Tjek af jobopslag afslører: Arbejdsgiverne svigter nyuddannede ingeniører
Trods et boomende ingeniørarbejdsmarked er arbejdsgiverne ikke meget for at lukke fremtidens arbejdskraft ind på virksomhederne. En gennemgang af 200 tilfældigt udvalgte jobannoncer viser, at hovedparten af de ledige ingeniørjob sier de nyuddannede fra.
Det er en del af forklaringen på, at netop dimittenderne slås med ledighed. Således er 26,8 procent af alle ingeniører med under et års anciennitet uden arbejde. For resten af ingeniørerne er tallet 1,6 procent, viser den seneste ledighedsstatistik fra Akademikerne.
Nyuddannet og på jobjagt? Se hvor der er bud efter dig på Jobfinder.
Gennemgangen af de 200 jobannoncer afslører, at 172 af annoncerne, 86 procent, specifikt efterspurgte ansøgere med erfaring.
De resterende 14 procent af annoncerne nævnte eksplicit, at nyuddannede burde søge - eller også blev et krav om erhvervserfaring slet ikke nævnt.
Læs også: Jobmarkedet for ingeniører nærmer sig kogepunktet
Tendensen ærgrer Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen. Han anerkender, at nyuddannede ingeniører ikke kan gå direkte ind og bestride ethvert job, og at erfaring er en vigtig parameter. Men arbejdsgiverne har pligt til at investere i de unge, fastslår han:
»På samme måde som f.eks. industrien har en forpligtelse til at sørge for praktikpladser for teknikere og håndværkere, har ingeniørernes arbejdsgivere også en forpligtelse for at sørge for, at fødekæden holdes i gang. De bør tage de unge og kreative kræfter ind og investere i dem vel vidende, at det kræver noget tid, før vi kan høste det fulde udbytte af deres kompetencer og faglighed,« siger han.
Læs også: Dilemma: Hvordan skriver jeg et cv, når jeg mangler erhvervserfaring?
Med flaskehalse og optræk til ingeniørmangel er det ganske enkelt for dyrt kun at satse på erfarne ingeniører, mener Morten Thiessen:
»Sagen er, at selv om vi udklækker flere og flere ingeniører år for år, vil vi stadig ikke kunne følge med efterspørgslen. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade en stor gruppe videnarbejdere stå tilbage på perronen med fare for at de bliver så desillusionerede, at de måske helt forlader faget eller landet,« fastslår Morten Thiessen.
90 procent af de nyuddannede IDA-medlemmer er i job et år efter deres dimission.
