Thor Möger: 'Måske tager vi fejl om skat på udstationerede'
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Thor Möger: 'Måske tager vi fejl om skat på udstationerede'

'Viser det sig, at afskaffelsen af skatterabatten har uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi tage spørgsmålet op til fornyet overvejelse.'

Sådan skriver Thor Möger Pedersen (SF) i en kronik i dagens Berlingske, efter at ministeren har stået for skud, siden ligningslovens §33A blev afskaffet i forbindelse med den seneste skattereform.

Ændringen af skattereglen betyder, at udstationerede danskere bliver tvunget til at betale dansk skat, hvilket vil få økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser for både virksomhederne og de udstationerede danskere.

Essensen i diskussionen går på de regneregler, som regeringen har brugt. De viser en positiv effekt ved skatteændringen for udstationerede danskere, men den model er erhvervslivet, oppositionen og eksperter er meget uenige i.

De støtter sig til modeller, der viser, at det kan blive en dårlig forretning for både erhvervslivet og staten.

Men selvom skatteministeren bruger kronikken til at argumentere for rigtigheden i sin egen beregning, indikerer han også kryptisk flere steder i teksten, at reformen kan komme op til revision, hvis regeringens beregninger alligevel ikke skulle vise sig at holde stik.

Således kalder han skønnet af, hvor mange kroner og arbejdspladser fratagelsen af skatterabatten gavner, for 'forsigtigt', og han skriver endvidere, at han er opmærksom på, hvis der alligevel skulle vise sig at være negative konsekvenser ved skatteændringen.

'(...) det har været afgørende for os, at skattereformen er fuldt finansieret, og at alle skal bidrage - også de mest velstillede. Det er jo fair nok, at alle ikke er enige i det. Og kritikken af, at skattereglerne skal være ens, uanset om man er dansk ingeniør i Abu Dhabi eller dansk ingeniør i Albertslund, har da også været voldsom. Det er baggrunden for, at regeringen tydeligt har sagt, at vi vil følge udviklingen, og viser det sig, at afskaffelsen af skatterabatten har meget uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi tage spørgsmålet op til fornyet overvejelse,' skriver Thor Möger Pedersen i indledningen af sin kronik.

Det fremgår ligeledes af kronikken, at han ærgrer sig over, at hele diskussionen er blevet et spørgsmål om regneregler og ikke 'en politisk diskussion', som han kalder det.

'Selvfølgelig skal vi udfordres på de forudsætninger og vurderinger, vi lægger frem. Og jeg påstår ikke, at vi ejer hele sandheden. Naturligvis er der et element at skøn og det kan være, vi tager fejl. Men det ærgrer mig, at der har været så megen fokus på de regnemetoder, der ellers normalt anerkendes af både oppositionen, eksperter og interesseorganisationer. Det fjerner nemlig fokus fra den politiske diskussion.'

Uenighed om regneregler

Der er uenighed om, hvad skattereformen vil betyde for de udstationerede og erhvervslivet. Kilden til disse skøn skal findes i forskellige beregningsmodeller.

Thor Möger Pedersen hævder, at afskaffelsen af skatterabatten vil give et skatteprovenu på 260 millioner kroner, som samlet set skal give beskæftigelse til hele 16.000 danskere.

Derimod viser en beregning fra Dansk Byggeri, at det vil medføre et tab til Danmark på 240 millioner kroner og 3.375 beskæftigede, da udstationerede danskere genererer flere arbejdspladser og indtægter end en dansk-baseret ingeniør eksempelvis vil gøre.

Berlingske har ligeledes berettet, hvordan 18 af landets største virksomheder vil droppe syv ud af ti udstationeringer. FLSmidth har meldt endnu mere bombastisk ud: De vil droppe udstationeringer helt.

I kronikken kalder Thor Möger Pedersen de beregninger og scenarier for 'dramatiske', 'løse påstande' og 'kreative beregninger'.

Tal fra skatteministeriet viser, at afskaffelsen af rabatten vil ramme 5.700 danskere.

Venstre og Liberal Alliance har i dag kaldt skatteministeren til samråd for at skabe større klarhed om beregningerne, der ligger til grund for afskaffelsen.

Dokumentation

link

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

af bare latter.
»Viser det sig, at afskaffelsen af skatterabatten har uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi tage spørgsmålet op til fornyet overvejelse.«

I det mindste har han lært at komme med ægte ministerielle udtalelser.:o)

Who cares......han er historie efter næste rokering..

 • 0
 • 0

Det kan da nemt blive værre....tænk hvis Anne Baastrup skulle få pladsen eller Villy med willyarderne fik posten som retræteplaster :o)

 • 0
 • 0

En "optimistisk vurdering" ville være at sige "dette koster ingen arbejdspladser".

En "pessimistisk vurdering" er at sige som de 18 virksomheder i Berlingskes analyse tirsdag den 9 oktober at dette koster 3375 arbejdspladser.

Nu bruger skatteministeriet så en "forsigtig vurdering" med et tab af 100 arbejdspladser. Jeg forstår ikke termen "forsigtig". På en skala fra optimist til pessimist, hvor ligger "forsigtig"?

"Viser det sig, at afskaffelsen af skatterabatten har uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi tage spørgsmålet op til fornyet overvejelse."
Når det viser sig, er det for sent at rette op.

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra, at udsendte fra Udenrigsministeriet og ansatte i EU (både Bruxelles og Danmark) selvfølgelig nu også betaler fuld skat i Danmark. Skatteministeriet gør jo ikke forskel på, om man er offentligt eller privat ansat, går jeg udfra. Der er jo samme behov for ydelser fra fællesskabet, som, så vidt jeg har forstået, var argumentet for afskaffelsen af §33.

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra, at udsendte fra Udenrigsministeriet og ansatte i EU (både Bruxelles og Danmark) selvfølgelig nu også betaler fuld skat i Danmark.

De hører helt sikkert til undtagelser, §33 ikke omfatter. :o)

 • 0
 • 0

For mit vedkommende er processen med udflytning af aktiviteterne sat i gang. Det tager lang tid og koster mange penge, men det hele skal være klart når effekterne af den nye lov indtræder. Og vi flytter nok ikke tilbage.

Suk.

 • 0
 • 0

Alle der rejser får vel rejsegodtgørelse og diæter, som ikke beskattes, hvis de er efter statens regler.
Hvorfor er det kun de, der rejser mere end 183 dage / år eller er udstationeret, der skal "straffes"?
Eller skal de udstationerede have fradrag for (øgede) opholdsudgifter eller for at eventuelle børn ikke belaster den danske folkeskole, sundhedsvæsen o.m.a.?
De mange fradragstyper vil jo selvfølgelig øge behovet for ansatte i SKAT til at kontrollere, at alt går rigtigt til - det er måske der de mange nye beskæftigede kommer ind?
;o(

 • 0
 • 0

Skal soldater og andre i international tjeneste så også betale skat af indkomsten?

Soldater har kun et tillæg som er skattefrit når man er udsendt, resten betales der skam normal skat af.

 • 0
 • 0

[quote]Skal soldater og andre i international tjeneste så også betale skat af indkomsten?

Soldater har kun et tillæg som er skattefrit når man er udsendt, resten betales der skam normal skat af.[/quote]

Og da det er staten, der har bestemt det er skattefrit, vil det fortsat være skattefrit.....

 • 0
 • 0

I bund og grund drejer det sig om at beskatte almindelige arbejder mest muligt - helt til "det sidste gevind" ikke kan skrues mere uden at briste - måske er vi over flydegrænsen nu!

I forvejen er der INTET incitament fra den danske stat til at rejse ud og indtjene EUR og USD til DK.

Med fjernelse af LL §33A burde man jo forvente at den danske stat så dækker de udgifter der måtte være for at arbejde i udlandet.... Men lur mig om der ikke også kommer en skat på fri bil og bolig stillet til rådighed ved "udstationering".

Hvad gælder egentligt for politikker i EU?

Er de stadigvæk mere eller mindre "fritstillet" for rejsedokumentation og har deres skattefri "blyantspenge" + en masse andet......?

Mvh
Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten