Tidligere miljøminister: Regeringen sylter vores plan for grønlandske søkort
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tidligere miljøminister: Regeringen sylter vores plan for grønlandske søkort

Den tidligere miljøminister Troels Lund Poulsen har efter et besøg på Grønland kaldt miljøminister Ida Auken (SF) i samråd, da han mistænker hende og regeringen for at sylte en ambitiøs søopmålingsplan, den tidligere regering lagde sammen med Grønland.

Aftalen gik mere præcist ud på, at de mest besejlede farvande skulle opmåles i perioden fra 2009 til 2018.

»Jeg fornemmede, at det ikke skrider frem i den hast, som vores ambitiøse plan fastlagde. Så nu vil jeg have svar på, om det går efter planen, eller der er udfordringer,« siger Troels Lund Poulsen om grunden til, at forsvarsudvalget nu har kaldt miljøminister Ida Auken (SF) i åbent samråd om søkortopmåling ved Grønland.

Ingeniøren har taget kontakt til Kort & Matrikelstyrelsen, der kan bekræfte, at planen blev søsat af Troels Lund Poulsen tilbage i 2009. Styrelsen vil dog ikke tage stilling til, hvorvidt arbejdet står stille eller på nogen måde skulle gå langsommere, end den oprindelige plan foreskrev.

De henviser til, at Ida Auken får mulighed for at tage til genmæle ved morgendagens samråd.

Øget skibstrafik kalder på søkort

I modsætning til de fleste andre farvande på Jorden er de grønlandske ikke kortlagt, og Troels Lund Poulsens plan og nuværende bekymring skal ses i lyset af en kraftigt forøget skibstrafik i grønlandske farvande de seneste år.

»En meget lille del af det grønlandske farvand er hidtil blevet opmålt. Samtidig medfører klimaforandringerne, at nye sejlruter kommer til, hvor krydstogtskibene begynder at sejle, uden at der overhovedet findes kort for området,« siger venstrepolitikeren.

Troels Lund Poulsen påpeger samtidig, at mange skibe sejler uden stedkendte lodser, og at den intense trafik passagerskibstrafik snart får følgeskab af endnu flere skibe, når den omfattende råstofudvinding inden længe går i gang.

Grønlands politikere og myndigheder er ifølge Troels Lund Poulsen meget interesseret i, at de stærkt trafikerede farvande bliver kortlagt, og søkortene udgivet.

»Jeg synes, at vi sammen med grønlænderne har en interesse i at sikre, at det kortmateriale, der findes, er så opdateret som overhovedet muligt,« siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

»Derfor er det afgørende, hvad regeringen har tænkt sig at gøre. Den siger, at den vil styrke søredningsberedskabet deroppe og generelt opprioritere Arktis, men det er svært at se, hvad de vil gøre, hvis de gamle aftaler ikke engang bliver fulgt.«

Det åbne samråd finder sted i morgen tirsdag kl. 15.15 i værelse 2-133 på Christiansborg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Har Troels henvendt sig til Kort og Matrikkelstyrelsen først? Det ligger rigtig nok under Miljøministeiet, men hvilke omstændigheder gør at han kan have begrundet mistanke om syltning? Er det ikke bare spil for galleriet for at miskredittere Ida Auken og i den sammenhæng Regeringen? Det virker i hvert fald som den mest oplagte forklaring. Ikke videre konstruktivt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten