Thailandske papirlamper skaber dansk UFO-hysteri
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Thailandske papirlamper skaber dansk UFO-hysteri

Kulørte flyvende papirlanterner gav i 2008 rekordmange henvendelser til Skandinavisk UFO Information (SUFOI) fra forbløffede danskere.

Over halvdelen af de omkring 500 anmeldelser i 2008 drejede sig om de flyvende lanterner, kendt som Khoom Fay i thailandsk kultur, som det bliver stadig mere populært at sende til himmels ved festlige lejligheder herhjemme.

»Vi havde dobbelt så mange indberetninger som i de foregående år. Og over halvdelen af dem drejede sig om det, som nogle kalder thailandske eller kinesiske lamper. Små varmluftballoner, som det er kommet på mode at sende op, når der skal holdes fødselsdag, konfirmation eller studenterfester,« fortæller formand for SUFOI, Kim Møller Hansen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Tre unge observerer lørdag den 27. oktober 2007 flere lysende genstande på himlen, mens de står på derees balkon i det nordlige Ringsted. Ifølge Skandinavisk UFO Information kan der meget vel være tale om asiatiske papirlamper. (Foto: Skandinavisk UFO Information). Illustration: Skandinavisk UFO Information.

Lanternerne er normalt lavet af tyndt papir og bambus. I bunden antændes et stykke vat, der er vædet i lampeolie. Kim Møller Hansen har selv set en:

»Når man ser det på stor afstand, kan man ikke se, at det er en lanterne. Så er det bare en orange kugle med lys, der blinker på grund af vinden, og så er den pludselig væk. Nogle har måske set et større lysglimt, hvis der er gået ild i den,« siger han.

SUFOI tager sig af alle henvendelser til danske myndigheder om UFO'er. Og med erfaringer helt tilbage fra 1957 kan de godt 20 repræsentanter i foreningen hurtigt se, om en sag er interessant.

»Vi undersøger også lanternerne, men vi kan hurtigt se i rapporten, om det tyder meget på sådan en, og så går vi ikke længere. Dem, vi kigger nærmere på, er dem, hvor der er billede, hvor der måske har været mange vidner, og hvor det ikke tyder på en lanterne. Måske også hvor det er i dagslys og virker mere mystisk,« siger Kim Møller Hansen.

Anmelderne bliver sjældent skuffede over at få en naturlig forklaring på deres mærkelige observation, fortæller han:

»De fleste siger, 'det var dog pokkers', og bliver glade for, at deres verden hænger sammen igen. Og så forsøger vi at give dem forklaringer på, hvordan lamperne kan flyve sådan og skifte retning. Men der er også nogle, der ikke bryder sig om at få ødelagt deres oplevelse.«

Det er ikke kun i Danmark, at papirlanternerne har skabt forvirring. Hos flere af SUFOI's samarbejdspartnere kender man også til trenden fra Asien, fortæller Kim Møller Hansen.

»Vi kan se fra de foreninger, vi arbejder sammen med i England og Tyskland, at der har man også et stigende antal indrapporteringer om netop de her lanterner,« siger han.

Det er sikkert vældig flot, men også farligt at bruge disse Khoom Fay! Det er jo ikke givet, at de bliver i de højere sfærer, indtil de brænder ud. Mon de for øvrigt er lovlige?

  • 0
  • 0

Lanternerne er normalt lavet af tyndt papir og bambus. I bunden antændes et stykke vat, der er vædet i lampeolie. Kim Møller Hansen har selv set en:

....shhhhhhh...... ;-)

(nogle skulle nødig få gode idéer.......)

mvh Kasper

ps. bor du i hus med stråtag?

  • 0
  • 0

mange ting kan spille en et puds
havde engang experimeteret med lave holdbare sæbebobler, da en aften afprøvede en på min altan kom der 2 unge damer gåede forbi, stoppede op betaget af den store boble og begyndte lavmælt tale om det var en ufo, så jeg ikke kunne lade være med grine og berolige dem med det blot var en stor grøn sæbeboble.

forsvaret har forresten åbnet deres ufo-arkiv

link http://forsvaret.dk/FTK/Flyvevåbnets%20hi...

  • 0
  • 0