Tilsyn: Nu slutter festen med skyhøje fjernvarme-afgifter

Noget er helt galt, lød det fra forbrugerne, da Fjernvarmeselskabet E.ON pludselig lod de faste afgifter på fjernvarme stige med 3.000 procent i Anneberg. Og nu viser det sig, at forbrugerne havde fuldstændigt ret.

Ifølge Energitilsynet har E.on overtrådt varmeforsyningsloven og opkrævet urimelige høje faste afgifter og priser på varme. I nogle tilfælde har det givet voldsomme prisstigninger, ligesom i Skævinge, Slagslunde og ikke mindst Anneberg Parken i Odsherred, hvor en forbruger skulle betale over 16.000 kroner i faste afgifter om året.

Prisstigningerne begyndte, efter at E.on havde overtaget det lokale fjernvarmeværk, og efter en række klager fra fjernvarmeforbrugere satte Energitilsynet i efteråret 2008 selskabet under tilsyn.

»Effekten af det her bliver blandt andet, at de faste afgifter på fjernvarme skal bringes ned,« siger kontorchef for energi og varme i Energitilsynet, Kamma Jonassen.

Ulovligt at smække prisstigninger over på faste afgifter

Et af Energitilsynets anklagepunkter er, at E.on tilsyneladende har ladet en del af de variable omkostninger blive dækket af faste afgifter.

Hvis E.on taber penge, eller hvis prisen på for eksempel naturgas stiger, må det ikke gå ud over fjernvarmekunderne ved at forhøje de faste afgifter. Faste afgifter skal kun dække de faste udgifter, som selskabet har til for eksempel administration, afskrivninger og vedligeholdelse af værket.

Sidste år steg prisen på naturgas voldsomt, og det havde E.on ikke taget tilstrækkeligt højde for. Selskabet lod sit underskud blive dækket af faste afgifter, fortalte kommunikations- og marketingchef hos E.on Danmark, Michael Strangholt, tidligere i år.

Men det er i strid med varmeforsyningsloven.

»Brændselsomkostninger er en variabel omkostning. Vi har en praksis om, at 80 procent af omkostningerne kan man uden yderligere dokumentation henføre til variable omkostninger,« siger Kamma Jonassen.

Uholdbart, at E.ON køber ydelser af sig selv

E.on er ikke tilfreds med afgørelsen. Selskabet erkender, at de faste afgifter i visse områder har været meget høje. Men ledelsen føler sig uretfærdigt behandlet på nogle punkter, hvis Energitilsynet ender med at komme med et påbud.

Energitilsynet er bekymret over hele E.ons selskabskonstruktion, hvor varmeværket ejes af E.on Danmark, som køber ydelser af sit moderselskab.

Loven skal sikre, at prisen på fjernvarmeværkets ydelser ikke overstiger markedsprisen. Men når E.ON køber ydelser af sig selv, bliver regnskaberne så uigennemskuelige, at det ikke er muligt at kontrollere, om priserne er i overensstemmelse med markedsprisen, skriver Energitilsynet.

Men det er ifølge E.on uretfærdigt.

»Det har bred betydning for branchen. Den måde, E.on Varme Danmark ApS indkøber sine ydelser, er ikke unormalt, og vi synes ikke, det er uigennemsigtigt,« siger direktør i E.on Varme Danmark, Tore Harritshøj.

Energitilsynet vil henstille til klima- og energiminister, Connie Hedegaard (K), at politikerne overvejer, om varmeforsyningsloven skal skærpes i forhold til den type selskabskonstruktioner, som E.on har lavet.

Energitilsynet går nu i dialog med E.on for i sidste ende at træffe en afgørelse i sagen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Problemet for EON er at kWh-prisen for fjernvarmevand flere steder kommer til at overstige 50% af el-prisen.

EON kreative løsninger ville i yderste konsekvens medføre flat-rate fjernvarmepris.

Med den nuværende prisstruktur betaler mange en pris per aftaget kWh, når alle omkostninger er lagt sammen, der overstiger elprisen.

Lad dog værkerne gå fallit som en hver anden urentabel virksomhed, men uden mulighed for at inddrive den fiktivt opskruede gæld hos de fjernvarmeramte. No tax without vote.

 • 0
 • 0

Er tab i rør en fast, eller variabel afgift? Tabet er der jo, selvom alle skruer varmen helt i bund - så det burde vel være en fast afgift.

I nogen grad, bør forbruget af naturgas, derfor høre under fast afgift.

 • 0
 • 0

Tab i ledningsnettet er i højeste grad en variabel størrelse. Tabet afhænger f.eks. af flow og temperatur ! Et enkelt argument for fast afgift kunne dog være at der nødvendigvis må være en vis minimumstemperatur i ledningsnettet - typisk omkring 60 grader på fremløbet - flowet for at kunne opretholde denne temperatur kunne måske i yderste konsekvens regnes som en fast afgift. Men denne andel af det samlede tab er yderst ringe med en normal varmetæthed.

Forøvrigt er det da tiden at Energitilsynet kommer ud af busken og taget fat på E.On´s uigennemsigtige prisstruktur. Man kan da ikke bare danne en række egne selskaber og så handle med sig selv og bare skrue prisen op som det passer. Men der er enkelte andre fjernvarmeselskaber, som køber ydelser af andre selskaber i samme koncern. Det kunne jo være at Energitilsynet skulle kigge lidt på om Varmeforsyningsloven også bliver overholdt i f.eks. Nyborg. Er der tvivl, så kan man jo bare kræve at arbejdet skal ud i offentlig licitation !

 • 0
 • 0

Endelig lyder det som om at man kan fornemme håb i denne tossede sag. Måske blive min varmeregning snart mere realistisk. Bor i en lille ejerforening, med 8 lejligheder... og min underbo fik sidste år en varmeregning på omkring 16.000 kr. En kvinde på ca 65 kvm. Vel og mærke i stuen, så hun er forholdsvis godt isoleret af de andre lejligheder. Godt nok bor jeg i en af de dyreste byer, hvad angår varme.... men syntes nu alligevel at det mange penge for EN person. Jeg har selv sparet så meget på varmen som jeg kan, og slap med ca 12.500 kr. på mine knap 80 kvm. Men har så været meget ude af døren det sidste års tid.. og derfor holdt radiatoren på et lavt niveau - eller helt slukket.

 • 0
 • 0

[quote... og slap med ca 12.500 kr. på mine knap 80 kvm. Men har så været meget ude af døren det sidste års tid.. og derfor holdt radiatoren på et lavt niveau - eller helt slukket.[/quote]

Hvis du har lavere stue-temperatur end dine naboer, betaler de for din varme!

 • 0
 • 0

Fyda, 12.500 kr for at opvarme 80m²! Syntes godt nok at det er dyrt. Hvor meget er fast udgift og hvad er kWh prisen?

Sidste år brugte jeg ca. 1000 m³ naturgas (7.500 kr) og ca. 7 m³ træ (2.000 kr) på at opvarme et hus på 124 m² i stueplan med fuld kælder. Altså ca. 9500 kr for at opvarme 248 m².

 • 0
 • 0

Fjernvarme der ikke er reel spildvarme fra produktion og kommunisme er ideologier, der gør sig godt på papiret, men er rædselsfulde når de udføres i praksis og rammer mennesker af kød og blod.

 • 0
 • 0

Jo det koster nok lidt for de andre naboer... men vi har 2 etager, og jeg bor i taglejligheden. I vinterhalvåret har jeg holdt den på et fast lavt niveau... og så skruet lidt op når jeg var hjemme... men så snart vi kommer over 10 grader uden for i dagtimerne... så bliver der lukket helt. Har tænkt lidt på evt. kuldebros-problemet... med henblik på svamp osv.... men med de priser er de lige så fristende at tage en trøje ekstra på. Byen er Præstø... og jeg mindes at have læst et sted at vi ligger på top 10, over en af de dyreste byer i Danmark hvad angår fjernvarme. Kwh priser? tja jeg har godt nok en hidsig effektforstærker til min hjemmebio og en halvstor computer... men ifølge en W-måler jeg lånte... så bruges der max ca. 500 W når jeg tænder underholdningen. mit laveste forbrug på de sidste 4 år... har været på ca 10.000 kr årligt, for varmt vand + opvarmning via radiator.

 • 0
 • 0

Må lige prøve at bladre i regningerne, når jeg kommer hjem senere. Søgte lidt på google... men finder ikke nogen specifikke priser... andet end et par sider hvor jeg høre min by nævnt som yderst utilfreds over prisen... hvilket jeg helt og aldelse kan tilslutte mig :) Men nu skal vi snart punge ca 20.000 kr. ud for at få vores 8 lejligheder energimærket, da en af vores beboere har sat sin lejlighed til salg... så må vi se om det giver nogle muligheder.....

 • 0
 • 0

Hvis du har lavere stue-temperatur end dine naboer, betaler de for din varme!

Når han ikke er hjemme betaler de vel ikke for HANS varme, gør de? Se det i stedet som en bedre deal end en ydermur/tag/gulv.

Det andet lyder som han gør noget forkert i at sænke sin temperatur i stuen mens han ikke er hjemme, dvs. spare på varmen, som jeg umiddelbart mener er en fornuftig ting at gøre.

 • 0
 • 0

Betaler kr. 22.000 surt tjente penge for fjernvarme og varmt brugsvand for et hus på ca. 100 m2. huset er isoleret , nye-re vinduer med lavenergiglas. Er tilsluttet Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk.

 • 0
 • 0

En kvinde på ca 65 kvm. Vel og mærke i stuen, så hun er forholdsvis godt isoleret af de andre lejligheder.

Det må man sige :-) Sikken en matrone!

 • 0
 • 0

Betaler 12.200 kr. for 29 Mwh og ca. 6100 kr. i fast afgift. Jeg er tilsluttet Hjørring Varmeforsyning. huset har 237m2 bolig og med 27m2 opvarmet udestue og 35m2 kælder. Huset er fra 1970 med nyere lavenergi ruder med "varm kandt" og lidt extra på loftet. Konverterede fra jordvarme til fjernvarme for 4 år siden.

Pointe: Der findes betemt dyrt fjernvarme... men der findes også rigtig billig fjernvarme. se : www.thisted-varmeforsyning.dk Langt de fleste har en billigere opvarmning med fjernvarme end olie og gas.

 • 0
 • 0

Københavns Energi har lavet et tilsvarende nummer med opkrævning af 2,5 kr pr m3 vand solgt i Hovedstaden fra 1995 til nu. Det er en sag der drejer sig om 614 mio kr og skal tilbageføres ifølge hvile-i-sig-selv princippet til vandforbrugerne fordi fremgangsmåden er ulovlig ifølge Østre Landsret.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten