Arkæologer står foran en kolossal opgave med at sikre, at alt fra stenalderbopladser til rester fra Slaget på Reden ikke bliver ødelagt for altid af anlægget af Lynetteholm.
Museumsloven kræver nemlig, at alt af mulig arkæologisk interesse undersøges før store anlægsarbejder, og at det vigtigste sikres.
Men undersøgelsen af Kongedybet, hvor Lynetteholm er planlagt, kompliceres af, at minderne skal findes under vandet og havbunden, og at der er tale om et hele 282 hektar, som ligger lige midt i Danmarkshistorien.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvis en privat bygherre opdager noget af arkæologisk interesse under et byggeri skal han stoppe og betale for undersøgelserne, er det også tilfældet her?
Det kan også være lige meget for det vanvittige projekt skal bare stoppes. Det må være udenfor diskussion at det koster mere Co2 at bygge nyt land at bygge på istedet for at bygge på eksisterende jord. Og der er masser af plads i regionen at bygge på.
Man dykker ikke med iltflasker, der er normalt luft, eller iltberiget luft i dem.
Ja, men det vel stadig transport af ilt, der er formålet?
Hvis ilt %'en er for høj, imens man er under tryk er der risiko for iltkramper, hvilket ikke er farligt på landjorden, men under vandet er det en pænt dårlig ide.
I denne sammenhæng er det ikke så relevant. Hvis artiklen havde handlet om dykning, havde det været en anden sag. Her handler det vist mest om, at der er få arkeologer og at "skjule" planen om at gøre hovedstaden landfast med Skåne uden at svenskerne fatter mistanke. Vi skal jo (uvidst af hvilke årsager) "gøre DK mægtigt igen".
Ironi kan forekomme, men manglen på dykkere med tilstrækkelige arkeologiske færdigheder er vist ægte nok.
Kan man inddæmme Øresund i nord og syd, så arbejdsfeltet kan tørlægges mens undersøgelsen står på? Næppe.
'Det kan være med dykkerdragt og iltflasker.'
Man dykker ikke med iltflasker, der er normalt luft, eller iltberiget luft i dem.
Hvis ilt %'en er for høj, imens man er under tryk er der risiko for iltkramper, hvilket ikke er farligt på landjorden, men under vandet er det en pænt dårlig ide.
Bevaret for eftertiden..
Mange er overbeviste om, at vi i dag har nået topmålet af viden og kunnen for al fortid og fremtid. Det troede arkæologerne også, da de sammen med Frederik VII udgravede jellingehøjene i sin tid.
Mange byggeprojekter graver ned og ødelægger dermed evt. fortidslevn, hvis de ikke bliver reddet først. Her taler vi imidlertid om at lægge jord ovenpå, og det vil vel nærmere bevare fortidslevnene urørte for eftertiden og dens formodentlig forbedrede metoder. Risikoen for uautoriserede amatørudgravninger immellemtiden må være lille. Selvfølgelig giver det mening at danne sig et overblik, før det hele dækkes til.