Til foråret er det slut: 3G lægges i graven efter to årtier
20 år.
Så længe fik 3G-mobilteknologien lov at leve.
I starten af 2023 slukker TDC NET, der driver netværksinfrastrukturen for bl.a. YouSee og Telmore, for det 3G-netværk, de begyndte at bygge tilbage i februar 2003, skriver TDC NET i en pressemeddelelse.
Mobiloperatøren 3 har samme planer, mens Telia og Telenor forventer at lukke deres fælles mobilnetværk enten ved udgangen af 2022 eller i starten af 2023.
Det er især behovet for mere båndbredde til data, at TDC NET nu lukker for 3G. For når 3G udfases kan båndbredden på 2.100 MHz og 900 MHz-frekvenser anvendes til 4G eller 5G.
»Der er brug for en stærk mobil infrastruktur, der kan håndtere det stigende forbrug af mobildata. Derfor investerer vi i og optimerer løbende mobilnetværket for at kunne imødekomme det behov,« siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC NET.
»Som led i det udfaser vi nu 3G for at øge mobilnettets hastighed og skabe mere kapacitet via de hurtigere 4G- og 5G-netværk. Vi har de seneste år rullet 5G ud i hele landet og har i dag det bedst dækkende 5G-netværk i Danmark,«
For TDC NET udgør 3G data i dag under en procent af den samlede mængde datatrafik. På samme vis er tale over 3G-netværket faldet markant de seneste år. Hvis man anvender udstyr der ikke er 4G eller 5G, vil det dog fortsat være muligt at gøre brug af TDC NET’s landsdækkende 2G-netværk til tale og helt basale datatjenester.
Ældre telefoner vil blive flyttet over på 2G som i praksis kun kan bruges til tale og sms og ikke data.
I 2021 var det antagelsen, at der var omkring 50.000 aktive mobiltelefoner, der ikke understøtter 4G. Til sammenligning sælges der omkring 250.000 nye telefoner om året.
Mobilnetværk
Videotelefoni fejlede
3G-teknologien blev introduceret i 2003 og er baseret på UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), som er afløseren for GSM, bedre kendt som 2G.
3G var det første mobilnetværk, der for alvor understøttede brugen af mobile datatjenester, og det var altså 3G, der gjorde det muligt at tjekke mails, læse nyheder, og surfe på internettet på mobiltelefonen – dog med markant lavere download- og uploadhastigheder, end vi er vant til i dag.
Et af de store teknologispring var måden, radiofrekvenserne bliver anvendt på. Over 2G fordeles samtaler på forskellige frekvenser og i veldefinerede tidsdele, som holdt de mange samtaler isoleret fra hinanden. I et UMTS-net, altså 3G, benytter alle samme frekvens, og der er ingen tidsdeling.
Alle dataforbindelser og samtaler sendes altså oven i hinanden. Men hver eneste forbindelse har sin egen kode, som gør den unik. Og kun forbindelser med samme kode kan høre hinanden. De øvrige bliver betragtet som støj og bliver undertrykt.
Da 3G blev lanceret var det store markedsføringsargument, at netværket var optimeret til circuit switched data, altså ukomprimeret videotelefoni. Det blev aldrig en succes, og der skulle gå mindst et årti før video-baserede tjenester, fx Facetime, som er packet switched data, altså IP-trafik, blev en succes.
Tilbage i 2003, da 3G blev rullet ud, var der – ligesom det også er tilfældet med 5G i dag – bekymringer for sundhedsfaren ved brug af den nye mobilteknologi. Den bekymring har dog siden vist sig ikke at være videnskabeligt begrundet.
Det gav dengang anledning til en intens debat om dækningen af den nye mobilteknologi mellem Ingeniøren og Jyllands-Posten. Konkret mente Ingeniøren, at Jyllands-Posten skabte frygt og bekymring i befolkningen uden at have den videnskabelige dokumentation på plads.
