Tjernobyls muterede natur er ved at komme sig

Ved sidste kontrolpost på vej ind i Tjernobyls lukkede zone bliver jeg bedt om at vise mit pas. Den uniformerede mand kigger mistænksomt på mig, men lader os slippe igennem.

At køre mod Tjernobyl er som at tage en tur tilbage i tiden. Der bliver længere og længere mellem husene, og på markerne er traktorerne skiftet ud med hestetrukne plove. Det sidste menneske, vi ser på vejen, er en gammel bonde i hestevogn.

Vejen, vi kører på, er renset for radioaktivitet. Men så snart man går ud blandt træerne i skoven, stiger strålingen.

Alligevel trives dyrene tilsyneladende. Brune bjørne, ulve og europæisk bison er blot nogle af de arter, der har indtaget den 2.600 kvadratkilometer store lukkede zone - et område, som er mere end fire gange så stort som Bornholm.

Mutationer stabiliserer sig

Det første par år efter Tjernobyl-katastrofen viste undersøgelser af fluer, ifølge det internationale atomagentur IAEA, en stigning i antallet af mutationer. I tidens løb har tallet normaliseret sig mere og mere.

»Radioaktiviteten forhøjede mutationsraten både hos mus og insekter. Men det betyder ikke, at arten uddør,« påpeger chef i afdeling for affald og miljøsikkerhed hos IAEA, Louvat Didier.

Bladene og nålene på de høje træer, som stod vest for Tjernobyl, blev dræbt, da støvet fra den nedsmeltede atomreaktor 4 blæste forbi.

»Man kalder det for den røde skov,« fortæller guide i området Dennis Zabarin og peger på en klynge lysegrønne træer, som i hvert fald udadtil er kommet sig helt efter ulykken.

»I den røde skov er alt tilsyneladende regenereret. Hvis man ser på DNA, er det ikke lige så simpelt. Men det er bedre at have natur med skadet DNA og mutationer end ingen natur,« siger Louvat Didier fra IAEA.

Katastrofen gav tilsyneladende naturen et hårdt spark bagud. Til at begynde med skete en regression, og området havde færre dyr og planter. Men nu har naturen regenereret sig, og der er faktisk flere dyr, end da der boede mennesker i området.

Radioaktive mus forbudt i USA

Da amerikanske forskere ville i gang med at undersøge Tjernobyls mus for mutationer, løb de ind i problemer. Musene var nemlig så radioaktive, at de ikke måtte komme ind i USA.

Forsøgene fortsatte i Ukraine, og resultaterne var overraskende. Som tiden gik, havde musene ifølge IAEA faktisk færre mutationer end ikke-bestrålede mus. Forskerne mener, at den radioaktive stråling muligvis har gjort musenes celler bedre til at reparere muteret DNA.

De store dyr, som er rykket ind i området, er der endnu ingen, der har undersøgt for radioaktive skader. Ifølge Louvat Didier har der ikke levet nok generationer til at sige noget om, hvorvidt dyrene har taget skade.

»Men det er helt klart, at hvis du flytter menneskene, så kommer dyrene og naturen tilbage. På trods af strålingen,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I overskriften står der:

Vejen, vi kører på, er renset for radioaktivitet. Men så snart man går ud blandt træerne i skoven, stiger strålingen.

Fint nok, men nu er det her altså et teknisk forum, så foruden for de mange beskrivelser vil jeg gerne vide - hvor stor er strålingsniveauet i dag, og hvor stor er den naturlige baggrundsstråling? Karlo Brondbjerg

  • 0
  • 0

I overskriften står der: [quote] Vejen, vi kører på, er renset for radioaktivitet. Men så snart man går ud blandt træerne i skoven, stiger strålingen.

Fint nok, men nu er det her altså et teknisk forum, så foruden for de mange beskrivelser vil jeg gerne vide - hvor stor er strålingsniveauet i dag, og hvor stor er den naturlige baggrundsstråling? Karlo Brondbjerg[/quote]

  1. feb 2011 Fugle i Tjernobyl har mindre hjerner. Den radioaktiv stråling omkring atomkraftværket i Tjernobyl har betydet, at fuglene i området har fem procent mindre hjerner. Det hænger sammen med mindre udviklet intelligens, skriver forskere i journalen PLos One. http://ing.dk/artikel/116294 Citat: "... Det var især de yngre fugle, som var mindre end et år gamle, der havde mindre hjerner end normalt. Det antyder ifølge forskerne, at mange af fuglenes fostre slet ikke har overlevet på grund af baggrundsstrålingens effekt på fostrenes hjerner. ... Det samme hold forskere offentliggjorde sidste år en anden undersøgelse af dyrelivet i det 30 kilometer brede karantæneområde rundt om Tjernobyl. Undersøgelsen viste, at antallet af større pattedyr i området var på vej ned. ..."
  • 0
  • 0

26 år efter:

University of South Carolina (2012, April 19). Chernobyl radiation fells female birds, making chirping more frequent from lonely males. ScienceDaily: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/... Citat: "... The results, published in PLoS One, were clear: higher levels of contamination went hand-in-hand with greater male-to-female ratios. ... That observation means that some earlier Chernobyl data might beg an even more stark interpretation. "When we did the original censuses, the standard method for doing a bird count is birds that you can either see or hear," Mousseau said. "So our early estimates of abundance were probably overestimates in the contaminated areas." ... [b]The data also showed higher percentages of yearlings, rather than more mature birds, in the areas of higher contamination.[/b] "It's what we've seen for many years now," said Mousseau, the director of the Chernobyl Research Initiative at USC, which has sponsored studies on the long-term ecological and health consequences of the Chernobyl disaster since 1998, including many collaborations with this paper's co-author Anders Møller of the CNRS in France. [b]"Within the Chernobyl zone, it's very heterogeneous -- where the contamination levels are high, there are far fewer birds."[/b] ..."

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten