Ti ton tung meteor bragede mod Rusland med 54.000 km/h

Det var en ti ton tung meteor, der tidligt fredag morgen bragede ind i Jordens atmosfære og ramte Ruslands Ural-region.

Det skriver Ruslands Videnskabsakademi i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet AP.

Meteoren har haft en hastighed på mindst 54.000 kilometer i timen, da den trængte ind i Jordens atmosfære, og i mellem 30 og 50 kilometers højde blev den knust til mindre stykker, lyder det i meddelelsen.

Meteorens nedslag udløste eksplosioner, som medførte rystende og ødelagte bygninger og vinduer, der blev blæst ud. De seneste meldinger lyder ifølge det russiske nyhedsbureau Ria Novosti på, at op mod 700 personer midt på dagen Moskva-tid har søgt lægehjælp i forbindelse med episoden. De fleste skader skyldes knust glas.

I første omgang var der ikke klarhed over, om det var flere små meteorer eller én stor, der blev nedbrudt i mindre stykker, som havde ramt det centrale Rusland.

En repræsentant fra de russiske myndigheder fortalte dog tidligere fredag formiddag, at deres oplysninger indikerede, at der er tale om én meteor, som brændte op, da den nærmede sig Jorden, og blev nedbrudt til mindre stykker.

Dette er nu bekræftet, blandt andet af det russiske rumagentur Roskosmos, skriver Ria Novosti.

Emner : Meteoritter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis nogen kan bekræfte de 2 nedslagssteder vil jeg godt høre om det, særligt det sidste ser helt fantastisk ud. (lidt rigeligt fantastisk måske, men jeg er parat til at blive psitivt overrasket)

 • 0
 • 0

Det giver en omtrentlig massefylde på 4 t/m3.

Det er vel ikke helt urealistisk med en massefylde for jern på 7,2 t/m3, og at en kugle på 14 meter i diameter giver : 4/3 x Pi x 7^3 (m3) = 1437 m3 (Meteoritten kunne være mere aflang så jeg har valgt en diameter på 14 meter til en på-slum-beregning af dens rumfang)

Meteoritten skulle være omkring 15 meter til 17 meter i diameter

 • 0
 • 0

Det der runde hul i isen, ser mig nu rimelig fake ud !?

En sten der kommer skråt ind og smadre ned i isen, laver vel ikke et nydelig rundt hul, som ikke kunne være lavet pænere med et stort kop-bor.. :)

 • 0
 • 0

Det der runde hul i isen, ser mig nu rimelig fake ud !?

En sten der kommer skråt ind og smadre ned i isen, laver vel ikke et nydelig rundt hul, som ikke kunne være lavet pænere med et stort kop-bor.. :)

Kratere på Mars og månen er stort set alle sammen runde. Statistisk set må de fleste nedslag have være skrå. Så et skråt nedslag kan nok lave et rundt krater.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Med mine 70 års erfaring af huller i søisen på en 20 km^2 sø drager jeg mine usikre konklutioner af billedet: https://twitter.com/BBC_Future/status/3024...

1) Den ødelagte sneflade omkring hullet er opstået ved nedslaget. 2) Formen kan måske afgøre retningen. 3) Det fint runde hul er dannet af opstrømmende varme fra meteoren. 4) Tiden til nyislægning af dette hul kan udnyttes til at beregne meteorstykkets volumen og vægt.

Søens maxdybde er 12 m efter: http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Chebarkul Så det burde ikke være vanskeligt at lokalisere meteoren lige under hullet.

Så fint runde huller opstår ved stillestående vand over en lokal varmetilførsel.

Mvh Tyge

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten