Til foråret er det slut: 3G lægges i graven efter to årtier

25. august 2022 kl. 16:474
Til foråret er det slut: 3G lægges i graven efter to årtier
Sådan så det ud, da Ingeniøren i sin tid testede 3G til videotelefoni. Illustration: Lars Bertelsen.
I starten af 2023 lukker TDC NET sit 3G-netværk i Danmark ned, og det samme gør både 3 og Telia/Telenor.
Artiklen er ældre end 30 dage

20 år.

Så længe fik 3G-mobilteknologien lov at leve.

I starten af 2023 slukker TDC NET, der driver netværksinfrastrukturen for bl.a. YouSee og Telmore, for det 3G-netværk, de begyndte at bygge tilbage i februar 2003, skriver TDC NET i en pressemeddelelse.

Mobiloperatøren 3 har samme planer, mens Telia og Telenor forventer at lukke deres fælles mobilnetværk enten ved udgangen af 2022 eller i starten af 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er især behovet for mere båndbredde til data, at TDC NET nu lukker for 3G. For når 3G udfases kan båndbredden på 2.100 MHz og 900 MHz-frekvenser anvendes til 4G eller 5G.

»Der er brug for en stærk mobil infrastruktur, der kan håndtere det stigende forbrug af mobildata. Derfor investerer vi i og optimerer løbende mobilnetværket for at kunne imødekomme det behov,« siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC NET.

»Som led i det udfaser vi nu 3G for at øge mobilnettets hastighed og skabe mere kapacitet via de hurtigere 4G- og 5G-netværk. Vi har de seneste år rullet 5G ud i hele landet og har i dag det bedst dækkende 5G-netværk i Danmark,«

For TDC NET udgør 3G data i dag under en procent af den samlede mængde datatrafik. På samme vis er tale over 3G-netværket faldet markant de seneste år. Hvis man anvender udstyr der ikke er 4G eller 5G, vil det dog fortsat være muligt at gøre brug af TDC NET’s landsdækkende 2G-netværk til tale og helt basale datatjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ældre telefoner vil blive flyttet over på 2G som i praksis kun kan bruges til tale og sms og ikke data.

I 2021 var det antagelsen, at der var omkring 50.000 aktive mobiltelefoner, der ikke understøtter 4G. Til sammenligning sælges der omkring 250.000 nye telefoner om året.

Mobilnetværk

  • 2G: Sendes primært på 900 MHz og 1.800 MHz.
  • 3G: Sendes primært på 2.100 MHz og 900 MHz.
  • 4G: Sendes primært på 800 MHz, 1.800 MHz og 2.600 MHz.
  • 5G: Sendes primært på 700 Mhz, 3,5 GHz og 26 GHz

Videotelefoni fejlede

3G-teknologien blev introduceret i 2003 og er baseret på UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), som er afløseren for GSM, bedre kendt som 2G.

3G var det første mobilnetværk, der for alvor understøttede brugen af mobile datatjenester, og det var altså 3G, der gjorde det muligt at tjekke mails, læse nyheder, og surfe på internettet på mobiltelefonen – dog med markant lavere download- og uploadhastigheder, end vi er vant til i dag.

Et af de store teknologispring var måden, radiofrekvenserne bliver anvendt på. Over 2G fordeles samtaler på forskellige frekvenser og i veldefinerede tidsdele, som holdt de mange samtaler isoleret fra hinanden. I et UMTS-net, altså 3G, benytter alle samme frekvens, og der er ingen tidsdeling.

Illustration: TDC NET.

Alle dataforbindelser og samtaler sendes altså oven i hinanden. Men hver eneste forbindelse har sin egen kode, som gør den unik. Og kun forbindelser med samme kode kan høre hinanden. De øvrige bliver betragtet som støj og bliver undertrykt.

Da 3G blev lanceret var det store markedsføringsargument, at netværket var optimeret til circuit switched data, altså ukomprimeret videotelefoni. Det blev aldrig en succes, og der skulle gå mindst et årti før video-baserede tjenester, fx Facetime, som er packet switched data, altså IP-trafik, blev en succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i 2003, da 3G blev rullet ud, var der – ligesom det også er tilfældet med 5G i dag – bekymringer for sundhedsfaren ved brug af den nye mobilteknologi. Den bekymring har dog siden vist sig ikke at være videnskabeligt begrundet.

Det gav dengang anledning til en intens debat om dækningen af den nye mobilteknologi mellem Ingeniøren og Jyllands-Posten. Konkret mente Ingeniøren, at Jyllands-Posten skabte frygt og bekymring i befolkningen uden at have den videnskabelige dokumentation på plads.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. august 2022 kl. 23:25

Men hvornår lukker Telenor reelt 3G-netværket? For de har været ved at lukke det løbende ned siden april 2021 ifølge deres eget udsagn, men man kan ikke se det på dækningskortet. Tværtimod; TT-netværket har ifølge dækningskortet lige opsat nyt 3G udstyr i mit nærområde så sent som i sidste måned. Det giver jo overhovedet ingen mening. Så jeg stoler ganske enkelt ikke på årstal og tidsrammen præsenteret i artiklen.

3
26. august 2022 kl. 10:39

Der er ingen grund til at blive sur på 3, fordi USA er kommet teknologisk videre end din telefon. 3 beskriver det meget udtømmende i velkomstbeskeden, og hvis det er tilstrækkeligt vigtigt for én at kunne sende/modtage opkald, kan man bare tvinge sin telefon ned på 2G over there. Det har de trods alt stadig de fleste steder.

2G i USA er bare ikke nødvendigvis noget en europæisk telefon kan bruge. Mange områder havde ikke gsm men cdma-2000 eller IS-136.

Men 3 kan ikke klandres for hvad en operatør i usa understøtter. Der er typisk mere eller mindre monopol i de enkelte områder og der er ingen garanti for at den lokale operatør understøtter en telefon bygget til det europæiske marked.

2
26. august 2022 kl. 10:18

Der er ingen grund til at blive sur på 3, fordi USA er kommet teknologisk videre end din telefon. 3 beskriver det meget udtømmende i velkomstbeskeden, og hvis det er tilstrækkeligt vigtigt for én at kunne sende/modtage opkald, kan man bare tvinge sin telefon ned på 2G over there. Det har de trods alt stadig de fleste steder.

1
25. august 2022 kl. 20:08

Jeg var i juni i USA, og kunne ikke modtage eller foretage almindelige telefonopkald.

Så vidt jeg forstod havde de lukket 3G for taleopkald, og min telefon kunne åbenbart ikke gøre det på 4G/5G. Den skulle understøtte VOLTE (voice over lte), som den ikke gjorde i tilstrækkelig grad. Jeg blev lidt sur på 3 og deres 3 like home, fordi jeg netop har det til USA.

Jeg ville ikke selv teste om jeg kunne ringe 911, så jeg gik ned på politistationen rundt om hjørnet, og bad dem teste om det virkede. Det gjorde det.