Tusindvis af danskere har i flere måneder måttet vente i uvished på at få at vide, hvad der skal ske med det medicinske udstyr de er afhængige af i hjemmet til behandling af søvnapnø eller vejrtrækningsstøtte.
I sommers oplyste Philips Respironics, at der er risiko for, at det lydreducerende skum, der anvendes som materiale i flere af Philips Respironics’ apparater, kan nedbrydes og dermed udlede dampe og små partikler, som ifølge Phillips kan give hovedpine, irritation, betændelsestilstand, vejrtrækningsbesvær, kvalme eller opkast og muligvis være giftige og kræftfremkaldende. .
Læs også: 33.200 patienter berørt af fejl: Respiratorer risikerer at udlede sundhedsskadelige dampe
Omfatter:Fejlmelding Philips Respironics
- CPAP-apparater, som bruges til behandling af patienter med søvnapnø
- Respiratorer og BiPAP-apparater, som bruges til vejrtrækningsstøtte
- Bi Level PAP, som bruges til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom
Nu har Philips Respironics oplyst til Lægemiddelstyrelsen, at de vil udskifte skum eller hele udstyret på alt udstyr, som er i brug herhjemme. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.
»Lægemiddelstyrelsen har stor forståelse for den utryghed, der er opstået hos en del patienter, der bruger udstyret, men den information, som Lægemiddelstyrelsen indtil videre har modtaget i denne sag, indikerer dog, at den potentielle risiko forbundet med brugen af udstyret, indtil det bliver udskiftet eller repareret, er lav,« skriver Lægemiddelstyrelsen.
Region Hovedstaden: ca. 15.000 patienter Kilde: Region HovedstadenAntal patienter påvirket af udskiftningen
Region Sjælland: ca. 140 patienter, der tilbydes et apparat fra en anden leverandør end Philips
Region Syddanmark: Ca. 100 patienter
Regions Midtjylland: ca. 15.000 patienter
Region Nordjylland: ca. 3000 patienter
Læs også: Cyborg: Elmotorer i knæproteser skal give sikre skridt
Lange udsigter til udskiftning
Da nyheden blev bragt i juni i år, var det både Philips og Lægemiddelstyrelsens anbefaling at patienterne skulle fortsætte med at anvende udstyret.
»Det er vigtigt at understrege, at mange patienter har levet med apparaterne i mange år. Og ifølge oplysninger fra Philips er risikoen for bivirkninger ved brug af apparaterne meget lille. Vi har heldigvis heller ikke oplevet, at patienterne er blevet syge, men med den nye og begrænsede viden,« skrev Region Hovedstaden i august.
Ifølge Philips Respironics har man indtil videre kun modtaget ganske få henvendelser om potentiel påvirkning af brugere som følge af nedbrydelse af det lydreducerende skum, som blandt andet kan skyldes høj varme, høj luftfugtighed og brugen af ozon til rengøring.
Det er regionernes og evt. sundhedsfaglige klinikkers ansvar at kontakte og informere danske patienter samt foretage en lægefaglige vurdering vedr. fortsat brug eller udskiftning af udstyr. Vurderingen skal bl.a. tage udgangspunkt i den enkelte patients sygdomshistorik
Det er endnu uvist hvor hurtigt udskiftningen kan foregå. Da meget udstyr i hele verden er ramt at dette problem, vil udskiftningen foregå løbende i takt med, at ny skum eller udstyr produceres, oplyser Lægemiddelstyrelsen.
Brugt i årevis
Patienterstatningen, der giver erstatning for skader efter sygdomsbehandling i Danmark, har meldt ud, at der vil være mulighed for at søge erstatning, hvis man har anvendt et af Philips-apparater. Der skal dog kunne påvises en overvejende sandsynlig sammenhæng mellem patientens gener og behandlingen, altså fejlen i apparatet. Og det kan være vanskeligt i sager, hvor symptomerne også kan skyldes mange andre forhold, lyder det fra Patienterstatningen.
»Mange patienter har brugt apparatet fra Philips i flere år og vil sandsynligvis have haft for eksempel hovedpine eller kvalme, som ikke skyldes apparatet. Men der kan også være patienter, som har fået langvarige gener eller alvorlig sygdom på grund af apparaterne. Mener man selv, at det er tilfældet, så synes jeg, at man skal kontakte os og høre om mulighederne for erstatning,« siger direktør Karen-Inger Bast i en pressemeddelelse.
Læs også: EU vil udskyde nye regler for udstyr til medicinske test
