Test af kropsscanner i Kastrup sat på hold: Venter på diskretions-software

Københavns Lufthavne skulle nu have været godt i gang med at teste en såkaldt kropsscanner i sikkerhedstjekket af passagererne. Men selv om lufthavnen har haft scanneren stående siden i sommer, har den ikke været i brug.

Kropsscanneren mangler ganske enkelt den software, der skal skaffe de scannede passagerer et privatliv. Kropsscanneren "eqo" er for længst leveret af Smith's Detection, men scanneren i Kastrup må ikke afsløre kroppens intime steder:

»Noget af det, der skal testes, er den software, der ud fra et privacy-synspunkt gør scanneren ok at anvende. Den skal jo både gavne sikkerheden og vise det, den skal, men samtidig være diskret, så man kan være sikker på ikke at blive set nøgen,« forklarer Henrik Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne

»Det er softwaren, der blandt andet håndterer de intime dele af kroppen, som skal fungere,« siger Henrik Jørgensen.

Millimeterbølgeteknologi

Lufthavnen har ellers netop erhvervet sig en kropsscanner, der er baseret på millimeterbølgeteknologi, ligesom lufthavnen Schiphol i Amsterdam. Og i Schiphol hævder man, at den som den eneste lufthavn i verden anvender en screening-teknologi, som sikrer den scannede privatliv.

Millimeterbølgeteknologien er den foretrukne, fordi den ikke virker krænkende, sådan som røntgenscannere, der også bliver kaldt nøgenscanner.

Millimeterbølger ligger i frekvensområdet mellem mikrobølger og infrarøde stråler.

Nu skal den testes

Hvor omfattende og indgribende kropsscanningen bliver, afslører lufthavnen først, når kropsscanneren, efter planen, bliver afprøvet fra begyndelsen af 2011.

»Det er muligt, kropsscanneren er en god ide. Det skal vi nu teste på udvalgte passagerer via et system, der forhåbentlig er effektivt, uden at det støder passagererne,« siger Henrik Jørgensen.

Hvor scanneren skal placeres i Kastrup ligger endnu ikke helt fast, men der har tidligere været tale om indgangen til finger D.

Testen skal både vise den nye teknologis fordele og ulemper i forhold til den konventionelle metode med metaldetektor og manuelt eftersyn. Den skal også testes for effektivitet, og man skal høste erfaring med passagernes accept af at blive scannet.

Går det godt, kan systemet måske allerede blive indført om et par år og reducere ventetid og ubehag.

EU's beslutning om at afprøve kropsscanning blev taget, efter at en nigeriansk terrorist gik om bord i et amerikansk fly med sprængstof på kroppen.

Dokumentation

Læs mere om "eqo" hos Smith's Detection:

Emner : Fly
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Det er muligt, kropsscanneren er en god ide. Det skal vi nu teste på udvalgte passagerer via et system, der forhåbentlig er effektivt, uden at det støder passagererne,« siger Henrik Jørgensen.

Vi bliver alle behandlet, som om vi var kriminelle; og så skulle vi ikke føle os stødte? Lad være med at flyve. Din selvværdsfølelse lider et alvorligt knæk over at blive anset for forbryder, indtil du selv har bevist det modsatte. Desuden har miljøet ikke godt af det. Og samfundsøkonomisk er danske turister i udlandet penge lige ud ad vinduet.

 • 0
 • 0

Hvis vi skal snakke stødende, så kig på de spørgsmål man bliver stilt, ved indrejse til USA.

Jeg kan ikke se hvordan en "kropsskanner" kan være mere stødende, end for eksempel et "body cavity search" som også er en mulighed ved lufthavns kontrol :-)

 • 0
 • 0

Det vil ikke genre mig, nok snarere dem der skal se billederne. Kunne godt forestille mig man måske helst ville være foruden! ;o)

 • 0
 • 0

Begrundelsen for at indfører disse scanner er helt hen i vejret, da den pågældende person blev eskorteret helt uden om al sikkerhedscheck, så det ville ikke havet hjulpet alligevel. Desuden er det jo temmelig vildt at indfører så krænkende og potentielt farlig sikkerhedschecks pga. et eneste tilfælde af forsøgt terror. Skal vi virkelig lade frygten styrer? Jeg vil ikke udsætte mig for den slags før der strålingsfaren er ordentligt vurderet. Som nævnt tidligere, så er der en del eksperter der tvivler på sikkerheden: http://www.scribd.com/doc/35498347/UCSF-le... Som en anden også nævner, så er jeg er godt og grundig træt af at blive behandlet som en kriminel før det modsatte er bevist, og jeg ville hellere end gerne flyve uden nogen som helst sikkerhedschecks. Der er jo heller ikke checks på banegårde ol., men det må I ikke sige til nogen for så kommer der bare scannerer der også :-).

 • 0
 • 0

Jeg vil ikke udsætte mig for den slags før der strålingsfaren er ordentligt vurderet. Som nævnt tidligere, så er der en del eksperter der tvivler på sikkerheden: http://www.scribd.com/doc/35498347/UCSF-le...

Jeg er, som du, skeptiker i al almindelighed over for myndigheder og private, som udnævner løsninger som "sikre". Og det brev, som du henviser til må siges at være underskrevet af notabiliteter, som man ikke sådan lige affejer. Dog må svarene fra amerikanske og engelske myndigheder og fra fabrikanten siges at indeholde afgørende modargumenter i forhold til påstandene i det brev, du linker til. Jeg er i hvert fald overbevist i dette tilfælde. En gennemgang af diskussionen kan ses her: http://en.wikipedia.org/wiki/Backscatter_X...

 • 0
 • 0

Jeg er glad for at hører, at jeg ikke er den eneste der er skeptisk, og jeg kan sagtens se dit argument. Tillid er noget man skal gøre sig fortjent til, og jeg har ikke tillid til at producenterne af disse scannere eller de købte undersøgelser giver et objektivt billede. Det er klart at producenterne altid vil sige, at deres produkt ikke er farligere end at dufte til blomster i skoven. Som eksempel er jeg selv ansat i mobiltelefons branchen, og er da ikke et sekund i tvivl om at længere tids brug af sådanne apparater er skadeligt, men det er jo vanskeligt at bevise den ene eller den anden vej – jeg er bare så heldig stillet, at jeg selv kan vælge om jeg vil tale lang tid i mobil eller ej. Jeg har ikke friheden til at sige ”nej” til disse scannere (medmindre naturligvis de indfører samme nedværdigende procedure som TSA i USA med intim beføling af folk, der ikke vil lege med). Uanset om man sige ”ja” til at få taget nøgenbilleder eller blive befamlet, så er det en nedværdigende procedure, der ikke har nogen rationel begrundelse for at blive indført. Er vi virkelig så truet? Ja, jeg ved godt at massemedierne gerne vil have at vi skal være paniske, men jeg føler ikke der er grund til at være det. Jeg kan naturligvis være ligeglad – jeg har fået de børn jeg skulle have :-)

 • 0
 • 0

Uanset om man sige ”ja” til at få taget nøgenbilleder eller blive befamlet, så er det en nedværdigende procedure, der ikke har nogen rationel begrundelse for at blive indført.

Der er intet nedværdigende i de hollandske scannere, der jo også er samme type, som indføres i København. Det er min erfaring efter at have prøvet det. Det er let og smertefrit, og der brydes væsentligt færre grænser, end hvis en lufthavnsansat foretager en kropsundersøgelse af den rejsende.

 • 0
 • 0

Ja man kan selv bestemme hvor lang tid man vil snakke i mobiltelefon (man kan altid tage bussen til den anden by hvor den man snakkede med er, for lige at få løst problemet her og nu)

Der er jo heldigvis heller ikke nogen flyve tvang. Der er gode alternativer som bus tog og skib. Så skulle du stadig kunne komme ud i den store verden uden at blive scannet.

 • 0
 • 0

Der er jo heldigvis heller ikke nogen flyve tvang

Det er der da indirekte hvis jeg gerne vil beholde mit job, og bliver sendt til Kina ofte. Men det er da rigtigt, at man kan stort set altid finde en vej udenom begrænsninger af friheder - hvis der kom check points og scanninger på alle gade hjørner, så kunne man også bare blive hjemme og bestille ting over nettet. Hvis der kom kameraer i alle hjem med børn for at beskytte børnene mod pædofile, så kunne man bare lade være med at få børn. Pointen er, at jeg ikke ser nødvendigheden af disse drastiske tiltag, og begrundelse for at indfører dem er alt for spinkel.

Som Benjamin Franklin angiveligt har sagt: ”Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one”

 • 0
 • 0

hvis der kom check points og scanninger på alle gade hjørner,

De har oprettet et checkpoint et meget centralt sted, nemlig på posthuset. Prøv at betale et girokort med kontanter. Jeg betalte kontingent til Sparta og måtte stå og fortælle mit personnummer før betalingen kunne gennemføres.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten