Tidevandsmøller skal skaffe strøm til New York
Til september i år vil der stå for 4,5 millioner dollar strømgeneratorer på bunden East River. I alt seks stykker vil der være.
Hvis projektet bliver en succes, er planen, at generatorerne bliver en del af den første regulære park af tidevandsdrevne turbiner i verden.
Ifølge Nature.com skal de små turbiner, hvis hoveder er godt 3 meter i diameter, fæstes til betonpiller, der skal hamres ned i klippegrunden ni meter under vandoverfladen.
Alt efter om det er ebbe eller flod, kan hovedet på turbinen så dreje i retning mod strømmen og få vingerne til at snurre.
Undervandsvindmøllepark med op mod 300 turbiner
Det er forholdsvis beskedne mængder elektricitet, turbinerne kan generere - 200 kW ved maksimal ydelse - og til at begynde med, skal elektriciteten kun forsyne et lokalt supermarked og en parkeringskælder, så udgifter til transmissionskabler kan undgås.
Turbineleverandøren Verdant Power oplyser, at hvis alt går efter planen, skal der sammenlagt stå mindst 200-300 turbiner i floden.
FNs hovedkvarter, der ligger på Manhattan i New York, er blandt de interesserede organisationer, der muligvis gerne vil forsynes med elektricitet fra den miljøvenlige energi.
Verdant Powers topchef, Trey Taylor, fortæller videre, at selskabet valgte New York som forsøgssted, både fordi byen sluger enorme mængder elektricitet og fordi staten opfordrer til, at man forsøger at skifte til vedvarende energi.
Han håber imidlertid, at opfindelsen en dag vil finde udbredelse i hele USA og i udviklingslande.
Tidevandsmøller i Europa
Selve brugen af tidevandsmøller er dog ikke helt ny. I både Norge og England er verdens første møller med en effekt på 300 kilowatt blevet installeret.
Den ene står ud for det nordlige Devon i England, og den anden står ved Hammerfest i Norge.
Det største tidevandsprojekt verden endnu har set, ligger på en slags dæmningskonstruktion under vandet på tværs af floden La Rance i Frankrig.
Dæmningsværket holder holder vandet delvist tilbage for at kunne sætte fart på strømgeneratorerne og har en kapacitet på 240 megawatt.
Et sådant anlæg er dog særdeles dyrt at bygge og kritikerne mener, at det kan skade dyrelivet.
