To spritnye vindmølleparker skal drive Apples datacentre
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

To spritnye vindmølleparker skal drive Apples datacentre

Det nye datacenter skal lige som datacentret ved Foulum ligge lige ved siden af en stor transformatorstation, Kassø. I Foulum mødes det danske elnet med en forbindelse til Norge, og i Kassø er der tilsvarende en forbindelse til Tyskland. Illustration: ukendt (fra Version2)

Opdateret klokken 16:48 med kommentar fra Greenpeace

Amerikanske Apple har tilsyneladende ikke tænkt sig at belaste de danske vindmøller og kraftværker, når it-giganten slår dørene op for to nye datacentre i Viborg og som offentliggjort i morges ved Kassø nær Aabenraa.

Apple har som Facebook sagt, at man anlægger store centre i Danmark, fordi der er let adgang til grøn energi. Og Google har i juni bekræftet, at man har købt en stor grund i Fredericia: formentlig også for at anlægge et datacenter.

Kritikken har så lydt på, at hvis it-giganternes enorme datacentre tapper grøn energi, vil vores anden energi i Danmark blive mere sort, fordi udbuddet af grøn energi er konstant, indtil der bygges nyt, mens kraftværker og nabolande kan skrue op for leverancen af 'sort' energi.

Nu fortæller Apple, at selskabet har taget højde for den danske kapacitet, og at virksomheden derfor har aftalt med en unavngiven dansk partner i energisektoren at udvikle to nye landvindmølleparker, oplyser Børsen på baggrund af et Ritzau-telegram.

Læs også: Nu er det store spørgsmål til Apple: Hvor skal energien komme fra?

Apple vil ikke fortælle, hvem aftalen er indgået med, men ifølge nyhedsbureauet bliver der tale om nye vindenergi-projekter, der kun bliver til noget på grund af aftalen med Apple. Og der bliver ikke tale om brug af subsidier eller støtteordninger.

Ritzau angiver elforbruget til 'relativt beskedne' 7 MW for hvert datacenter, som dog vil vokse til 30 MW i løbet af fem år. Det står ikke klart, hvad nyhedsbureauet mener med den formulering, men læsere, der kender til sagen, må meget gerne oplyse det ventede forbrug i MWh i debatten under artiklen.

Greenpeace: Det bør inspirere Google og Facebook

Miljøorganisationen Greenpeace siger i en skriftlig kommentar, at Apple fortjener ros for at gentage sine løfter om udelukkende at bruge vedvarende energi.

Læs også: Apple bygger sit andet danske datacenter ved Aabenraa

»Det er afgørende, at Apple tilsyneladende allerede har projekter på tegnebrættet, hvor man rent faktisk vil stå bag opførelsen af ny vindkraft, der kan dække de to datacentres elforbrug med grøn strøm. Hvis selskabet blot spiste af den samlede grønne energi herhjemme, ville regningen havne hos de danske forbrugere og ikke mindst klimaet,« siger generalsekretær Mads Flarup Christensen.

Miljøorganisationen mener, at Apple med sin løsning til at skaffe grønne energi bør inspirere Facebook (og Google), der også har valgt Danmark på grund af samme ambitioner som Apple om selskabernes klimaaftryk.

Læs også: Odense vil lune sig i Facebooks spildvarme, men afgifter står i vejen

»Nu bør først og fremmest Facebook, der er længst fremme i sine planer herhjemme, fortælle, hvordan man her vil sikre nybygget, vedvarende energi, som kan dække et kommende datacenter i Odenses forbrug,« siger Mads Flarup Christensen.

Tja bliver da interessant at læse at Apple's services er nede fordi det ikke blæser.. Vind er skam fint nok men slet ikke stabilt til 24/7/365 drift så hvor får de strømmen fra når det ikke blæser hvor de to vindmølle parker står? og hvem skal betale for den backup kapasitet?

  • 12
  • 32

Tja bliver da interessant at læse at Apple's services er nede fordi det ikke blæser.. Vind er skam fint nok men slet ikke stabilt til 24/7/365 drift så hvor får de strømmen fra når det ikke blæser hvor de to vindmølle parker står? og hvem skal betale for den backup kapasitet?


De behøver ikke backup kapacitet.

De kan flytte det aktive datacenter derhen i verden hvor vinden blæser og lukke ned hvor vinden ikke blæser.

(edit): om de så gør det eller ej ved jeg ikke.

  • 6
  • 12

De bruger ikke 7MW om året. .
De bruger evt 7MWh om året.

Eller, det kunne faktisk være interessant at vide hvor mange MWh de bruger , og så kunne man diskutere hvor mange vindmølleparker de skal opføre

  • 18
  • 2