There's a starman in the sky ...but why?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

There's a starman in the sky ...but why?

"Let the children lose it. Let the children use it. Let all the children boogie". Illustration: SpaceX

Hvis grønne rumvæsner om millioner af år svinger deres rumskib forbi vores solsystem, risikerer de at støde på et bizart syn. En funklende rød sportsvogn vil svæve i kredsløb om en stjerne, mens en dukke af en jordbo sidder nonchalant med en hånd på rattet.

Når rumvæsnerne nærmer sig vil de på bilens instrumentbrædt finde en kopi af selvsamme røde sportsvogn og i handskerummet - ved siden af skiltet med ordene “Don´t Panic” - gemmer sig en kopi af “Hitchhikers guide to the galaxy” og et håndklæde.

Synet af den funklende sportsvogn i “evigt” kredsløb er det syn Elon Musk vil have os til at se for vores indre. Virkeligheden er nok, at bil og dukke vil være sørgeligt ramponeret efter strålingsskader, ødelagte dæk, og skudhuller i karosseriet fra små asteroider. Men lad nu det ligge. Det interessante er, hvad Musk vil have os til at se, og især hvorfor?

Men før vi prøver at besvare det spørgsmål, så lad os lige opsummere, hvad Elon Musk opnåede med opsendelsen af sin røde Tesla, en opsendelse der kulminerede til tonerne af David Bowies “Life on Mars”. Det var rumnørdernes bedste juleaften, og internetgenerationens svar på månelandingen med det næsthøjeste antal seere til en livebegivenhed nogensinde på Youtube. Kun overgået af Felix Baumgartners Red Bull hop i 2012.

Læs også: Kemiker: Strålingen i rummet gør det snart af med Teslaen

Elon Musk opsendte ikke alene den største raket i 45 år fra amerikansk grund. Han landede også de to løfteraketter, og genstartede 2. trin med Teslaen efter mere end fem timer i dvaletilstand. Dermed beviste han, at SpaceX kan sende satellitter uden raketmotorsystemer ombord, ud til en geostationær bane.

“The stars look very different today”

Nu var det kun en testflyvning, men med opsendelsen har Elon Musk nu en langt billigere og kraftigere raket end sin konkurrent United Launch Alliance. Pludselig har den visionære rigmand givet verden et redskab til at rejse hurtigt og mere direkte til fjerne planeter som Jupiter, i stedet for at skulle drøne frem og tilbage mellem andre planeter for at accelerere via tyngdeacceleration over flere år.

Elon Musk har med andre ord givet verden et redskab til at opnå drømme om månebaser og alt mulig andet, som ESA og Nasa har snakket om i årtier. Falcon Heavy repræsenterer simpelthen en gamechanger.

Man fristes til at synge: “The stars look very different today”.

“The crowds are back”

Men hvorfor sende en sportsvogn i kredsløb og lave et show ud af det? Hvorfor ikke bare gøre som alle andre og sende en betonklods i rummet? Er det bare en rigmand, der leger, eller er der en dybere mening bag?

Svaret kender kun Musk selv, og hans korte svar på pressemødet efter opsendelsen lød:

“Det er på en måde både dumt og sjovt, men dumme og sjove ting er vigtige...Jeg tror billedsproget i det vil skabe interesse verden over ...jeg er i hvert fald stadig oppe og køre over det,” sagde han blandt andet, og fik ret.

Læs også: DTU Space: Falcon Heavy overpræsterede

Youtube og internetmedierne gik amok i seertal verden over, og flere udenlandske medier vurderede, at omkring 100.000 mennesker var rejst til området omkring Kennedy Space Center for at se opsendelsen fra den historiske affyringsplatform LC39-A, hvorfra mennesket rejste til månen første gang.

“The crowds are back”, lød overskriften dagen derpå i Washington Post.

“Made on Earth by humans”

Men er det hele forklaringen? “Dumme og sjove ting er vigtige”. That´s it?

En ting er i hvert fald svært at se bort, nemlig reklameværdien for hans firma, der bløder dollars med et underskud på to milliarder sidste år. Men omvendt var risikoen for en eksplosion af Falcon Heavy i en test-flight overhængende, og så kan man selv gætte sig til overskrifterne.

Men det er for simpelt ik? Der må være en dybere mening end en rigmand, der skyder sit legetøj i rummet, og føler sig lidt badass? Svaret ligger måske i et kig dybere inde i Starmans bil.

I røde Tesla gemmer sig både en printplade med ordene “Made on Earth by humans”, og en såkaldt Arch, der minder om en lille avanceret cd og indeholder Isaac Asimovs klassiske Sci-Fi serie The Foundation Trilogy.

Trilogien handler om, hvordan information kan forandre og forudsige fremtiden, og i bogen optræder matematikeren Hari Seldon, der bruger såkaldt psykohistorie til forudsige enorme menneskemængders opførsel. I bogen bruger han den viden til at skabe en udvikling, der fremmer teknologi, kunst og videnskab.

Skaberne af Arch’en i Tesla-bilen, Arch Mission Foundation, er direkte inspireret af Foundation Triologien i deres mission om at bevare menneskehedens viden i sonder i rummet i tilfælde af, at Jorden går under.

Læs også: LIFTOFF! Gigantisk bedrift - Falcon Heavy bestod prøven

Ser man på Arch’en og inskriptionen “Made on Earth by humans” er det svært ikke at se ligheder med Voyager-sondernes stregtegninger af en kvinde og mand, samt den medbragte kobber-grammofonplade med lyde fra Jorden.

Så måske er der mere i Musks budskab. Og han er formentlig klog nok, og kunstner nok til at overlade det til os at tolke en dybere mening ind i det.

Earthrise og Blue Marble

Men egentlig er Musks egen tolkning heller ikke den vigtigste. Det virkelig interessante er, hvad vi som menneskehed tolker ind i begivenheden. Ofte viser vores ageren i rummet at stå tilbage som spejlbilleder af vores liv på Jorden, og den tid vi lever i.

V2-raketten blev et symbol på Hitlers dødsmaskine. Sputniks bip markerede startskuddet på en rumalder og bragte Apollo og Soyuz med sig som symboler på Jordens militære oprustning. Apollo gav os dog også - med astronaut William Anders billede fra Apollo 8 - en helt ny bevidsthed om Jordens skrøbelighed med billedet Earthrise af Jorden fotograferet over Månen i det sorte rum. Siden kom også Apollo 17 missionens billede Blue Marble, som Al Gore 43 år efter fik genskabt fra DSCOVR-satellitten for at øge klimabevidstheden på Jorden.

Læs også: ‘Tsunami-bøje’ tager første unikke billede af Jorden i 43 år

I dag har vi også ISS svævende over os konstant som en daglig reminder om, at menneskeheden også bor i rummet, og som et hvidt og rent symbol på, at vi mennesker kan samarbejde på tværs og trods af grænser og uoverensstemmelser på Jorden. Således er rumfartshistorien fyldt med begivenheder, der spejler tilbage på os. Philea, Rosetta, Andreas Mogensen.

“Let all the children boogie”

Men hvad fortæller en rigmands Tesla i kredsløb om Solen om os i dag? om 100 år?

Er det en hyldest til vores uhæmmede kreativitet? Er det symbolet på den grønne omstilling ...for de rige? Er det sejren for kapitalisme og privatisering? Eller et symbol på den selviscenesættende tidsalder. (Kom med dit bud i debatten herunder).

Måske ligger nøglen til Elon Musks budskab i David Bowies lyrik i sangen "Starman", hvor håbet for menneskeheden vokser ud af ungdommens kreativitet. Starman sad ved rattet, da Falcon Heavys 2. trin åbnede sin kappe og slap sportsvognen ud i verdensrummet.

There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us
But he thinks he'd blow our minds
There's a starman waiting in the sky
He's told us not to blow it
Cause he knows it's all worthwhile.

He told me, “Let the children lose it
Let the children use it
Let all the children boogie”

  • Se, DET var en både god, oplysende, underholdende og spændende artikel om den kæmpe begivenhed :)

Tak for den :)

  • 36
  • 0

Enig - god artikel. Tak for den.
Men det var nu "Life on Mars?", der spillede da Teslaen kom ud af FH. Men der jo Starman ved rattet, så referencen er relevant nok.

  • 5
  • 0