Test-raketfly skal flyve fastspændt under verdens største fly

Testfartøjet skal hænge under og slippes fra et modul under vingen på gigantflyet Roc. Illustration: Stratolaunch

Blandt de mange bud på, hvordan man kan sende mennesker til vejrs, finder man amerikanske Stratolaunch, der i maj afslørede designet for deres luftfartøj, Talon-A, et 8,5 m langt hypersonisk fly med et vingefang på 3,4 m.

Der er indtil videre tale om en testversion ved navn TA-0, der ikke kan flyve endnu, men har samme struktur og omfang som det færdige fly skal have. Talon-A skal efter planen kunne starte fra et carrier-fartøj i 10.668 meters højde, og det er dét, testfartøjet kommer ind i billedet.

Senere i år skal TA-0 flyve fastspændt under flyet Roc (Scaled Composites Model 351 Stratolaunch), en 227 tons moppedreng med et vingefang på 117 meter, der gennemførte sin femte testtur i starten af maj.

Roc fløj for første gang i 2019, og har siden bestået sine 4 øvrige tests, den seneste i starten af maj. Illustration: Stratolaunch

Ét formål med den femte testtur var at afprøve det modul, som Talon skal sidde fast på. Det vejer i sig selv 3.600 kg og er udstyret med et lastespil, der skal hæve raketflyene op under platformen fra jorden.

Når Roc når den rigtige cruising-højde med TA-0 på sin underside, skal den smide det, som led af en test af det større fartøjs rolle som affyringssted for hypersoniske fartøjer.

TA-1, det første flyvedygtige testfartøj skal derefter flyve med Roc, og siden burde TA-2, selskabets første genanvendelige, hypersoniske testfartøj, der indtil videre kun findes på tegnebrættet, kunne tage en prøvetur også.

Testprogrammet af de hypersoniske raketfly har til formål at åbne op for forskning, teknologisk udvikling og identificering af nøglekomponenter i højhastighedsflugt, ifølge Stratolaunch.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har jeg længe ment var verdens største. Men artiklen har ret fsv det gælder flyvende maskiner, idet det nok varer et par år, før "Mriya" er genopbygget efter russernes skændige beskydning af lufthavnen ved Kiev ... -)

 • 15
 • 0

Man kan jo vælge at tale om "største" på flere måder: Længste, højeste, største nyttelast, største startvægt, osv....

Flyet her er det med størst spændvidde af alle.

An-225 vinder i vægt/last-kategorierne og vist også længde ;o)

 • 10
 • 0

er bygget i USA, er den jo nødt til at være størst - på en eller anden måde ?

En ting der undrer mig lidt er dog det 3.600 kg launch modul med indbygget spil. Jeg ville tro, at en lift på den vogn de transporterer raketflyet rundt på ville være mere hensigtsmæssig - så slap man for at airlifte spillet hver gang, det princip har man vel altid brugt med bomber og missiler - men sådan er der så meget.

 • 6
 • 1

med indbygget spil.

Det har været meget almindeligt at man har løftet ting op til et fly med et spil der sidder på flyet. Det sikrer at god koordinering mellem fly og våben. Det bruges f.eks. når man skal sætte raketter på det svenske JAS fly. Fire mand med hvert sit hånddrevne spil. Lavteknologisk og virker, også på en feltflyveplads.

 • 5
 • 0

Hvorfor er testfartøjet så bred bagerst? Når det bliver kaldt "testfly" og "hypersoniske testfartøj" Så må det bevæge sig i atmosfæren? Også er det en fordel at være aerodynamisk. Det ses tydeligst hvis man følger linket i artiklen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten