Tisgul farve kan vaskes af norsk operahus - indendørs

Den gule farveændring af marmoroverfladerne på den norske opera er til at vaske væk. Indendørs, i hvert fald.

Det er konklusionen på den rapport, Sintef Byggforsk har udarbejdet for det norske byggeforskningsinstitut, Statsbygg.

»Vi finder det sandsynligt, at den indtrufne farveændring er af organisk eller organometallisk karakter. Uanset hvilken forbindelse det er, kan farven fjernes,« hedder det i rapporten fra Sintef.

Ideen i nordmændenes nye smukke operabygning, er at den skal rejse sig som et kridhvidt isbjerg inde i bunden af Oslo-fjorden. (Foto: Statsbygg). Illustration: Statsbygg.

Det storstilede operaprojekt har i den seneste tid været på nordmændenes læber, da den kridhvide, italienske Carrara La Facciata-marmor henover efteråret er blevet mere og mere gullig på gulvene inden døre og på det skrå tag udendørs.

Indtil videre går Sintefs hypotese på, at det gule strejf i den kridhvide marmor inden døre har en sammenhæng med fugt og pH-niveau.

»Fugt er primært kommet op igennem fugerne, eventuelt i kombination med fugt, som trækkes op kapillært gennem stentykkelsen, og har lokalt ført til et højt indhold af fugt med høj pH-værdi i stenen,« hedder det i rapporten.

Hvad der er den egentlige årsag til gulningen af operamarmoren, skal Sintef nu i gang med at undersøge nærmere. Og samtidig skal det undersøges, om misfarvningen af marmoren udendørs på operaen er af tilsvarende karakter som på gulvene inden for.

Hidtil har spekulationer fra enkelte norske forskere gået i retning af, at en mineralsk jernforbindelse som for eksempel jernhydroxid kan forklare farveændringen.

Det afviser Sintef i rapporten.

Brug af hydrogenperoxid kan ifølge Sintef fjerne misfarvningen, men det kan ifølge Sintef også fremskynde oxideringen af svovlkis i marmoret, hvilket kan bidrage til mere misfarvning.

Dokumentation

Uddrag af Sintef-rapporten til Statsbygg