To mio. californiske elkunder får afbrudt strømmen for at forhindre skovbrand

I 2017 og 2018 hærgede skovbrande Californien - blandt andet i Woolsey ved Los Angeles. En af årsagerne var nedfaldne luftledninger. Brandene kostede mange menneskeliv og milliarder i tab. For at undgå en gentagelse har elselskabet PG & E nu lukket for strømmen til to mio. indbyggere, indtil vinden stilner af. Illustration: US Department of Agriculture- Forest Service / Peter Buschmann

To mio. indbyggere i Californien fik onsdag afbrudt strømmen. Årsagen er ifølge den lokale avis Sacramento Bee, at elselskabet PG&E frygter, at kraftig vind skal få deres luftledninger til at falde ned og forårsage fatale skovbrande, som det skete i 2017 og 2018.

Selskabet er ifølge mediet Forbes således allerede involveret i erstatningssager, hvor den samlede regning kan løbe op over 200 mia. kr.

Læs også: Over 40 personer er omkommet i Californiens dødeligste skovbrand

Derfor varslede selskabet i mandags, at det ville afbryde strømmen til omkring 500.000 virksomheder og boliger i løbet af onsdagen. Og torsdag kunne flere andre områder blive ramt, så i alt 16 procent af selskabets 5 mio. aftagere - altså omkring 800.000 aftagere - ville blive påvirket.

PG&E har også tidligere brugt samme metode, når det blæste kraftigt op, men den nuværende strømafbrydelse er den mest omfattende planlagte strømafbrydelse i statens historie. Det hidtil mest omfattende planlagte strømafbrydelse omfattede således kun 60.000 aftagere.

Ansat beskudt

Forholdsreglen er imidlertid ikke blevet venligt modtaget. Ifølge Sacramento Bee skød en bilist angiveligt efter en af PG&E’s arbejdskøretøjer, hvilket har fået selskabet til at udsende en pressemeddelelse med en opfordring til at undlade at lade sin utilfredshed gå ud over selskabets ansatte. Desuden har selskabet opsat barrikader omkring sit hovedkvarter i San Francisco.

Læs også: Mindst 1.500 bygninger ødelagt af skovbrande i Californien

Fra politisk hold er der heller ikke megen opbakning til selskabets strategi.

»Jeg er rasende, for det var slet ikke nødvendigt,« sagde guvernøren Gavin Newsom således under en pressekonference.

»De er under konkursbehandling på grund af årtiers forfærdeligt ringe ledelse. De har selv skabt disse problemer. Det var unødvendigt,« tilføjede han ifølge Sacramento Bee.

På nuværende tidspunkt er det uvist, hvornår strømmen kommer tilbage. Ifølge PG&E er de nødt til at tjekke »hver en tomme« af deres luftledninger, før strømmen kan sluttes til igen.

Derfor har de 45 helikoptere og 6.000 inspektionshold stående klar. Alligevel kan det tage op til fem dage, fra meteorologerne stopper kraftig vind-varslerne til strømforsyningen er reetableret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis jeg var CEO for tesla Powerwall, ville jeg nok skynde mig at postomdele nogle reklamer. Selvom jeg, grundlæggende, er stor modstander af alle former for reklamer.

(Sluger lige en portion dobbeltmoral!)

  • 1
  • 4

Omtalte CEO har Twittet at de straks opsætter powerwalls ved alle Supercharger ladestationer i de områder.

  • 0
  • 1

De har også en specialregel i netop Californien, som betyder, at hvis en brand kan spores tilbage til nedfaldne elledninger, så skal elselskabet betale hele erstatningen. Så dårlig ledelse eller ej, så er der lidt mere i det, bl.a. en latterlig blame-kultur og dårlig regulering. En åbenlys løsning er politisk at kræve ledningerne nedlagt i jorden, men uden tvang sker det bare ikke - heller ikke herhjemme.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten