Tiltrængte fornyelser af søgninger

Når netbrugerne skal ud og se på www, er søgemaskinerne et populært startsted. To søgeord og et klik med musen, så går det over stok og sten. Sådan har det været i årevis, men er der plads til forbedringer?

Svaret gemmer sig i flere nyopdukkede søgemaskiner, som tilbyder alternativer til Google og Alltheweb. Det er maskiner som viser søgeresultaterne på andre måder, end de velkendte lister.

Dermed vil fremtidens søgninger ikke blot dreje sig om at lokalisere de bedste bud på hvor et eller flere søgeord optræder. Søgeresultaterne kommer også til at fortælle brugeren om den kontekst de indgår i, og hvilke elektroniske spor og forbindelser, det fundne netindhold har afsat.

Den visuelle netsladrehank

Kartoo.com er et fransk forsøg på at visualisere søgninger, så brugeren kan skabe en bedre sammenhæng mellem de fundne informationer, hvor de ligger og i hvilke sammenhænge de indgår. Via en farvestrålende grænseflade kan man dels få et overblik over i hvilket nyhedsunivers eksempelvis www.ing.dk indgår samt afsløre, i hvilke sammenhænge en bestemt netbruger optræder. I praksis kan en søgning på personnavn eksempelvis afsløre en interesse for en bestemt slags mototcykler og hvilke websites, den aktuelle netbruger er aktiv på. Via en simpel navigation er det nemt at indsnævre søgninger og grave videre i de relationer, som de indtastede søgeord indgår i. Selvom Kartoo-søgemaskinen langt fra er i stand til at vise Googles informationsrigdom, er den et glimrende og fremadrettet bud på hvilke søgefaciliteter fremtidens søgemaskiner kan komme til at omfatte.

Grafisk sammenhæng

Touchgraph Googlebrowser er navnet på en eksperimentel visuel overbygning til Google, som kan afsløre interessante data om, hvordan forskellige websites er knyttet sammen.

Generelt står det skralt til med at koble søgbare lokale data på brugerens egen harddisk eller lokalnettet sammen med internetressourcer gennem en søgning. Her er der oplagt plads til forbedringer. Angiveligt er det netop det, Microsoft vil i den kommende Windows-udgave, Longhorn. Microsoft er meget interesseret i at gå ind på dét marked og har for nylig lanceret en betaudgave af en søgemaskine.

Afslørende e-mail

At tage udgangspunkt i de informationer, der er tilknyttet til dagligdags ting som e-mail, kan skabe ny indsigt og bevidsthed om de informationer, der svømmer ustrukturerede rundt på internettet. Udnyttelsen af de metainformationer er udgangspunktet for et forskningsprojekt af den skotske forsker Paul Dourish. Han er i færd med at udvikle en ny måde, at se på e-mailinformationer på.

Projektet tager udgangspunkt i de skjulte informationer om arbejdsfællesskaber, der opstår, når man bruger e-mail. Ved at udvikle logik, der analyserer udgående post, visualiserer produktet de relationer, der over tid viser sig mellem afsender og modtagere af e-mail.

En grafisk grænseflade, afslører hvornår og hvor hyppigt man sender e-mail til sine samarbejdspartnere, venner og bekendte. Det er muligt at afspille, hvordan relationerne ændrer sig over tid og dermed se, hvordan de forskellige mønstre ændrer sig. Arbejdsfællesskaber opstår og dør i løbet af et tidsrum. Ferieperioder med lav aktivitet afløses af intensive perioder og forskellige e-mailmodtagere er i fokus.

Formålet er ikke at afsløre private forhold. Hensigten for Paul Dourish er, at skabe en basis for, hvordan fremtidens e-mailsystemer kan håndtere strømmen af e-mail på en passende og overskuelig måde, uden det er nødvendigt at lave en masse filtrering og strukturering. [kwn]