Test: Snyde-varmepumperne kommer fra samme fabrik i Kina
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Test: Snyde-varmepumperne kommer fra samme fabrik i Kina

I Bilka hedder slagtilbuddet på varmepumper Alfa. Harald Nyborg kalder dem for Heatmax, mens Bauhaus' marketingfolk har opfundet navnet Coolix.

I virkeligheden er der i alle tre tilfælde tale om tæt beslægtede produkter fra den kinesiske virksomhed Midea, der slet ikke kan finde ud af at leve op til kravene til at opnå det eftertragtede A-energimærke.

Det viser en test, udført af Center for Energibesparelser. Projektleder Michael Reuss har bedt Teknologisk Institut om at teste fire af de billige luft/luft-varmepumper, som han formodede havde svært ved at leve op til de gyldne løfter.

Test-rapportens billede af Bauhaus-varmepumpen, som var A-mærket, men kun burde have smykket sig med F. (Foto: Center for Energibesparelser)

Michael Reuss havde dog ingen idé om, at alle var produceret samme sted i Kina, da testen startede. Det har forbrugerne heller ingen chance for at gennemskue.

A-mærke burde være F-mærke

Til gengæld var formodningen om, at de svindler med energimærket, rigtig. Det var så galt, at Teknologisk Institut fandt frem til, at Bauhaus-modellen, der bryster sig af A-mærke til opvarmning, rettelig burde sætte et F på i stedet, det næstdårligste energimærke. Modellerne fra Bilka og Harald Nyborg blev begge testet til et D-mærke.

Bauhaus-pumpen har ifølge testen en effektivitet, som også kaldes COP-værdi, på knap 2,6, målt ved en udetemperatur på syv grader. Den skal være 3,6, hvis pumpen skal kunne A-mærkes.

»For mig at se er det fuldstændig fiktive tal, som den kinesiske fabrik bare opgiver,« siger Michael Reuss.

Han understreger, at testen på Teknologisk Institut blev foretaget efter internationalt fastsatte standarder.

»Så skulle man tro, at pumperne er testet efter den metode i forvejen, men sådan er det tilsyneladende ikke,« siger projektlederen, der undrer sig over, at leverandørerne herhjemme tilsyneladende blot stoler på, hvad den kinesiske producent siger.

Foreløbig har Dansk Supermarked, der ejer Bilka, pillet sin Alfa-pumpe af hylderne. Harald Nyborg og Bauhaus kan vente besøg fra Energistyrelsen, der fører tilsyn med energimærkningen.

»Vi vil nu tage fat i de konkrete produkter og tage de nødvendige skridt for at rette op på den misvisende mærkning,« siger civilingeniør Rikke Næraa, Energistyrelsen, i en pressemeddelelse fra Center for Energibesparelser.

Centret har tidligere testet tre andre billige varmepumper med samme resultat. Desuden har Sekretariatet for Energimærkning sidste år testet fire varmepumper. Heraf viste de to sig at være så defekte, at det var umuligt at gennemføre testen.

Nu testes varmepumper til vinterbrug

Center for Energibesparelser sætter nu gang i test af to af de varmepumper, der står på centrets egen liste over produkter med energisparemærket. Den liste viser også, hvor gode pumperne er på en gennemsnitligt, dansk vinterdag. Energimærket fortæller kun, hvor gode pumperne er, når der er syv grader udenfor.

Det store energimærke på varmepumper gælder i øvrigt deres evne til at køle, men den nye test fra Center for Energibesparelser har kontrolleret varmefunktionen. Det mærke optræder med langt mindre typer på arket, der fortæller om pumpens egenskaber.

En fjerde varmepumpe i testen, som var købt i Jem & Fix, havde et B-mærke, som den også opnåede i testen.

Kommentarer (92)

Ja, det gælder om for danske importører at have ekstra godt eftersyn med kinesiske produkter. For et par år siden blev det danske marked oversvømmet med billige trådløst forbundne brandalarmer. Alarmer, der kunne køre i mere end ét år på et almindeligt batteri. Problemet var bare, at aktiverede man det trådløse sammenbinding, kunne de kun køre 1 til 2 uger på et batteri. De havde "glemt" at skrive, at strømforbruget kun galdt stand alone konfigurationen.

  • 0
  • 0

Disse "varehuse" køber gennem samme agenter - det gælder også møbler, vandhaner, ledninger osv. osv. Alt sammen bras der er så billigt som muligt så de kan gange med 10-15 på prisen.
Derimod er varer fra vestlige firmaer med egne fabrikker og standarder beliggende i Kina relativt ok, selvom det er produceret derude hvor kragerne vender af Lee eller hvad han nu hedder.
I øjeblikket har Vestas en masse vindmøller liggende på en havn herhjemme som danske arbejdere skal lave iorden efter kinesere har samlet dem.....

  • 0
  • 0