Teststation for tidevandskraft indviet

Et testanlæg ud for Orkney-øerne, som i dag bliver udnyttet til at teste nye bølgekraftanlæg, er udvidet, så det også kan benyttes til tidevandskraft.

European Marine Energy Centre ligger ved nogle af Europas skrappeste bølger og kraftigste tidevand, indviede fredag deres testsite for tidevandskraft, og EMEC bliver således det første test-center, som rummer test-faciliteter til både bølgekraft- og tidevandsanlæg.

Tidevands-teststationen er placeret mellem øen Eday og et mindre skær sydvest for øen, hvor strømmen når op på 4 meter i sekundet ved springflod.

Det første anlæg er allerede taget i brug på den nye testinstallation. (Foto: Mike Roper) Illustration: Mike Brookes Roper

I alt fem test-pladser er placeret i et to gange 3,5 kilometer stort område, hvor hver test-plads er forbundet med det lokale elnet via et kabel.

Et hus i land rummer kontroludstyr og koblingsstation, og der er data-forbindelse herfra og til EMECs data center i byen Stromness.

Teststationen har kostet 135 millioner kroner og er finansieret af offentlige, skotske midler.

Den første kunde i tidevands-testbutikken er det irsk firma Openhydro, som allerede er smugstartet med prøverne. Firmaet tester et tidevands-koncept, hvor vandstrømmen ledes ind i et skovlhjul, som er åbent i midten. og hvor generatoren, som er konstrueret med permanente magneter, ligger som en ring rundt om selve skovlhjulet. Princippet kendes fra vindmøller og kaldes en ringgenerator.

Dokumentation

Pressemeddelelse om åbningen

Emner : Bølgekraft