Tjernobyl skal brandsikres, inden reaktoren kan pilles ned

23 år efter katastrofen på Tjernobyls reaktor 4 er der stadig rum, hvor strålingen er så kraftig, at det er for farligt at gå derind.

Det er en stor udfordring for Grontmij Carl Bro, der sammen med den ukrainske ingeniørvirksomhed ADI skal udføre brandsikring, inden byggeriet af den nye overdækning, kan komme i gang.

For eksempel var der løbet regnvand ned gennem den nuværende utætte overdækning, fortæller Julia Marusyeh, international assistent hos den statslige ukrainske organisation, Chernobyl Nuclear Power Plant (ChNPP).

Læs også: Sådan bygges Tjernobyls nye sarkofag

Ingeniøren møder hende på ChNPP's kontor, der ligger under 100 meter fra den nedsmeltede reaktor.

»Efter vi havde lappet taget, pumpede vi vandet ud fra de rum, som det er muligt at gå ind i,« fortæller hun.

Vandet i de mest radioaktive rum måtte man lade være.

I vand til knæene

Også i bygningen ved siden af selve reaktor 4 er vandet trængt ind. Og det er denne bygning, som Grontmij Carl Bro og ADI skal sikre mod brand, fordi den skal huse folkene, der skal demontere reaktoren og den gamle overdækning, når den nye overbygning er færdig i 2012.

I de nederste rum står ingeniører fra ADI blandt kabler og rustne rør i vand til knæene. Vandet skal pumpes ud, inden brandsikringsarbejdet kan gå i gang.

Og man starter fra bunden fortæller brandingeniør hos Grontmij Carl Bro, Jonas Svensson.

»Der skal bygges nye vægge, døre og gennemføringer. Brandfarlige kabler skal fjernes, og der skal installeres brandalarm,« siger han.

For radioaktivt til sprinklere

I bygningen, der ligger mellem reaktorbygningen og turbinebygningen, skal der installeres brandspjæld, der kan lukkes, hvis der sker en røgudvikling i rummet. På den måde undgår man, at radioaktiv røg spreder sig fra rum til rum og til luften udenfor via ventilationssystemet.

Sprinklersystemer i et så radioaktivt miljø som ved reaktor 4 er ifølge Jonas Svensson problematisk.

»Man risikerer at skylle radioaktivitet med ud i vandet,« siger han.

I stedet installerer man et slukningssystem, der går under navnet Pyroteknisk Genereret Aerosol. Det er ironisk nok et gammelt russisk system.

»Slukningsmidlet bliver placeret i beholdere i de rum, som skal beskyttes. Ved aktivering opvarmes slukningsmidlet og opbygger en væskedamp, der spreder sig og slukker branden,« forklarer Jonas Svensson, der forventer, at arbejdet er færdigt om to år.

Det er et farligt arbejde, for strålingen hersker stadig.

Både de folk, der skal arbejde med brandsikringen, og de, der senere skal stå for nedrivningen af reaktoren, vil konstant være iført et dosimeter for at sikre, at de ikke får for meget radioaktiv stråling.

Dokumentation

(http://ing.dk/artikel/100314)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg glæder mig til at se de ultrasmå flade mennesker der skal arbejde på Tjernobyl-værket, iført et dosimeter. Hvordan dosimeteret sikrer mod stråling glæder jeg mig til at høre om fra artiklens forfatter.

Hvorfor er det ironisk at "Pyroteknisk Genereret Aerosol" systemet er et "gammelt russisk system"?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten