Titusindvis af danske patienter skal have udskiftet søvnapparater: Lydabsorberende skum er sundhedsskadeligt

29. november 2021 kl. 17:105
Titusindvis af danske patienter skal have udskiftet søvnapparater: Lydabsorberende skum er sundhedsskadeligt
Illustration: Philips.
Philips Respironics vil udskifte skum på en lang række respirations- og søvnapparater eller helt udskifte udstyret, fordi en lydabsorberende skum udsender sundhedsskadelige dampe når det nedbrydes. I Danmark benytter over 33.000 patienter den type medicinsk udstyr.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tusindvis af danskere har i flere måneder måttet vente i uvished på at få at vide, hvad der skal ske med det medicinske udstyr de er afhængige af i hjemmet til behandling af søvnapnø eller vejrtrækningsstøtte.

I sommers oplyste Philips Respironics, at der er risiko for, at det lydreducerende skum, der anvendes som materiale i flere af Philips Respironics’ apparater, kan nedbrydes og dermed udlede dampe og små partikler, som ifølge Phillips kan give hovedpine, irritation, betændelsestilstand, vejrtrækningsbesvær, kvalme eller opkast og muligvis være giftige og kræftfremkaldende. .

Læs også: 33.200 patienter berørt af fejl: Respiratorer risikerer at udlede sundhedsskadelige dampe

Fejlmelding Philips Respironics

Omfatter:
- CPAP-apparater, som bruges til behandling af patienter med søvnapnø
- Respiratorer og BiPAP-apparater, som bruges til vejrtrækningsstøtte
- Bi Level PAP, som bruges til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom

Her er den detaljerede liste over berørte produkter

Nu har Philips Respironics oplyst til Lægemiddelstyrelsen, at de vil udskifte skum eller hele udstyret på alt udstyr, som er i brug herhjemme. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lægemiddelstyrelsen har stor forståelse for den utryghed, der er opstået hos en del patienter, der bruger udstyret, men den information, som Lægemiddelstyrelsen indtil videre har modtaget i denne sag, indikerer dog, at den potentielle risiko forbundet med brugen af udstyret, indtil det bliver udskiftet eller repareret, er lav,« skriver Lægemiddelstyrelsen.

Antal patienter påvirket af udskiftningen

Region Hovedstaden: ca. 15.000 patienter
Region Sjælland: ca. 140 patienter, der tilbydes et apparat fra en anden leverandør end Philips
Region Syddanmark: Ca. 100 patienter
Regions Midtjylland: ca. 15.000 patienter
Region Nordjylland: ca. 3000 patienter

Kilde: Region Hovedstaden

Læs også: Cyborg: Elmotorer i knæproteser skal give sikre skridt

Lange udsigter til udskiftning

Da nyheden blev bragt i juni i år, var det både Philips og Lægemiddelstyrelsens anbefaling at patienterne skulle fortsætte med at anvende udstyret.

»Det er vigtigt at understrege, at mange patienter har levet med apparaterne i mange år. Og ifølge oplysninger fra Philips er risikoen for bivirkninger ved brug af apparaterne meget lille. Vi har heldigvis heller ikke oplevet, at patienterne er blevet syge, men med den nye og begrænsede viden,« skrev Region Hovedstaden i august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Philips Respironics har man indtil videre kun modtaget ganske få henvendelser om potentiel påvirkning af brugere som følge af nedbrydelse af det lydreducerende skum, som blandt andet kan skyldes høj varme, høj luftfugtighed og brugen af ozon til rengøring.

Det er regionernes og evt. sundhedsfaglige klinikkers ansvar at kontakte og informere danske patienter samt foretage en lægefaglige vurdering vedr. fortsat brug eller udskiftning af udstyr. Vurderingen skal bl.a. tage udgangspunkt i den enkelte patients sygdomshistorik

Det er endnu uvist hvor hurtigt udskiftningen kan foregå. Da meget udstyr i hele verden er ramt at dette problem, vil udskiftningen foregå løbende i takt med, at ny skum eller udstyr produceres, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Brugt i årevis

Patienterstatningen, der giver erstatning for skader efter sygdomsbehandling i Danmark, har meldt ud, at der vil være mulighed for at søge erstatning, hvis man har anvendt et af Philips-apparater. Der skal dog kunne påvises en overvejende sandsynlig sammenhæng mellem patientens gener og behandlingen, altså fejlen i apparatet. Og det kan være vanskeligt i sager, hvor symptomerne også kan skyldes mange andre forhold, lyder det fra Patienterstatningen.

»Mange patienter har brugt apparatet fra Philips i flere år og vil sandsynligvis have haft for eksempel hovedpine eller kvalme, som ikke skyldes apparatet. Men der kan også være patienter, som har fået langvarige gener eller alvorlig sygdom på grund af apparaterne. Mener man selv, at det er tilfældet, så synes jeg, at man skal kontakte os og høre om mulighederne for erstatning,« siger direktør Karen-Inger Bast i en pressemeddelelse.

Læs også: EU vil udskyde nye regler for udstyr til medicinske test

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. november 2021 kl. 23:53

Den bagved siddende "kasse" er en vandbads beholder, som fugter luften der kommer fra maskinen foran, via den tilslutning Axel Egeløv omtaler. Så luften fra selve CPAP-maskinen er den samme med og uden vandbad. For lige at understrege, så er den den forreste del (CPAP aparatet), som indeholder skummet.

4
30. november 2021 kl. 14:02

Jeg bruger også et Philips Respironics udstyr; men mit udstyr består kun af den forreste del med de runde hjørner, som er vist på billedet. Slange er stukket ind på bagsiden af denne og ikke på en bagpå siddende firkantet kasse. Der er formentlig i denne kasse skumplasten sidder. Advarslen burde måske udvides til, at det kun er Philips Respironics apparater med denne (firkantede) kasse, der er problemer med. Måske kunne kassen fjernes og slangen sætted direkte ind i den forreste del, som den er på mit udstyr. Så støjer apparatet måske mere; men den sundhedsskadelige del er fjernet.

3
30. november 2021 kl. 11:36

Tak for at dele denne historie - jeg bruger den pågældende Philips maskine og frygter at jeg måske også bliver negativt påvirket helbredsmæssigt af skummet.

Herudover synes jeg de fleste ligger for lidt vægt på at det faktisk er laaaaang tid siden at det blev kendt, at Philips maskinerne kan være farlige - og da folk er afhængige af at bruge dem, er det lidt pest eller kolera, når myndighederne er så langsomme som de er. Jeg tror desværre det skyldes at patientgruppen ikke er interessant for flertallet i befolkningen og dermed ikke interessant for politikere og myndigheder.

2
30. november 2021 kl. 11:07

Kære Lægemiddelstyrelse, det er noget ævl I melder ud!

Vi har haft det på nært hold og "Vi har heldigvis heller ikke oplevet, at patienterne er blevet syge" er fuldstændig uden hold i virkeligheden. Det tog lang tid for vores gode ven at gennemskue at det var hans maskine fra Philips der forårsagede nedsat lungekapacitet, svimmelhed, drænende træthed og total mangel på livskvalitet. Henrik er pensioneret malermester og har passet småjobs ved siden af sin pension, men var ude af stand til at passe det. Vi troede alle at det var grundet en hjerteoperation, men det blev faktisk kun værre. Heldigvis har han nu fået skiftet maskinen til en anden leverandør og er han genvindet det meste af sin tidligere gode form, hans alder taget i betragtning. Henrik burde få en erstatning fra Philips, men desværre er vores retssystem indrettet således at når man passerer pensionsalderen er man ikke længere berettiget til erstatning eller også er den så lav at det er latterligt.

1
30. november 2021 kl. 06:02

Det er ganske vist en anden forfatter, men alligevel vil jeg (skamløs) gentage min kommentar fra dengang i sommers:

mindre-off-topic: Kan Philips have valgt et for billigt "skumfidusprodukt"?

Hvilken journalists udgave mon kom/kommer i bladet?

Debatten (eller debnitten) degenerede iøvrigt til et skænderi om luftforurening. Skal vi også gentage det? Nej vel?