Test: Snyde-varmepumperne kommer fra samme fabrik i Kina

I Bilka hedder slagtilbuddet på varmepumper Alfa. Harald Nyborg kalder dem for Heatmax, mens Bauhaus' marketingfolk har opfundet navnet Coolix.

I virkeligheden er der i alle tre tilfælde tale om tæt beslægtede produkter fra den kinesiske virksomhed Midea, der slet ikke kan finde ud af at leve op til kravene til at opnå det eftertragtede A-energimærke.

Det viser en test, udført af Center for Energibesparelser. Projektleder Michael Reuss har bedt Teknologisk Institut om at teste fire af de billige luft/luft-varmepumper, som han formodede havde svært ved at leve op til de gyldne løfter.

Test-rapportens billede af Bauhaus-varmepumpen, som var A-mærket, men kun burde have smykket sig med F. (Foto: Center for Energibesparelser) Illustration: Center for Energibesparelser

Michael Reuss havde dog ingen idé om, at alle var produceret samme sted i Kina, da testen startede. Det har forbrugerne heller ingen chance for at gennemskue.

A-mærke burde være F-mærke

Til gengæld var formodningen om, at de svindler med energimærket, rigtig. Det var så galt, at Teknologisk Institut fandt frem til, at Bauhaus-modellen, der bryster sig af A-mærke til opvarmning, rettelig burde sætte et F på i stedet, det næstdårligste energimærke. Modellerne fra Bilka og Harald Nyborg blev begge testet til et D-mærke.

Bauhaus-pumpen har ifølge testen en effektivitet, som også kaldes COP-værdi, på knap 2,6, målt ved en udetemperatur på syv grader. Den skal være 3,6, hvis pumpen skal kunne A-mærkes.

»For mig at se er det fuldstændig fiktive tal, som den kinesiske fabrik bare opgiver,« siger Michael Reuss.

Han understreger, at testen på Teknologisk Institut blev foretaget efter internationalt fastsatte standarder.

»Så skulle man tro, at pumperne er testet efter den metode i forvejen, men sådan er det tilsyneladende ikke,« siger projektlederen, der undrer sig over, at leverandørerne herhjemme tilsyneladende blot stoler på, hvad den kinesiske producent siger.

Foreløbig har Dansk Supermarked, der ejer Bilka, pillet sin Alfa-pumpe af hylderne. Harald Nyborg og Bauhaus kan vente besøg fra Energistyrelsen, der fører tilsyn med energimærkningen.

»Vi vil nu tage fat i de konkrete produkter og tage de nødvendige skridt for at rette op på den misvisende mærkning,« siger civilingeniør Rikke Næraa, Energistyrelsen, i en pressemeddelelse fra Center for Energibesparelser.

Centret har tidligere testet tre andre billige varmepumper med samme resultat. Desuden har Sekretariatet for Energimærkning sidste år testet fire varmepumper. Heraf viste de to sig at være så defekte, at det var umuligt at gennemføre testen.

Nu testes varmepumper til vinterbrug

Center for Energibesparelser sætter nu gang i test af to af de varmepumper, der står på centrets egen liste over produkter med energisparemærket. Den liste viser også, hvor gode pumperne er på en gennemsnitligt, dansk vinterdag. Energimærket fortæller kun, hvor gode pumperne er, når der er syv grader udenfor.

Det store energimærke på varmepumper gælder i øvrigt deres evne til at køle, men den nye test fra Center for Energibesparelser har kontrolleret varmefunktionen. Det mærke optræder med langt mindre typer på arket, der fortæller om pumpens egenskaber.

En fjerde varmepumpe i testen, som var købt i Jem & Fix, havde et B-mærke, som den også opnåede i testen.

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, det gælder om for danske importører at have ekstra godt eftersyn med kinesiske produkter. For et par år siden blev det danske marked oversvømmet med billige trådløst forbundne brandalarmer. Alarmer, der kunne køre i mere end ét år på et almindeligt batteri. Problemet var bare, at aktiverede man det trådløse sammenbinding, kunne de kun køre 1 til 2 uger på et batteri. De havde "glemt" at skrive, at strømforbruget kun galdt stand alone konfigurationen.

 • 0
 • 0

Disse "varehuse" køber gennem samme agenter - det gælder også møbler, vandhaner, ledninger osv. osv. Alt sammen bras der er så billigt som muligt så de kan gange med 10-15 på prisen. Derimod er varer fra vestlige firmaer med egne fabrikker og standarder beliggende i Kina relativt ok, selvom det er produceret derude hvor kragerne vender af Lee eller hvad han nu hedder. I øjeblikket har Vestas en masse vindmøller liggende på en havn herhjemme som danske arbejdere skal lave iorden efter kinesere har samlet dem.....

 • 0
 • 0

Jeg er sikker på at det er godt for el salget, afgiftsindkomst og momsindtægter. Hvad med at få stillet krav om afprøvning af materiel og certificering af både importører og installatører. Sådan et system findes for solvarme og kan kopieres med fordel. ...så mangler vi bare at der er en instans der kontrollerer at reglerne følges...

 • 0
 • 0

Ja det siger jo alt ! ... Men vi kunne jo starte med os selv, og lave lidt "protektionisme" og forsøge at støtte vort eget marked, og ikke kun gå efter kina-og-smid-væk bagefter. Kvallitet kan faktisk godt betale sig på længere sigt. Der er jo også mange Europæiske firmaer som har brændt røven godt & grundigt og hjemkaldt produktioner til sig selv da jubelen var aftaget.

 • 0
 • 0

Når man nu længe har agiteret for øget anvendelse af varmepumper, er dette jo et "hak" i tuden! Men jeg savner noget kvantitativt! - Hvor stor COP ved 7 grader udetemp? Eller er det afrimningen, der ikke fungerer? Holdbarheden har TI vel næppe kunnet måle. Faktisk har jeg troet, at de billige varmepumper var OK, - eller gode nok til prisen! - For selvfølgelig kan kineserne lave fordamper og kondensator helt OK, så det må være kompressorerne, der ikke er gode nok. - Eller ....???

 • 0
 • 0

Undertegnede har selv købt en "Kina pumpe" ,,, en luft til brugsvand pumpe ( med indbygget rustfri beholder ,, ) . Pumpen sælges på det tyske marked som god tysk kvalitet !! ( så det er ikke kun her til lands at der er ugler i mosen ) . Det er meget muligt at den kun har en cop på 2,5-3,0 .... men den er til sine 15.000- en rigtig god erstatning for oliefyret fra 1974 og som jeg ser det 2,5 til 3,0 gange bedre end en elstav . Som jeg skriver i overskriften : Man kan købe meget for mange penge ..... med det skal der også til når man bor i gammelt hus på landet ,,, nye døre - vinduer og anden efterisolering ,, jammen så kan det altså bare ikke blive til det forchromede NIBE eller Vølund anlæg . Høje COP krav giver højere priser ,,, højere priser giver mindre udbredelse , folk går tilbage til at sætte ild i noget for at holde varmen ( læs : flis / pille- eller brændefyr ) .

 • 0
 • 0

det er vel ligegyldigt, hvad der er galt, hvis de ikke lever op til kravene, og det de reklamerer med. men hvorfor overhovedet, købe disse silvan, gør det selv, når man for under kr 15.000, kan få et anerkendt mærke, inkl. installation og garanti, med en cop, på 4,6?

 • 0
 • 0

det er vel ligegyldigt, hvad der er galt, hvis de ikke lever op til kravene, og det de reklamerer med. men hvorfor overhovedet, købe disse silvan, gør det selv, når man for under kr 15.000, kan få et anerkendt mærke, inkl. installation og garanti, med en cop, på 4,6?

Og hvis du så ville ofre en tudse eller to mere, så får du toppen af poppen fra IVT, med en COP på 5,1 ved 7 grader, 5 års garati og 12 - 15 års holdbarhed.

De der køber skramlet i Harald Nyborg, Bilka m.fl, snyder først og fremmest sig selv, og når pumpen så er brudt ned efter 2-3 år, ikke kan varme om vinteren osv, ,så bliver det næste gang noget af kvalitet.

 • 0
 • 0

Faktisk har jeg troet, at de billige varmepumper var OK, - eller gode nok til prisen! - For selvfølgelig kan kineserne lave fordamper og kondensator helt OK, så det må være kompressorerne, der ikke er gode nok. - Eller ....???

Jeg genkender fabrikatet "Midea" som jeg selv har, de fulgte med i købet for 4 år siden og yderdelen fremstår da efterhånden også en smule rusten, må tilstå at de ikke har været meget brugt men jeg har da prøvet både at varme og køle og og begge dele virker overbevisende i praksis og de sidder jo også i hundredtusindvis i Sydeuropa.

Jeg vil tro at de fungerer udmærket som supplerende varmekilde, vort problem her i landet er snarere vor høje elpris som får os til at gå højt op i COP-faktorer og lign. og presse udstyret til det yderste. For med en elpris på 35 øre som jeg betaler for at bruge mine varmepumper tænker man nok ikke så meget på om de nu også er i højeste energiklasse.

Måske er der i virkeligheden en del produkter som slet ikke burde sælges her fordi vi er sådan lidt sære?

 • 0
 • 0

I Danmark er det heldigvis sådan, at forbrugeren kan klandre detailisten for mangler ved varen. I disse tilfælde synes det åbenlyst, at varerne lider af mangler, når de forbruger savner den virkningsgrad, der er lovet.

Forhåbentlig kommer Bilka, HN og Bauhaus til fornuft, og indser, at de rent faktisk påtager sig et ansvar ved at sælge varer, der ikke lever op til det, der loves.

Gid der ville blive ført et par prøvesager...

 • 0
 • 0

Jeg har ikke selv en, da jeg har fjernvarme. Men man kan jo få dem til 3000Kr, hvilket jo er 1/5 af 15000. Til et sommerhus kan de jo være glimrende. Harald Nyborg og Jem og fix må være samme varmepumpe. Den fra Jem og fix blev målt til energiklasse B. Mon ikke det er under monteringen at noget kølemiddel fiser ud, og de derved får en dårlig virkningsgrad? En faktor 2,6 er jo også stadig bedre end faktor 1, hvis de bruges som varmekilde. Somme tider, kan man finde kinesiske ting, som holder bedre end de dyre europæiske.

 • 0
 • 0

folk køber jo alt det billige skrammel og bras fra Kina, det er et valg folk tager selv. Hvornår lærer danskerne at det ikke kun er prisen der er vigtig. Billigt lort er og bliver noget billigt lort, så kan folk lære det kan de.

Køb "made in europe" og støt den lokale industri så vi kan vride os fri af det kinesiske jerngreb vi er ved at blive kvalt i.

Og ja jeg ved godt det ikke er nemt for alting er efterhånden lavet i kina, men et sted skal vi jo starte.

 • 0
 • 0

Har fundet dette indlæg - ser ud til at kunne blive spændende ?! Måske værd at følge med i.

http://andes.dk/side6046.html

Jo der nævnes noget om de hjælpeløse målinger og den ubrugelige godkendelse.

DERFOR er det NØDVENDIGT, at den danske forbgruger får en ÅRSVIRKNINGSGRADs COP baseret på en fyringsperiode fra Oktober til Marts UDEN VARMTVANDSPRODUKTION. De skal sgunte tjene hjem i drivhuseffektssommeren (selv om den er blevet koldere ;-D ) Der er mange der ikke fyrer i sommerperioden.

Produktion af varmt brugsvand er noget man kan forholde sig til bare det er billigere end elopvarmning direkte.

Men det kan de blinde "høns m/k" hos ENS ikke finde ud af er nødvendigt. De tøffer bare afsted i hælene på TI.

Er det ikke på tide, at INGENIØREN og foreningen IDA stiller op med deres nominelle tekniske indsigt, og kræver af ministerierne og ministrene at borgernes interesser varetages. (ups) At der så ryger nogel "defekte firmaer" det kan vel kun genere ejerne af disse.

 • 0
 • 0

Ja, måske er de billige VP gode nok til sommerhuse...... MEN .... hvis det er meningen, at de billigt skal holde sommerhuset frostfrit (f.eks 5-8 grader), så skal varmepumpens termostat kunne gå ned på 5-8 grader, og det er der nogle, der ikke kan. Så dette skal man undersøge før køb, PS. Er man lidt fingernem kan man iøvrigt selv regulere varmepumpens laveste temp. fra f.eks. 15 grader til 5 grader... ved at sætte en lille modstand (mindre end en watt) ved varmepumpens føler. Og så justere den, så varmepumpen tror, temperaturen er 15 grader, når den faktisk er 5 grader. Så virker det perfekt. Men desuden skal varmepumpens ude-del jo kunne afrime fordamperen, når den iser til. - Og det er der også nogle, der ikke kan!

 • 0
 • 0

ja og du kan også vinde i lotto. hvad får du så for kr.3000? et tvivsomt produkt, som du selv installerer,og garanterer for, og ikke har en jordisk chance for at kontrollere,- en virkningsgrad på 2 ,elller 4 er ikke ligegyldigt, den tjener sig hurtigt hjem, og tænk på komforten i dit sommerhus, der bliver aldrig fugtigt og klamt. de fleste billige varmepumper, er beregnet til køling, i sydlige lande, og skal de endelig bruges til opvarming, så er der jo en kæmpe forskel , på at holde en indetemp på 20 grader, når der udendørs er 10,- og så i dk fra 0 til 20 g, med højere elpriser,

 • 0
 • 0

Vi står vel overfor 2 forskellige problemer når det drejer sig om varmepumper:

Det generelle med kinesiske produkter: De kan sikkert lave både kvalitet og bras, men på grund af vor særlige situation med ekstreme omkostninger til at holde vort (ineffektive?) samfund kørende (skattetrykket) så er det kun det billigste bras der kan sælges her. Når vor kontrol samtidig ikke fungerer så får vi oplevelser som at byggemarkederne sælger VA-godkendte vandhaner fyldt med giftige tungmetaller fra små støberier hvis viden om den slags er til at overskue.

En yderligere fare består i hvis vi bliver så vant til dette lave kvalitetsniveau at vore virksomheder begynder at indbygge det billigste kinesiske skrammel i produkter der eksporteres som dansk kvalitet, for det kunne nemt give bagslag når kunderne opdager det!

Det specielle med varmepumper her i landet: Vores religiøse syn på energi og klima hvor vi bl. a.lukker vore kraftværker og forventer at energien kommer af sig selv giver naturligvis en knaphed på elektrisk energi som medfører dette ambivalente syn på varmepumper: På den ene side kan vi ikke lide dem fordi de risikerer at øge vort elforbrug, på den anden side kan de give nogle fordele når det handler om opvarmning som vi kunne høste hvis vi bare havde el nok. Så vi kan få kinesiske klimaanlæg som sikkert er ganske udmærkede og billige, de opfylder blot ikke de høje krav som vi har sat i vort samfund, dels på grund af vort specielle klima, dels af helt andre årsager. Og det er kineserne ligeglade med, de laver klimaanlæg og hvis nogen forlanger COP 10, ja så skriver de uden videre det på mærkepladen for de mener ikke at det vedkommer dem!

 • 0
 • 0

Ja, måske er de billige VP gode nok til sommerhuse...... MEN .... hvis det er meningen, at de billigt skal holde sommerhuset frostfrit (f.eks 5-8 grader), så skal varmepumpens termostat kunne gå ned på 5-8 grader, og det er der nogle, der ikke kan. Så dette skal man undersøge før køb, PS. Er man lidt fingernem kan man iøvrigt selv regulere varmepumpens laveste temp. fra f.eks. 15 grader til 5 grader... ved at sætte en lille modstand (mindre end en watt) ved varmepumpens føler. Og så justere den, så varmepumpen tror, temperaturen er 15 grader, når den faktisk er 5 grader. Så virker det perfekt. Men desuden skal varmepumpens ude-del jo kunne afrime fordamperen, når den iser til. - Og det er der også nogle, der ikke kan!

Ikke bare er "nogle" der ikke kan - du kan rette til HOVEDPARTEN som IKKE kan. For når der skal afrimes reverseres processen, og der er behov for at tilføre varme inde fra huset til den udendørs del. Det får du svært ved ved 5-8 grader inde. Så med dit lille nummer, har du næsten garanteret, at den modificerede varmepumpe nu ikke kan afrime sig selv, særligt ikke ved 0 grader og der under.

Specilet ikke da mang e pumper mangler en afgørende følere for is i udedelen. Derfor kører de afrimning efter et fast skeme. varme ind xx minutter, varme ud xy minutter, med det resultat, at der under de rette forhld under 0 grader ophober sig mere og mere is på udedelen ind til det er en stor isblok.

Og så er det med garanti slut med varme i sommerhuset, med deraf følgende sprængte vandrør til følge.

Endvidere: 8 grader og derunder er perfekt til vækst af skimmel.

Det ideelle kompromis er vel ca. 10 grader, for 15 grader som mange kører med er for dyrt i strøm.

 • 0
 • 0

Nævn mig en varmepumpe som ikke er lavet i Kina ? Panansonic, Sanyo, Mitsubishi osv. alle har flere fabrikker i Kina ! Den danske agent som importere alle disse pumper for Bilka osv. laver jo ikke andet end at repererer dem, det er jo så ringe kvalitet ! Men jeg forstår ikke at en mærkevarer skal koste det de gør, jeg har altså købt Panasonic fra fabrikken for 326 USD. i må gene se fakturaen, Sanyo for 440 USD (incl noget til en mellemhandler). hvordan kan de havne på udsalgspriser på over 15.000 Kr. Importørene af mærkevarer er da så sammenspiste, de gør alt for at holde prisen oppe ! Desuden blæser disse mærkevarer folk også på god markedsføringsskik, de opgiver jo COPer som kun kn opnås i test opstillinger, jeg har set flere test rapporter af mærkevarer fra uafhængige test labs. og de siger noget andet ! Bare vent til R410A bliver mere udbredt i verdenen som kølemiddel, så kan agenterene i Europa ikke holde priserene så højt mere !

 • 0
 • 0

Nævn mig en varmepumpe som ikke er lavet i Kina ?

IVT / Bosch - bygget på fabrikken i Tranås i Sverige - holder til det hele og lidt til. Svanemærkede, anbefalet af energisparefonden.

Hvad mere vil du have?

 • 0
 • 0

Hej Karsten. Jeg vil gerne have adressen,måske på Toshiba også. Priserne passer mig fint. Jeg har haft en Toshiba i 15 år,men også 2-3 af de "andre",men fik byttet ud med en Panasonic til sidst. Så var problemet løst. Hvad folk glemmer er DB inde,men også ude. Du skulle gerne høre hvad der siges i stuen. Venlig hilsen Per Kristensen Må gerne svare direkte på: aaseper@gmail.com

 • 0
 • 0

Poul: En luft/luft-varmepumpe kan sagtens afrime ude, selv om temp. er 5-8 grader inde. Men det tager et par minutter mere, end hvis der er 20 grader. - Husk, at kompresser-energien stort set afleveres inde ved opvarmning og afleveres ude ved afrimning. Det hjælper lidt! Men selvfølgelig skal udedelen være udstyret med føler og varmetråd i bunden. Men det skrev jeg jo var en betingelse for at køre frostsikring med en varmepumpe. Men går man med livrem og seler, kan man jo hverken benytte varmepumpe eller elvarme til frostsikring.... - for ved strømsvigt (f.eks. hvis H(P)FI-relæ'et slår fra pga et tordenskrald!) - så var det bedre at tømme vandet ud og hælde kølervæske i WC og cisterne.

 • 0
 • 0

Poul: En luft/luft-varmepumpe kan sagtens afrime ude, selv om temp. er 5-8 grader inde. Men det tager et par minutter mere, end hvis der er 20 grader. - Husk, at kompresser-energien stort set afleveres inde ved opvarmning og afleveres ude ved afrimning. Det hjælper lidt! Men selvfølgelig skal udedelen være udstyret med føler og varmetråd i bunden. Men det skrev jeg jo var en betingelse for at køre frostsikring med en varmepumpe. Men går man med livrem og seler, kan man jo hverken benytte varmepumpe eller elvarme til frostsikring.... - for ved strømsvigt (f.eks. hvis H(P)FI-relæ'et slår fra pga et tordenskrald!) - så var det bedre at tømme vandet ud og hælde kølervæske i WC og cisterne.

Vi så i vinters masser af eller gode mærker af luft/luft varmepumper, som ikke kunne afrime - så hjælper det det ikke meget, at de i princippet skulle kunne, når de nu altså ikke kan!

Om det så skyldes programmeringen, manglende følere eller ditto varmetråd ved jeg ikke, men de fleste mærker havde pumper der byggede is op, og ikke kunne klare afrimningen. Til sidst endte de som en stor klump is på udedelen - altså, der er en vis forskel på din teori og så på praksis, og 5 - 8 grader inde rækker bare ikke for de fleste VP.

 • 0
 • 0

Poul: Du skriver, at der er forskel på min teori og praksis..... - Sludder! Jeg skrev temmelig direkte, at man skal sikre sig, at den kan afrime. Er det ikke korrekt? - Og det er ikke teori! Min godkendte (og testet af TI) er i øvrigt ikke helt så god til afrimning som min 27 år gamle Mitsubishi. Den afrimede på ca. 4 minutter, mens min ret nye Panasonic (Danmarks-pumpen) kan være op til 10--12 minutter om det, når det er værst. Normalt kun det halve. Desuden har man, i sin iver efter at gøre også ude-delen kompakt, lavet afstanden mellem ribberne så lille, at den hurtigere iser til og delvis tilstoppes, så den også afrimer oftere. DET tænkte jeg ikke på, da jeg købte den!

 • 0
 • 0

Ja, og en kontrollant til at at kontrollere den/de foregående kontrol(ker). Som om dette samfund ikke består af nok offentlige papirskubbere som til stadighed belaster de offentlige budgetter og presser resurserne til sundhedssektoren, skoler, børneinstitutioner, højere læreanstalter osv. osv.

Nej, i retsforholdet mellem forbrugeren og de erhvervsdrivende skal loven ændres til omvendt bevisbyrde, så det er udbyderne af varer og tjenesteydelser, som skal løfte bevisbyrden ved domstolene og ikke forbrugeren som klager og lægmand.

Det vil støtte de bedste udbydere og fjerne de elendige udbydere som kun har en hurtig fortjeneste for øje på bekostning af forbrugeren.

I en verden tynget af miljø- og resurseproblemer, er det heller ikke ønskeligt at alt sådan bras produceres blot for at kunne køres på lossepladsen uden at have tilført nogen værdi for forbrugeren og blot brugt en hulens masse energi, som du selv anfører. Her er det så heldigt at de sjældent holder garantiperioden ud og ofte har været ude af drift i samme periode for reparation.

 • 0
 • 0

tak for oplysningerne, jeg har lige fået inst. en panasonic, inverter, 4,5 kw, dk modellen med en cop på 4,6, i mit sommerhus, pris alt inkl.13.500 kr håber den lever op til forventningerne. men den holder nok ikke i 27 år ligesom din mitsubitsi?

 • 0
 • 0

Hvad de koster fra fabrik er ikke hvad jeg sælger til ! Har lige sendt 110 sæt 126EHN Sanyo til Nord Norge. pris leveret Oslo 3300.00 Dkr. Der skal jo være lidt til mig ! Men da det ikke er så nemt at få produkter ud af bagdørene som det var før hen, er det begrænset hvor mange man kan få om året og prisen stiger også lidt, Bosserene skal jo have lidt i lommerene, så når jeg ikke kan få flere end jeg har kunder for, som tager hele containerer er der intet salg herfra af mærkevarer ! Jeg sælger da også Kinese mærke i Danmark, alle er tilfredse, særdeles på mine luft til vand som alle ligger med en COP over 4 ! Der sælger jeg en 15 KW. for knap 20.000 leveret i Danmark plus moms. Men ingen detail salg, så min 3 pumper per order ! karsten@danamp.com

PS. Panasonic og 5 års garanti, hvis man køre 8 grader hele tiden tror ingen på at lejerene i inde enheden kan holde så længe, og specielt ikke i Danmark med den lave luft fugtighed om vinteren !

 • 0
 • 0

Mørkeligt nok laver Panasonic fabrikkerene ingen pumper med så høj COPer ! Men når de bliver solgt i Danmark er de pudseligt ændret !!

 • 0
 • 0

Før i tiden, da det var os i vesten der var teknologisk overlegne solgte vi det bras vi ikke selv gad at have til Kina og de kanter - i dag er det omvendt. Altså: danskerne og andre europæere må tage sig sammen og arbejde noget mere for færre penge....sluk for dummekassen og kom i gang med at læse en bog istedet for: "vild med dans", Casper Christensen og co. mv. giver skrumpehjerne. "Improve your mind" som det hedder på udenlandsk. Skal vi leve i et frilandsmuseum eller skal vi stadigt blive regnet for noget i denne verden ?

 • 0
 • 0

Nu er det kun med luft til vand der er al det snyderi ! Da man"må" oplyse COPer målt ved hvilken som helst temperatur eller belastning ! Det må man ikke ved luft til vand / jord til vand osv. På Teknologisk instituts liste over "godkendte" pumper står der forøvrigt nederst at COP skal tages med et gran salt !! skrevet så fagfolk ikke er i tvilv om at det er fusk og humbug !

det kan da godt være at nogle kan få en COP på 6.xx når den er belastet 34% osv. men kan de få den til kun at køre ved 34% belastning når den er instaleret i et hus ??? Så havd er den COP værd ??

 • 0
 • 0

Jeg sælger da også Kinese mærke i Danmark, alle er tilfredse, særdeles på mine luft til vand som alle ligger med en COP over 4 !

Der sælger jeg en 15 KW. for knap 20.000 leveret i Danmark plus moms. Men ingen detail salg, så min 3 pumper per order !

karsten@danamp.com

Karsten Jeg henviser bare til hvad du selv har oplyst. Men det var måske en tastefejl, når du skrev Citat "alle er tilfredse, særdeles på mine luft til vand" Forøvrigt er det min erfaring fra mange af mine kunder, at rigtig mange varmepumpeanlæg IKKE holder det der er lovet fra leverandørerne. Og det uanset om du kalder det COP eller energimærkning. Realistisk ses er der næppe mange anlæg der kommer over 3-3,5 i COP eller SCOP værdi.

 • 0
 • 0

@Jakob for luft til luft er CO ikke over 3.xx det er korrekt. Men for luft til vand kan de blive over 4.xx Hvis du havde sat dig lidt ind i det så ville du vide disse ting, Bilkas katalog er ikke det bedste sted at hente sine data ! Joke !

@Karsten Hvad der er optaget på officielle lister i Danmark rager mig en s.... ! Disse lister findes kun fordi importørene af de orginale mærker ønsker at neskytte deres produkter og tjenene så mange penge som muligt, det er jo rent spild af penge at de skal på Teknologisk Instituts liste, Energistyrelsens liste osv. Hvis en pumpe er testet af et uafhængigt stet Lab. som dem jeg sælger er testet hos Tûv så er alle data jo tilstede, så hjælper det jo ikke at betale en formue for at få dem yderligere testet !! Det er forøvrigt kun i Scandianvien at alle disse extra tests/listings er nødvendige ! Måske fordi kunderene ikke er så gode til at sætte sig ind i nogle ganske få ting og at hvisse sælgere oplyser forkerte tal ! Man kan jo godt sætte sig ind i hvad en bil kan osv. der behøver man ikke div. extra tests og listnings som kun gør alting dyrer !

Det koster jo stort set det samme at lave en god pumpe i Kina, om der står det ene eller andet på den er lige gyldigt, så det er markedsføring og lange garantier man betaler for og ikke andet når man køber dyre mærker,

De helt billige springer jo i øejnene, de kan kun være noget lort ! Samme som med en Drabant i 1985 if orhold til en Golf !

Sund fornuft bringer en langt ! Men det er alle disse kloge hoveder der skal have alle disse tests osv. der har gjordt tingene så forholdsvis meget dyrer i Scandinavien !

De pumper der sælges i Syd Europa med R410A og inverter, den eneste forskel der er på dem og de nordiske er afstanden mellem lammellerene i "condenseren" og programeringen af computeren så afrimningen passer til scandinaviske forhold ! Og de koster jo under det halve !! Så det er prisen for aller jeres tests of listeføringer !!!

 • 0
 • 0

[quote]@Jakob for luft til luft er CO ikke over 3.xx det er korrekt.

Men for luft til vand kan de blive over 4.xx

Hvis du havde sat dig lidt ind i det så ville du vide disse ting, Bilkas katalog er ikke det bedste sted at hente sine data ! Joke ! quote]

Karsten

Jeg har henvist til et link med en uafhængig afprøvning af varmepumper, og jeg har henvist til mine konkrete erfaringer (bl.a. med Toshiba) Du har indtil videre kun leveret et halvflabet svar, og en ikke dokumenteret henvisning til en TÜV afprøvning. Hvis der kun testes efter EN14511, så fås der måske et ensartet resultat men ikke et realistisk resultat for en årsvirkningsgrad. R410A forventes forøvrigt at blive forbudt i EU i år, så der skal snart findes et alternativ.

Men hvis du ikke mener der er behov for test´s hvordan vil du så forklare alle de dårlige anlæg (også luft/vand) som folk skuffede må enkende ikke lever op til forventningerne.

 • 0
 • 0

Ja men INGEN som er testet efter EN14511 vil have en COP på over 3.xx for luft til luft ! Jeg har været på både Panasonics fabrik og adskillige andrer Kineser fabrikker ! Jeg har set hvordan de selv tester og har set tonsvis af test rapporter, bare giv mig din e-mail så skal jeg sgu give dig test rapporter !

Det er kun Nordiske forhandlerer der lifler med den regel at man kan teste ved forskellige belastninger (gælder kun for luft til luft) men ingen andrer i verdenen gør det ! Selv fabrikkerene bruger en den gang pis for at sælge noget !

At mange ikke holder det de lover er nok mest ved jordvarme, for det første får de ikke nok slange i jorden osv. Luft til vand skal man altid købe en pumpe der er et nummer større end man har behov for ! Det koster ikke mere i daglig brug da den jo har inverter og vil bare køre med laverer hastighed, men i de situationer som bl.a. nu hvor det er så koldt ville en pumpe som lige passede til forbruget være nød til at bruge el-patronen som så ødelægger al økonomi i det hele !

Jeg har set de lister man producere de forskellige modeller efter på de store fabrikker, og derfor ved jeg hvad forskellen er på en model til Italien og en model til Norden har af forskelle !

Jeg vil også sige at mange af de professionelle Kinesiske fabrikanter virkeligt gør meget ud af teste deres produkter, ved mange forskellige temp. meget kolde i tør luft, i fugtig luft osv, de vil helst være 100% sikker på at det de leverer er godt nok !

Men der er desværre et stort marked for den slags produkter som sælges i Byggemarkeder og div. supermarkeder !! Bl.a. med lyn koblinger, gummiet i en lynkobling holder ca. 3 år. så har gassen ædt gummiet op og der bliver utætte !

Noget andet er at når man tjekker en varmepumpe ved lav belastning, så iser den jo ikke så meget til, og så vil man ikke skulle afrime, afrimning koster på COP målingerene, så det er endnu en fejl !

Få instaleret en lille bi-måler når man får en ny varmepumpe, de koster kun nogle få hundrede kr. så kan man følge i nøjagtigt hvormeget det koster at bruge den !

 • 0
 • 0

Karsten

Vi kan kun være enige om at der er alt for mange "Bilka modeller" på markedet og mange folk har alt for stor opmærksomhed på indkøbsprisen, men glemmer driftsomkostningerne. Du må meget gerne sende testrapporter til stormrasmussen@yahoo.dk

Mange får desværre nok den opfattelse at man reelt kun betaler 1/3 for opvarmning med en varmepumpe i forhold til "ren" elvarme. Det kan også være tilfældet (både ved luft/vand og ved jordvarme) men jeg har desværre allerede set for mange anlæg, der som du selv angiver ikke er dimensioneret korrekt og reelt i denne vintertid kører på elpatronen 100 % af tiden.

 • 0
 • 0

Hvis de forhindrer produkter at komme ind udelukkende på at de ikke er testet i Danmark er det jo en handelshindring som ikke er tilladt i EU !

Når folk kan få en pumpe via mine forhandlerer billigere uden at skulle søge tilskud osv. så kan vi nok også sælge dem i fremtiden !

Ellers må jeg jo nøjes med dem fra bagdøren !!

 • 0
 • 0

Karsten Andersen

Tak for de tilsendte test af luft/vand varmepumpe. Det er tankevækkende at ved de nuværende udetemperaturer så vil COP værdien kun være 1,77 eller måske mindre. Ud fra min erfaring ser det dog ud til at være en udmærket kvalitet og ydelse. Og svarer meget godt til at man ikke skal forvente mere end en COP på 3-3,5 på årsbasis selv for så gode anlæg.

Det er dog måske endnu mere tankevækkende til hvilke priser varmepumper fabrikeres, og holdt op mod til hvilke priser de sælges i Danmark.

 • 0
 • 0

Jeg skyldte måske fra mit tidligere indlæg at gøre opmærksom på at "afgangstemperaturen" ved -7 grader udetemperatur og en COP på 1,77 kun er 45 grader. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig hvad COP værdien vil blive hvis man forsøger at kombinere disse forhold med et ældre radiatoranlæg. Selv ved den nuværende norm´s forudsætninger med et temperatursæt 70/40, så vil COP værdien komme foruroligende tæt på 1,0 ! Og huset vil næppe kunne opvarmes.

 • 0
 • 0

Man skal ikke kalde det COPer ved andrer temp. det er der al misforsåelser opstår ! Den COP man sammenligner skal være målt ved samme temp. som foreskrevet i EN normererene (hvor man uheldigvis kan lifle ved belastningen ved ludt til luft pumper) osv. Alt andet må opgives som udnyttet effekt ! Selv de bedste jordvarmepumper har jo megaproblemer når der har været frost i jorden i 4 uger i træk og man har min. antal meter jordslange ! Danske byggede varmepumper har da også haft sine mega problemer, jeg vil da mene at nogle af disse nok har været noget af det mest diskuterede her på Inginiøren ! Nogle problemer så simple som forkert materiale valg osv. Så danske pumper skal ikke kaste for meget med sten !

Jeg vil sige til folk der står overfor at skulle udskifte oliefyret NU ! Køb en billig luft til vand, forvent den skal holde 6-8 år, til den tid vil der være nye pumper på markedet med meget bedrer ydelser, måske med CO2 som kølemiddel osv. det ser jo lovende ud det Sanyo og andrer har på markedet, de er bare for dyre endnu ! CO2 kan også lave højerer vand temperature end R410A !

Så lad værd med at satse på noget der skal holde i 20 år, da er det forældet aligevel !

 • 0
 • 0

Jeg skyldte måske fra mit tidligere indlæg at gøre opmærksom på at "afgangstemperaturen" ved -7 grader udetemperatur og en COP på 1,77 kun er 45 grader. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig hvad COP værdien vil blive hvis man forsøger at kombinere disse forhold med et ældre radiatoranlæg. Selv ved den nuværende norm´s forudsætninger med et temperatursæt 70/40, så vil COP værdien komme foruroligende tæt på 1,0 ! Og huset vil næppe kunne opvarmes.

Masser af dine elskede fjernvarmeværker leverer ikke vand der er varmt nok til at producere 70 grader radiatorvand hvis der er veksler imellem.

Hvis man har brug for 70 grader vand bør man overveje om det dersens nymodens isolering alligevel har en berettelse.

 • 0
 • 0

.... tilsendte test af luft/vand varmepumpe. Det er tankevækkende at ved de nuværende udetemperaturer så vil COP værdien kun være 1,77 eller måske mindre. Ud fra min erfaring ser det dog ud til at være en udmærket kvalitet og ydelse. Og svarer meget godt til at man ikke skal forvente mere end en COP på 3-3,5 på årsbasis selv for så gode anlæg.

Tja og så har de kørt hele sommeren for at score point til COP.

Derfor er det KUN relevant at bruge totalenergiforhold baseret på Oktober til Marts vel at mærke UDEN varmtvandsforsyning. Så véd man hvad varmepumpen er værd til boligopvarmning. Det varme brugsvand må man "betale" for eller lave i en el-vandvarmer for at undgå Legionellaerne.

Med hensyn til CO2 pumperne er det korrekt at temperaturen er højere, men til gengæld er virkningsgraden lavere - mindre COP så vidt jeg har set. Hvis dét er rigtigt er det da en skidt ide med CO2 anlæg. Målet må da være optimeret = forbedret opvarmningsøkonomi. Anlæggene er vist svedigt dyre.

@K Andersen: Hvor kan man finde dine produkter?

 • 0
 • 0

Ebbe

På denne tid og med disse udendørstemperaturer vil jeg vove den påstand, at alle fjernvarmeværker er nødtil at have en højere fremløbstemperatur en 70 grader. Ellers er ledningsnettet simpelthen ikke optimeret til de gennemsnitlige driftsforhold. Men at montere en veksler mellem er da rent energispild. Og de cirka 2-3 grader der tabes, kunne bruges bedre i radiatorerne. Hvis man altså ikke alligevel skal overveje det der nymodens noget med isolering ?

 • 0
 • 0

"Det varme brugsvand må man "betale" for eller lave i en el-vandvarmer for at undgå Legionellaerne."

Lige med alm. brugsvand er varmepumpen sgu da det mest geniale, specielt om sommeren hvor du køre med max udnyttelse og får min. 4 gange mere varmt vand for pengene end ved en elvandvarmer !

Legionella klares med at man sætter anlægget til at køre temp. i varmtvandsbeholderen op til over 67 grader en gang hver md. kan pumpen ikke det selv kan eløpatronen jo lige klare det sidste. Det er lov i Norge f.eks. Hvor bor du = så kan jeg henvise til en forhandler !

 • 0
 • 0

Gentofte.

Hov hov Karsten. Der har vi den igen igen, den med varmepumpe OM SOMMEREN. Yeps - dér er der jo INGEN problemer med at køre med en brugbar COP, men det er altså om VINTEREN ved temperaturer der "får gåsen op at stå" at den er problematisk.

Sommerdrift skal IKKE kunne medregnes i en ÅRS-COP. Jeg vil forlange en driftsCOP der relaterer til fyringsperioden og den ligger koldt i svinget i perioden Oktober-Marts = 6 mdr. hvor der er brug for opvarmning til en fornuftig og relevant pris.

De resterende 6 mdr har man måske brug for lidt ekstra varme, men det kan normalt klares med en toddy, sweater eller en dame (for mit vedkommende=konen).

 • 0
 • 0

Det er da dig der er helt hen i skoven ! Du ville opvarme vand med el.vandvarmer om sommeren !!! Da får du vandet varmet op for 1/5 med varmepumpen ! Så jeg henviste bare til dine noget mærkelige udtaleser !

Varmepumpen er da genial til lige at varme lidt op også !

I kan regne fra nu og til fanden er død !

Såt en seperat mini elmåler på varmepumpen, så har i jo det samlede forbrug efter en periode, så kan i sammenligene, og hvis varmepumper er god er det rar læsning !

 • 0
 • 0

Traditionelt har man ansat energibehovet til opvarmning af brugsvandet til 30 % af det samlede varmebehov. Ved nyere lavenergihuse kan det sikkert være nærmere 50 %. Det er altså absolut også væsentligt hvordan man opvarmer det varme vand.

 • 0
 • 0

Så prøver jeg at save det ud i TræTræ - sjovt nok med en STIKsav.

Det er HELT KLART at det er en KÆMPE fordel at benytte varmepumper om sommeren - hvis der er noget der skal opvarmes (små forbehold). Nogle af dem (L/L) kan også bruges til at Køle! :-)

Jeg ønsker ISKOLD info om pumpens effektive ydelse i bl.a. frostvejr. Denne måske årsvirkning Okt-Mar skal IKKE pyntes med sommerdata, så pumpen får en COP på 3 hvor den måske KUN yder 1,5 aktuelt.

Mærkværdigvis er det de store energimængder, der ønskes genereret om VINTEREN - Det er dér temperaturen normalt er lav, med dyr drift af varmeanlægget til følge. Kan der følges med?

Traditionelle beregninger som bl.a. TI leverer ved "godkendelser" kan man vedlægge som info om, hvor meget man skal lægge til - det skal dælemig IKKE indgå i pumpens performance = hvad den yder. Hvis jeg investerer i en pumpe der kan yde 8 kW ved -10 grader udeluft, så er der IKKE behov for de 15 kW, den måske kan yde ved ved +7 grader, det VIL være mindre end de nævnte 8 kW, men det er interessant, hvor megen elenergi, der bruges gennem temperaturforløbet. Men skal der opvarmes brugsvand, så kan det gå hurtigere - men har man dét behov?

Så Karsten, NEJ jeg er IKKE ude i skoven for at sanke brænde. Har du en 110 ltr varmtvandsbeholder med naturlig cirkulation af det varme brugsvand - eller måske oven i købet pumpedrevet - for at tilgodese varmt vand fra hjanen når den åbnes (vi skal jo spare på vandressourcerne) så kan det selv med en varmepumpe være problematisk at drive varmen i forhold til en lokal 5 ltr. eller gennemstrømning (specialhane), der ikke cirkulerer energi til hele huset.. Vi kan sagtens blive enige om, at det afhænger af brugsmønsteret, hvad man gør - der kan ikke generaliseres.

Det geniale i lidt, afhænger i høj grad af rørføringen!!! On Off drift er dårligere end Inverterdrift eller hvad man nu kalder det (frekvensstyring)

Dit forslag med lokal elmåler er helt OK, og jeg har faktisk nogle stykker både en og trefasede af den gode gamle snurre rundt med tælleværk type, der kan huske det hele. ;-D Der er bare lige den store hage ved situationen, at det er umuligt at foretage en samtidig måling af hvad det KOSTER i samme periode. Hvad det kostede sidsteeller forrige år kan du godt nok IKKE bruge til nogen reel form for sammenligning - her skal jeg dog fire en smule da graddage tabeller muligvis kan benyttes, hvis man ellers har "varmedata" fra dengang. Informationer herom gælder dog for en måned ad gangen.

Så var der lige en forhandler i omegnen af Gentofte (Sjælland 10 km N for hovedstaden) ;-D

(sendes nu uden korrekturlæsning)

 • 0
 • 0

Så fat dog det er billigere at lave van med en varmepumpe end med en elpatron ! Selv ved minus 20 udenfor !

Jeg har solgt adskillige varmepumper som KUN skulle lave varmt brugsvand !

Men kloge Erik får sgu aldrig en varmepumpe instaleret for han har slidt 20 regnemaskiner op inden det går op for ham at det er en god forretning (vel at mærke hvis man ikke betaler en fuldstændig sindsyg anskaffelsespris) som mange har !

Det er jo hvad det koster per år !!! Hvor svært kan det være !

Alle pumper fingere efter samme princip, bruger stort set samme kølemiddel R410A os. så er det kun tale om hvem kan få dem til at virke bedst ved nogle materiale valg og optimeringer af computer osv. som man kan kalde fin-tuning, derfor er der heller ikke nogle der er Meget bedrer end andrer (hvis vi ser bort fra alt skrmmelet) !

Jeg syntes Erik skulle købe sig en gammeldags brændefyr, så kan han bruge tiden på at hugge brænde istedet for at blive mved med den regne maskine som ikke matcher hans evner ! Got Nytår !

 • 0
 • 0

Erik ! Du kan jo have ret i at en varmepumpe kan vise sig at være for dyr ! Samlet set skal man jo ikke kun vurdere driftssituationen, men også investering, afskrivning og evt. genanskaffelse.

Karsten ! Der er ingen tvivl om at en varmepumpe er billigere i drift end en el-vandvarmer til brugsvandsopvarmning. Men det er måske nok marginalt ved - 20 grader. Heldigvis er det ganske få dage hvert 10. år, at vi har så lave temperaturer. Men køb og montering af en luft-vand varmepumpe løber op i omkring 75.000 kr. i de fleste tilfælde hvor en husejer f.eks. vil udskifte oliefyret. Og så er der endda ikke medregnet de måske 15.000 kr. vvs-installatøren finder på at forlange for at demontere og fjerne det gamle oliefyr, olietank osv. Så store beløb får desværre mange til at stoppe selvom tilbagebetalingstiden måske er under 10 år, og der sker en næsten tilsvarende værdistigning af huset.

 • 0
 • 0

Karsten; Puds nu lige brillerne og læs hvad der skrives. Jakob R har læst det korrekt. Og ja, det kan da godt være jeg læner mig op ad kanten med lidt humor, men der er alvor bag trods alt.

Du har HELT ret i, at det er billigere at producere varmt brugsvand med en faktor 1,2 ved -20 grader end med EL der jo kun har 1,0. MEN det er ikke KUN produktionen du skal se på. Det erm ikke gratis at producere noget der blot smides ud.

Nu er der blot det med hvor varmepumpens brugsvandsbeholder er placeret. Hér ville den stå i kælderen og der er ca 14 m rør til varmtvandshanen i badeværelset. Så er der cirkulation på systemet (naturlig lige dér) så der ikke løber 2-3 ltr koldt vand ud inden det varme kommer (rørene skal også opvarmes). Det betyder, at der er en konstant afkøling af brugsvandet som skal dækkes. Dét koster energi. Der er i øvrigt et lovkrav om, at det varme vand kommer frem inden 10 sek fra man åbnede hanen, for at undgå for stort vandspild. Har du en el-koger, der kun leverer varmt vand til hanen (58 grader), så er det KUN den aftappede energi du bruger. Du mister også kun ca. 0,1 l vand. Derfor bliver det billigere end med varmepumpen - selv om sommeren (måske). Den overvejelse bruger jeg ikke regnemaskine til - det er logik selv for burhøns.

Den kendsgerning behøver du da ikke blive sur over at blive konfronteret med. Jeg er helt enig med dig i, at varmepumpen er en god ting. Men som du selv påpeger, skal tingene hænge sammen - også økonomisk.

I øvrigt HAR jeg en gammel fastbrændselkedel DFJ Salamander fra 1950erne (måske) som jeg har ombygget med nogle indvendige plader (fantastisk virkning) - huset er bygget i 1936. Desuden HUGGER jeg ikke brændet - jeg køber det flækket klar til brug i paller (asketræ), sammen med briketter. Prisen bestemmer sjovt nok. Jeg er holdt op med at bruge regnemaskine - det er svært at skifte batteri i den (gider ikke) så, i og med jeg er pensionist, og derfor har tid og penge nok, så laver jeg overslagsberegninger med begge tommelfingre. Det er ret smart! Man skal næsten ikke bruge hovedet til andet end at sætte kasketten på.

Jeg har kun to tommelfingre (en højre og en venstre) der har samarbejdet med at lave rørgevind i hele huset incl. omkring 38 ventiler/haner, så jeg kan lege med strømningerne og kedlerne og varmevekslerne. ;-D

Karsten, kan du ikke finde adressen på en af dine forhandlere i nabolaget til København. Dét kan du da godt evne - Ikk. Jeg vil nemlig, som du selv skriver, ikke betale en fuldstændig sindsyg anskaffelsespris for teknikken. At jeg så også gerne vil vide hvad den kan yde - Gør dét noget?

GODT NYTÅR !!!

 • 0
 • 0

Så skal man have varmtvands beholder, gennemstrøms vandvarmer osv. Mange flere nye rør og haner, ting der skal huskes at slås til og fra ! Så kun noget der kan bruges i en teknikers hjem. Hvad hvis man glemte at slukke gennemstrømsvandvarmeren og an tændte sit fyr igen ? Så ville gennemstrømsvandvarmeren give det et extra pif hvis det ikke var oppe på den temp. som man havde sat den til ! Jeg sankker jo ud fra samme placering som hvis man havde et olie/gas fyr !

Hvis man udstyrede hele sit hus med tynde kobberrør med gos isolering er der jo ingen tab i det næsten !

Du kan kontakte mig på karsten@danamp.com

 • 0
 • 0

Så skal man have varmtvands beholder, gennemstrøms vandvarmer osv. Mange flere nye rør og haner, ting der skal huskes at slås til og fra ! Så kun noget der kan bruges i en teknikers hjem. Hvad hvis man glemte at slukke gennemstrømsvandvarmeren og an tændte sit fyr igen ? Så ville gennemstrømsvandvarmeren give det et extra pif hvis det ikke var oppe på den temp. som man havde sat den til ! Jeg snakker jo ud fra samme placering som hvis man havde et olie/gas fyr !

Næh - fordi er kedel/varmepumpe genereret varmt brugsvand varmt nok, vil termostaten i EL-vandvarmeren afbryde strømmen. Der skal ikke laves noget teknik, for det virker optimalt både vinter og sommer. ;-) Tingene sidder efter hinanden. Det kan godt være man har indsat nogle ballofixer (3 stk), så man uden problemer kan fjerne el-vandvarmeren, hvis den skal serviceres.

Hvis man udstyrede hele sit hus med tynde kobberrør med gos isolering er der jo ingen tab i det næsten !

Tjo det er da nogenlunde rigtigt. Der er nogle, der nøjes med 10 mm kobberrør, og sådan et får man ikke meget vand ud af - man kan lige blive fugtig i et brusebad ;-)

Derfor hedder det min. 15 mm. Så er det blevet noget problematisk med Cu-ionerne fra Cu-rør, da det skulle være usundt. Den er jo også en anelse gal med PEX-slangernes blødgørere, hvor det ikke er lige meget, hvilken type man bruger til drikkevand. Derfor hælder jeg til brugen af ½" galv. eller rustfri rør. De kan dog også isoleres!

Derudover er der mange eksempler på, at der slides hul på kobberrør af vandflowet (gammeldags gulvvarme).

(Infos er primært til folk, der ikke kender til problemerne) Dette gælder også evt. VVSere. Jeg havde nogle til at montere gasfyret - forkert. Frem og retur blev så byttet, hvorefter tingene virkede meget bedre. ;-D

 • 0
 • 0

Hej Erik.

Er også glad Salamander ejer, men dens holdbarhed overstiger langt dens effektivitet.

Har du mulighed for at beskrive din modifikation med pladerne kort, ellers mail Gummes(a)hotmail.

Kunne godt tænke mig den lidt mere økonomisk med hjemmeudvikling (;-))

 • 0
 • 0

Henneberg hvor er du henne. Grønt hår var noget man fik/får i svømmehaller med "klor" i vandet. Læs dit eget link der er fra 2005, altså mindst 5 år gammelt. Kobber er skadeligt for kroppen i for store mængder.

Undskyld at jeg brugte ordet "blødgørere" men der frigives stoffer fra PEX-rør afhængigt af type og vandkvalitet. Står også i dit link. Folk kender til at der er gener fra plastlegetøj. Fenolerne fra PEX-rør (når de frigives, fordi de er der) er sgu ikke sjove i for store mængder.

Hvor leveres drikkevand der ikke indeholder ilt??? Varmeanlæg skulle gerne være fri for ilt, så du skulle prøve at integrere noget praktik med dine teorier. Jeg har ikke selv brudt betongulve med utætte kobberrør op. Konstruktionen af varmeanlægget har vist ikke meget med krumningsradier på varmeslanger (af kobber) at gøre.

Rustfri og galvaniserede rør kan selvfølgelig forgå, specielt ved galvanisk tæring, som de fleste ikke aner hvad er!

 • 0
 • 0

Hej Erik, Du spørger om erfaringer og tal. Jeg fik for godt et år siden skiftet mit oliefyr ud med en vand/vand varmepumpe med jordslanger. Denne af et anerkendt fabrikat (har været på markedet her hjemme i over 10 år). Mit grovregnskab ser således ud, idet jeg ikke har brugt min tid på at være 'bønnetæller'. Der er andre ting der er vigtigere i livet.

Jeg brugte ca. 2600 l olie om året. Jeg har nu brugt ca. (11.000 - 3.500) kWh el til varmepumpen i det forgangne år.

Min installation er nok noget af det mindst egnede, idet jeg har et enstrenget varmesystem. Huset er fra 60'erne med vinduer næsten overalt på de tre sider.Systemet fungerer fint, men er ikke billigt i installation. Jeg har overvejet at få monteret en ekstra elmåler og en varmemåler, for at se på anlæggets virkningsgrad. Det er dog fremtidsmusik.

Den største overraskelse har været hvor meget ens (tidligere)græsplæne ødelægges når der skal graves kanaler til 250 m slange. Den side er ikke overstået endnu.

Hvis du gerne vil se på det, er du velkommen til at kontakte mig.

 • 0
 • 0

Som flittig bruger af både brændeovn og to varmepumper, vil jeg blot tilføje et par facts. Min ene varmepumpe er en "de Dietrich"-VP, der blot genvinder varme fra ventilation i vinterhalvåret. - Den har nu kørt i 27 år uden problemer. Den anden er en kun to år gammel Panasonic "Danmarkspumpen", der har maksydelse på 3,6 kW, og som forsyner mit hus med varm luft gennem 10 indblæsninger forskelle steder. - En centrifugalblæser sikrer, at luftstrømmen faktisk er større, end Panasonic'en selv kan præstere. Jeg var så heldig, at temperaturen forleden nat var minus 10 grader, så jeg benyttede lejligheden til nogle målinger. - Jeg har både elmålere og elvarmelegemer indbygget til at lave en "kompensationsmåling" (sammenligning af en kendt effekt med VP-effekten). Ved minus 10 grader kørte den med COP = 1,7, hvilket er en smule lavere end jeg håbede. Ved 0,0 grader ligger COP ved ca. 3,0, og ved 7 grader, ca. 3,6, selv om Panasonic og Teknologisk har målt 5,2 !!! Men da jeg er nogenlunde tilfreds disse ydelser, går jeg stadig ind for mere udbredt anvendelse af VP. Desuden har jeg tidligere påpeget, at en optimering af udelelens størrelse (større afstand mellem lamellerne) vil nedsætte hyppigheden af afrimninger ved temperaturer omkring nul grader væsentligt, og dermed hæve årsmiddel-COP'en.

 • 0
 • 0

Det er rart at se at nogle dokumentere at Panasonic og andres COPer er noget teoretisk som kun kan opnås i labotoriummer ! For deres egene fabrikker siger også at de har en COP på 3.6x ! Den på 5.2 er opnået ved at de har kørt f.eks. ved 30% belastning i et lukket system ! Men det har jo ikke noget med virkeligheden at gøre !

 • 0
 • 0

Næppe endnu, forhåbentligt ;-D I og med der gerne skulle udvikles bedre apparater og bedre dokumentationer, samt stilles langt større krav til forbrugerinformation..

COPen på 5,2 blev målt ved ca. 50% belastning og en indetemperatur på 20 C ved +7 ude så vidt jeg husker det. Egentlig skal du vel medregne energien til din ventillator ved COP beregningen. Hvilken temperatur har du så i rummene - ok, så på varmepumpen (23 C).

@Chris Bagge: Tjo det vil jeg da godt, hvis du bor "tæt" på Gentofte Hospital (har bil :-) ).

Egentlig går jeg mere efter Luft/Vand pumper til radiatorsystemet. Jeg har dog tænkt på en varmeakkumulatortank på ca. 1 - 1,5 m³, der skal sammenkobles med en vacuumrørsfanger. Smelteenergien=Fryseenergien kan nemt trækkes ud med brinen. Et "luftopvarmet plankeværk" kan evt. også indgå. Det er noget bedre ved plusgrader end jordslangerne.

I fyringsperioden Okt-Dec 2010 har jeg brugt for nøjagtigt 5.000 kr træ (ca. 3.000 kg ~ 1.500 l olie eller m³ gas ) til vores 160 m² som holder 19-23 grader inde. Rundt regnet med tommelregneren. Passer egentlig fint med de 3.200 m³ gas vi brugte (har ikke medregnet graddagetal - en STOR FEJL - skidt pyt for nu)

Jeg kan ikke lige forbinde dine oplysninger med meget, da fremløbstemperaturen ved udetemperatur og vindstyrke sætter en slags dagsorden. Skal jeg alligevel forsøge noget så er dit varmeforbrug på ca. 7.500 kWh hvilket svarer til ca. 14.000 kr. Det kunndu købe ca. 1600 ltr olie for eller ca. 8,3 tons træbriketter. Der kan også regnes på andre måder efter lyster.

Og egentlig er det jo hamrende ligegyldigt i og med at din investering forhåbentligt gør det billigere at holde varmen i huset. Hvis det er et plus for CO2 regnskabet er det jo fint, da det er vigtigt at bruge ressourcerne optimalt. Trist det ikke er ren vindenergi der bruges. Dertil kommer vi ALDRIG trods alt.

Principielt er det da fint nok med et enstrenget anlæg, da du kan / har mulighed for at styre returtemperaturen bedre end ved et tostrenget anlæg. Til gengæld er det mere kompliceret at lave en optimeret varmefordeling. Du skal knibe bypassventilen til du får varme nok når det er "koldt", derefter videre til næste radiator........ Det tager tid.

 • 0
 • 0

"COPen på 5,2 blev målt ved ca. 50% belastning og en indetemperatur på 20 C ved +7 ude så vidt jeg husker det. Egentlig skal du vel medregne energien til din ventillator ved COP beregningen. Hvilken temperatur har du så i rummene - ok, så på varmepumpen (23 C)."

Nu vrøvler du ! For producenten skal ikke oplyse hvordan de har fået denne COP, det er der hele polimikken ligger ! Viste man bare det, så var det jo nemt, men de skal ifølge regelerene ikke oplyse hvordan, derfor skriver Teknologisk Institut også neders på deres liste over godkendte pumper at COP er opnået ved en af fabrikanten valgt belastning !

 • 0
 • 0

Holger Det var rart at få nogle praktiske tal "på bordet" Dine målte virkningsgrader passer fint med de tilbagemeldinger jeg får fra kunder. Selv regner jeg aldrig med mere end 3-3,5 ved sammenligninger med andre opvarmningsformer. Desværre har jeg også eksempler med jordvarmeanlæg med en COP på 1,0 og el-patronen i drift 100%. Men der er uden tvivl her tale om anlæg der er fejldimensioneret og/eller forkert udført.

Erik/Karsten Korrosion i rør, valg af meterialer og mange andre ting er godt beskrevet i den nye SBi-anvisning 227, Korrosion i vvs-installationer.

 • 0
 • 0

Hej Holger og ved Du hvad kondensatorens temperatur var på minus 10 dagen? Hvis den kan holdes på 28 eller derunder vil man kunne lave en varmepumpe som fryser vand til is og med en cop på over 5 uafhængigt af udetemperaturen og så er spørgsmålet kul eller kerne knapt så vigtigt.

 • 0
 • 0

Hvis den kan holdes på 28 eller derunder vil man kunne lave en varmepumpe som fryser vand til is og med en cop på over 5 uafhængigt af udetemperaturen

og så er spørgsmålet kul eller kerne knapt så vigtigt.

Niels Fremskaffelsen af energien til varmepumpen er akkurat lige vigtigt om COP er 3 eller 5 ! Fakta er, at vi kommer til skulle bruge alternativer til vind, vand og biomasse, hvis vi vil opretholde den nuværende forsyningsikkerhed.

 • 0
 • 0

Tak for mange gode kommentarer! Det er svært at måle selve kondensatorens temperatur, samtidig med at der fløjter en masse luft forbi!!! Men temperaturen på luften før kondensatoren er 19-20 grader og efter kondensatoren 35- 45 grader ved "mere normale" danske udetemperaturer (0 - 7 grader), hvor COP er ca. 3. - Så ved nprmal drift, må kond.temperaturen være 40-45-50 grader. Ved minus 10 og 12 grader ude har jeg lidt modstridende målinger, så jeg håber, temperaturen endnu eeen gang kommer ned på mnus 10. - Så kommer jeg med resultatet!

 • 0
 • 0

@Karsten Lund Henneberg

Måske skulle den offentlige godkendelsesordning blot begrænse sig til godkendt/ ikke godkendt, og så måtte forbrugerne selv finde de relevante driftsdata el. bede om bindende tilsagn fra fabrikant/ installatør. Kwh-måler både på centralvarmen samt el - så havde man noget at hænge det op på ...

Det giver stress at læse dit forslag. Hvor svært er det lige at få at et korrekt energimærke?

Du har ret i, at det er ufornuftigt at købe en billig varmepumpe, som er dyr i drift. Det SKAL man oplyses om ved købet. Derfor er der et mærke, som forbrugerne er vant til fra køle- og fryseskabe. Energimærket skal forbrugerne kunne stole på, men vi har desværre et meget grådigt detail- og grossistled. Der skal tjenes hurtige og nemme penge.

Med godkendt/ikke godkendt vil almindelige mennesker ikke kunne gennemskue en varmepumpes effektivitet. Ingen vil købe en for lille fladskærm til stuen. Det kan de fleste gennemskue, men om en varmepumpe er effektiv under danske forhold er en helt anden sag.

 • 0
 • 0

Helt korrekt ! Jo flere mærkelige godkendelser som bare koster en masse penge hjælper ikke forbrugeren ! Nu gør det jo ikke noget at købe en for stor varmepumpe, specielt ikke nu da alle de gode har inverter, det er faktisk en mega fordel at have materiel der ikke skal køre ved max. belastning for længe af gangen !

Der er jo kun 1-3 importøre der bliver ved med at sende det skrammel ud på markedet ! Men kunderene i Bilka og Hjem og Fix vil åbenbart have det ! Så er det jo op til dem at leve med de dårlige resultater !

 • 0
 • 0

Erik/Karsten Korrosion i rør, valg af meterialer og mange andre ting er godt beskrevet i den nye SBi-anvisning 227, Korrosion i vvs-installationer.

Ja, det er den sikkert, men også her er Staten ikke interesseret i at informere borgerne med mindre der kan graves guld. Det er Stats-arbejde, så jeg synes at borgerne har betalt for at kunne få nogen information om de grundlæggende forhold. At så de mere detaillerede tekniske infos ligger i betalingsboksen - tja det må man vel finde sig i.

@Holger. Hvorfor ikke blot måle afgangstemperaturen på kondensatoren. Sammen med indgangstemperaturen har du så en delta T, der kan bruges til "systemoptimering". Luftens udgangstemperatur er jo noget "luftig" og turbulent. ;-)

 • 0
 • 0

Hej Erik! - Du mener vist, at jeg skal måle lufttemperaturen før og efter kondensatoren, ikk'? Og det er præcis, hvad jeg gør! - Selve kondensatorens temp. er jo vanskelig at måle. Foruden "delta T" måler jeg optaget effekt og ude temperaturen. Og vha indbyggede varmelegemer på 1, 2, 3 og 4 kW (som også måles), kan jeg sammenligne varmepumpens ydelse med den kendte effekt (ved temperaturmålinger) og dermed ret præcist måle VP-ydelsen ved den givne udetemperatur. - Luftstrømmen skal naturligvis være den samme (samme ventilator). Nogle kalder det for "kompensationsmetoden".

 • 0
 • 0

Hvordan foregår målingen med elvarmelegemerne ?

Slukker du for varmepumpen og ser hvor meget effekt der skal afsættes for at give den samme temperatur på indblæsningsluften?

Med tilstrækkelig god måling og regulering kunne man nøjes med at eftervarme luften ½ grad eller mindre, og på den måde måle luftens varmekapacitetsstrøm, dvs. produktet af specifik varmefylde og massestrøm i måleøjeblikket.

Med en pulserende varmeregulering er det let.

 • 0
 • 0

Høje COP krav giver højere priser ,,, højere priser giver mindre udbredelse

Var der ingen dårlig kvalitet på markedet, vil man kunne sælge de dyere billigere, end de billige. Det skyldes, at deres produktionsmåde og materialerne er andre, og at de vil falde i pris, ved større produktion. Dette sker ikke i samme grad, hvis de billige produeres i stort antal.

Naturligvis er svært, at få fjernet alt billigt bras på markedet globalt, og derved at få priserne ned under det nuværende niveau. Men, det vil være muligt, at producere de gode varer, til langt lavere priser, hvis det kunne opnås. Det er de dårlige vares skyld, at de gode ikke kan produceres til lav pris.

En mulig løsning kunne være hvis der på EU niveau, måske sammen med USA, kunne gøres noget for at få kvaliteten op. Det kan måske ske med bedre lovgivning.

Virksomheder som Bilka, Harald Nyborg mv. kunne også selv gøre noget - idag, er der næppe en ingeniør, der tester de produkter, som sættes på hylderne i lavpris supermarkederne. Selvom at dårlige produkter, er en stor udgift for de handlende, så har de ingen sikkerheds og kvalitetskontrol, for at minimere deres tab, og finde den højeste kvalitet til prisen på markedet. Harald Nyborg, og Silvan synes jeg dog generalt har god kvalitet, fordi deres "købmænd" også selv er kunder, og kender god kvalitet. Men de har ingen systematisk tjek, hvor f.eks. ingeniører er ansat, til at sikre høj kvalitet på importerede varer, og at de opfylder de specifikationerne, som der opgives til kunderne. Varerne går også kun sjældent igennem en importør, der har et sådant tjek.

Hvis kunderne havde kendt såvel pris, som varernes reelle kvalitet, så havde de ofte holdt fingrene fra de billige kinesiske varer. Ofte sælges den dårlige kvalitet, til alt for høje priser fra producenterne, for at få dem til at virke bedre end de er. Og kunderne oplever ingen sammenhæng, mellem kvalitet og pris.

 • 0
 • 0

Næh, ikke lufttemperaturen, fordi den er meget difus. Det er temperaturen på afgangsrøret fra kondensatoren, der er interessant og som pumpen jo nok styres efter. Måler du indgangstemperaturen og afgangstemperaturen har du dT over varmefladen. De temperaturer på rørene er da også nemmere at måle, selv om det måske lyder forjættende bare at aflæse et lufttermometer i kanalen.

Jeg har det ??? med de der PV-diagrammer, og har stort set glemt hvordan de skal bruges. Der foregår også noget, med noget overhedning, så arealet inde i kurverne øges og dermed virkniongsgraden.

Det kunne være interessant hvis én der virkelig havde styr på kurverne, kunne fortælle om forskellen imellem de forskellige kølemidler. R407 - R410a eller et nyere konstrueret kølemiddel - eller måske et helt gammelt.

CO2 synes jeg ikke om, da det kræver alt for høje tryk og dermed energiforbrug, til at det måske kan være energieffektivt nok. Det går højere op i temperaturområdet, men 80 grader er alt rigeligt så vidt jeg kan se.

Jeg har en mistanke om, at årsagen til de ringe ydelser er at producenterne benytter alt for små vekslerflader, hvorved kompressorerne kommer til at arbejde "åndsvagt".

Der er noget "møstisk" ved at f.eks. Mitsubishi og Bosch pumperne har deres høje COP's på ca. 5,3 ved ½ last og +7/+20 grader ude/inde-temp. for L/L-VP.

For lige at springe en anelse i teksten, så varmer jeg huset op med 5 pakker briketter pr. døgn her ved ca. -5 grader. 50 kg "træ" svarer til ca. 25 ltr. olie, hvilket igen svarer til ca. 240 kWh Det giver så et effektbehov på ca. 10 kW, så en pumpe effekt på 12 kW er sikkert passende. Den skulle så gerne kunne reguleres ned til omkring 3 kW, så den ikke behøver at stoppe helt op.

Den sidste "varmemangelrest" knalder jeg så gerne af med enten træ eller oliefyring.

 • 0
 • 0

Ebbe: Ja, lige præcis. Jeg venter til VP har kørt stabilt i nogle minutter. Det ses ved at den målte temperatur et stykke oppe i vent.kanalen er konstant. Så slukker jeg for varmepumpen, men IKKE for blæseren. Tænder for elvarmen - i kanalen lige efter VP - og måler temp. samme sted i kanalen med 1, 2, 3, og 4 kW el-varme og venter hver gang til temp. er konstant. Afbilder de fire effekter og temperaturer som en ret linie på millimeterpapir. Faktisk kører jeg så ned igen: 3, 2 ,1 kW og måler igen. Derved kompenserer jeg for en evt. lille tidsforsinkelse af temp. målingerne. Og da min VP maks. ligger ved 3,6 kW, giver det perfekte målepunkter. Og jeg har NESA-godkendte elmålere, som jeg tiltuskede mig gratis for længe siden! Effekten måles med stopur på f.eks. 10 omdrejninger af målerskiven. Så simpelt er det! - Når man gider.

 • 0
 • 0

Ja den er HELT rigtig Holger - altså til at måle afgiven effekt, men med samtidig måling af indgangs og udgangstemperatur på kondensatoren har du en måling af differenstemperaturen der angiver effektafgivelsen fra din VP.. Dvs at du med en differenstemperaturmåling kan få fat i den aktuelt afgivne effekt hvis målingen er udført ved samme blæserhastighed. ;-D

Dér er du jo heldig at kunne måle systemtilstanden. Dét er dælemig svært i en traditionel montage.

 • 0
 • 0

http://www.ens.dk/da-dk/info/nyheder/nyhed...

 1. maj 2011 Energistyrelsen har ved systematisk gennemgang af luft- til luftvarmepumpers tekniske dokumentation opdaget, at varmepumper i flere tilfælde bliver energimærket forkert.

og slutter med

Forbrugere der har købt en luft- til luftvarmepumpe og efterfølgende opdager, at den er fejlmærket må rette henvendelse til forhandleren af produktet.

 • 0
 • 0

Hej Karsten, Som ny i dette forum og med interesse i at købe en luft til vand varmepumpe. Kunne jeg godt bruge nogle adresser for evt direkte køb fra fabrikken Så hvis du stadig har adresserne må du gerne sende drm til mig. på forhånd tak

 • 0
 • 0

Der er ingen fabrikker der vil sælge varmepumper til private i Danmark ! Jeg har lige leveret nogle 9KW til en kunde i Esbjerg, hvis du er intereseret kan du få hans nr. Hvis man kan lokke en fabrik til at sælge en prve, vil den være dyr, dyr transport, og ingen garanti, så det kan blive en meget dyr affære i længden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten