'Tilbage til fremtiden II': Hvilke gadgets er blevet til virkelighed?

Illustration: Universal & Oculus

Hovedmonterede displaysStatus: Opfundet – I ‘Tilbage til fremtiden ll’ bruger Marty McFly Jr. et par JVC-videobriller til at se tv. Hans søster, Marlene, har tilsyneladende et par briller, der kan bruges til videoopkald. Godt nok floppede salget, da Google i 2014 sendte den første version af Google Glass på markedet, og i januar 2015 trak firmaet brillen af markedet igen, men Google er ikke færdig med brillerne og har lovet, at en ny version bliver lanceret som forbrugerprodukt senere. Nu venter vi i spænding på Oculus Rift-brillen, som forventes på markedet i første kvartal af 2016.

Illustration: Universal & Argus

Bioniske implantaterStatus: Opfundet – I ‘Tilbage til fremtidens’ version af 2015 er bioniske implantater ulovlige. Alligevel har bandelederen Griff indtil flere af dem. I virkelighedens verden har læger de senere år blandt andet haft held til at implantere bioniske øjne i blinde patienter, som dermed delvist har fået synet tilbage.

Illustration: Universal & Skype

Video-chatStatus: Opfundet – Skype – behøver vi sige mere?

Illustration: Universal & Microsoft

Trådløse spilStatus: Opfundet – De to drenge i år 2015 er ikke imponeret af Marty McFlys evner med 1980’er-controlleren. Computerspil er blevet noget, man spiller med hænderne. Allerede i 2006 kom Nintendo Wii på markedet med trådløse controllere, og i 2010 kom Microsoft Xbox Kinect, som styres af bevægelser (indrømmet: med visse begrænsninger).

Illustration: Universal & Apple

FingeraftrykslåsenStatus: Opfundet – og nærmest mainstream efter introduktionen af iPhone 5s.

Illustration: Universal & Aerial

HovercamStatus: Opfundet – Et kamera, der er designet til at svæve over steder og sende levende billeder i real-time. Droner, siger vi bare ...

Illustration: Universal & Aeromobil

Flyvende bilStatus: På vej – Vi er der ikke helt endnu, men vi er godt på vej med blandt andet amerikanske Terrafugia TF-X og slovakiske Aeromobil (der dog styrtede under en testflyvning i maj).

Illustration: Universal & Lexus

HoverboardetStatus: Opfundet (måske) – Om vi køber påstanden, ved vi ikke helt ... men bilproducenten Lexus påstod i sidste uge, at de har lavet et skateboard, der svæver ved hjælp af magnetisk levitation. Flere andre har tidligere påstået det samme. Det har dog hver gang vist sig at være en sandhed med modifikationer.

Illustration: Universal & Nike

De selvsnørende Nike MAGsStatus: Kommer (måske) i 2015 – Nike-designer Tinker Hatfield designede skoen med de lysende såler og de selvbindende snørebånd til ‘Tilbage til fremtiden ll’. Mere end 15 år senere opdagede designeren en online-underskriftsindsamling, hvor fans bad om skoens tilbagekomst. Efter seks års udvikling kom skoen i 2011 på markedet i 1.500 eksemplarer, der blev solgt for mellem 2.300 og 10.000 dollars på Ebay. Skoene var dog uden de famøse snørebånd. I 2014 luftede Tinker Hatfield dog en indikation af, at skoen kommer på markedet i 2015 – inklusive selvsnørende snørebånd. Vi venter i spænding!

Illustration: Universal & IZM

Den talende, selvtørrende og selvjusterende jakkeStatus: Ikke helt, men ... – Intelligente tekstiler, som er vandafvisende, afviser svedlugt, holder kroppens temperatur konstant og så videre, er efterhånden ikke en ny opfindelse, selvom udbredelsen ikke er den store. Inden for militæret bliver der udviklet på uniformer, der sikrer soldater mod forbrændinger eller overophedning/nedkøling, mens sensorer finder vej til blandt andet hospitalstøj, hvor de kan bruges til at overvåge eksempelvis hjerterytme eller blodtryk. Også producenter af træningstøj har travlt på området i disse år. De laver blandt andet strømper med pulssensorer og kalorietæller samt trøjer med indbygget GPS.

Illustration: Universal

Black and Decker ‘Food hydrator’Status: Ikke opfundet – ‘Hydrate level 4’, siger bedstemor Lorraine i ‘Tilbage til fremtiden ll’ og vupti, så er den før så mikroskopiske og dehydrerede pizza vokset til familiestørrelse. Nok har vi dehydrerede fødevarer i år 2015, men Black and Decker har ikke opfundet ‘hydratoren’ – og gør det forhåbentlig aldrig.

Illustration: Universal & Microsoft

HologrammerStatus: Opfundet, med modifikationer ... – Imponerende så det ud, da hajen fra ‘Dødens Gab’ poppede ud af den gigantiske billboard-reklame i 'Tilbage til fremtiden ll'. Vi er der ikke helt endnu, men hologrammer rykker tættere og tættere på vores hverdag. Senest da Microsoft i januar løftede sløret for det hemmelige projekt ‘Windows Holographic’, som vil tage augumented reality til et helt nyt niveau med software og en brille, der skaber illusionen af hologrammer hjemme i dagligstuen.

Illustration: Universal

VejrkontrolStatus: Kommer aldrig til at ske – ‘The US Weather Service’ planlægger og kontrollerer vejret ned til mindste detalje. Hvordan ved vi ikke helt, men én ting er sikkert: DMI kommer aldrig dertil.

Illustration: Universal

Den tidsrejsende DeLoreanStatus: Ikke opfundet – En hastighed på omkring 141 km/h var alt, hvad der skulle til, før den plutonium-drevne DeLorean DMC-12 var i stand til at foretage tidsrejser. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men…

Artiklen er udgivet første gang i juli 2015. Rubrik og manchet er ændret.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den tidsrejsende DeLorean har vi med modifikationer. Der findes jo DeLoreans derude og hvis man sætter sig ind i en, så føler man ihvertfald at man er rejst tilbage i tiden.

 • 30
 • 0

He he! God kommentar.

Når det er sagt, ville jeg meget gerne se en 2015-udgave af DeLorean. Samt en lignende bil fra den tid; Lotus Esprit, måske Ferrari Testarossa og Lamborghini Countach.

Begge uhyggeligt smukke biler. Set med 2015-briller, er de håbløst forældede og for firkantede, men en opdatering baseret på deres design kan blive yderst vellykket.

Læg mærke til fælgerne på DeLorean´en fra 1980´erne. Tidløst, og skinner som moderne aluminiumsfælger vi alle kører rundt med i dag. Alligevel er de på en mærkelig måde smukkere, når man ved det ikke er et 2015-produkt.

Sænk bilen og sæt lavprofildæk på, og selv jeg ville trække ind til højre i min S8´er, når den dukker op i bakspejlet.

 • 4
 • 2

Den personlige fusions reaktor der tager stort set alt affald og bruger det til at producerer energi nok til at drive flux-kondensatoren (mere end 1,21 gigawatt).

Hvis vi nogenside ser den så vil en stor del af verdes forurenings problemer med et være løst

 • 8
 • 0

Yes - den manglede jeg også på listen! Det var da nok den jeg helst så blive til virkelighed... Den ville også gøre flyvende biler meget nemmere at lave - hvis den kan lave "one-point-twentyone-gigawatts" så kan den vel også få en bil til at svæve...

 • 5
 • 0

Nu skal DMI næppe være målestokken for hvad der kan lade sig gøre...

Vejrkontrol praktiseres i stor stil mange steder. Ikke i detaljer, men på makroplan kan man godt sørge for at en sky får dryppet af inden den rammer en begivenhed som OL etc.

I i vurderer det som mindre sandsynligt end tidsrejser i en sportsvogn, tyder på, at en journalist eller to skal have opdateret sin viden (om vejrkontrol).

Under alle omstændigheder er et "kommer aldrig til at ske" en noget vovet påstand, næsten uanset hvad man hæfter det på.

 • 16
 • 1

Kommentaren med DMI mener jeg er temmelig forfejlet. Hvis man benytter sig at radarbillede-funktionen, så kan man næsten ingen for minutter regne ud hvornår regnen kommer eller går.

Så jeg vil sige at vejrforudsigelse inden for timer er "opfundet" bedre, end det der hover-board som ingen må se, og som vel kun virker ved et magnet-underlag eller evt superkonduktivitet og total nedkøling.

vonB

 • 5
 • 2

I artiklen: "Computerspil er blevet noget, man spiller med hænderne. Allerede i 2006 kom Nintendo Wii på markedet med trådløse controllere"

Ja, og Sony EyeToy kom allerede i 2003.

 • 1
 • 0

‘Food hydrator’ – Status: Ikke opfundet

Gælder denne ikke?:

May 5, 2015, Star Trek-style replicator serves up meals in 30 seconds. Israeli entrepreneurs develop a culinary Genie, that uses tiny pods to create gourmet meals in 30 seconds, similar to those that contain coffee for espresso machines. Sharon Reich reports. Video provided by Reuters: http://www.sciencedaily.com/videos/cc2a736...

Youtube: Star Trek-style replicator serves up meals in 30 seconds

-

Eller denne - skal blot pakkes ud - evt. varmes:

February 14, 2014, Creating the Perfect Pizza That Can Last Years. Researchers at a U.S. military lab in Massachusetts are closing in on a pizza that can stay on the shelf for up to three years. They call it the holy grail of ready-to-eat meals for soldiers. (Feb. 14) Video provided by AP: http://www.sciencedaily.com/videos/661380.htm

February 14, 2014, U.S. Military Creates Pizza That Stays Fresh For 3 Years. The U.S. military takes cold pizza to new levels with a pizza prototype engineered to stay fresh for up to three years. Video provided by Newsy: http://www.sciencedaily.com/videos/661649.htm

-

02 Feb 2010, Scientists create GM tomatoes 'which stay fresh for a month longer than usual' Scientists have created genetically modified tomatoes which stay fresh for a month longer than usual: http://www.telegraph.co.uk/news/science/71...

 • 2
 • 0

Prøv bare at se hvad klokken er, sæt dig ind i en og accelerer til 141 km/h, og stig derefter ud og se på uret igen. Jeg garanterer at klokken er mere end da du satte dig ind, dvs at du er tidsrejst et stykke ind i fremtiden.

 • 2
 • 1

Hvis...EmDrive virker...

...og man kan lave superledning op til fx 100 grader celsius...

EmDrive: https://da.wikipedia.org/wiki/EmDrive

...Så kan tre stk EmDrives fx med effektive HF-sendere (fx mikrobølgeovns magnetroner) få biler/rumfærger til at flyve til fx Mars eller en stjerne 4 lysår væk...og muligvis tilbage igen - uden kolonormt store mængder raketbrændstof. En elektricitetskilde er nok - dog ville det hjælpe med en fusionsreaktor.

...Men Newton ville vende sig graven, da EmDrive ser ud til at bryde Newtons 3. lov: https://da.wikipedia.org/wiki/Newtons_tred...

10.02.08, Video: ‘Impossible’ Space Drive In Action? (Updated and bumped): http://www.wired.com/2008/10/video-impossibl/ Citat: "... Chinese scientists claimed that they had validated the math behind the "impossible" Emdrive — and are building their own demonstration model — it brought a predictable storm of protest. Many said it can’t be true. ..."

31 July 14, Nasa validates 'impossible' space drive: http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-0... Citat: "... Nasa is a major player in space science, so when a team from the agency this week presents evidence that "impossible" microwave thrusters seem to work, something strange is definitely going on. Either the results are completely wrong, or Nasa has confirmed a major breakthrough in space propulsion. ..."

May 11, 2015, No Warp Drive Here: NASA Downplays 'Impossible' EM Drive Space Engine: http://www.space.com/29363-impossible-em-d... Citat: "... A team based at NASA's Johnson Space Center (JSC) in Houston reportedly tested a prototype engine system in a vacuum recently and determined that it produced a small amount of thrust [fremdrift]. ... "The reason it's controversial is, it violates Newton's Third Law," Brian Koberlein, an astrophysicist who studies general relativity and computational astrophysics, told Space.com. ... Siegel said he is seeing claims of thrust happening just a few times over many tests, with a frequency that is "not inconsistent with random chance." ..."

April 29, 2015, Evaluating NASA’s Futuristic EM Drive: http://www.nasaspaceflight.com/2015/04/eva... Citat: "... This lack of expulsion of propellant from the drive was met with initial skepticism within the scientific community because this lack of propellant expulsion would leave nothing to balance the change in the spacecraft’s momentum [impuls eller bevægelsesmængde] if it were able to accelerate. However, in 2010, Prof. Juan Yang in China began publishing about her research into EM Drive technology, culminating in her 2012 paper reporting higher input power (2.5kW) and tested thrust (720mN) levels of an EM Drive. ... Prof. Yang offered no scientifically-accepted explanation as to how the EM Drive can produce propulsion in space. ... To this end, NASA Eagleworks has now nullified the prevailing hypothesis that thrust measurements were due to thermal convection. ... Applications: The applications of such a propulsion drive are multi-fold, ranging from low Earth orbit (LEO) operations, to transit missions to the Moon, Mars, and the outer solar system, to multi-generation spaceships for interstellar travel. ... If such a similar vehicle were equipped with an EM Drive, it could enable travel from the surface of Earth to the surface of the moon within four hours. ... Mr. Joosten and Dr. White stated that “a one-way, non-decelerating trip to Alpha Centauri under a constant one milli-g acceleration” from an EM drive would result in an arrival speed of 9.4 percent the speed of light and result in a total transit time from Earth to Alpha Centauri of just 92 years. ... Due to these predictions by Dr. White’s computer simulations NASA Eagleworks has started to build a 100 Watt to 1,200 Watt waveguide magnetron microwave power system that will drive an aluminum EM Drive shaped like a truncated cone. ..."

 • 1
 • 5

Mig bekendt virker det 'virkelige' med magnetisme. Dvs. det kan kun svæve over elektrisk ledende materialer.

At 'hoove' rundt i byparken eller andre steder med sand/asfalt/sten/beton-bund kommer nok ikke til at kunne lade sig gøre.

Ikke før man har opfundet antityngde, i hvert fald...!

 • 0
 • 0

(Lad være med selv at lave en, da mikrobølgemagnetronstråling er farlig.)

EmDrive independent test [se også kommentarerne under artiklen]: http://www.masinaelectrica.com/emdrive-ind... Citat: "... I flipped the cone in the original setup and i have the thrust downwards (scale goes positive). Unfortunately the thrust downwards is around 7 times smaller. difference on the scale is only 0.20 grams and is consistent with the power on and off . ... The tests shows that after power off the frustum weight is continue to decrease. up to – 0.30 grams at least. How we can explain this ? ..."

iulian207; EmDrive bygning og test: https://www.youtube.com/user/iulian207/videos Kanal: https://www.youtube.com/channel/UCKWHbUOPV...

 • 1
 • 2

Glenn du er ikke særlig god til fysik på højt plan?

Emdrive har intet med superledende materialer at gøre, udover at man forudser superledende materialer i resonans kammeret, giver højere Q og dermed lavere tab og højere effektivitet. Det siger lidt sig selv at jo lavere ledningstab du har energi imellem 2 spejle og af tab i selve spejlene, jo højere Q og jo mindre tab af energi.

Og nej emdrive bryder ikke newtons 3. lov. Men det forstår man nok først når man forstår lidt kvantefysik.

 • 1
 • 4

Emdrive har intet med superledende materialer at gøre, udover at man forudser superledende materialer i resonans kammeret, giver højere Q og dermed lavere tab og højere effektivitet.

Hej Rolf

EmDrive vil unægtelig blive betydeligt mere brugbar, hvis den kan give fx 100-1000 gange mere Newton/Watt.

Især hvis en rumfærge uden anden fremdrift end EmDrive skal kunne lette selv.

Og nej emdrive bryder ikke newtons 3. lov. Men det forstår man nok først når man forstår lidt kvantefysik.

Kan du så forklare, hvordan EmDrive virker? Eller henvise til en forklaring?

En astrofysiker skrev at den brød Newtons 3. lov: "..."The reason it's controversial is, it violates Newton's Third Law," Brian Koberlein, an astrophysicist who studies general relativity and computational astrophysics, told Space.com...."

 • 1
 • 1

Glenn: Jeg går ud fra du har adgang til google og opfinderen af emdrive har været så venlig at ligge detaljeret whitepaper online og frit tilgængeligt.

I øvrigt, så hvis jeg skulle lave den(har faktisk lavet et design), så ville jeg bruge laser gain materiale og nok CTH:YAG, da det er ret effektivt og har en ret ønsket bølgelængde i forhold til at kunne lede og reflektere effektivt og så lave et lignende optisk resonanskammer(der er flere forskellige former for optisk resonans geometri du kan bruge som hver har deres fordele, feks. ved højere effekt er der mere fordel ved nogle, hvor andre kan du have flere optimeringsmuligheder uden at det bliver meget kompliceret). En laser i sig selv er opbygget som et resonanskammer og er afhængig af højt Q. Men jeg kan jo kun sige teoretisk at det ville virke da jeg ikke har prøvet det eller har pengene til at lave et forsøg, selvom jeg ellers nu har designet en 3D printet vandkølet highpower laser(LED pump source) til formålet som derfor er relativt billigt(og har også 3 styks CTH:YAG krystaller liggende). Men så kommer selve spejle og resten af optikken og det løber op i mere end hvad jeg lige har af budget til et forsøg. For så ikke at tænke på udstyret til at teste det.

 • 0
 • 1

Ikke før man har opfundet antityngde, i hvert fald...!

Et Alcubierre-drev vil være smartere til rumrejser (men nok ikke til hoverboards :-) ) - det modificerer rumtiden - og skyder genvej gennem rumtiden (universet): https://da.wikipedia.org/wiki/Alcubierre-drev

.26. sep 2012, ing.dk: Amerikansk forsker skaber håb om warp-drive til rumskibe. Nye undersøgelser af et warp-drive-koncept fra 90'erne viser, at det måske alligevel ikke kun skal betragtes som ren science fiction: http://ing.dk/artikel/amerikansk-forsker-s... Citat: "... Nu har fysikeren Harold White fra Nasas Johnson-rumcenter foretaget yderligere beregninger og foreslået ændringer til Miguel Alcubierres koncept. Han konkluderer, at konceptet måske kunne realiseres med en række modifikationer. De nye beregninger er blevet præsenteret på '100 Year Starship'-symposiet i sidste uge. ..."

NASA: Dr Harold White Citat: "... To investigate the feasibility of a warp drive, White and his team have designed a warp field interferometer test bed to demonstrate warp field phenomena. The experiments are taking place at NASA's Advanced Propulsion Physics Laboratory ("Eagleworks") at the Johnson Space Center.[5] White and his team claim that this modified Michelson interferometer will detect distortion of space-time, a warp field effect.[7]

Measurements of the EmDrive experimental engine with this interferometer have been taken to suggest that Faster-Than-Light space travel [her mener han rumtidsgenvejsrejse?, da overlyshastighed ikke kan lade sig gøre] might be a possibility. [8] (Interferometer experiment with an EmDrive). ..."

Så EmDrive er/(er ikke? vel?) et slags Alcubierre-drev/Warp drive...

 • 1
 • 0

highpower laser(LED pump source) til formålet som derfor er relativt billigt(og har også 3 styks CTH:YAG krystaller liggende).

Hej Rolf

Hvorfor vil du benytte CTH:YAG? Elektricitet -> lysdiodelaserlys kan vist gøres med 50% virkningsgrad.

lysdiodelaserlys -> CTH:YAG er med en virkningsgrad på mindre end 100% - 10%?

Den infrarøde stråling bølgelængde bliver måske ændret - mindre?, når den reflekteres frem og tilbage, samtidig med at spejlene accelererer - med resten af rumfærgen. Så du kan nok ikke anvende smalbåndede effektive spejle (99,9% per reflektion)?

-

Effektive reflektorer er lettere at lave til radiobølger end til infrarød stråling. EmDrive har vist et Q/godhed på 5000, uden superledning, hvilket er meget højt.

Magnetroner fås vist med en virkningsgrad på 80% - og er derfor væsentligt mere effektive til at lave elektromagnetiske bølger/stråling.

Halvledertransistor effektforstærkere kan opnå virkningsgrader på 60-76% ved GHz-frekvenser:

A Compact and Power-Scalable 70W GaN Class-E Power Amplifier Operating from 1.7 to 2.6GHz: http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/RF/...

Optimization of LDMOS Transistor in Power Amplifiers for Communication Systems: http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2... Citat: "... The results are verified by design and fabrication of class-F PA using large signal model of the similar device in ADS. In fabrication, a PAE of 76 % is achieved. ..."

-

En af forklaringer på EmDrive virkemåden er vist noget med at EmDrive "fumler rundt" med nogle virtuelle partikler :-)

-

Disse her kan "rasle"/"ryste" rigtige partikler (pt mikrobølgefotoner) ud af virtuelle partikler i vakuum (!):

Nov 17, 2011, Scientists create light from vacuum: http://phys.org/news/2011-11-scientists-va... Citat: "... Scientists at Chalmers University of Technology have succeeded in creating light from vacuum – observing an effect first predicted over 40 years ago. ... In fact, the vacuum is full of various particles that are continuously fluctuating in and out of existence. They appear, exist for a brief moment and then disappear again. Since their existence is so fleeting, they are usually referred to as virtual particles. ... The physicist Moore predicted way back in 1970 that this should happen if the virtual photons are allowed to bounce off a mirror that is moving at a speed that is almost as high as the speed of light. The phenomenon, known as the dynamical Casimir effect, has now been observed for the first time in a brilliant experiment conducted by the Chalmers scientists. ... By changing the direction of the magnetic field several billions of times a second the scientists were able to make the “mirror” vibrate at a speed of up to 25 percent of the speed of light.

“The result was that photons appeared in pairs from the vacuum, which we were able to measure in the form of microwave radiation,” says Per Delsing. ... “Relatively little energy is therefore required in order to excite them out of their virtual state. In principle, one could also create other particles from vacuum, such as electrons or protons, but that would require a lot more energy.” ..."

 • 1
 • 1

Til pizza? Næh, må jeg så bede om køkkenmaskinen der laver "Chicken Good" i "Fifth Element"! ;-)

 • 3
 • 0

Der er mange slags hologrammer, kan huske fra Anderand bladene at man fik noget laser printet holgrammer der ændrede sig hvis man så fra forskellige vinkler, det samme med hologram på mit Dankort/VISA der har en lille due der basker med vingerne.

Men det slags hologram fra filmen er et hologram der springer ud fra mediet, og ikke behøver briller eller andre ting fra beskuerens side, for at få 3D effekten.

Stor forskel imo.

 • 0
 • 0

Ville mon de der levede i perioden 100 år tidligere ikke have oplevet en måske endnu større omvæltning i deres liv forårsaget af nye teknologier? Elektrisk lys, film, farvebilleder, telefon, automobiler, fly og tanks lige på trapperne.

 • 4
 • 0

Glenn: Der er opnået meget højere effektivitet med LED i forsøg, uden det var fintunet med bølgelængde til gain materialets absorptions spektrum, og i dag har vi rigtigt effektive meget små high power lysdioder med et smalt spektrum der rækker fra 410-440nm, med peak på 425nm, som passer perfekt med CTH:YAGs spektrum. En anden ting er prisen. Hvis du skal have et high power laser diode array på 780nm til CTH:YAG laser, så skal du være millionær, og hvis du ved hvor du finder sådan nogle til en pris i nærheden af lysdiode arrays så må du gerne sige til. Desuden har lysdioderne også en anden fordel, som er at de f.eks. godt kan holde til korte pulser op til 10 gange normal specificeret kontinuerlig strøm. Med andre ord de er meget mere robuste. De opnår som regel også højere effektivitet ved lavere temperature hvilket f.eks. er muligt med vandkøling, det er også muligt at fintune bølgelængden på lysdioderne ved at justere vandets temperatur.

En af fordelene ved at lave et emdrive med lys i stedet for mikrobølger, er at du behøver ikke at bruge superledende materialer, i et vakuum bevæger lys sig temmelig godt uden modstand/tab. Man kan så sige at optikken sætter begrænsningerne, men der er højteknologiske løsninger til at forbedre dette. Men der er også en anden fordel og egentligt også grunden til at jeg ville bruge lys i stedet for mikrobølger, og det er at du lettere kan lave et automatisk feedback system der optimerer Q, osv. on the fly. Altså det åbner op for nogle helt nye muligheder som er ret svære med mikrobølger.

 • 0
 • 0

I filmens 2015 bruger de Citroën DS som taxi i USA. Det kommer nok ikke til at ske. I hvert tilfælde ikke den gamle model vist i filmen ;-).

 • 0
 • 0

Tidsrejser, forstået på den måde at man laver reel kontrafaktisk historieskrivning, eller laver beslutninger baseret på fremtidige kundskaber, vil naturligvis aldrig være mulige, men tidsrejser er ellers en kimære som falder på sin egen urimelighed. Hvem er det der skal kunne påvise at en "tidsrejse" er sket? Dem der lever i "oprindelsestiden" kan jo ikke ane noget om begivenheden og dem der lever i den tid man rejser til, vil næppe kunne tro på et fænomen, som ikke kan indgribe i den tids beslutninger!

John Larsson

 • 0
 • 1

Kyocera VP-210 mobiltelefonen fra 1999 kunne faktisk klare video, og kom fire år før Skype, som jo krævede en stationær PC for at fungere den gang. Japanerne havde i det hele taget gang i mobiltelefoner med video meget tidligt.

 • 0
 • 0

Apropos tidsrejser:

10/19/2012, ARRL.org: Surfin’: An Extremely Long Delayed Echo: http://www.arrl.org/news/surfin-an-extreme... Citat: "... One story that originally appeared in Reader’s Digest, but showed up in Edwards’ book most definitely astounded me back then, just as I was just getting my feet wet in the radio hobbies. It told about the reception in Great Britain of a television broadcast from a Texas station over three years after its transmission! [<- dvs (VHF?-)signal fra USA til UK, udover forsinkelsen på mere end tre år]

In 1953, British viewers reported seeing the test pattern of KLEE out of Houston. They realized that the broadcast was more than two years old when they discovered that KLEE had changed call signs to KPRC in 1950. ..."

PS: Det var før "hver mand" kunne optage video!

Så kan man tænke om man vil tro på signaltidsrejse - eller refleksion i atmosfæren i flere år (signalet ville blive utroligt dæmpet). Begge dele er "umuligt". Filmen "Contact"s bud er vel for Sci-Fi-agtigt :-)

Afsløring:

The Great Texas / British TV Hoax of 1953: http://www.texasescapes.com/MikeCoxTexasTa... Citat: "... “It is unthinkable that these signals should have been circling the earth of the period of time since that station last broadcast them. It is physically impossible that they could have been reflected to us by chance from any celestial body at such a vast distance.” Then the engineer delivered a “Twilight Zone”-esque punch line: “That leaves us with but one possibility, however bizarre, that these signals were transmitted to us purposefully and intelligently, from a source and for a purpose presently unknown.” ... Alas, a story born of technology finally died of technology. The power of the internet finally enabled the truth to come out: It was all a hoax, albeit one based on a business model rather than something perpetuated just for the fun of it. ... All the other TV stations getting the letter tossed it. But when the letter from England got forwarded to KPRC, someone thought it looked like news and the station did a story on it. The Houston station soon figured out what the sender of the letter had been up to, but by then it was too late and yet another urban myth had been born. Like a radio wave moving ever deeper into space, it continues to live on. ..."

.

Følgende Long Delayed Echo kan dog være sande - men også meget mere sandsynlige - og tidsrejse bortforklaringer er ikke nødvendige:

The Five Most Likely Explanations for Long Delayed Echoes: http://heim.ifi.uio.no/~sverre/LDE/ Citat: "... Still, much longer delays have been experienced from the beginning of the radio era. Such echoes occur very seldom and are called long delayed echoes (LDE). ... The most spectacular result was simultaneous observations in Norway and the Netherlands of echoes of the PCJJ signals at a wavelength of 31.4 meters (9.55 MHz) on 24. October 1928 [v. d. Pol, 1928], see figure to the right. These results convinced most sceptics at the time that the effect is real, and it is still probably the most compelling documentation there is of the existence of long delayed echoes. ... The effect only occurs during the dark hours, and it is most likely to occur between 1900 and midnight local time during winter months of years of low solar activity, and at about 2 MHz [Villard et al, 1980 and Ellis and Goldstone, 1990]. ..."

Mere om emnet: https://en.wikipedia.org/wiki/Long_delayed...

 • 0
 • 2

En af fordelene ved at lave et emdrive med lys i stedet for mikrobølger

Hej Rolf

Har kigget lidt i artikler på: http://www.emdrive.com/

Faktisk burde man kunne lave et VæskebølgeDrev/VandbølgeDrev (emdrive med overflade vandbølger eller trykbølger)?

Man kunne forstille sig en standard forende/bagende-symmetrisk (u)bådform (med tilstrækkelig opdrift) med en trapezformet-"kasse" i; med vand i - sejlende i fx en overdækket rolig swimmingpool. I VandbølgeDrevet laver man det nødvendige overflade bølgemønster i trapezen med en batteridreven bølgemotor [eng. wave generator] - og ser hvad der sker. Q'et er dog meget lavt.

Eller man kunne sætte "båden" på en vandret luftpudeskinne:

.10. feb 2004, Leverandør af luftpude skinner: http://ing.dk/indhold/142991

Hvis det virker (og effekten er stor nok) kan man placere fire stk trapezer og få båden til at sejle frem og tilbage - og rotere venstre og højre om.

Mon det virker? :-)

-

Relateret til bølgegeneratorer/wave generators:

Aug 10, 2014, Physicists create water tractor beam: http://phys.org/news/2014-08-physicists-tr... Citat: "... "We have figured out a way of creating waves that can force a floating object to move against the direction of the wave," said Dr Horst Punzmann, from the Research School of Physics and Engineering, who led the project. "No one could have guessed this result," he said. ... Using a ping-pong ball in a wave tank, the group worked out the size and frequency of the waves required to move the ball in whichever direction they want. ... As yet no mathematical theory can explain these experiments, Dr Punzmann said. ..."

August 12, 2014, Water tractor beam created by Australian scientists in world first: http://www.abc.net.au/news/2014-08-11/aust... Citat: "... "The power requirements for the wave maker are relatively small because we generate only the motion in the top layer," Professor Shats said. ..."

May 2, 2014, A Tractor Beam Made of Sound. It can't pull a spaceship into the Death Star, but the acoustic tractor beam is the most powerful yet created: http://www.popularmechanics.com/space/a105...

April 30, 2014, Viewpoint: A Macroscopic Tractor Beam with Acoustic Waves: http://physics.aps.org/articles/v7/46 Citat: "... In the case of a light beam, however, this is counterintuitive, because we have known since Maxwell developed his electromagnetic theory that, owing to linear momentum, light exerts radiation pressure on matter in the direction of propagation. But at the microscopic level, an optical tractor beam has indeed been demonstrated: researchers have developed special optical beams that can pull nanoparticles opposite to the propagation direction [1]. ... The net effect might be either a decreasing of the positive radiation pressure (pushing force) [(Fig. 1(b)] or even a negative radiation pressure (pulling force), depending on the shape of the object, its size, and its interaction with the wave field. ... Interaction between matter and waves always seems to surprise scientists in new ways. ..."

-

I princippet burde man kunne lave trapez-formede/koniske stubbe SAW [Surface Acoustic Wave] SiO2 krystaller - fx ved at anvende kvartsstriber som transducer, ved at påmontere metalelektroder. SAW blev anvendt til analog mellemfrekvens filtrering - og forsinkelse i PAL-farvekredsløb. Q burde kunne laves højt i SiO2 (kvarts).

-

Avancerede nørder kan lav væskelags/(olie/vand)-bølger i en lukket trapezformet beholder:

.31. okt. 2008, ing.dk: Franskmænd løser mysterium om dødvande efter videoforsøg: http://ing.dk/artikel/franskmaend-loser-my... Citat: "...Videoen viser tydeligt, at der bag båden opstår en bølge nede mellem vandlagene, selv om overfladevandet er helt upåvirket. Bølgens hastighed og udsving vokser som en funktion af bådens bevægelse, og når den til sidst indhenter båden, ser man, at bølgen opsuger det meste af bådens bevægelsesenergi..."

Flere referencer her: https://da.wikipedia.org/wiki/D%C3%B8dvande

-

Her benyttes effektive transducere i akustiske Stirlingmotorer (traveling-wave varmluftmotor):

24.06.2007 ing.dk: Varme omdannes til elektricitet via lyd: http://ing.dk/artikel/varme-omdannes-til-e... Citat: "...Symko mener, at 10-25 pct. af varmeenergien kan omdannes til lydenergi. Konverteringen fra lyd til elektricitet har en effektivitet på 80-90 pct..."

15.05.2007, ing.dk: Termoakustik giver ulande kombineret køleskab og generator: http://ing.dk/artikel/termoakustik-giver-u... Citat: "...Lydbølgerne bruges til to ting. For det første driver de en varmepumpe, som trækker varme og kulde fra hinanden og sætter gang i køleskabet. For det andet skaber de elektricitet...Forskerne bag SCORE regner med, at køkkenenhederne skal masseproduceres om fem år..."

Illustration af SCORE: https://web.archive.org/web/20120208133022...

-

Hvad med kvasipartikelDrev: FononDrev eller plasmonDrev?:

https://da.wikipedia.org/wiki/Fonon

https://da.wikipedia.org/wiki/Plasmon

-

Hvis der er noget originalt nyt i mine ovenstående ideer, udgives det under creativecommons by-nc-sa: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-...

 • 0
 • 2

Ren leviteringscirkus:

Acoustic levitation - af vandråber: Video: U.S. Department of Energy’s (DOE) Argonne National Laboratory: http://www.anl.gov/videos/acoustic-levitation

Video: Acoustic Levitation as Demonstrated at Argonne National Laboratory's Energy Showcase: https://www.youtube.com/watch?v=Ol-CwitCXAM

September 12, 2012, No magic show: Real-world levitation to inspire better pharmaceuticals: http://www.anl.gov/articles/no-magic-show-... Citat: "... The acoustic levitator uses two small speakers to generate sound waves at frequencies slightly above the audible range – roughly 22 kilohertz. When the top and bottom speakers are precisely aligned, they create two sets of sound waves that perfectly interfere with each other, setting up a phenomenon known as a standing wave. ..."

Mere akustisk cirkus:

Video: Three-Dimensional Mid-Air Acoustic Manipulation [Acoustic Levitation] (2014-): https://www.youtube.com/watch?v=odJxJRAxdFU

Acoustic levitation: https://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_lev...

 • 0
 • 2

Så vidt jeg ved, så viser det sig, at alle metoder der beror på fremdrift ved hjælp af elektro-magnetiske felter, et eller andet sted har noget de ikke har taget højde for, således de f.eks. glemmer en detalje, der medfører der udsendes elektromagnetiske bølger.

Og der opstår da en fremdrift, og den er identisk med den, som den udsendte elektromagnetiske bølge medfører på grund af fotonernes impuls. Du kunne med andre ord, ligeså godt bruge en laser til fremdrift med lystryk.

Alt i alt, er det urealistisk med fremdrift ved hjælp af mikrobølger.

EM-drive kan ikke fungere uden der udsendes elektromagnetiske bølger, og den eneste fremdrift der kan nås, skyldes de udsendte fotoners impuls.

 • 0
 • 0

EM-drive kan ikke fungere uden der udsendes elektromagnetiske bølger, og den eneste fremdrift der kan nås, skyldes de udsendte fotoners impuls.

Hej Jens

Her regnes på hvor stor en mikrobølgeeffekt (J/sek), som skal undslippe, for at give en fremdrift på 0.096 Newton (f=m x g, 9,8 x 9,8/1000) 9,8 gram "kraft" fra video(4:05):

http://www.emdrive.com/fullDMtest188.mpg (fundet link via: http://www.emdrive.com/ )

for fotoner: p=h x f(Hz)/c, dp/dt=F(Newton) (fra https://da.wikipedia.org/wiki/Impuls_%28fy... )

p ca.= 6.63x10^-34 x 2.3x10^9/(3x10^8) ca.= 5.1x10^-33 for een foton

E = h x f ca.= 1.5 x 10^-24 Joule for een foton (fra https://da.wikipedia.org/wiki/Elektromagne... )

1000J/sek=1000Watt

Dvs 1000(J/s)/(1.5*10^-24) ca.= 6.7 × 10^26 fotoner/sekund (inkluderer dP/dt)

6.7x10^26 x 5.1x10^-33 ca.= 3.4x10^-6 Newton

Som du kan se er 3.4x10^-6 Newton = 0.0000034 Newton, langt mindre end 0.096 Newton (selv hvis jeg har taget en faktor fire fejl af effekten)

(PS: 0.096/0.0000034 ca.= 28235 svarer til Q - så jeg har nok regnet en faktor to forkert i strålingseffekten? Q er vist opgivet til 50000. Eller skyldes det mon de forskellige baners reflektioner fotonstrålingen fordeler sig i resonanskammeret?)

Så undsluppen mikrobølgestråling på 500W kan ikke få den til at dreje. Og der kan let detekteres et udslip på selv 1 Watt (=1 J/sek). De ville opgive det hvis det var betydende.

Så der skal nok undslippe ca. 50000x500W = 25MW= 25MJ/sek i een retning for at give et strålingskraft på 0.096 Newton !

 • 0
 • 1

THE DYNAMIC OPERATON OF A HIGH Q EMDRIVE MICROWAVE THRUSTER. Roger Shawyer C.Eng. MIET. FRAeS: http://www.emdrive.com/IAC13paper17254.v2.pdf (fra http://emdrive.com/ ) Citat: "... [Hvis drevet er i jordens tyngdefelt, må EmDrive vel godt accelerere 9.82 m/s/s + 0.5m/s/s ? Eller? ] The resulting thruster design, employing YBCO superconducting walls and liquid hydrogen cooling, achieves a specific thrust of 1 Tonne per kW, provided the acceleration is limited 0.5m/s/s. ... Thus a typical room temperature specific thrust of 300mN/kW would be expected to increase to 30kN/kW. [ved superledning] ... However for YBCO superconducting thrusters, cooled with liquid Nitrogen, high accelerations will lead to a measurable reduction in specific thrust. With a cavity design cooled with liquid Hydrogen, a compensation technique allows useful acceleration to be obtained without significant loss of specific thrust. ..."

 • 0
 • 1

Måske kan man lave en kaskade af Em-drives første til F=2GHz, næste til 1,9GHz, ...., 1GHz. Det er vigtigt at få fjernet fotoner med forkerte frekvenser, da deres baner er "forkerte", da de ikke bidrager med passende bevægelsesmængde retninger ved "forkerte" reflektioner. Så det er bedre at sende dem til næste Em-drive med passende resonanskammer dimensioner.

De lavere frekvenser kan sandsynligvis "lukkes selektivt ud" af et filter kombineret med en slags metamateriale Em-diode. Da der arbejdes med superledere burde tabene være små. Muligvis kan denne selektive udlukning ske bestemte steder på endpladerne, hvor de "rette" fotoner sjældnere reflekteres?:

November 1, 2010, Physicists Build Diode for Electromagnetic Waves. A device that allows polarized microwaves to travel in one direction but not the other has exciting potential: http://www.technologyreview.com/view/42150... Citat: "... A microwave passing through wires generates currents in each that tend to interact. At certain frequencies these currents re-reinforce or cancel out. ..."

(Mon man kan lave et bredbåndsresonanskammer med de rette reflektioner for et større frekvensinterval?)

Ved "sidste" Em-drev kan man genindvinde energi:

An Investigation of Wideband Rectennas for Wireless Energy Harvesting: http://www.scirp.org/journal/PaperDownload... Citat: "... Copyright © 2014 by authors and Scientific Research Publishing Inc. This work is licensed under the Creative Commons Attribution International License (CC BY). http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ... The results demonstrate that the maximum rectenna conversion efficiency is nearly 57% around 1.7 GHz [med superledere og superlederkomponenter kan effektiviteten vel være højere?] and over 20% over the wideband of interest for the incident power density of 120 uW/cm2. It is noted that the impedance matching is one of the main factors affecting the rectenna energy conversion efficiency. [] This new wideband rectenna has great potential to harvest wireless energy in GSM/3G/4G and ISM 2.4 GHz bands. ..."

Energy Harvesting Journal: http://www.energyharvestingjournal.com/

A better RF-harvester: http://cc.ee.ntu.edu.tw/~ykchen/1221-JLee.pdf Citat: "... [pdf page 25] Power Summary: estimated by Friis equation * Outdoor (GSM/TV base station): 490 uW * Indoor (Cell Phone and WLAN): 202.5 uW * Received power at least 100 uW. ... [pdf page 29] Antenna b. Frequency * GSM/GPS/Wi-Fi Size * 90×50 mm2 Max. Gain * > 2dB ... [pdf page 29. Energy harvesting on overdrive? ] Future Work Construct an over-1mW energy harvesting system by combining multi-harvester. * Intelligent frequency-hopping RF energy harvesting system. ** Analyze trade-off between efficiency and wideband matching, targeting max. power transfer. ** Use power sensor to search for band with max. energy and dynamically tune the matching network. * Multi-sources energy harvesting power manager ** Adjust ff1 of DC-DC converter to change the loading for each ZHout of different harvesters ... [pdf page 37] Reference ..."

-

Ved nedbremsning (decelerering) kan man faktisk få mere energi ud end man kommer ind (ved 100% effektivitet) :-)

Fotoner sendes fx ind med 1GHz og efter en serie emDrives fås fx 2GHz, så den enkelte mikrobølgefoton har fået fordoblet energien.

 • 0
 • 1

[Hvis drevet er i jordens tyngdefelt, må EmDrive vel godt accelerere 9.82 m/s/s + 0.5m/s/s ? Eller? ]

Mit argument er som følger:

E=m x g x h, (fra https://da.wikipedia.org/wiki/Potentiel_en... )

DeltaE= m x g x Deltah

Hvis h er konstant, tabes eller vindes ikke energi. (EmDrive: Ohmsk tab fordi superledere ikke har resistans=0 ohm overfor vekselstrøm. Men fotonernes energi vil være konstant - derfor vil fotonerne frekvens være konstant. Så de 0.5m/s/s skal blot lægges til (accelerering) - eller trækkes fra (decelering))

Fx vil en lodret fjeder med belastning på fx 10kg, ved jordoverfladen, ikke lagre eller afgive energi hvis 10kg dimsen ligger stille. Fjederens kraft (ca.98N) mod 10kg dimsen vil være konstant.

 • 0
 • 1

Alt i alt, er det urealistisk med fremdrift ved hjælp af mikrobølger.

Hej Jens

Jeg kan blot gentage - og dermed ikke modsige dig:

May 11, 2015, No Warp Drive Here: NASA Downplays 'Impossible' EM Drive Space Engine: http://www.space.com/29363-impossible-em-d... Citat: "..."The reason it's controversial is, it violates Newton's Third Law," Brian Koberlein, an astrophysicist who studies general relativity and computational astrophysics, told Space.com...."

 • 1
 • 1

Glenn du er ikke særlig god til fysik på højt plan? ... Og nej emdrive bryder ikke newtons 3. lov. Men det forstår man nok først når man forstår lidt kvantefysik.

Hej Rolf

Det ville interessant at læse hvordan du mener EmDrive virker. Du kunne fx også formidle din forståelse til Professor Martin Tajmar.

Professor Martin Tajmar ved ikke (endnu) hvordan EmDrive virker: https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Tajmar

(Bag paywall. Jeg har kun læst abstract): Direct Thrust Measurements of an EMDrive and Evaluation of Possible Side-Effects. Martin Tajmar, Technical University of Dresden: http://arc.aiaa.org/doi/abs/10.2514/6.2015...

July 29, 2015, EmDrive: Dr Martin Tajmar generates thrust in test of controversial space propulsion technology: http://www.ibtimes.co.uk/emdrive-dr-martin... Citat: "... Nevertheless, we do observe thrusts close to the actual predictions after eliminating many possible error sources that should warrant further investigation into the phenomena," the researchers wrote in their paper. "The nature of the thrusts observed is still unclear. Additional tests need to be carried out to study the magnetic interaction of the power feeding lines used for the liquid metal contacts. ... Tajmar told IBTimes UK that...our measurements can not confirm or refute anything here regarding the EmDrive." ... "If you plot force per unit power against Q, you should get more or less a straight line. What Tajmar's work has done is produce the bottom point of that set of characteristics." ..."

Tabel overforskellige EmDrive udformninger: http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1451129/dat...

-

24 July 15, The 'impossible' EmDrive could reach Pluto in 18 months: http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-0...

28 JUL 2015, Independent expert confirms that the "impossible" EM Drive actually works. It's the propulsion system that just won't quit. http://www.sciencealert.com/independent-sc... Citat: "... As efficient as this type of propulsion may sound, it defies one of the fundamental concepts of physics - the conservation of momentum, which states that for something to be propelled forward, some kind of propellant needs to be pushed out in the opposite direction. ... Now Martin Tajmar, a professor and chair for Space Systems at Dresden University of Technology in Germany, has played around with his own EM Drive, and has once again shown that it produces thrust - albeit for reasons he can't explain. ... But Eric W. Davis, a physicist at the Institute for Advanced Studies at Austin, pointed out to io9's George Dvorsky that there also appear to be flaws in Tajmar’s experiment. ... "The experiment is quite detailed but no theoretical account for momentum violation is given by him, which will cause peer reviews and technical journal editors to reject his paper should it be submitted to any of the peer-review physics and aerospace journals," he added. ..."

