- Se, DET var en både god, oplysende, underholdende og spændende artikel om den kæmpe begivenhed :)
Tak for den :)
Hvis grønne rumvæsner om millioner af år svinger deres rumskib forbi vores solsystem, risikerer de at støde på et bizart syn. En funklende rød sportsvogn vil svæve i kredsløb om en stjerne, mens en dukke af en jordbo sidder nonchalant med en hånd på rattet.
Når rumvæsnerne nærmer sig vil de på bilens instrumentbrædt finde en kopi af selvsamme røde sportsvogn og i handskerummet - ved siden af skiltet med ordene “Don´t Panic” - gemmer sig en kopi af “Hitchhikers guide to the galaxy” og et håndklæde.
Synet af den funklende sportsvogn i “evigt” kredsløb er det syn Elon Musk vil have os til at se for vores indre. Virkeligheden er nok, at bil og dukke vil være sørgeligt ramponeret efter strålingsskader, ødelagte dæk, og skudhuller i karosseriet fra små asteroider. Men lad nu det ligge. Det interessante er, hvad Musk vil have os til at se, og især hvorfor?
Men før vi prøver at besvare det spørgsmål, så lad os lige opsummere, hvad Elon Musk opnåede med opsendelsen af sin røde Tesla, en opsendelse der kulminerede til tonerne af David Bowies “Life on Mars”. Det var rumnørdernes bedste juleaften, og internetgenerationens svar på månelandingen med det næsthøjeste antal seere til en livebegivenhed nogensinde på Youtube. Kun overgået af Felix Baumgartners Red Bull hop i 2012.
Elon Musk opsendte ikke alene den største raket i 45 år fra amerikansk grund. Han landede også de to løfteraketter, og genstartede 2. trin med Teslaen efter mere end fem timer i dvaletilstand. Dermed beviste han, at SpaceX kan sende satellitter uden raketmotorsystemer ombord, ud til en geostationær bane.
Nu var det kun en testflyvning, men med opsendelsen har Elon Musk nu en langt billigere og kraftigere raket end sin konkurrent United Launch Alliance. Pludselig har den visionære rigmand givet verden et redskab til at rejse hurtigt og mere direkte til fjerne planeter som Jupiter, i stedet for at skulle drøne frem og tilbage mellem andre planeter for at accelerere via tyngdeacceleration over flere år.
Elon Musk har med andre ord givet verden et redskab til at opnå drømme om månebaser og alt mulig andet, som ESA og Nasa har snakket om i årtier. Falcon Heavy repræsenterer simpelthen en gamechanger.
Man fristes til at synge: “The stars look very different today”.
Men hvorfor sende en sportsvogn i kredsløb og lave et show ud af det? Hvorfor ikke bare gøre som alle andre og sende en betonklods i rummet? Er det bare en rigmand, der leger, eller er der en dybere mening bag?
Svaret kender kun Musk selv, og hans korte svar på pressemødet efter opsendelsen lød:
“Det er på en måde både dumt og sjovt, men dumme og sjove ting er vigtige...Jeg tror billedsproget i det vil skabe interesse verden over ...jeg er i hvert fald stadig oppe og køre over det,” sagde han blandt andet, og fik ret.
Læs også: DTU Space: Falcon Heavy overpræsterede
Youtube og internetmedierne gik amok i seertal verden over, og flere udenlandske medier vurderede, at omkring 100.000 mennesker var rejst til området omkring Kennedy Space Center for at se opsendelsen fra den historiske affyringsplatform LC39-A, hvorfra mennesket rejste til månen første gang.
“The crowds are back”, lød overskriften dagen derpå i Washington Post.
Men er det hele forklaringen? “Dumme og sjove ting er vigtige”. That´s it?
En ting er i hvert fald svært at se bort, nemlig reklameværdien for hans firma, der bløder dollars med et underskud på to milliarder sidste år. Men omvendt var risikoen for en eksplosion af Falcon Heavy i en test-flight overhængende, og så kan man selv gætte sig til overskrifterne.
Men det er for simpelt ik? Der må være en dybere mening end en rigmand, der skyder sit legetøj i rummet, og føler sig lidt badass? Svaret ligger måske i et kig dybere inde i Starmans bil.
I røde Tesla gemmer sig både en printplade med ordene “Made on Earth by humans”, og en såkaldt Arch, der minder om en lille avanceret cd og indeholder Isaac Asimovs klassiske Sci-Fi serie The Foundation Trilogy.
Trilogien handler om, hvordan information kan forandre og forudsige fremtiden, og i bogen optræder matematikeren Hari Seldon, der bruger såkaldt psykohistorie til forudsige enorme menneskemængders opførsel. I bogen bruger han den viden til at skabe en udvikling, der fremmer teknologi, kunst og videnskab.
Skaberne af Arch’en i Tesla-bilen, Arch Mission Foundation, er direkte inspireret af Foundation Triologien i deres mission om at bevare menneskehedens viden i sonder i rummet i tilfælde af, at Jorden går under.
Ser man på Arch’en og inskriptionen “Made on Earth by humans” er det svært ikke at se ligheder med Voyager-sondernes stregtegninger af en kvinde og mand, samt den medbragte kobber-grammofonplade med lyde fra Jorden.
Så måske er der mere i Musks budskab. Og han er formentlig klog nok, og kunstner nok til at overlade det til os at tolke en dybere mening ind i det.
Men egentlig er Musks egen tolkning heller ikke den vigtigste. Det virkelig interessante er, hvad vi som menneskehed tolker ind i begivenheden. Ofte viser vores ageren i rummet at stå tilbage som spejlbilleder af vores liv på Jorden, og den tid vi lever i.
V2-raketten blev et symbol på Hitlers dødsmaskine. Sputniks bip markerede startskuddet på en rumalder og bragte Apollo og Soyuz med sig som symboler på Jordens militære oprustning. Apollo gav os dog også - med astronaut William Anders billede fra Apollo 8 - en helt ny bevidsthed om Jordens skrøbelighed med billedet Earthrise af Jorden fotograferet over Månen i det sorte rum. Siden kom også Apollo 17 missionens billede Blue Marble, som Al Gore 43 år efter fik genskabt fra DSCOVR-satellitten for at øge klimabevidstheden på Jorden.
I dag har vi også ISS svævende over os konstant som en daglig reminder om, at menneskeheden også bor i rummet, og som et hvidt og rent symbol på, at vi mennesker kan samarbejde på tværs og trods af grænser og uoverensstemmelser på Jorden. Således er rumfartshistorien fyldt med begivenheder, der spejler tilbage på os. Philea, Rosetta, Andreas Mogensen.
Men hvad fortæller en rigmands Tesla i kredsløb om Solen om os i dag? om 100 år?
Er det en hyldest til vores uhæmmede kreativitet? Er det symbolet på den grønne omstilling ...for de rige? Er det sejren for kapitalisme og privatisering? Eller et symbol på den selviscenesættende tidsalder. (Kom med dit bud i debatten herunder).
Måske ligger nøglen til Elon Musks budskab i David Bowies lyrik i sangen "Starman", hvor håbet for menneskeheden vokser ud af ungdommens kreativitet. Starman sad ved rattet, da Falcon Heavys 2. trin åbnede sin kappe og slap sportsvognen ud i verdensrummet.
There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us
But he thinks he'd blow our minds
There's a starman waiting in the sky
He's told us not to blow it
Cause he knows it's all worthwhile.
He told me, “Let the children lose it
Let the children use it
Let all the children boogie”
Tak for den :)
Enig - god artikel. Tak for den. Men det var nu "Life on Mars?", der spillede da Teslaen kom ud af FH. Men der jo Starman ved rattet, så referencen er relevant nok.
Hvordan frembragte de lyden - der ude i rummet?
Men det var nu "Life on Mars?", der spillede da Teslaen kom ud af FH.
... og lyden kom ikke ret langt. ;-)
I det lufttomme rum har der ikke været nogen lyd fra højttalerne - lyd er som bekendt svingninger i luft. Godt nok ærgerligt at spolere den gode historie med facts....
Men ellers en god artikel. Og det mest imponerende ved testflyvningen synes jeg var synet af de to booster raketter, der landede synkront - det var blær på højt niveau.
Klart inspireret af Soft Landing fra filmen Heavy Metal.
Tekst:
Looking for some action Nothing short of bad I need a good reaction 'Cause this lady made me mad
::Radar (radar, radar) Rider::
Tak for roserne. Og ja, det var da totalt "Life on Mars", der spillede, da Starman blev lukket ud. Er rettet.
I det lufttomme rum har der ikke været nogen lyd fra højttalerne - lyd er som bekendt svingninger i luft. Godt nok ærgerligt at spolere den gode historie med facts....
Det er Starman selv, der sidder og lytter til Space Oddity over and over. Han er iklædt SpaceX's bud på en rigtig rumdragt. Med mindre de pumpede den tom for luft før opsendelsen, bør der være luft der inde, i hvert fald i noget tid.
Tesla'en og Starman er nu sat i kredsløb omkring solen. Det imponerer stadig at se de 2 raketmoduler lande simultant men, ville det ikke være ligeså imponerende at kunne flyve op, gribe raketten og bringe den tilbage?
Hvad skal der egentlig til for at kunne sådan en redningsaktion?
En forvokset rumfærge.
Eller den raket som blev brugt flere gange i James Bond "You Only Live Twice"
Radiokommunikation. Lyden kommer elektronisk hele vejen, og ikke gennem luften der jo som dit spørgsmål også viser du undre dig over.
Så det er helt normal fremgangsmåde. Det er ikke anderledes end i rumstationen eller en astronaut i sin rumdragt. Her forplanter lyden sig gennem luften, opfanges af mikrofonen, og videresendes med radiobølger.
De transmitteres altså elektronisk og ikke med luft
I det lufttomme rum har der ikke været nogen lyd fra højttalerne - lyd er som bekendt svingninger i luft. Godt nok ærgerligt at spolere den gode historie med facts....
... som lyden fra rumfartøjer i 'StarWars'. ;-)
Der står ikke noget om det, men jeg vil gætte på, at der udsendes lyd inde i rumdragten. Det ville ligne Musk dårligt at glemme en sådan detalje. Derimod tvivler jeg på, om bilens højttalere er aktiverede - det ville være et forholdsvist stort energidræn.
Nå, men radioen har nok bluetooths så!
Hvordan er situation hvis en baglygte ikke virker? Er rummet offentligt rum?
Ja, der skal nok gå jurister i i det på et tidspunkt.. "Today on April 30th, 3008, a tesla roadster was involved in a car accident in Lower Mars Orbit. The owner of the vehicle, Elon Musk, who currently resides as a conciousness uploaded to the Amazon Alexa 3.0 Super Computer has been indicted for not having valid insurance papers, as the ones in the vehicle had expired in late 2018. Further developments will be reported here at Jupiter News Network."
Det er fordi Ing.dk skal have en mulighed for at skrive endnu en artikel som leder opmærksomheden væk fra det virkelige emne.
Tak for artiklen Thomas Djursing. Spitze !
De mange overtoner i Teslaen stunten skal jeg ikke kloge mig på.
Men det kunne jo være at Space X får brug for noget seriøs financiering om ikke så længe. Dampen skal jo holdes oppe på Mars projektet og det er ulig meget nemmere at rejse penge til et verdens-populært projekt.
Hvordan frembragte de lyden - der ude i rummet?
Det er derfor den er løbet tør for strøm, bilen. De har skruet så højt op at højttalerne frembringer tyngdebølger. Mannequindukken er valgt specifikt pga. dens lidt lave tolerance for hifi, så den iboende transientforvrængning ikke har så stor betydning. Vi andre ville hurtigt række armen ud og skrue ned, og dermed ødelægge begejstringen.
(enten det, eller også bruger han hovedtelefoner, sådan som andre har påpeget)
En forvokset rumfærge.
Eller den raket som blev brugt flere gange i James Bond "You Only Live Twice"
Jeg håber at Tesla'ens bane er længere væk end 400 km når vi en gang i fremtiden mødes igen.
Og det er, sammen med den høje hastighed, det som er udfordringen.
Det kunne være en metode til at fange objekter -meteorer, satellitter og rumskibe fra Mars - i rummet og bringe dem til jorden uden at de brænder op på turen ned.
Å ta en Tesla Roadster ut i rommet er først å fremst et uttrykk for Musk's kreativitet og sans for humor og videre viser det Musk's dypere forståelse for kultur (og markedsføring!).
Takk for en svært god artikkel som går dypt inn i sitt emne.
For nogle år siden besøgte vi en golfbane i San Fransisco. Første udslag ligger helt ud til Stillehavet, men vel mindst 50 meter over. Her satte en spiller en bold på teet, og slog den ud over havet. Jeg spurgte ham hvorfor, og han svarede "Just for fun" That's the american way. Golfbolde eller sportsvogne. Just for fun.
Elon (og SpaceX) ved hvilken værdi billeder har - især usædvanlige billeder, der viser visioner, teknologisk formåen, og som går dybt ind i nørders sjæl.
Elon har en vision om at menneskeheden ikke skal ende sine dage her på jorden, men skal befolke Mælkevejen - ellers uddør den. Derfor er det vigtigt at inspirere os til at støtte og arbejde for denne mission. Det gøres ikke ved at sende raketter op i smug eller købe reklamer i fjernsynet, men derimod allerbedst med visuelle indtryk, der brænder sig fast i vores kollektive hukommelse og historie.
Inden opsendelsen havde jeg set animationen af det forventede forløb (https://youtu.be/Tk338VXcb24), så jeg vidste, hvad der ventede mig, men jeg sad bogstavelig talt og tabte kæben, da de fire streams fra de fire rumfartøjer (de to side-boostere, center core, samt 2. stage) blev vist samtidigt. Efter et par minutter blev det af løst af et kæmpe smil, et WOW, og højt grin da jeg først så roadsteren komme til syne, de to side-boostere lande næste simultant, og derefter spotte DONT PANIC i store venlige bogstaver på midtekonsollen i roadsteren. F***ing Awesome!
Hvor var du, da Falcon Heavy sendte Elons Tesla Roadster i omløb omkring solen i 2018?
Elon har formået at skabe dette WOW øjeblik netop fordi han havde den skøre idé at sende sin egen (aldrende) tesla Roadster ud i rummet i stedet for en betonklods, fordi den skal være i omløb i en milliard år, så den kan findes af aliens eller genopdages af menneskeheden, fordi han kan prale af den længste tur på en opladning, fordi den er sendt afsted med et dusin nørdede referencer, og ikke mindst fordi han fik tre kamerarer til at filme Starman sidende nonchalant med den ene arm i vindueskarmen med den store smukke blå planet i baggrunden - allerede set af 13 millioner (https://youtu.be/aBr2kKAHN6M). Thomas' sammenligning med billedet fra 1969 taget fra Apollo 8 er helt på sin plads, og så lidt til, for her får vi set vores klode stor og smuk i baggrunden af et velkendt og familiært motiv: en bil. Det går direkte ind på lystavlen, for der er meget lidt behov for perspektiv eller abstraktion: Her er en rød bil, og her er den blå jordklode i baggrunden. Smukt, enkelt, visuelt.
Og så er der implikationerne af det, som har skabt dette WOW øjeblik: Vi kan snart rejse billigt ud til alle planeterne i solsystemet. Det har vi ikke kunnet før. Det kan vi nu. Og her er beviset som skåret ud i pap i rødt og blåt på sort baggrund.
God artikel. Det er videnskabeligt bevist at det gavner ens hjerne, hvis man gøre noget ulogiske og måske skørt, gerne mindst en gang om dagen. Det er netop den egenskab som Elon nu har været med til at give os alle en stor dosis af, i form af en bil i kredsløb om solen. Jeg syntes at det er enormt flot gjort at Elon har brugt så meget personlig energi og penge på alle sine projekter; han kunne mageligt have lænet sig tilbage på en privat tropeø, eller som man har fået for vane i mange olierige lande: nu bygger jeg altså et højhus som er højre end naboens!
Jeg har aldrig hørt så mange mennesker, der normalt er helt uinteresseret i rumfart, tale om netop denne opsendelse der bragte en bil ud i rummet.
Den dag blev noget science fiction virkelighed for mange mennesker.
"[...] fordi han kan prale af den længste tur på en opladning [...]"
Genialt! Dén rekord varer det vist længe inden nogen kan slå...!
Hvordan frembragte de lyden - der ude i rummet
Hele seancen med samt højttalere har frembragt lyden af en uimodståelig stemme i baghovedet der siger:
Orv hvor ville det være sejt selv at køre i sådan en sexet rum-bil! Og hvem ved, måske tager jeg selv en gang en rumtur i min drømmebil.
Og hvem ved, måske tager jeg selv en gang en rumtur i min drømmebil.
Her gang man ser en Tesla i en bilkø fra nu af tænker man hvornår den letter og svæver væk :-)
Næste gang bliver det måske en Hyperloop vogn de sender op? Den er jo bygget til at køre i vacuum.
Den Tesla har givet alle andre elbiler baghjul. Den tilbagelægger millioner af kilometer på een opladning - den er meget "værre" end Duracell kaninen. Istedet for Tesla Roadster burde den hedde Tesla Skycar :-)
Jeg håber den ikke ramler ind i småplaneter (asteroider) på vejen...
han huskede sit håndklæde og sin guide...
Sidder lige og glor lidt på Starman for at se om jordkloden begynder at se mindre ud. Ved siden af er der et kommentarfelt hvor der står: Sig noget... (langsom tilstand er slået til) Og i stuen kører fjernsynet samtidig med en debat mellem Clement Kjærsgaard og Thomas Blackman :-) Spørgsmålet er - hvordan slår man langsom tilstand til?
Jeg kan blot sige why not.
Der gemmer sig endnu flere referencer i den Tesla :-)
Som siden rumfærgeprogrammets nedlæggelse har haft en ørkenvandring og tabt håbet om nogensinde at komme ud og med et rumskib til en anden planet. Næste skridt i rumhistorien er blevet taget, her næsten 40 år efter første mand på månen. Og så af en med-nørd! Både Foundation trilogy, Heavy Metal tegnefilm og Hitchikers G to the G, og så i hans egen designede Roadster og Tesla-elbil og i hans egen raket i hans eget firma. Great Jove, han er min superhelt. Snif, en lille tåre fra en med-nørd.
Det er pudsigt så svært det er at se teslaen som et objekt omkring Solen kontra et objekt omkring Jorden. Den er jo nu, bortset fra størrelsen, ikke anderledes end planeterne og asteroiderne, der kredser om Solen, men det er svært at fatte det, når den nu er sendt ud fra Jorden. Jordiske referencer kan ikke mere bruges til at bestemme hvor den er.
Jordiske referencer kan ikke mere bruges til at bestemme hvor den er.
Hvorfor har man ikke et lavet et solsystems GPS?
De må gerne være camoufleret som Tesla Spacecars...
Garmin, TomTom eller Google Maps vil sikkert gerne lade Navigator tjenesterne omfatte solsystemet.
Elektriciteten kan komme fra solpaneler eller termoelektriske radioisotopgeneratorer.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard