mennesker. Men andre, ukendte vira samt amøber kan potentielt sprede sig til mennesker efter at have været bevaret i hundreder eller tusinder af år i den arktiske is.

NASA-forsker: »Vi har ingen ide om, hvad de kan gøre«

I forskningsartiklen understreges det, at man i dag kun har en meget begrænset indsigt i risici forbundet med frigivelsen af eksempelvis nye mikroorganismer og kemikalier. Der opfordres derfor til yderligere forskning i potentielle risici, og hvordan de eventuelt kan afbødes, fremgår det af en pressemeddelelse på det europæiske rumagentur ESA’s hjemmeside.

»Vi har en meget lille forståelse af, hvilken slags ekstremofiler - mikrober, der lever under mange forskellige forhold i lang tid - har af potentiale for at dukke op igen. Det er mikrober, der har udviklet sig sammen med sådan noget som kæmpedovendyr eller mammutter, og vi har ingen ide om, hvad de kan gøre, når de slipper ud i vores økosystemer,« lyder det fra Kimberley Miner, der er hovedforfatter på studiet og forsker ved NASA Jet Propulsion Lab.

Illustration: ESA.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
29. oktober 2021 kl. 23:53

Pointen i artiklen er netop AT MAN IKKE VED hvad konsekvenserne af denne udvikling er!

Pointen er at disse ting allerede findes i naturen, nogle helt naturligt andre som resultat af tidligere menneskelig aktivitet. Indtil videre bundet i permafrosten, så frygten går på at en kommende global opvarmning kan optø permafrosten og dermed forårsage spredning af farligt biologisk materiale samt kemiske og radioaktive stoffer.

Det taler da netop for at tage alle midler i brug for at bremse den globale opvarmning, herunder udnyttelse af atomenergi i meget større omfang end hidtil, hvis det kan være med til at sikre at ting der gemmer sig i permafrosten bliver hvor de er !

19
29. oktober 2021 kl. 23:22

Er det ikke bare den sædvanelige sang fra de inkarnerede KK tilhængere som synes at være klogere end alverdens forskere? Pointen i artiklen er netop AT MAN IKKE VED hvad konsekvenserne af denne udvikling er! Men hr Fos ved med sikkerhed at det plutonium som er præcis ligeså radioaktivt nu som det var da det blev dumpet for 50 år siden er ganske ufarligt.... OMG! Vi lader lige billedet stå et øjeblik og tæller til ti..... eller vent tæl til 25.000 år

18
29. oktober 2021 kl. 22:53

Hvorfor skriver ingeniøren om radioaktivt materiale som om det er det farligste der findes på planeten, når det i praksis er ufarligt.</p>
<p>Er det mangel på forståelse for emnet?

Det er virkelig svært at tage sådanne kommentarer seriøst. Radioaktive materialer skal omgåes med. varsomhed og det er bestemt ikke noget der skal spredes i naturen. Hvis du virkelig mener at radioaktive materialer er helt ufarlige er det vist dig der mangler forståelse. Selv de helt små mængden fra gasarten radon tages alvorligt nok til at lovgivningen kræver lufttætte membraner i nybyggeri i Danmark men det synes du måske også er noget pjat?

17
28. oktober 2021 kl. 20:06

Der har været foretaget over 2000 prøvesprængninger af atomvåben rund omkring på jorden, så hvorfor skulle optøet permafrost pludseligt gøre dette til et nyt problem.

Hvorfor skriver ingeniøren om radioaktivt materiale som om det er det farligste der findes på planeten, når det i praksis er ufarligt.

Er det mangel på forståelse for emnet?

Når permafrosten tør op så frigives der både metan og CO2 i gigantiske mængder som er drivhusgasser. Det er en langt større trussel mod os end radioaktive materialer som er 30-50 år gamle, og kun optræder i minnimale mængder.

16
27. oktober 2021 kl. 14:08

Svaret på dit spørgsmål står egentlig i artiklen:

Derudover er over 100 atomubåde blevet skrottet i det Arktiske Hav ved det nordlige Sibirien. Trods et forsøg fra den russiske regering på at rense det radioaktive affald op, så har forskere tidligere fundet høje niveauer af plutonium og cæsium i sediment, is, planter og jord.

3
26. oktober 2021 kl. 17:13

"Tøende permafrost kan slippe farlige vira, bakterier og radioaktivt affald fri"

Radioaktivt affald? Det er forhåbentligt gravet ordentligt ned. Jeg håber da ikke vores nabolande er bedre til at grave affald ned end os (mink, mink, mink).