Test afslører risiko for gasmangel under Tyra-renovering

Nye undersøgelser viser, at Energinet.dk's gaslager i Stenlille nok ikke er så stort som hidtil antaget. Det kan give forsyningsusikkerhed, mens Tyra-feltet er lukket under renovering. Illustration: Lars Sundshøj

Gasmangel i Danmark kan potentielt blive en realitet i nærmeste fremtid. For det danske gaslager i Stenlille kan rumme væsentligt mindre end hidtil beregnet.

Således har en række stresstests foretaget på det sjællandske gaslager ført til, at den forventede totale kapacitet af lageret nu reduceres fra 11,532 GWh til 10,769 GWh med øjeblikkelig virkning. Det skriver Gas Storage Denmark (GSD) i en meddelelse fra starten af april.

GDS er gaslagerforretningen under Energinet.dk, som ejer Stenlille gaslager. De har foretaget testene af Stenlille-lageret for at undersøge forsyningssikkerheden under den fremtidige lukning af Tyra-feltet i renoveringsperioden 2019-2022. Og de nye testresultater peger på en udfordrende fremtid for dansk gasforsyning:

Læs også: Gigantrenovering af vitalt naturgasfelt lukker dansk produktion over to år

»Det er ikke nogen god nyhed i forhold til forsyningssikkerheden. I den periode skal markedet køre meget stramt, og vi har brug for al den fleksibilitet, vi kan skaffe. Når lageret melder om en kapacitetreduktion, så går det i den forkerte retning«, siger områdeleder og systemansvarlig for gas hos Energinet.dk Jeppe Danø til EnergiWatch.

Læs også: 13 meter længere ben skal sikre Tyra 30 år mere

Usikre tidligere beregninger

Det er ikke første gang, Energinet.dk analyserer forsyningssikkerheden under en mulig lukning af Tyra.

Tilbage i august 2016 konkluderede virksomheden, at forsyningen til danske og svenske kunder ikke vil blive usikker, selv hvis det store Mærsk-felt i en periode ikke bidrager til gasforsyningen.

Læs også: Analyse: Vi kan stadig få nok naturgas, selv om platformen Tyra lukkes

Men disse konklusioner er baseret på brugen af importeret naturgas via det tyske transmissionsnet ved Ellund og fuld udnyttelse af de to danske, Energinet.dk-ejede gaslagre i henholdsvis Lille Torup og Stenlille. Med reduktionen af Stenlille-lagerets forventede kapacitet er resultaterne fra den tidligere analyse altså usikker.

Flere bump på vejen

Samtidig er den tidligere analyse lavet, inden Natur- og Miljøklagenævnet i december 2016 underkendte Miljøstyrelsens tilladelse til at lade Energinet.dk udlede vandet fra Lille Torup-lagerets syv underjordiske saltkaverner i Limfjorden.

Læs også: Kattepine: Det kræver over 30.000 lastbiler at tømme gaslager for vand

Lige nu er én af de syv kaverner allerede fyldt med vand, som Energinet.dk ikke ved, hvad de skal gøre af. Derfor er kapaciteten på det jyske lager også reduceret.

Ifølge EnergiWatch arbejder Energinet.dk netop nu på at bestemme de præcise konsekvenser af den reducerede kapacitet af Stenlille-lageret og forventer at kunne præsentere resultaterne i løbet af foråret.