Tidligere IAEA-direktør: Computerorm var målrettet Iransk atomprojekt

23. november 2010 kl. 12:156
Den tidligere generaldirektør i Det Internationale Atomenergiagentur antyder kraftig, at den avancerede computerorm Stuxnet rent faktisk har været målrettet centrifuger i Iran, hvor ormen har skadet uran-berigelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der har længe været spekulationer om, at computerormen Stuxnet har været målrettet faciliteter til atomberigelse i Iran, men det har dog været småt med beviser. Det er det sådan set stadigvæk, men nu melder endnu en spiller sig på banen og peger på Iran som muligt mål for Stuxnet.

Den tidligere generaldirektør i Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) finnen Olli Heinonen fortæller, at der har været en bølge af udstyr i Iran, som har fejlet, i kølvandet på Stuxnet.

Allerede i sidste uge kunne elektronikbranchen.dk fortælle at nyfremkomne oplysninger i kildekoden på Stuxnet viser, at ormen meget vel kan være målrettet netop centrifuger til berigelse af uran.

LÆS OGSÅ: AFGØRENDE SPOR I EFTERFORSKNING AF INDUSTRIORM

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og nu bakkes disse spekulationer altså yderligere op af Olli Heinonen.

I følge tal fra Det Internationale Atomenergiagentur, så faldt antallet af fungerende højhastigheds-centrifuger i Iran fra 3.936 til 3.772 i løbet af få måneder. Centrifugerne bliver brugt til at producere beriget uran.

På et spørgsmål fra Reuters om, hvorvidt Stuxnet kunne være en del af årsagen til faldet i fungerende centrifuger, svarede Olli Heinonen:

»Helt sikkert, det kan være en del af forklaringen ... Der er ikke noget bevis for, at det er, men der har været en del ikke-fungerende centrifuger.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Olli Heinonen, der trådte tilbage som generaldirektør i Det Internationale Atomenergiagentur i august, fortalte dog også til Reuters, at en anden årsag til de fejlramte centrifuger kan være, at deres design ikke er godt.

Centrifugerne, som kan have været mål for Stuxnet, er fint-kalibrerede cylindre, der roterer ved overlydshastighed med henblik på at berige uran, så det kan bruges som brændsel i atomreaktorer. Hvis materialet bliver yderligere beriget, vil det kunne bruges til fremstilling af atombomber, skriver Reuters.

Stuxnet er lavet til at trænge ind på processtyringssystemer, blandt andet via USB-porten i Windows-maskiner. Såfremt Stuxnet identificerer et givent SCADA-setup, forsøger ormen at ændre i koden i de såkaldte programmable logic controller-enheder (PLC'ere).

Ved at påvirke PLC'erne kan Stuxnet eksempelvis ændre omdrejningsfrekvensen for en motor i en centrifuge.

Dokumentation

Reuters: Stuxnet may be part of Iran atom woes: ex-IAEA aide

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
24. november 2010 kl. 15:41

Jens Madsen Man kan vel ikke forvente et privat firma også vil ind på Atomvåben området, eller kan man! Beriget Uran har netop ikke fået noget tilført, man har fjernet det allermeste af Uran238. Man oparbejder det tyske kernekraftaffald i Frankrig, ( ) og sender resten til evig opbevaring i Gorleben i Tyskland.

5
24. november 2010 kl. 15:37

Det udstyr som skal adskille tingene er, af en sådan teknologisk karakter så det er totalt, blankt vanvid anvende computere hertil. Centrifugere ting eller anvende Diffusionsmetoder, er der ingen som kan se det samme som jeg?

4
24. november 2010 kl. 15:06

Hvis Danmark vil berige uran, så vil det ikke være staten som stod bag - men typisk udenlandske private virksomheder, med mindre det er rene forskningsformål. Hvorfor er det den iranske stat, som står bag, og ikke en privat virksomhed som normalt? Har de større frihed end os? Var ikke mere sikkert, hvis private udenlandske virksomheder havde investeret i Iran, og sørget for uranberigelsen og bygget atomkraftværker, fremfor det er den iranske stat, som beriger uranet?

3
24. november 2010 kl. 14:50

Old World War II saying:

"When the British shoot, the Germans duck, when the Germans shoot, the British duck, when the Americans shoot, Everybody ducks....."

2
24. november 2010 kl. 13:43

Ovenstående er meget interessant. Hvis ormen er beregnet på Iransk Atom industri er det nærliggende at mistænke USA's militær for at stå bag.

1
24. november 2010 kl. 08:33

Hvad er rotationens overlydhastighed?