Titusinder skønnes omkommet

Titusinder af mennesker er omkommet i de to 110 etager høje tårne, som huser World Trade Center i New York. Det skønner Danmarks førende ekspert i brandsikring, civilingeniør og master i brandsikring, Finn Buus Steffensen, der er sikkerhedschef hos Niras.

Finn Buus Steffensen har fulgt tragedien hele eftermiddagen på tv og hans vurdering baserer sig på de hidtil offentliggjorte oplysninger om, at der til daglig arbejder 40-50.000 mennesker i de to bygninger, der huser New Yorks finansielle centrum. Desuden besøger cirka 70.000 personer hver dag bygningerne.

De to bygninger blev omkring klokken 15 ramt af to selvmordsfly og godt en time efter styrtede tårnene sammen. Flyene ramte omkring 85. etage og satte de to tårne i brand.

»Mit bud er, at titusinder er døde. Folk der er sad over det sted, hvor flyene ramte, er prisgivet. Og det er sandsynligvis ikke ret mange af de øvrige, der nåede at komme ud. Evakueringsplanerne i mange amerikanske skyskrabere baserer sig på sikkerhedselevatorer, hvor passagererne typisk skal skifte fra en brandsektion til en anden undervejs. Men elevatorerne er afhængige af, at installationer i huset virker, og det har de næppe gjort,« siger Finn Buus Steffensen.

Han forklarer, at selve turen ud af bygningen er det mindst krævende ved en evakuering.

»Reaktions- og beslutningsprocessen er det vigtigste. Og i sådan en situation er der ingen der har overblik og kan træffe beslutninger,« siger Finn Buus Steffensen.

Han tilføjer, at ingen bygninger er indrettet efter at tackle så ekstreme attentater, som World Trade Center og senere forsvarsministeriet Pentagon i Washington, blev udsat for.

»Vi skal ikke indrette vores bygninger efter den slags. Så kommer vi helt ud på overdrevet, hvor pengene ville være langt bedre brugt på noget andet - eksempelvis trafiksikring,« siger han.