Texanere sikrer guf til fremtidens arkæologer - et ur der går i 10.000 år

Hvilken tanke strejfer os først, når vi ser billeder af ægyptiske eller aztekiske pyramider - eller Jellingstenen, som Harald Blåtand rejste efter at have kristnet danerne? Måske noget med, at disse tiders religioner havde en vældig betydning for folk?

Men hvad skal fremtidens mennesker tænke, når de finder vores generationers efterladenskaber? Om tusind år? Om titusind år? Vil der overhovedet være noget at finde?

Ja. Det har en gruppe amerikanere bestemt sig for, at der skal være, og de har risikovillige investorer i ryggen, som vil betale for det - 200 millioner kroner er afsat til det uegennyttige formål.

Amerikanerne har en forkærlighed for at tænke stort. De satte en mand på Månen, byggede Hoover-dæmningen og skar præsident-portrætter ud i Mount Rushmore. Det næste bliver et ur, som mennesker kan undre sig over om 10.000 år: 'Betød tiden virkelig SÅ meget for dem?'. (Foto: Clock of the Long Now project) Illustration: Clock of the Long Now project

Det, fremtidens mennesker om titusind år skal finde - dybt inde i et bjerg i en fjern afkrog af Texas - skal være et ur. Et kæmpemæssigt, mekanisk urværk, som skal tælle minutterne præcist, mens klodens regeringer skifter, mens nye teknologier dukker op, og mens isen ved polerne måske igen lukker sig over kontinenterne.

Bronzealderens hårde materiale

Det er et stort ingeniørprojekt med langtidsholdbarhed som særlig parameter. Tænk ikke på Jens Olsens Verdensur. Det tog 12 år at bygge, og uret gik i 40 år, før det måtte restaureres første gang i 1995. Tænk heller ikke på aztekernes eller ægypternes pyramider. De er slet ikke rigtig gamle, højst 2.600 år før vor tid, og tidens tand har allerede sat sine spor på dem.

Det amerikanske ur skal bygges i bronze, har udviklingsgruppen bestemt. For det er sådan et holdbart materiale, som blev opfundet for nogen tid siden - cirka 3.000 år ifølge Den Store Danske Encyklopædi. Og uret skal konstrueres sådan, at der er opstår mindst muligt slid på mekanikkens berøringsflader.

Desuden skal det gå præcist, så mennesker om 10.000 år kan stille deres ure efter det gamle bronze-ur, hvis de da ikke har fundet på en ny slags tidsmålere, der ikke skal justeres.

Bygges for Amazon-penge

Byggeriet er så småt gået i gang. Et velegnet bjerg er lokaliseret i en svært tilgængelig del af Texas, i Sierra Diablo-bjergkæden, og de første tunneler er allerede boret.

Men ideen blev faktisk undfanget af datalogen Danny Hills allerede i 1989, så der har været tid til en del planlægning. Urværket er endda blevet bygget i en ganske lille prototype-udgave, som nu står i Science Museum i London.

Pengemanden, som har gjort projektet muligt, hedder Jeff Bezos. Han har tjent sin formue på at grundlægge internetbutikken Amazon. Og han er virkelig fremsynet.

»I år 4.000 vil folk se dette ur og tænke: 'Hvorfor i alverden byggede de dette?'. I løbet af dette urs virketid vil USA sikkert ophøre med at eksistere. Ingen kan forestille sig, hvad det er for en verden, vi vil have uret til at passere igennem,« siger han til magasinet Wired.

Torsions-pendul skal holde tiden

Meningen er, at uret skal henligge i mørke inde i bjergskakten, undtagen når nogle mennesker kommer forbi for at undre sig over det. De skal selv medbringe lys, så de kan se, hvad der foregår.

Og de skal klatre op ad en stentrappe, som er fræset ud i skaktens sider - den vil formentlig ligne den smalle trappe i Nørre Lyngvig Fyr i Vestjylland.

Men hvis de besøgende venter, vil de kunne høre uret spille dagens melodi. Melodien vil være unik for hver dag - næsten. Der mangler 90.000 kombinationer af toner, hvis der skulle være en til hver eneste dag i 10.000 år. Men konstruktørerne mener ikke, nogen vil lægge mærke til, om et par sange bliver gentaget.

Uret skal været et pendul-ur af torsions-typen. Det vil sige, at det store, tunge pendul skal befinde sig nederst i skakten, ophængt i et langt stykke fjederstål. Pendulet skal ikke svinge fra side til side, men skrue sig rundt med skiftende retning - én skrueperiode per minut.

For at undgå støv og korrosion skal selve værket omsluttes af en kasse med et vindue, så fremtidens mennesker kan se, hvad klokken er.

Solen skal korrigere værket

Urets præcision skal justeres automatisk for det tilfælde, at der går meget længe mellem besøgene. Øverst oppe i bjerget skal en tidsjusterings-mekanisme anbringes sådan, at solen kan skinne på den, når vejret er godt. Varmen fra solen skal samle energi til mekanismen ved hjælp af konstruktionens varmeudvidelse.

Varmeudvidelsen vil være maksimal ved middagstid, når solen er højest på himlen. Og hvis urværket har vundet lidt eller tabt lidt tid siden sidste solskinsdag, så skal solvarmen udløse en korrektion, der stiller uret korrekt.

Projektet, som hedder The Clock of The Long Now (det lange øjebliks ur), har sin egen hjemmeside, og det har den lille prototype også.

Hvis man har lyst til at se uret, når det er færdigt, kan man tilmelde sig en interesseorganisation. Så vil man få en mail, når uret står færdigt om et ukendt antal år.

Rettet: Vendingen "før vor tid" var ikke kommet med i den oprindelige version. Derved blev de ægyptiske pyramider alt for unge.

Dokumentation

Prototypens hjemmeside
Hjemmeside for Det Lange Øjebliks Ur
Artikel i Wired

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der var en som foreslog et Millennium-Ur, dette er som navnet antyder kun til 1.000 år. Igen Godt fundet på. :-) Om det går nøjagtigt er vel mindre interessant blot det viser en fortløbende tid.

 • 0
 • 0

Dette nævnte ur må ikke have noget, som drejer meget meget langsomt. Dette skabte problemer for "Jens Olsens Verdensur" :-) Noget med olie og friktion over lang nok tid. For lang tid imellem noget "Bevægede sig".

 • 0
 • 0

I artiklen står der :

Tænk heller ikke på aztekernes eller ægypternes pyramider. De er slet ikke rigtig gamle, højst 2.600 år, og tidens tand har allerede sat sine spor på dem.

Artiklens forfatter har da vist sovet godt og grundigt i historietimerne, for allerede da Jesus blev født (altså ham i biblen), havde flere af pyramidene i Egypten stået der i de 2600 år artiklen omtaler, så deres alder er ikke 2600 år men 45-4600 år. Aztekerne derimod er en kultur der kun er allerhøjest 12-1300 år gammel, hvis man er meget large i bestemmelsen af, hvornår man kan fastslå et decideret aztekisk særkende i de nordmexicanske folkeslag, der blev til det man idag kalder aztekerne. Mayaerne er til gengæld et folkeslag, der kom på banen for ca. 3000 år siden, og de byggede pyramider for ca. 2600 år siden. Kan det være dem, artiklens forfatter tænkte på.?? :-)

 • 0
 • 0

Der var en som foreslog et Millennium-Ur, dette er som navnet antyder kun til 1.000 år. Igen Godt fundet på. :-) Om det går nøjagtigt er vel mindre interessant blot det viser en fortløbende tid.

Et bedre forslag menes at være følgende:

Dæng månen til med solceller i mønstre som tegn (tal, bogstaver og figurer).

Med det blotte øje skal sjove og interessante figurer kunne ses a la manden i månen...

Med en rimelig kikkert skal tegneserier kunne ses.

Med en god kikkert skal der være matematiske udtryk - incl. regnestykker med binære tal. Alfabeter. Inspireret af "Contact": http://en.wikipedia.org/wiki/Contact_%28no...

Med en supergod kikkert skal man kunne læse Wikipedia.

Underskrevet med "Kilroy was here" og "Svaret er 42".

-

Idé kommer herfra:

Nazca-linjerne: http://da.wikipedia.org/wiki/Nazca-linjerne

 • 0
 • 0

For ligesom sætte prikken over i'erne med al det radioaktive affald, med de tre-delte kerne advarsler og Kraniet med de kryssede knogler under :-), sidstnævnt har ligesom fået nogle år for sin fremtid.

Lunaglyffer Selvfølgelig, til Glenn Møller Holst

 • 0
 • 0

Zorglub har været på månen. Hans folk skrev Cola-Coka såvidt jeg husker.

Læs Splint og Co.

Men ellers en glimrende ide med et sådan projekt. Vi savner vel egenlig sådanne skøre ideer der rækker langt ud over næste valgperiode? OK - vi har nogle broer og snart tunel til Tyskland, men det siger ligesom sig selv hvad det skal gøre godt for.

Hvis man skulle lave noget i Danmark kunne det måske være et kæmpe kompas der bliver begravet i en mose?

 • 0
 • 0

Man kunne også forsøge at skabe et samfund med gode børnehaver til alle, gode plejehjem, mad, lykke og omsorg til alle - Men nej, det er for utopisk.

 • 0
 • 0

I artiklen står der : [quote]Tænk heller ikke på aztekernes eller ægypternes pyramider. De er slet ikke rigtig gamle, højst 2.600 år, og tidens tand har allerede sat sine spor på dem.

Artiklens forfatter har da vist sovet godt og grundigt i historietimerne, for allerede da Jesus blev født (altså ham i biblen), havde flere af pyramidene i Egypten stået der i de 2600 år artiklen omtaler, så deres alder er ikke 2600 år men 45-4600 år.[/quote]

Mon ikke forfatteren tænkte på »før vor tid[sregning]« ? 2600 fKr passer formentlig ganske udmærket ...

 • 0
 • 0

Zorglub har været på månen. Hans folk skrev Cola-Coka såvidt jeg husker.

(Billede: http://www.dantou.fr/liberalisme_fichiers/...)

Et af Zorglubs koncepter er at spejlvende. Et andet koncept er at vise erhvervslivets sande ansigt, at topcheferne har sig et umætteligt storhedsvanvid og forlanger at udslette ansattes personlighed i hjerner og i opførsel og i påklædning. For det tredje, er Zorglubs teknologier meget imponerende, men ikke holdbare, som svarer til de fleste produkter der bliver produceret. Hvis man kan forsvare sig imod sådant, da er man en aristokrat (en greve) der er venner med et hidsigt pelsdyr med en fjeder på rumpen og humoristisk sans.

Jeff Bezos (en af investorerne i uret i Texas) er vistnok en seriøs tænker med vovemod, en type der afprøver ideer til bedre måder at løse opgaver, jeg tænker på hans version af "Tyrkiske Mekaniske Dværg" i Amazon.

Det er værd at bemærke, at perfekt højteknologi altid vil ligne noget mærkeligt biks der ligner at være formålsløs og værdiløst. Vi bør fx bygge alle vore bygninger så de vedligeholder sig selv perfekt i ti tusinde år, men hvordan, og hvordan vil en sådan bygning se ud?

Det interessante er, at det er mennesker som Zorglub der forbyder rigtige løsninger til vor verden, fordi sådanne mennesker ønsker sig at kunne blive ved med at sælge dårlige løsninger til kunder, fordi kun de dårlige løsninger går i stykker i en fart og skal genkøbes.

Vi læste for nylig om en elpære der omrentlig har været tændt i de sidste 100 år, og med en forklaring bag, at fabrikken der lavede pæren, endnu ikke var begyndt at lave defekte varer med vilje. Zorglub har infiltreret verden, korrumperet alle, fx også i branchen der laver varmepumper, "hvis vi producerer kvalitet, vil kunderne hurtigt ophøre med at købe." Når en borgmester lytter til sådant, i den kommune hvor en sådan rådden fabrik ligger, da vil han eller hun støtte Zorglubs koncept, at naturligvis skal fabrikken producere noget bras, for at snyde nabokommunerne, og samtidig behøver fabrikken at hjernevaske ansatte så de ikke protesterer, fordi levende mennesker der har hjernen i behold, evner at indse at konceptet betyder, at alle sælger noget bras til alle.

Læsning af Splint og Co er en relevant uddannelse af børn.

 • 0
 • 0

Der var en som foreslog et Millennium-Ur, dette er som navnet antyder kun til 1.000 år. Igen Godt fundet på. :-) Om det går nøjagtigt er vel mindre interessant blot det viser en fortløbende tid.

Nogen har villet overgå følgende computer:

Antikythera-mekanismen: http://da.wikipedia.org/wiki/Antikythera-m...

ku.dk: Rids af datalogiens historie: http://isis.ku.dk/kurser/index.aspx?kursus... Citat: "...År 1900 fandt græske dykkere ved øen Antikythera nordvest for Kreta en over 2000 år gammel bærbar computer ”Antikythera mekanismen”, en analogregnemaskine..."

American Mathematical Society's:

The Antikythera Mechanism I: http://www.math.sunysb.edu/~tony/whatsnew/...

Antikythera Mechanism II: http://www.math.sunysb.edu/~tony/whatsnew/...

Java Animation by Bill Casselman: http://www.math.sunysb.edu/~tony/whatsnew/...

Geartrain diagram: http://www.horology.com/htu-anti.html

Manos Roumeliotis's: Antikythera Mechanism MOV files: http://www.etl.uom.gr/mr/index.php?mypage=...

Antikythera Mechanism Part 1: by Nature Video: http://www.youtube.com/watch?v=DiQSHiAYt98

Nyt og gammelt i en pærevælling:

YouTube - Antikythera Mechanism for iPhone: http://www.youtube.com/watch?v=LL7KxN7tOKE

 • 0
 • 0

@ Per Erik Rønne :

[quote]I artiklen står der : [quote]Tænk heller ikke på aztekernes eller ægypternes pyramider. De er slet ikke rigtig gamle, højst 2.600 år, og tidens tand har allerede sat sine spor på dem.

Artiklens forfatter har da vist sovet godt og grundigt i historietimerne, for allerede da Jesus blev født (altså ham i biblen), havde flere af pyramidene i Egypten stået der i de 2600 år artiklen omtaler, så deres alder er ikke 2600 år men 45-4600 år.[/quote]

Mon ikke forfatteren tænkte på »før vor tid[sregning]« ? 2600 fKr passer formentlig ganske udmærket ...[/quote]

Hvordan vil du få det til at passe rent sprogligt - uden at skulle lave andre ændringer i teksten.???

 • 0
 • 0

Hallo!!!! - vil man om 10.000 år være imponeret over at vi i vores tid kunne klokken? Vil man ikke tænke - hvad blev der mon af det folk som byggede Stone-henge og beherskede astronomien?

 • 0
 • 0

Hvis vi i dag fandt et ur der var 10.000 år gammelt og så ud til at gå i stå om 5-10 år, så ville det skabe panik... Folk ville blive overbevist om at jorden ville gå under den dag uret gik i stå, butikker ville blive plyndret og regeringer ville blive væltet hvis de ikke sikret at uret fortsat gik rigtigt...

Bare se hvordan folk går i panik over en 3000 år gammel kaleder der udløber i 2012 :)

Andre blockbusterfilm vil lave myter om at uret er porten til tidsrejser og ormehuller i universet... Kan vi virkelig tillade os at skabe så meget panik i fremtiden :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten