Tjernobyls radioaktive arv registreret i træer

Nærstudier af 100 fyrretræer viser, at træerne stadig lider efter at være blevet udsat for radioaktiv stråling for snart tre årtier siden.

»Mange af træerne har stærkt unormal vækst, og det afspejler virkningerne af mutationer og celledød som følge af stråling,« siger professor Tim Mousseau fra University of South Carolina, en af forskerne til undersøgelsen, til BBC News.

Det er første gang, at forskere har undersøgt så mange træer. Tidligere forskning har også antydet, at udsættelsen for stråling stadig havde konsekvenser for træerne, men de var bygget på nogle få stikprøver.

Tim Mousseau har siden 1999 udført feltstudier af træer inden for den 30 kilometer store udelukkelseszone omkring atomkraftværket i Tjernobyl i Ukraine, som blev ramt af den hidtil alvorligste kernekraftulykke i 1986.

Nu har holdet så udtaget prøver fra 12 forskellige lokaliteter og undersøgt over 100 skovfyr. Den træsort er udbredt i Europa og populær som tømmer.

Ifølge forskerne blev de værste virkninger registreret i de første par år efter ulykken, men overlevende træer og særligt unge træer synes særligt ramt.

Fukushimas træer skal undersøges

Professor Mousseau og hans team håber at følge op denne undersøgelse ved også at udføre studier i Fukushima-regionen i Japan, hvor tsunamien i 2011 førte til radioaktive udslip.

Indtil videre tyder deres begrænsede feltobservationer i de mest forurenede områder i Fukushima ikke på en lige så stor trædød som i Tjernobyl. Men holdet mener alligevel, at der er tegn, som er værd at undersøge nærmere:

»Vi har bemærket betydelige mængder af døde grene og trætoppe, der kunne indikere, at det har indflydelse på væksten,« siger Tim Mousseau.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan stemmer dette med de første rapporter om at alt liv i nærheden af Tjernobyl var udryddet, samt at der ikke ville kunne gro noget de næste mange hundrede år. Var det blot Ukraines forsøg på at få vestlig valuta til "katastrofehjælp". Eller har der ligget andet bag. Vi husker vel alle rapporter om hundrede måske tusinder af døde, og endnu flere der var hårdt ramt af strålesyge. Senere blev det til 38 omkomne, alle arbejdere eller brandmænd, der var beordret til at bekæmpe udslippet, i et forsøg på at skjule katastrofen. Skove af denne type (troldeskove) er såmænd almindelige i Danmark, dog ikke på grund af stråling, men enten dårlige jordbundsforhold, eller sygdom.

 • 0
 • 0

Ja, der er ikke meget "Breaking News" i artiklen. At træerne har taget skade er indiskutabelt og ret åbenlyst. Men vi ved jo af gode grunde ikke, hvad der var sket, hvis ikke man havde evakueret de ca. 50.000 indbyggere i Pripyat (heldigvis da).

 • 0
 • 0

Forstår godt du spørger til kilder Poul-Henning. Jeg har over tid forgæves forsøgt at få et overblik de reelle skader forårsaget af udslippet. For mig ser det ud til at mennesker er sluppet væk i tide og at naturen har lidt begrænset skade af udslippet, men drager enorm fordel af menneskers fravær. En interessant oplysning jeg er støt på er at regnorme, hvor der var mest nedfald, er skiftet fra ukønnet til kønnet formering, det gør arvemassen mere robust.

 • 0
 • 0

Enig med PHK (hov, lidt usædvanligt..), kilder tak. Fandt følgende på nettet: Spørg biolog Anders Pape Møller fra Paris, han var også med i projektet og artiklen. Han har tidligere fået kritik om sine metoder, se nedenfor. Mit indtryk er, at de tager udgangspunkt i "at selv lave mængder stråling skader", for derefter at bevise dette, hvilket i sig selv er problematisk. Jeg har ikke kunnet finde denne artikel fra dem om træer, da den sikkert er på trapperne og ikke "i print" = på nettet endnu. http://rsbl.royalsocietypublishing.org/con... om fugle http://rsbl.royalsocietypublishing.org/con... om insekter Her er dog kritik af deres metoder: http://rsbl.royalsocietypublishing.org/con... Her svarer http://rsbl.royalsocietypublishing.org/con... Mousseau og Møller igen på en af mange kritikere af deres metoder. Anders Pape Møllers metoder er også tidligere blevet kritiseret: http://www.the-scientist.com/?articles.vie... Artiklen nævnt i ing sættes i sammenhæng med resultaterne af bl.a. Elaine (sic) Cardis rapport her på en meget "farvet" blog: http://www.globalresearch.ca/meta-review-o...

Epidemolog Elizabeth (ikke Elaine) Cardis' rapport er summeret her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21396807, hvoraf det fremgår, at der ikke drages nogen slutninger om long-term exposures, men i stedet angives, at et forøget antal Thyroid-cancer blandt børn og unge er observeret og mulig forøget leukæmi-risiko hos Liquidators. Det her er igen et eksempel på generelt tendensiøs forskning kombineret med katastrofe-journalistik...som ing igen burde være vokset fra...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten