Tiden løber ud for landbrugets foretrukne sprøjtemiddel
Endnu et kapitel blev i dag føjet til den årelange strid om glyphosat, verdens mest solgte ukrudsmiddel og den aktive ingrediens i blandt andet Roundup.
EU-Kommissionen blev tilføjet et nyt nederlag i den lange række i striden, da det mislykkedes at samle kvalificeret flertal for at udstede en ny godkendelse til glyphosat.
Læs også: EU-lande blokerer for ny godkendelse af Roundup-stof
Kommissionen var ellers efter tidligere nederlag krøbet helt ned på at foreslå, at glyphosat kun skulle have lov til at blive brugt på de europæiske marker i fem år. Normalt godkendes sprøjtemidler for 15 år ad gangen.
Der er dog intet normalt ved sagen om glyphosat, som ganske vist er erklæret sikker af EU's egne eksperter, både fødevaresikkerhedsorganet Efsa og kemikalieagenturet Echa. Kræftlægernes organisation IARC, som hører under verdenssundhedsorganisationen WHO, mener derimod, at de blandinger, som glyphosat indgår i, herunder Roundup, kan være kræftfremkaldende.
Læs også: Europa giver læger en kold skulder og frikender Roundups hovedingrediens for kræftanklage
Striden førte sidste år til, at glyphosat fik en midlertid gen-godkendelse på blot halvandet år. Siden har EU-Kommissionen forgæves forsøgt at finde en permanent løsning. Ved forrige møde indebar den en godkendelse på ti år, men det blev også stemt ned. Og heller ikke fem år var tilfredsstillende for de embedsmænd, som regeringerne sender til møder i den stående komité, hvori afstemningerne foregår.
De fleste har dog et politisk mandat med hjemmefra, og møderne er ikke offentlige. Det er derfor ikke klart, nøjagtigt hvilke lande der blokerer, men i en del parlamenterne bliver glyphosat diskuteret højlydt.
Læs også: Leder: Nej, Roundup er ikke den farligste gift i verden
Derfor ved vi f.eks., at den danske regering bakker helhjertet op om alle forsøg på at beholde glyphosat på markedet. Den franske står i den anden grøft og stemmer imod alle forslag fra kommissionen, mens Tyskland er nødt til at afholde sig fra at stemme. Kansler Angela Merkels konservative parti forsøger nemlig at danne regering med De Grønne, som absolut ikke er venligt stemt over for glyphosat.
Nyheden om kommissionens nederlag er blandt andet tweetet af Luxembourgs miljøminister, der glæder sig over fiaskoen.
#StopGlyphosate No qualified majority for glyphosate renewal in vote today. Luxembourg voted against renewal and prolongation. Good outcome for our health and environment!
I de sidste sekunder af denne artikels tilblivelse udsendte også den danske Miljøstyrelsen en pressemeddelelse om afstemningen.
Ifølge den har kommissionen endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med glyphosat, men det haster efterhånden. 15. december udløber den midlertidige godkendelse nemlig, og lykkes det ikke at få et blåt stempel på glyphosat inden da, skal hovedparten af landmændene i Europa finde nye midler. Det vil, har både landbrugsorganisationer og producenter af sprøjtemidler advaret om, betyde mindre produktion af fødevarer.
Læs også: Over 1 million underskrifter: Glyphosat-modstand i EU spreder sig med rekordfart
