'Tidsrejsen' - en naturvidenskabelig jul

Videnskab spiller en afgørende rolle i årets DR-julekalender for børn. Både DTU og Engineer the future leger med.

Der er guf for alle med hang til videnskab i årets julekalender for børn.

'Tidsrejsen', som serien hedder, er således et action adventure juleeventyr, der handler om den 13-årige videnskabsnørd og skilsmissepige Sofie. Hende store juleønske er, at forældrene finder sammen igen inden den 24. december, så familien kan være samlet.

Med hjælp fra sin opfinder-farfar får Sofie mulighed for at rejse i tiden og ændre på forældrenes skæbne. Hvis altså hun kan få den gyro, som farfaren giver hende, til at virke, så hun kan bøje tid og sted.

Rekvisitter fra DTU

Serien er fyldt med naturvidenskabelige rekvisitter, som i stor stil er udlånt fra DTU - herunder en molekylemodel, en kobberovn og en stribe gamle instrumenter. Og nu er Engineer the future og DR gået sammen om at udstille scenografien fra 'Tidsrejsen'.

I hele december vil børn og naturvidenskabelige sjæle således kunne studere farfars nørdværksted og en vild ATV, som seerne møder allerede i første afsnit, på nært hold.

»I Engineer the future arbejder vi på at vise børn og unge, hvor sjovt det er at arbejde med teknologi og videnskab for at motivere dem til at søge i den retning, når de vælger uddannelse,« forklarer Frida Frost, formand for Engineer the future.

Der er gratis adgang til udstillingen, som findes i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Du kan følge 'Tidsrejsen' her - og få opklaret, om videnskaben nu også er en genvej til den perfekte jul.

Kommentarer (8)

Da farfar forklarer Sofie, at lyset fra stjernen har været mange lysår undervejs.
Men det er da første gang i mange år, at jeg stadig hænger på en julekalender (indrømmet: kun to afsnit så langt).
Bl.a. bliver det jo interessant at få en rigtig tidsmaskine - ikke bare vist - men forklaret!

 • 2
 • 0

Det er genialt at forbinde gyroer med mærkværdigheder som tid og tidsrejser. Det er en meget gammel kobling, måske fordi gyroer opfører sig uventet, og fra gammel tid har tiden altid været forbundet med noget mekanisk som i ure med tandhjul, penduler og lignende.
Det er en god julekalender, men de voksnes tværsikre mistro er måske lidt for udpræget. De har ikke tvivlens nådegave, som måske er et tegn i tiden.

 • 2
 • 0

Ja den var lidt trist. Også at de talte om at en specifik stjerne som de kiggede på er millioner af lysår væk. Man kan diskutere hvor gode øjne folk har og hvor lidt lysforurening man kan finde i Danmark, men det bliver højst tusinder af lysår.

Hej Benny

Apropos Svends "de voksnes tværsikre mistro er måske lidt for udpræget. De har ikke tvivlens nådegave, som måske er et tegn i tiden." :o) :

NASA/Goddard Space Flight Center (2008, March 21). Stunning Gamma Ray Burst Explosion Detected Halfway Across Universe. ScienceDaily. Retrieved March 22, 2008:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...
Citat: "...
A powerful stellar explosion detected March 19 by NASA's Swift satellite has shattered the record for the most distant object that could be seen with the naked eye
...
Several ground-based telescopes saw the afterglow brighten to visual magnitudes between 5 and 6 in the logarithmic magnitude scale used by astronomers
...
A redshift of 0.94 translates into a distance of 7.5 billion [milliarder] light years, meaning the explosion took place 7.5 billion years ago, a time when the universe was less than half its current age and Earth had yet to form. This is more than halfway across the visible universe.
..."

PS: Den er klassificeret som en hypernova:
https://da.wikipedia.org/wiki/Hypernova

 • 2
 • 2

Normalt oplever vi kun folk sige "sodium", når de har forsøgt at oversætte fra engelsk, så hvorfor Sofie skulle gøre det i går, i stedet for det danske "natrium", er ikke nemt at forstå.
Men ellers er det dejligt med noget natur"videnskab" i børnenes bedste sendetid. Desværre tror mine børn at den der gyro, som man kan vinde i en konkurence, rent faktisk kan anvendes til tidsrejser :-)

 • 0
 • 1

Det er ifølge nogle af de fremmeste eksperter - mine børn - en superfed, spændende, sjov og frisk julekalender i år. De har talt med andre eksperter - i klassen - og der er bred enighed om at det er en fuldtræffer.

Bemærk ironien ift. det hemmelige politi der har uanede magtbeføjelser i tid og sted - men sættes på plads af en kvikt tænkende pige. Bemærk også læreren - der jo er en temmelig grov og magtliderlig lille mand - sikkert usikker og bange for at miste grebet om de begyndende teenagere. Det er naturligvis stærkt karikeret, men ikke så få elever har oplevet tilsvarende - at blive ydmyget foran sin klasse. (Ikke mange børn sætter for alvor lighedstegn mellem den umulige lærer og hans religion).

Man må håbe (for julefredens skyld) at instruktørens trang til at provokere overgås af den fortsat spændende teknik, historie og gode skuespil.

 • 2
 • 0

Det er altså underholdende at læse kommentarerne i denne tråd. Det er så typisk ingeniører, (undskyld sandheden kan gøre ondt :-)).

Når lille Ole eller Ida kommer hjem med 29 rigtige svar ud af 30 til en test, spørger ingeniørfar "hvad svarede du da forkert på?" og tror selv at han er omsorgsfuld fordi han forlod sin PC for at bruge tid på sit barn. Det er altså morsomt på den lidt nørdede måde.

(Hvis du er ingeniørfar og ikke kan se pointen, så søg hjælp i kloge bøger :-) )

 • 2
 • 0