To gamle robotter har lært nye tricks

Illustration: Boston Dynamics

Selvfølgelig kan man lære gamle cirkusheste nye tricks – eller i dette tilfælde en robot-hund. Det viser Boston Dynamics med de to nyeste videoer af robotterne Atlas og Spot. Både den humanoide robot Atlas og den firebenede Spot har været vist før, men de har begge fået tilført nye egenskaber.

Hvis vi tager Spot først, så blev mange af funktionerne præsenteret tidligere i år. Men udviklingen er nået så langt, at Boston Dynamics har besluttet, at private virksomheden kan lease en Spot. Der bliver ikke oplyst nogen pris – så mon ikke den er høj?

Spot ser noget spinkel ud med de lange tynde ben og smalle krop. Den er med andre ord langt fra de tidligere firbenede robotter, som Boston Dynamics tidligere har vist, for eksempel Big Dog fra 2004 og Wildcat fra 2013. Men på trods af størrelsen er den i stand til at bære fire mindre moduler på ryggen, for eksempel en scanner eller en gasdetektor. Der kan også monteres en arm, der kan gribe og løfte 14 kg.

Robotten Atlas er blevet forfinet gennem årene, siden den første gang blev vist i 2013. Illustration: Boston Dynamics

Men mest af alt er det nok Spots evne til at gå rundt i et ujævnt miljø, som imponerer. Derfor skriver Boston Dynamics også, at Spots mulige arbejdsopgaver ligger inden for inspektion af fabriksanlæg eller områder, hvor man ikke vil sende mennesker ind, fordi der måske er en gas-lækage.

Det ses tydeligt, når den bliver sendt ud på overflader, hvor de fleste mennesker lige skal koncentrere sig lidt ekstra – for eksempel en bunke meget løs jord. Spot har kameraer hele vejen rundt, så den hele tiden kan se, hvordan de fire ben er placeret, og hvor den skal træde næste gang. Hvis den skulle trille omkuld, er der også indbygget programmer til at rejse sig op igen. Men selv folkene fra Boston Dynamics erkender, at det ikke altid er muligt.

På trods af de fire ben er Spot ikke ligefrem en hurtigløber. Tophastigheden er 5,76 km/t eller almindelig rask gang. Batteriet rækker til 90 minutter og kan udskiftes.

Hold hellere afstand til hunden

Nu kunne man tro, at Spot inden for kort tid vil kunne erstatte din gamle Golden Retriever foran kaminen eller i sengeenden og blive menneskets bedste ven.

Men udsigterne er nok lange, for lige nu kan Spot kun gøre det, den får besked på, og da teknologimediet The Verge var på besøg for at se Spot, var der skarpe instrukser om at holde sig på god afstand af robotten. Ikke at nogen frygtede, at Spot ville gå til angreb som en anden muskelhund, men mere fordi Spot ikke er designet til at interagere med mennesker.

Spot er bare dum

Så når Spot på visse videoer viser evner, der ser ud til at være bevidste handlinger, for eksempel åbne en dør, så er forklaringen noget mere simpel: Den følger simpelthen en protokol og tager ikke noget initiativ på egen hånd undtagen at stoppe, når den når en væg. Målet med Spot har da også været at vise, hvad der er muligt rent fysisk for en robot i dag.

Men hvis Spot skal sendes ind i et fabrik med et gasudslip, så kan den fjernstyres blot ved at trykke på en skærm, der viser et billede af, hvad Spot ser, og så vil Spot selv finde rundt.

En parkour-robot

Hvor Spot gør sig bemærket ved at give indtryk af en eller anden form for praktisk anvendelse, så ser den humanoide robot Atlas til alene at være udviklet for at imponere med akrobatiske tricks, hvilket den også gør.

Hvis du har set Atlas før, så er det helt rigtigt. Vi skal helt tilbage til 2013, hvor den første version blev vist frem. I starten var robotten forbundet med kabler for at forsyne den med energi og signaler. Senere er der blevet vist Youtube-videoer af Atlas, som går rundt i skoven uden for Boston Dynamics' hovedkvarter. Der har også været film, der viste Atlas flytte rundt på pakker på et lager, og hvor robotten bliver væltet omkuld for igen at rejse sig op.

I modsætning til Spot, hvor alle led styres af elektriske aktuatorer, så får Atlas kraft til at bevæge de 28 led via hydraulik. Den er 1,5 meter høj og vejer 80 kg.

En bevægelse regnes ind i den næste

I den video, som Boston Dynamics nu har offentliggjort, er det naturligvis de forskellige bevægelser, som vækker opsigt. Men endnu mere imponerende er det, at de kædes sammen til en lang rutine.

Det betyder nemlig, at momentet fra den forrige bevægelse skal indregnes i den næste. Robotten ser ret sikker ud, men Boston Dynamics skriver i teksten til videoen, at Atlas har en succesrate på 80 procent, hvilket stadig må siges at være imponerende.