 • 0
 • 1

Ifølge wiki: https://da.wikipedia.org/wiki/EmDrive Virker fremdriften ved, at der sendes mikrobølger ind i en fuld lukket beholder.

En fuld lukket beholder, må naturligvis være superledende, for at intet sende ud.

Der er ingen "drive" i et sådant system uanset beholderens form. Det er korrekt, at mikrobølgerne trykker på beholderen, men mikrobølgehovedet påvirkes med modsat rettet kraft. Der er derfor ikke muligt at fremdrive et fartøj, uanset der måske kan måles en kraft mellem beholderen og mikrobølgehovedet.

EM-drive vil ikke fungere. Og der er ingen kraft at måle, hvis mikrobølgehoved og beholder er koblet sammen.

Systemet vil omsætte den tilførte energi til varme, og varmen spredes ud i alle retninger. Mikrobølgehovedet vil i praktis gå i kog, og holde op med at fungere, hvis den absorberede stråling ikke absorberes.

Du kan prøve eksperimentet med din egen mikrobølgeovn. Lav den helt tæt, og tænd for den. Så går mikrobølgehovedet i kog. Du vil ikke opleve at den begynder at svæve, uanset du vender den, så mikrobølgehovedet er i toppen.

Hvis beholderen ikke laves tæt - og ikke er lukket - så der opstår en retningsbestemt stråling ud, så vil denne stråling kunne give en ganske lille fremdrift, på grund af trykket fra de elektromagnetiske bølger - her er langt mere effektivt at anvende en laser til fremdrift.

De fysiske love forbyder EMdrive, så der er ingen mulighed for det, og enhver måling der påstår andet er en fejlmåling. F.eks. er ikke usandsynligt at der kan måles en stor kraft mellem mikrobølgehovedet og beholderen, hvis Q er stor - dette medfører at strålingstrykket også bliver Q gange større end det tryk som er på bølgerne mikrobølgehovedet udsender. Men, uanset trykkets størrelse, er ikke muligt at fremdrive noget, så længe mikrobølgehoved og beholder er forbundet.

Den eneste mulighed for fremdrift baseret på elektromagnetiske bølger er strålingstryk.

Vi kan tage et andet eksempel på en slags EM-drive. Forestil dig, at du har to kraftige magneter, der skubber imod hinanden. Så længe at disse er forbundet, så får du ikke nogen fremdrift.

Vi laver nu et lille trik - vi anvender elektromagneter, og antager at vi øjeblikkeligt kan tænde og slukke strømmen i de to magneter. Fidusen er, at vi så kan slukke den ene magnet, og derved er ingen tryk på denne. Mens, der stadigt er tryk på den anden magnet, på grund af forsinkelsen af den elektromagnetiske stråling, såfremt vi stadigt har strøm på den. Ved at tænde og slukke magneterne, skulle vi derved kunne drive os frem.

Det er også korrekt, men analyserer du ovenstående opdager du, at denne tænde/slukke for de to magneter, netop medfører strålingstrykket. Der udsendes stråling, fordi du tænder og slukker magneterne, og den stråling der udsendes, giver det pågældende tryk. Det går 100% op.

Der er således ingen mulighed for EM-drive. Derimod er mulighed for målefejl og regnefejl.

 • 0
 • 0

De fysiske love forbyder EMdrive

Hej Jens

De fysiske love bygger på empiri - ikke dogmer.

Kommer der ny gennemtestet empiri, som bryder "lovene", laver man "lovene" om. Sådan fungerer videnskab. Det er ikke kætteri at lave videnskabelige "love" om, når det viser sig, at de er forkerte eller ikke tager højde for visse nye fysiske fænomener observationer.

En lov er ikke noget naturen retter sig efter. Det er fysikernes "love" (matematiske modeller), der rettes til efter hvad der afdækkes i naturen.

Af samme grund kan man ikke bevise en lov eller teori. En lov eller teori er sand indtil den måske senere falsificeres af nye eksperimenter/observationer.

Newtons universelle gravitationslov er fx blevet falsificeret: https://da.wikipedia.org/wiki/Gravitation#...

Pt er det Einstein generelle relativitetsteori som antages for at være den bedste tilnærmelse - eller "lov": https://da.wikipedia.org/wiki/Generel_rela...

Men man er temmelig sikker på, at den generelle relativitetsteori på et tidspunkt også falsificeres.

Albert Einsteins almene relativitetsteori og Kvantemekanikken er pt inkompatible - så der må dukke noget nyt op senere:

Physics World, December 1999, Volume 12 Issue 12 Article 2: Quantum gravity presents the ultimate challenge to theorists: http://web.archive.org/web/20070107131122/... Citat: "...Physics in the 20th century is founded on the twin pillars of quantum mechanics and the theory of relativity. However, in spite of the enormous successes of each theory individually, the two appear to be incompatible. This embarrassing contradiction at the very heart of theoretical physics remains one of the great outstanding challenges in science..."

(Men ja, der er stadig mulighed for, at der i EmDrive mangler at blive taget højde for andre kendte fysiske fænomener)

Falsifikationisme: https://da.wikipedia.org/wiki/Falsifikatio... Citat: "... Popper understreger induktionsproblemet og tilslutter sig fallibilismen. Ifølge ham er en videnskabelig teori ikke endegyldigt bevist, selv om den bekræftes af observationer ved nok så mange kontroleksperimenter; der kan når som helst gøres en observation, som ikke "passer ind" i ellers veletablerede videnskabelige "love". Et klassisk eksempel er en person, som aldrig har set svaner i andet end hvid fjerdragt og på grundlag deraf formulerer den hypotese, at alle svaner er hvide. Den dag, denne person ser (og undersøger) en sort svane, må vedkommende dog forkaste teorien om, at der kun findes hvide svaner. Pointen er at denne person ikke kan sætte sig ud ved en å og verificere (se verifikationisme) sin første hypotese, da han altid tilfældigvis kan sidde ved en å, hvor ingen sorte svaner kommer forbi. At empirisk tælle 1.000, 10.000 eller flere hvide svaner garanterer aldrig at den næste svane han observerer også er hvid.

Det er, ifølge falsifikationisterne, grundlæggende sådan videnskaben hænger sammen. Faktisk stiller Popper det metodologiske krav til en fremsat teori, førend den kan regnes for videnskabelig, at det skal være muligt at angive betingelser for, hvordan den principielt kan vises at være fejlagtig. Det kræves med andre ord, at videnskabelige teorier skal være falsificerbare. Dvs. at teorien skal være udformet på en sådan måde, at der kan opstilles forsøg, der potentielt kan falsificere den. ..."

 • 0
 • 1

Dogmatisk tro på, at fysiske love er evigt sande kan føre til, at vigtig videnskab forsinkes eller afvises.

Weird science versus revolutionary science: http://amasci.com/weird/vindac.html Citat: "... While it's true that at least 99% of revolutionary announcements from the fringes of science are just as bogus as they seem, we cannot dismiss every one of them without investigation. ... Below is a list of scientists who were reviled for their crackpottery, only to be later proven correct. Today's science texts are dishonest to the extent that they hide these huge mistakes made by the scientific community. They rarely discuss the acts of intellectual suppression which were directed at the following researchers by their colleagues. And... after wide reading, I've never encountered any similar list.[1] This is very telling. ..."

F.eks.:

http://amasci.com/weird/vindac.html#j22 Citat: "... George S. Ohm (Ohm's Law)

Ohm's initial publication was met with ridicule and dismissal; called "a tissue of naked fantasy." Approx. twenty years passed before scientists began to recognize its great importance. See M. Schagrin, "Resistance to Ohm's Law," American Journal of Physics, #31 pp536-547 1963. ..."

http://amasci.com/weird/vindac.html#j27 Citat: "... N. Tesla (brushless AC motor) An AC motor which lacks brushes was thought to be an instance of a Perpetual Motion Machine. ..." http://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_AC_...

http://amasci.com/weird/vindac.html#j29 Citat: "... Wright bros (flying machines)

After their Kitty Hawk success, The Wrights flew their machine in open fields next to a busy rail line in Dayton Ohio for almost an entire year. American authorities refused to come to the demos, and Scientific American Magazine published stories about "The Lying Brothers." [] Even the local Dayton newspapers never sent a reporter (but they did complain about all the letters they were receiving from local "crazies" who reported the many flights.) [] Finally the Wrights packed up and moved to Europe, where they caused an overnight sensation and sold aircraft contracts to France, Germany, Britain, etc. ..."

-

gravityassist.com: The Creation of a new Theory of Space Travel -- Gravity Propelled Space Travel: http://www.gravityassist.com/#_Toc127789951 Citat: "... Moreover, it was not even based on Newton’s Third Law of Motion. [] When Minovitch presented it to JPL in the form of 47 page technical paper dated August 23, 1961, it was dismissed by the head of JPL’s Trajectory Group as impossible [] How could a young graduate student in mathematics and physics who never studied the problem of space propulsion, space travel or astrodynamics before the summer of 1961 ever invent a completely new theory of space travel ..."

Gravitationel slynge (eng. gravity assist): https://da.wikipedia.org/wiki/Gravitatione...

 • 0
 • 1

Forestil jer en profil, der er boltet til jorden, som internt er som en ligesidet retvinklet trekant.

Hypotenusen ligger vandret ned og er 1/sqrt(2) meter. De ligesidede ben på 1 meter mødes i toppen i en ret vinkel

Forestil jer to små elastiske ikke-roterende kugler i trekanten, som støder sammen vandret, hvor den lodrette vinkelhalveringslinje er. Når kuglerne rammer hver sit trekantben med en vinkel på 45 grader i forhold til hver sit ben, reflekteres kuglerne samtidig lodret ned mod hypotenusen. Kuglerne reflekterer op igen osv.

Kuglerne har hver især en masse på 1kg og en hastighed på 1m/s.

impuls (m x kg/s)= m x v

Hver kugle vil ved refleksion "sende" en nedadrettet impuls på 2x1x1 m x kg/s. I alt 4 m x kg/s.

Ved refleksion af en kugle mod et ben, vil impulsen kunne opløses i x(vandret) og y(lodret). impulsx= 2xm x v x cos(45 grader) ca.= 1,4 m x kg/s. impulsy= 2xm x v x sin(45 grader) ca.= 1,4 m*kg/s.

impulsy mod trekantsiderne for to kugle er ca. 2,8 m x kg/s (opadrettet).

Effektiv udøvende impulsx mod trekantsiderne for de to kugler er nul m*kg/s, da de ophæver hinanden.

Ved kollision ved vinkelhalveringslinjen, er kuglernes udøvende impuls mod trekanten nul m x kg/s.

Alt i alt vil der ved hver cyklus mod trekanten være en nedadrettet impuls på 4 m x kg/s; og en opadrettet impuls på 2,8 m x kg/s.

Men netto skal en midlet udøvende linear impuls være nul, for et lukket system mod omverdenen, ifølge Newtons tredje lov (aktion=reaktion)?

Har jeg lavet forkerte antagelser eller regnet forkert?

.

Se 10-16: http://www.physics.udel.edu/~jim/PHYS207_1...

-

Man kunne også forestille sig, at trekantsiderne i profilen var ideelle spejle. Man kunne udskifte kuglerne med lysfotoner...

Fotoner er masseløse, men har impuls.

-

impuls=bevægelsesmængde

 • 0
 • 1

Fundet en fejl:

Alt i alt vil der ved hver cyklus mod trekanten være en nedadrettet impuls på 4 m x kg/s; og en opadrettet impuls på 2,8 m x kg/s.

Rettet til:

Alt i alt vil der ved hver cyklus mod trekanten være en nedadrettet impuls på 4 m x kg/s; og en opadrettet impuls på 5,6 m x kg/s.

Grunden er, at i hver cyklus reflekterer kuglerne hver to gange mod det skrå ben/flade. (ikke kun een gang)

 • 0
 • 0

Hej Jens

De fysiske love bygger på empiri - ikke dogmer.

Kommer der ny gennemtestet empiri, som bryder "lovene", laver man "lovene" om. Sådan fungerer videnskab. Det er ikke kætteri at lave videnskabelige "love" om, når det viser sig, at de er forkerte eller ikke tager højde for visse nye fysiske fænomener observationer.

En lov er ikke noget naturen retter sig efter. Det er fysikernes "love" (matematiske modeller), der rettes til efter hvad der afdækkes i naturen.

Af samme grund kan man ikke bevise en lov eller teori. En lov eller teori er sand indtil den måske senere falsificeres af nye eksperimenter/observationer.

Det er ikke så enkelt - for lovene passer meget nøje sammen. Derfor, kan du i praksis ikke lave dem om. En ændring af bare en lov, får så vidtgående konsekvenser, at det hele hurtigt falder til jorden.

Selvfølgeligt kan du drømme, og tro på, at det måske en dag kan laves teleportion af mennesker, tidsrejser og evighedsmaskiner - men i den virkelige verden, vil det aldrig lykkedes. Det eneste som vi kan, er at lave implanter i mennesker, der ændrer og "ødelægger" vores virkelighed, således at de fysiske love ikke mere gælder, men defineres af software. Når det sker, så vil de mennesker, der er underlagt den softwaredefinerede virkelighed, naturligvis leve i en verden der kan modificeres. Det er ikke usandsynligt, at det er den vej som det vil gå. Vi vil kunne gå rundt i en kunstig verden, hvor alt defineres af software. Eller, leve i en kunstig blandet virkelighed, hvor noget defineres af software, og andet af naturens love. Og vi ved ikke, hvad der er virkelighed og hvad som er softwaredefineret. Der er hårdt brug for det, f.eks. for at give et bedre liv til dem der er bundet til sengen. Mest sandsynligt, er at virkelighed og software virkelighed integreres.

Et af problemerne ved EM-drive, er at du skal tilføre energi, for at få et emne til at løfte sig. Samtidigt, bliver det ikke varmt, og udsender ikke fotoner. Det er ganske umuligt.

Og så er det da sjovere at lave EM-drive "omvendt". Hvis vi kan få et emne til at løfte sig, ved at tilføre energi, og hvis der ikke er tab i systemet, da der jo ikke udsendes nogen energi, så må vi jo omvendt kunne høste energi, når et emne sænkes. Jeg foreslår derfor, at vi laver en EM-drive, der høster energi fra månens rotation om jorden. Det bliver billigere og bedre end bølgeenergi. Og kører vi den omvendt, kan vi få månen til at rotere hurtigere. Hvis da ikke jorden "letter".

 • 0
 • 0

Det er ikke så enkelt - for lovene passer meget nøje sammen. Derfor, kan du i praksis ikke lave dem om. En ændring af bare en lov, får så vidtgående konsekvenser, at det hele hurtigt falder til jorden.

Jo det er netop så enkelt! Observationer/eksperimenter (og grundantagelser; aksiomer ) forenet med den videnskabelige metode er det mest grundlæggende for videnskab.

Alberts Einsteins relativitetsteori rev "tæppet" under klassisk mekanisk: https://da.wikipedia.org/wiki/Relativitets... Citat: "... Teorien erstattede Newtons klassiske beskrivelse og er central for kosmologien. Teorien postulerer at tilstedeværelsen af masse og energi krummer rumtiden, og at denne krumning påvirker alle elementarpartikler, herunder fotoner (f.eks. lys). ..."

Mit overbevisning er at den generelle relativitetsteori pt er det bedste bud på hvordan verden hænger sammen på stor skala - så det er i den overbevisning følgende citater bedes læst. Målet med citaterne er, at vise, at mange dygtige forskere og mennesker dogmatisk forkastede den generelle relativitetsteori: http://www.anti-relativity.com/ Citat: "... “Relativity is one of the most well tested theories in science!” ... Albert A. Michelson: The very first American Nobel prize winner (1907)...Though his understanding and experience with the nature and manipulation of light has made vast contributions to our modern world, it is an unfortunate fact that his most widely known contribution to science is the Michelson-Morley experiment of 1887. This experiment is heralded as one of the primary proofs of Relativity yet Michelson never believed relativity to be a tenable theory even to his death in 1931. ... Robert A. Millikan: The second American winner of the Nobel Prize (1923)...In a textbook written by him as late as 1927 he unambiguously supports the existence of ether. ... Louis Essen: Inventor of the atomic clock and the man responsible for the modern precise measurement of the speed of light...Why is it little known that this winner of multiple awards in physics also published a paper called “The Special Theory of Relativity: A Critical Analysis”? A member of the National Physical Laboratory of the UK from which he retired in 1972 after being quietly warned not to continue his contradiction of Einstein’s theory of relativity. ... Ernest Rutherford: 1908 Nobel Prize in Chemistry....Ernest Rutherford: "No! they've got too much sense!" From The Rutherford Memorial Lecture to the Physical Society 1954 by P. M. S. Blackett, Year Book of The Physical Society 1955. "The War had just ended; and the complacency of the Edwardian and Victorian times had been shattered. The people felt that all their values and all their ideals had lost their bearings. Now, suddenly, they learnt that an astronomical prediction by a German scientist had been confirmed by expeditions to Brazil and West Africa and, indeed, prepared for already during the War, by British astronomers. ... Herbert Ives...Also of philosophical import is that with the abandonment of the 'principle' of the constancy of the velocity of light, the geometries which have been based on it, with their fusion of space and time, must be denied their claim to be a true description of the physical world." - Herbert E. Ives, "Revisions of the Lorentz Transformations", October 27, 1950. ... Ernst Mach...Mach rejected Einstein's relativity theory and asked not to be associated with the "dogmatic" and "paradoxical nonsense", in spite of the fact that Joseph Petzoldt sought to give Mach his due credit for major elements of the theory of relativity. Einstein initially adored Mach, and asked for his guidance and help. When it became known, after Mach's death, that Mach rejected Einstein and his views, Einstein ridiculed Mach. “Scientists have now become a church and I do not regard it as an honor to be part of this or of any church.” ... Nikola Tesla...Tesla, the wizard of electromagnetism who produced so many working useful concepts with his understanding, laughed at the rediculous nature of relativity. ... Supposing that the bodies act upon the surrounding space causing curving of the same, it appears to my simple mind that the curved spaces must react on the bodies, and producing the opposite effects, straightening out the curves. Since action and reaction are coexistent, it follows that the supposed curvature of space is entirely impossible - But even if it existed it would not explain the motions of the bodies, as observed. - "Prepared Statement of Tesla". July 10, 1937. Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality. The scientists from Franklin to Morse were clear thinkers and did not produce erroneous theories. The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane. - "Radio Power Will Revolutionize the World". Modern Mechanics and Inventions. July, 1934. ... How can so many Nobel laureates, inventors and great contributors to society go to their grave believing relativity was false? ..."

Selvfølgeligt kan du drømme, og tro på, at det måske en dag kan laves teleportion af mennesker, tidsrejser og evighedsmaskiner - men i den virkelige verden, vil det aldrig lykkedes. Det eneste som vi kan, er at lave implanter i mennesker, der ændrer og "ødelægger" vores virkelighed, således at de fysiske love ikke mere gælder, men defineres af software.

Jeg tror, at meget af hvad mennesker frembringer af artefakter - og meget af vores samfund - skyldes vores drømme og tro.

Her har en forsker undfanget en måske banebrydende idé. Han kan tage fejl, men har han ret, er det imponerende. Det er dejligt at se, at han uden videre får lov til at formidle sin idé og troen på den:

July 28, 2015, Synopsis: Entangled Mirrors Could “Reflect” Quantum Gravity. A proposed interferometry experiment could test quantum gravity theories by entangling two mirrors weighing as much as apples: https://physics.aps.org/synopsis-for/10.11...

Aug 3, 2015, Plan for supersized entanglement is unveiled by physicist: http://physicsworld.com/cws/article/news/2... Citat: "... An experiment that could lead to the quantum-mechanical entanglement of everyday objects in the form of two 100 g mirrors has been proposed by Roman Schnabel of the University of Hamburg and the Max Planck Institute for Gravitational Physics in Germany. If successful, the mirrors would be by far the largest objects ever to be entangled, and the experiment would confirm that quantum physics applies to large and heavy objects, not just tiny particles. It could also test a prediction made in 2010 about how the mutual gravitationa ..."

Når det sker, så vil de mennesker, der er underlagt den softwaredefinerede virkelighed, naturligvis leve i en verden der kan modificeres. Det er ikke usandsynligt, at det er den vej som det vil gå. Vi vil kunne gå rundt i en kunstig verden, hvor alt defineres af software. Eller, leve i en kunstig blandet virkelighed, hvor noget defineres af software, og andet af naturens love. Og vi ved ikke, hvad der er virkelighed og hvad som er softwaredefineret. Der er hårdt brug for det, f.eks. for at give et bedre liv til dem der er bundet til sengen. Mest sandsynligt, er at virkelighed og software virkelighed integreres.

Jens - prøv at læse lidt om solipsisme. Jeg vælger at tro på at der også findes andre mennesker og at vi kan interagere med hinanden - selv via det "uvirkelige" internet - fx via debatindlæg på ing.dk :-)

Et af problemerne ved EM-drive, er at du skal tilføre energi, for at få et emne til at løfte sig. Samtidigt, bliver det ikke varmt, og udsender ikke fotoner. Det er ganske umuligt.

Som jeg tidligere skrevet i et svar til dig, har du nok ret i at EMdrive ikke virker. Den bryder Newtons tredje lov. Men det er værd at undersøge om EMdrive virker.

Og så er det da sjovere at lave EM-drive "omvendt". Hvis vi kan få et emne til at løfte sig, ved at tilføre energi, og hvis der ikke er tab i systemet, da der jo ikke udsendes nogen energi, så må vi jo omvendt kunne høste energi, når et emne sænkes. Jeg foreslår derfor, at vi laver en EM-drive, der høster energi fra månens rotation om jorden. Det bliver billigere og bedre end bølgeenergi. Og kører vi den omvendt, kan vi få månen til at rotere hurtigere. Hvis da ikke jorden "letter".

I princippet koster det ikke energi, at holde et objekt over et fast punkt på jorden - eller vandret mobilt:

Ringen under terningmagneten er superledende: https://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Magnet_4...

The Awesome Levitating Train.

Jeg har tidligere omtalt at EmDrive sikkert er reversibel (det forudsætter at EmDrive faktisk virker). http://ing.dk/artikel/tilbage-til-fremtide... Citat: "... Ved nedbremsning (decelerering) kan man faktisk få mere energi ud end man kommer ind (ved 100% effektivitet) :-)

Fotoner sendes fx ind med 1GHz og efter en serie emDrives fås fx 2GHz, så den enkelte mikrobølgefoton har fået fordoblet energien. ..."

Jordens tidevands flytning tapper faktisk energi fra jordens rotation og afleverer vist noget til månen!:

Tide: https://en.wikipedia.org/wiki/Tide#Dissipa... Citat: "... Earth's tidal oscillations introduce dissipation at an average rate of about 3.75 terawatts.[37] About 98% of this dissipation is by marine tidal movement.[38] Dissipation arises as basin-scale tidal flows drive smaller-scale flows which experience turbulent dissipation. This tidal drag creates torque [drejningsmoment] on the moon that gradually transfers angular momentum [impulsmoment] to its orbit, and a gradual increase in Earth–moon separation. [] The equal and opposite torque on the Earth correspondingly decreases its rotational velocity. Thus, over geologic time, the moon recedes from the Earth, at about 3.8 centimetres (1.5 in)/year, lengthening the terrestrial day.[39] Day length has increased by about 2 hours in the last 600 million years. Assuming (as a crude approximation) that the deceleration rate has been constant, this would imply that 70 million years ago, day length was on the order of 1% shorter with about 4 more days per year. ..."

Tidal acceleration: https://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_accele... Citat: "... A diagram of the Earth–Moon system showing how the tidal bulge is pushed ahead by Earth's rotation. This offset bulge exerts a net torque [drejningsmoment] on the Moon, boosting it while slowing Earth's rotation. ..."

 • 0
 • 1

Kan man få en liste over de sjove stoffer du indtager ?

Hej Christian

Jeg når ikke at få rettet alle fejl, før indlægssystemet låser.

Lær at skrive uden småfejl: http://www.storyhunter.dk/2011/01/laer-at-... Citat: "... Har du irriterende slå- og små-stavefejl i dine mails og artikler? Overser du endelser? Glemmer du ord i dine sætninger? ... [Fra kommentarer:] Problemet med ”egne tekster” er at meget af det der skrives er ens egen tilgang til materialet (selvforståelse af indholdet) så når der korrekturlæses, ses de enkelte fejl ikke umiddelbart. Når der læses på andres tekster, så ses fejlene tydeligt. God artikel. ..."

 • 0
 • 1

Kan man få en liste over de sjove stoffer du indtager ?

Hej Christian

Nu har jeg fundet årsagen - jeg tænker alt for hurtigt - ifølge University of Bradford :-)

Grammar/Spelling: Missing Words: https://www.wattpad.com/6115063-writing-mi... Citat: "... Leaving words out is a common problem. ..."

Better-Proofreading - University of Bradford: www.bradford.ac.uk/academic-skills/media/l... Citat: "... Proofreading is about ensuring that no words are missing from your assignment and that your grammar and spelling is correct. ... 5. Missing words out altogether. Most people think much faster than they can write ..."

 • 0
 • 1

At du kan opvarme en lille mængde vand superhurtigt med en laser, betyder ikke nødvendigvis, at metoden egner sig til at opvarme fødevarer. For at opvarme fødevarer, er meget vigtigt at strålingen går igennem fødevarerne, så varmen kommer indefra. Det er muligt i mikrobølgeovnen. Ved en frekvens i terahertz området, vil den reflekteres af de fleste fødevarer, på samme måde som lys.

Hvis du hurtigt vil opvarme fødevarer, tror jeg mikrobølger er det bedste valg. Måske er muligt at designe en ovn med kraftigere mikrobølger end i dag, men det kræver så større effekt tilført.

 • 0
 • 0

Måske lidt sent at kommentere på denne artikel, men faldt lige over følgende:

"Flyvende bil – Status: På vej – Vi er der ikke helt endnu, men vi er godt på vej med blandt andet amerikanske Terrafugia TF-X og slovakiske Aeromobil"

Der har vi så været i 64 år, siden Dewey Brian demonstrerede sin Autoplane, som præcis ligesom Terrafugia og Aeromobil, både kunne flyve og folde vingerne sammen og køre på offentlig vej.

Få år tidligere demonstrerede Moulton Taylor sin Aerocar, som oven i købet blev sat i produktion i 1954 - dog uden at blive nogen salgssucces.

Vi er med andre ord (30 år efter "Tilbage til fremtiden") på præcis samme stadie som i 1954 (30 år før "Tilbage til fremtiden).

At være "godt på vej", er vel heller ikke nogen overbevisende status for netop flyvende biler, men denne status lagde de jo så også bag sig (eller snarere "under" sig) over for mere end 60 år siden.

Aerocar blev ingen succes dengang (Taylor kunne kun skaffe 250 bestillinger), trods den både kørte og fløj udmærket, og faktisk var en ganske handy lille topersoners bil, når den ikke havde sine vinger på slæb, så det er næppe heller sandsynligt at hverken Terrafugia eller Aeromobil bliver den store sællert i fremtiden.

Kunne man få en bil til at flyve, på samme måde som Marty McFly's DeLorean, så tror jeg mere på sagen. For hvorfor fylde chassiset op med store besværlige vinger, støjende rotorer og uforholdsmæssigt store energiforbrug, når man bare kan slukke for tyngdekraften?

Det sidste er der desværre ikke mange andre end Marty McFly og Harry Potter, der har forstået. ;o)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten