Teslas nye energilager vil tvinge batteriprisen helt i bund

Illustration: Tesla

Præsentationen af et ellager baseret på lithium-ion-batterier kan sætte fart på prisudviklingen. Det vurderer amerikanske analytikere, efter at Tesla Motors' Twitter-glade formand, Elon Musk, natten til fredag præsenterede virksomhedens nye Powerwall: et nyt energilager til hjemmebrug. De første leverancer vil finde sted i slutningen af sommeren.

Ideen er, at forbrugeren monterer en batteripakke hjemme i boligen, som kan hente billig strøm om natten eller fra husets solcelleanlæg for så at levere det tilbage, når elpriserne er høje.

I USA, hvor forbrugerne langt oftere er udsat for udkoblinger, end vi er vant til i Danmark, vil Powerwall’en også kunne fungere som backup for hjemmet og levere elenergi indtil elnettet er tilbage - eller batteriet løber tør.

I princippet adskiller Teslas Powerwall sig ikke fra traditionelle UPS’er (uninterruptible power supply) ud over, at den også skal kunne reagere på prissignaler, så op- og afladningen sker til henholdsvis lavest og højeste pris.

Læs også: Forbedring af batterier er et langt, sejt træk

Her er Teslas egne specifikationer for det nye energilager. Illustration: Tesla

Prisen for selve batteriet har dog overrasket de amerikanske analytikere. Tesla har annonceret, at modellen på 7 kWh kommer til at koste 3.000 dollars, mens den på 10 kWh vil kunne fås for 3.500 dollars.

Dette er den rå pris for selve batteripakken. Dertil skal tillægges installationsomkostninger og ikke mindst effektudstyr, så batteriernes jævnstrøm kan omdannes til vekselstrøm.

For den lille batteripakke var det ellers vurderingen, at prisen ville lande på 13.000 dollars, og til Washington Post siger Jesse Morris, der er programchef for transport og el hos tænketank Rocky Mountain Institut, at prisen 'ligger en del under, hvad vi og andre forskningsinstitutioner har kigget på - det er meget spændende'.

Læs også: Forskere præsenterer ultrahurtigt aluminiumbatteri

En anden analytiker siger til avisen, at Teslas annoncering må betyde, at andre batteriproducenter vil komme med lignende aggressive priser.

Det forventes dog også, at Tesla først vil kunne nå de lave produktionspriser, når deres såkaldte Giga-fabrik går i drift i 2017. Her skal der, når fuld kapacitet nås i 2020, årligt produceres 50 GWh batteri-pakker til blandt andet Powerwalls.

I en artikel af to svenske forskere fra marts 2015 i Nature, vurderes det, at dagens rå pris for lithium-ion-batterier ligger på cirka 400 dollars pr. kWh, men at den kan falde til bare 100 dollars pr. kWh i 2020, stærkt hjulpet på vej af netop Teslas Giga-fabrik. Det skal sammenlignes med, at prisen for den type batterier faldt med 90 procent i perioden 1990 til 2005 og er fortsat med at falde lige siden.

Læs også: Apples elbil klar i 2020: Nu kaprer de batterifolk i stor stil

Tesla har måske lagt deres batteri-æg i en lithium-ion-kurven. Men udviklingen inden for en lang række andre batteriteknologier løber stærkt og kan give lithium-ion-batterierne konkurrence. Det gælder for eksempel aluminium-luft-batterier og batterier baseret på vanadium.

Derfor sammenlignes prisudviklingen for batterier også med det fald, der er sket for solceller. Her vurderes det, at målrettet effektivisering i alle led af produktionsprocessen har fået prisen på selve solcellerne til at falde med 80 procent siden 2009.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er Teslas husstandsbatteri ikke genbrug af bilbatterier som er blevet for slidte til effektivt at bruges i elbiler?

Det ville være godt genbrug af ældre litium batterier der godt kan lagre mange joule men ikke kan aflade / oplade så hurtigt som det er krævet i elbiler.

  • 3
  • 8

Ikke nødvendigvis, men kan være tilfældet. Det er et spørgsmål om det kan betale sig at adskille batterierne og teste cellerne. Ud fra et specifikations synspunkt, er det meget muligt, da batterierne ikke er belastet i nogen stor grad i denne applikation.

  • 0
  • 1

Da vi fik solceller i forbindelse med SOL 1000 var et af mine spørgsmål lige præcis hvorfor vi ikke kunne køre ø-drift (ganske vist uden batteri). Det som Elon Musk gør denne gang er svaret - et nydeligt let integrerbart modul der både er batteri, lader og inverter - og som oven i købet kan købe strøm intelligent!

...husker stadig tilbage påden store københavnske strømafbrydelse - i høj solskin. Vi KUNNE have kørt videre på solstrøm hvis vores inverter ikke havde krævet bystrøm for at virke... :-(

Burde nok kunne huske det fra da vi havde Fluencen, men hvor stort er tabet ved ladning / forbrug sådan ca.?

  • 5
  • 2

Men læg mærke til at prisen netop ikke inkluderer inverteren!

Og hvorfor i alverden har de ikk ebygget det ind i Tesla'en istedet. S-modellen med 65kWh / 85kWh og inverteren siddende i huset til det samme giver mere mening. Det høje elforbrug er typisk når folk er hjemme.

Jo vist, i nevada skinner solen om om dagen, men folk tænde rjo for AC'en når de er hjemme. Herhjemme er forbruget højt i industrien i løbet af dagen, når folk kommer hjem kl. 17-19 stykker kommer elforbruget koge-Ø - den kan trækes af den bil du har været oppe og handle i. Så kommer det lave forbrug om natten, hvor bilen kan lade.

Powerwall'en er et godt skridt - men han skulle hellere pushe den lille model E.

Nå jeg tror jeg vil bestille ne Zero SR 12.5 kWh el-motorcykel istedet :-)

Hanssing

  • 3
  • 2

Der sælges slet ikke nok Tesla til at den nye fabrik kan afsætte batterierne, så derfor må de afsættes på anden vis. Det fremgår ikke klart om pakken også er med lader, og i alle fald bliver det ikke en simpel inverter, da den skal kunne styres til at levere en given effekt parallelt med nettet. På same måde skal laderen måske også være smartere end normalt.

  • 2
  • 16

3500$ > ca 24.000 kr (har ikke regnet med moms) 1000 afladniger. Tror ikke de holder til flere cycle. 24 kr. afladning. Udnyttelse 80%...altså 8kWh...giver det vel 3kr pr. kWh Tror mig...der vil nok også komme afgift på batterier ASAP, hvis prisen falder.

  • 6
  • 8

I DK bliver alle, der forsøger at undgå høje afgifter ved at tage sagerne i egen hånd, jo nærmest betragtet som kriminel eller landsforrædder, så det skal politikerne nok få stoppet. For tænk, hvis folk blev selvforsynende med strøm, og dermed slap for at være tilsluttet elnettet og for at betale de tårnhøje afgifter. Den slags kan vi ikke have... Husk på brændeafgiften.

  • 13
  • 2

Men læg mærke til at prisen netop ikke inkluderer inverteren!

Det er meningen at man genbruger inverteren fra solcelle-installationen. På den måde sparer man en meget dyr del.

Batteriet inkluderer en DC-DC konverter til at spændingstilpasse og et ladekredsløb. Den arbejder så på DC siden af solcelleinverteren.

Der er nogle der har regnet sig frem til at 7 kWh batteriet nok i virkligheden er et 12 kWh batteri ud fra vægten. Tesla garanterer at du kan lade og aflade fulde 7 kWh dagligt i 10 år på garantien. Det kan kun lade sig gøre ved at batteriet har ekstra kapacitet, som holdes i reserve, således at hver cyklus slider mindre på batteriet.

Det gør prisen endnu mere imponerende. 12 kWh for USD 3000 er $250/kWh. Samtlige analytikere insisterede indtil i sidste uge på at fremstillingsprisen var væsentligt højere end det. Nu sælger Tesla battterier til slutkunder til en pris, som de fleste troede var mange år ude i fremtiden.

  • 21
  • 0

7kW batteriet er underlagt en 10 års garanti ved brug af en afladning per dag, så mon ikke de regner med minimum 3653 afladninger ;-) Det hænger fint sammen med 10 års garanti på 10kW og en afladning per uge (520 afladninger).

I flere år har omkostningen per kWh for et batteri været omkring 1 kr/kWh når man ser på batteriet isoleret.

  • 4
  • 0

Skulle være interessant at købe til huset på Filippinerne, sammen med et sol-anlæg. Så de har strøm også når de har brown-out - og så de ellers kan spare på den strøm de betaler for. Men hvor længe ville sådan et batteri kunne holde en almindelig husholdning kørende??

  • 2
  • 4

Er der nogle kloge hoveder der kan gennemskue om man kan trække mere end 2 kw (3.3 kw peak) ud hvis man linker flere batterier sammen? Fordi 2 kw vil ikke være nok her (elradiatore, elkedel, ovn, plasmatv, mm).

  • 0
  • 0

Er der nogle kloge hoveder der kan gennemskue om man kan trække mere end 2 kw (3.3 kw peak) ud hvis man linker flere batterier sammen? Fordi 2 kw vil ikke være nok her (elradiatore, elkedel, ovn, plasmatv, mm).

Du kan ikke trække mere end 2kW ud og 3.3kW i kortvarige peak. Så i min husstand, ville jeg skulle jeg bruge 4 - 6 stk, hvis jeg ikke skulle lægge nogen begrænsninger på forbruget. Antallet afhænger lidt af hvordan de definerer termen "peak".

  • 0
  • 0

Du kan ikke trække mere end 2kW ud og 3.3kW i kortvarige peak. Så i min husstand, ville jeg skulle jeg bruge 4 - 6 stk, hvis jeg ikke skulle lægge nogen begrænsninger på forbruget. Antallet afhænger lidt af hvordan de definerer termen "peak".

Så ved at linke kan man komme over denne begrænsning ved kun at have 1 batteri? Jeg går ud fra at hvis man har behov for mere end batteriet kan levere, så trækkes det fra elnettet som backup uden man opdager det? Jeg skal så på nuværrende tidspunkt have 4-5 10 kWh batterier for at være på den sikre side. En total tilbage betalings tid (hvis ikke elafgifterne falder i mellemtiden og helvede fryser over), på ca 12 år (inkl solceller og inverter(e)).

Dette leder mig til næste spørgsmål: Hvis man skal lade batterierne med solceller og bruge strømmen igen, forudsætter det vel at man har én eller to store invertere og ikke små microinverters (én per solcelle panel)?

  • 0
  • 0

Dette leder mig til næste spørgsmål: Hvis man skal lade batterierne med solceller og bruge strømmen igen, forudsætter det vel at man har én eller to store invertere og ikke små microinverters (én per solcelle panel)?

Kommer an på din installation og valg af invertere. Der er flere muligheder for at få solcelle invertere med indbygget tilslutning for batterier. Og der kommer helt sikkert flere til, som passer til Tesla's specifikationer.

  • 2
  • 0

Kommer an på din installation og valg af invertere. Der er flere muligheder for at få solcelle invertere med indbygget tilslutning for batterier. Og der kommer helt sikkert flere til, som passer til Tesla's specifikationer.

Ok det har jeg ikke hørt om, er det noget du kan linke til? Jeg har tidligere kigget på feks Enphase M215 Microinverter i stedet for at have store invertere. Dette gør een i stand til at se ydelse per panel, men kan ikke rigtigt se hvor batterierne passer ind i sådan et setup i og med de jo ikke smider 240 volt ud.

  • 0
  • 0

nu er det kun prisen pr. afladning jeg ser på...der skal jo også energi ind til hver afladning...som også koster penge.

Min pointe er så længe Norge har XX antal GW vandkraft, hvorfor så begynde at gemme energi i små anlæg. (PT 28GW) Rå prisen på el-børsen er PT ca. 18 øre /kWh. Så batteri strøm skal nok blive en del billigere før der en ide i det.

  • 7
  • 1

Dette er et nicheprodukt og vil ikke påvirke batterimarkedet. Desuden koster mærkevare celler i dag under 180$/kWh (18650 Lgchem, samsung) så der er ikke tale om nogen revolution. Analytikerne kunne have checket faktiske priser istedet for upålidelige kilder.

Dog er produktet inspirerende.

  • 4
  • 4

Re de negative tomler på mit indlæg. Hvorfor, eller er det helt forkert det jeg skriver? Jeg mener stadigvæk at hverken ladekredsløb eller inverter er nogle standardtyper, hvis det skal give mening. Faktisk er det smart at dette ikke indgår, for det kræver tilpasning til forfærdelig mange parametre. Det er kun hvis du selv producerer strøm, det kunne give nogen mening, og trods vores regler om tilskud og afregning, kan jeg ikke se at det løber rundt.

  • 1
  • 6

Ok det har jeg ikke hørt om, er det noget du kan linke til?

En stor del af de invertere der leveres på det tyske marked kan fås med indbygget batteri tilslutning. Det kom i samme øjeblik at priserne for solcelle el faldt ;-) SMA's Sunny Island er et eksempel, men på den sidste messe jeg var på, var der næsten ingen af standene, der ikke kunne fremvise en løsning. At SMA's hjemme udgave kun er lavet til et 48V batteri, skal man ikke lægge for meget i. Det vil sandsynligvis være nemmere at lave en udgave, der passer til Tesla's batteri. Jeg har selv en inverter med 3 strenge og det ville være ret simpelt for mig at bygge den om til at tage fra et batteri på en af strengene. Ikke at det kan "betale sig", da jeg er på den gamle nettomålerordning ;-)

  • 4
  • 0

Rå prisen på el-børsen er PT ca. 18 øre /kWh. Så batteri strøm skal nok blive en del billigere før der en ide i det.

For den enkelte bruger er råprisen helt ligegyldigt, det afgørende er hvad brugeren betaler /kWh fra monopolet.

For de der har muligheden, er det ikke uinteressant, at man også ville kunne bruge Powerwall med en husstandsvindmølle, som i forbindelse med solceller vil give en meget større grad af selvforsyning.

Skulle der komme overskud af strøm, kan man sælge strømmen fra møllen, der har et meget større tilskud end solceller.

Hvis det er en mølle på under 10 kW, er tilskuddet 250 øre/kWh (Lov venter på ikrafttrædelse?)

  • 3
  • 3

Rå prisen på el-børsen er PT ca. 18 øre /kWh. Så batteri strøm skal nok blive en del billigere før der en ide i det.

Hvad el-børsen siger strøm koster er ikke særlig aktuelt for private.

Du regnede en kWh-pris ud på 3kr/kWh, men som påpeget, så var dit forventede antal cykler skudt mindst en faktor 3 for lavt.

Såvidt jeg husker erstatningen for nettomålerordningen, så kan private sælge solcellestrøm for ~1kr til nettet, og købe det tilbage for ~2kr.

Prisen for at gemme i nettet eller i dette batteri er altså relativt tæt på hinanden for private. Primært på grund af vores afgiftspolitik, men sådan er der jo så meget.

  • 1
  • 0

Desuden koster mærkevare celler i dag under 180$/kWh (18650 Lgchem, samsung) så der er ikke tale om nogen revolution. Analytikerne kunne have checket faktiske priser istedet for upålidelige kilder.

Dog er produktet inspirerende.

Hvilket bringer mig tilbage til, at batterierne gør mere gavn, hvis de sidder direkte over panelerne, med behørig ladekredsløb, idet man med opdelte strenge, bliver mindre følsom overfor lokale skygger og det danske sommervejr med spredt skydække.

Så jeg ser frem til, at et dansk firma udvikler en passende løsning, der kan konkurrere med Teslas, der er lavet til et klima med væsentlig flere solskinstimer.

Man ville så formodentligt kunne få 16 kWh for omkring den samme pris som Powerwall, og i forbindelse med at man sikkert ville kunne spare 10.000 DKK ved at købe en mindre inverter, bliver projektet ganske interessant?

  • 2
  • 5

Tesla burde sælge deres markedsføringsekspertise, for de er rigtig gode til at skabe en Hype og skabe overskrifter som er god reklame for brandet Tesla.

Hvad resten af artiklen angår, så kan den sammenfattes meget kort sådan. "Batterier vil fortsætte med at falde i pris i de kommende år".

Dette statement er korrekt både med Tesla og uden Tesla som producent. Rent teknologisk er Tesla blot på niveau med alle de mange andre som tilbyder et tilsvarende produkt.

  • 6
  • 5

Hvad resten af artiklen angår, så kan den sammenfattes meget kort sådan. "Batterier vil fortsætte med at falde i pris i de kommende år".

Dette statement er korrekt både med Tesla og uden Tesla som producent.

Det er jeg ikke sikker på er helt korrekt.

Prisen vil falde, men ikke falde hurtigt nok, fordi der er det timingsproblem, at Tesla vil have elbilen til at blive helt almindeligt accepteret i løbet af de næste 5-10 år, og nøglen til det er ikke bare lavere, men meget lavere batteripriser. Målet er at få den under $100/kWh inden 2020, det punkt hvor elbilen med god rækkevidde koster det samme som en benzinbil.

De kan netop presse prisen, fordi Tesla alene kan sætte verdens samlede produktionsvolumen af batterier kraftigt i vejret i forhold til nu, og det er der ikke nogen andre, der vil gøre lige nu, for der er ingen andre, der bygger faciliteter til større batteriproduktion, fordi de andre bilproducenter forventer ikke ret meget øget salg af elbiler med store batterier.

Men selvom gigafabrikken er meget stor, så skal der 2-300 (!) gigafabrikker til, før batteriproduktionen kan 100% dække verdens bilproduktion. Derfor er fabrik nummer 2 også allerede planlagt, og sikkert flere endnu. Men jeg tror ikke Tesla har i sinde at bygge så mange fabrikker. Det ville være absurd, så i stedet snakker de meget om denne produktionsforøgelse, for at få andre fabrikanter til at følge med.

  • 7
  • 2

Ok det har jeg ikke hørt om, er det noget du kan linke til?

Her er et par links. Prøv selv at google "hybrid inverter" eller "battery inverter" og du vil finde flere hits. "batter inverter" kan dog ogå linke til helt andre typer invertere som ikke er relevante til solceller.

http://www.solcellekonsulenten.dk/solcelle... http://www.solcellekonsulenten.dk/nyheder/...

http://www.sma.de/en/products/battery-inve... SMA SUNNY ISLAND FOR INCREASED SELF-CONSUMPTION SUNNY ISLAND 3.0M / 4.4M & SUNNY ISLAND 6.0H / 8.0H

http://varta-storage.de/en/home.html Varta Storage

http://bosch-solar-storage.com/the-solar-p... Bosch BPT-S 5 Hybrid Photovoltaic storage system and solar inverter in one The BPT-S 5 Hybrid solar power storage tank combines a solar inverter with a high-performance lithium-ion battery, meaning that it can therefore be part of your plans for a solar energy system right from the outset. http://bosch-solar-storage.com/the-battery... These lithium-ion batteries are real powerhouses and have an extremely high storage capacity, ranging from 4.4 to 13.2 kWh depending on the model.

http://solar.schneider-electric.com/soluti... Residential Self-Consumption of Solar PV Power

  • 1
  • 0

Jeg tror vi er nogle stykker som med vilje løber ind i 6 kW begrænsningen på hvad solcelleinverterne må levere. En batteripakke der kunne gemme den "afskårne top" af produktionen og så levere den tilbage, når solen gik ned eller bag en sky, ville måske godt kunne betale sig.

Lidt mindre lakonisk forklaring: Hvis man lægger solcellepaneler op, der kan levere fx 7 kW, så leverer de i gråvejr måske en halv kW ekstra i forhold til at nøjes med 6 kW. Til gengæld kan man så ikke bruge den ekstra kW til noget, når der er fuld sol, fordi nettomålerordningen kræver at man højst kan levere 6 kW til nettet.

Men Powerwall er nok ikke specielt konstrueret til det danske afgiftsystem, så jeg ved ikke hvor nemt/billigt det ville være.

  • 0
  • 1

@Kai Tror måske godt det kunne lade sig gøre.

Er i tvivl om hvordan myndighederne ville opfatte et sådan anlæg. Det er ikke sikkert de vil acceptere at du opsætter et 7 eller 8 kW anlæg. Kan meget vel tænkes at de mener at tilskuddet afhænger af at det installerede anlægs produktion er på maks. 6 kW. På den anden side kan de vel ikke styre om man installerer solceller på ens hus - udelukkende om man får tilskud. Det kan dog være man er nødt til at kunne påvise at det er to separate anlæg og så går det sjove lidt af det.

Men ideen i sig selv burde vel kunne fungere!? Såfremt man kunne finde en inverter som kan håndtere at få f.eks. 7 kW input og derefter splitte det så maks. 6 kW invertes og sendes til nettet og det resterende bliver på DC-siden og benyttes til at oplade Powerwall'en. Ingen ide om hvorvidt det eksisterer...

Synes egentlig ideen er spændende. Men spørgsmålet er om det egentlig giver mening. Man har vel egentlig altid lyst til at oplade ens batteri inden man sælger til nettet. Så man vil vel altid sende alle X kW til opladning af batteriet såfremt det ikke er fuldt. Det er kWh man kan bruge selv senere til 0 kr og dermed er det jo ~2,30 kr. lige ned i lommen. Hvis du sælger de 6 kW og oplader med resten, så risikerer man at der går en sky for solen inden batteriet er opladt og så har man i princippet smidt ~1,70 kr. ud af vinduet for hver kWh man ikke har fået opladt på batteriet.

Og hvad sker der så når batteriet er fuldt og solen skinner. Dit anlæg producerer 7 kW og du kan kun sælge de 6 kW til nettet. Skal man så have ovnen tændt for at brænde resten af? ;-)

  • 1
  • 1

https://transportevolved.com/2015/05/06/te...

“The response has been overwhelming, crazy,” said Musk during the shareholder call. “In the course of less than a week, we’ve had 48,000 reservations for the power wall, 2,500 reservations for the Power Pack.” On average, Musk said 1.5-2 units per reservation had been made for Power Walls, while the 2,500 Power Pack requests amounted to 25,000 units.

Dvs. 48.000*1,75 = ca. 84.000 Power Walls af 7-10kWh, dvs. ca. 714.000 kWh Og ca. 25.000 Power Packs af 100kWh, dvs. 2.500.000 kWh Alt i alt ca. 3.214.000kWh ~ 3,2mWh eller hvad der svarer til 37.811 Tesla Model S 85. Dvs. de kan hvis de vil hurtigt tjene langt flere penge her, end hvad de tjener på bilerne.

Og der er bare på en uge (og kun i USA).. Dvs. det er allerede mere end de havde regnet med at levere i år og noget af næste år... Så de bliver nød til at bygge nogle flere Giga Factories..

  • 3
  • 1

Særligt i betragtning af at husholdningerne i USA har et større forbrug end de danske forbrugere.

10 kWh modellen er mest beregnet til det amerikanske marked, hvor brownouts er almindelige, og man har brug for backup, mens 7 kWh passer til det europæiske og australske marked, hvor vi ikke har så mange brownouts, men mere behov for at tilpasse os strømpriserne og udjævning af forbruget.

Amerikanerne vil hellere bruge de store power packs til udjævning af forbrug.

Derfor tilbyder Solarcity ikke 7 kWh modellen med det samme, da Solarcity ikke arbejder udenfor USA.

  • 0
  • 0

Elforbruget er utroligt forudsigeligt. Batteriback-up ville derfor være en fremragende ide, hvis også elproduktionen var forudsigelig, idet man så kunne dimensionere både produktions- og transmissionsanlæg efter, at der fandtes en lokalt baseret back-up kapacitet, Ser vi på de første 8 uger af 2013 og 2014, finder man, at vindmølleproduktion var som følger

                MW gennemsnit per uge  

Uge nr. 2013 2014

1 1484 2518 2 720 2305 3 1062 2995 4 1355 3250 5 1833 2065 6 762 2295 7 627 2624 8 1234 2046

Det må kræve en god operationsanalytiker at dimensionere et batterisystem modsvarende denne talrække.

Det ville være noget nemmere, hvis strømkilden var et stabilt kørende Kerne Kraft Værk.

Den læse, der måtte nske at vide mere om dansk vindkraft henvises til www.Dansk Vindkraft 2014.

  • 2
  • 5

Kunne Ingeniøren dog ikke i folkeoplysningens tjeneste indrette debatsiderne således, at det var muligt at gengive en tabel på en ordentlig måde, og måske endda et diagram?

I modsætning til spindoktorer, politikere og andre fantaster befinder ingeniører sig jo i en verden, der også rummer tal og kendsgerninger.

  • 8
  • 0

Vi efterlades uden mulighed for alternativer til valg af energikilder! Uanset valg, skal vi betale mafia-lignende afgifter hvor vi bildes ind at transport af strøm er dyrere end fremstillingen! Udviklingen på energipriser er slet ikke fulgt med prisudviklingen på strøm her hjemme, tallene tyder på at vi betaler ca det dobbelte for vores strøm (har lige været et kort smut i medierne, men vores politikere taler istedet om invasive snegle og campingvognes hastighed på motorvejene). Jeg kan dække hele mit behov for strøm i mit firma ved en mølle investering på under Kr. 10.000 eksklusiv batteri desværre og uden montering (overskueligt gør-det-selv projekt) men jeg må ikke! Så når batteri teknologien bliver til at betale, og med en fornuftig kapacitet, kan jeg vælge mellem 2 alternativer: støt Goldmann Sachs (dong) som bygger kulfyrede kraftværker eller bliv kriminel fordi man har et ikke-registreret vind/batteri anlæg der producerer til eget forbrug!

  • 1
  • 1

Det gør jeg skam. Det lyder stadig som en dårlig ide. Nu skal du også have et sæt kabler fra hvert panel ned til et køligt sted. Det giver en masse kabel rod og stikforbindelser. Stadig en dårlig ide (imho).

Også? Eller nu er idéen altså dårlig af en anden grund?

Det er lidt vanskeligt, at tage stilling til en installation, der ikke er nærmere beskrevet; men en kabelbakke, der løber langs panelerne evt. med stiktilslutninger indbygget, synes at kunne klare dit problem med kabelrod, og samtidig levere temperaturregulering for batterierne.

Sætter man panelerne op spejlede (omkring tilslutningen), vil de alle kunne have forbindelsen lige over kabelbakken.

Jeg skulle måske tilføje, at hvis man holder det op mod 25000-30000 US$, skulle der nok kunne udvikles en løsning, der fungerer.

  • 0
  • 3

Der skulle en Elon Musk til, førend man i dette land fik øjnene op for det med el-lagre, selv om Tesla faktisk er en omgang for sent ude. Tesla Powerwall. Men eftersom danskerne skal have nyhederne præsenteret på engelsk og ikke på tysk og at det allerhelst skal komme fra Californien for at være interessant, så får Tesla ufortjent æren for at være noget særligt indenfor batterianlæg til solcelle anlæg.

Tyske husejere med solcelleanlæg på taget er nemlig driverne i et gennembrud for el-lagre i den enkelte husholdning. Den udvikling har været undervejs i Tyskland i flere år. Hvordan kan en sådan udvikling forklares; det store el-system er jo velfunderende med stor reservekapacitet, kabler til udlandet mv.

Hvem laver el-lagrene? Er det garageproduktion? Nej; det er en broget samling af virksomheder, som ser en fremtid i massesalg af batterilagre. Endnu er markedet jo ikke stort. Der er Varta, en Europas største batteriproducenter. RWE, Tysklands største elselskab. Samsung, som alle kender. BYD er en stor kinesisk producent af biler, el-busser og batterier. Nogle af disse virksomheder er meget større end Tesla. Desuden kan velkendte solcelleproducenter som Solarworld og Solon levere el-lagre. Dertil talrige mere ukendte virksomheder, hvoraf mange har en fortid indenfor det tyske solcelleboom, f.eks. IBC. Der er 10 leverandører af el-lagre med blybatterier og 20 med litiumbatterier. Inklusive Tesla vil der være 21.

Hvorfor fremmer den tyske stat el-lagre, og hvorfor går store koncerner ind på det felt?

Der er flere grunde. I Tyskland er der nu 1,5 millioner solcelleanlæg, de fleste på private huse og i landbruget. Tilsammen lavede disse anlæg sidste pr 35 TWh, altså svarende til det samlede danske elforbrug. PV-anlæggene producerer i gennemsnit 23.000 kWh om året. Altså ca. 4 gange mere end de knap 100.000 danske PV anlæg på 6 kW, som ved en slags tilfælde eller måske uheld, kan man mene, blev sat op 2010 – 12.

Nå, men i Tyskland ræsonnerer man, at der er en fordel ved individuelle el-lagre derved, at i de timer midt på dagen, hvor solcellerne ellers ville booste produktionen ud på nettet, får man med el-lagre husholdningerne til at beholder strømmen i nogle timer i deres batterilager. De henter så elforbruget fra lageret sidst på eftermiddagen og om aftenen, når solen er gået ned og hvor el systemet har spidslast. Det lyder vel fornuftigt nok?

Husejeren ser også en fordel ved at købe et batterilager. Hvor kan den så ligge? Elprisen (uden afgifter) er en del højere i Tyskland end i dette land, hvor vi har 60 % kraftvarme; Tyskland har 11 %. Med en høj produktionspris på el har man ikke et afgiftsprovenutab, som konstant skaber problemer for omstillingen til vedvarende energi i Danmark. Med en elpris i Tyskland i nærheden af 2 kroner/kWh kan investeringen i solceller og batterilager tilsammen levere billigere strøm til husholdningen, end hvad strømmen kan købes til fra nettet: Så her ligger en motivation for dem, der tænker i penge og forrentning. Man går fra 25-30% selvforsyning med solceller til 60 – 70%, når der indgår et el-lager.

Så er der en særlig kategori solcelleejere, der gradvist vil miste deres i 20 år garanterede afregningspriser, som meget generøst lå på op til 3,50 kr/kWh i begyndelsen af 1990erne. Når anlæggene har passeret 20 års grænsen, og det vil den gøre for mange tusinde anlægs vedkommende, falder afregningsprisen ved levering til el-nettet til et helt anderledes lavt niveau. Den hjemmeproducerede el har imidlertid en værdi, der er lige så høj som køb af el fra nettet, så med et el-lager er der hos denne kategori solcelle ejere et særligt potentiale på mange hundrede tusinde el-lagre.

Men der er også mennesker (sikkert nogle millioner tyskere), der vil føle sig godt tilpas ved at sidde derhjemme om aftenen vel vidende, at strømmen til lyset, computeren og fjernsynet kommer fra eget solcelleanlæg med el-lager og ikke er en snavset blanding af atom-, kul- og anden strøm fra nettet, som tilmed er dyrere. Det vil også være med til at skabe markedsgrundlaget for el-lagre.

Dermed bliver solceller og lager hertil til et livsstilsprodukt, altså en del af tidsånden. Det har Elon Musk afluret.

  • 5
  • 0

Når du løber tør for argumenter, bliver du automatisk chef for tildeling af forretningsmuligheder for egne penge?

Synes ikke du har vist at mine argumenter var dårlige. Jeg mener ikke den øgede omkostning og kompleksitet dit forslag giver, giver mening i min verden. Dit forslag øger antallet af stikforbindelser og ledningstab. Specielt hvis du vil anbringe batterierne optimalt (20-25 grader året rundt). Du skal være velkommen til at modbevise ovenstående med et eksempel.

  • 3
  • 0

Så forstår jeg ikke dit forrige lidt pigesure indlæg.

Du behøver såmænd ikke forstå indlægget, hvis du ikke kan.

Det var såmænd bare et retorisk spørgsmål, på et lad os sige mindre heldigt indlæg - intet pigesurt i det :o).

Indrømmer gerne, at jeg burde bruge flere smileys, for at folk ikke misforstår hensigten :o)

Anser emnet for uddebateret.

P.S. Hvis du ikke vil debattere, skulle du vende dig af med at skrive, at der er noget du ikke forstår - det leder nemt til en ny forklaring.

  • 0
  • 3

Det er en start i den rigtige retning, men ser ikke noget banebrydende i det - Det der er banebrydende er det kan formå at sænke omkostningerne og dermed gøre denne form for energi billigere - Dermed lukrativ at investerer - Producere i ...,- men hvorfor så kortsigtet?

Forskere på University of Maryland har udviklet et nano batteri: http://news.nationalgeographic.com/news/en...

Det er stadig for dyrt at udvikle - Det eneste de mangler er mere investering og opmærksomhed omkring det...,- Tænk hvis det var det her - Tesla lavede promotion for...,- så ville der for alvor ske noget

i den rigtige retning!

  • 0
  • 0

Jeg skal ikke gøre mig klog på batteriudvikling, men jeg undrer mig over, at så mange tror, at bare man forsker, så finder man også et brugbart resultat. Der er faktisk mange eksempler på det modsatte. Kuldioxidlagring og 2G bioethanol f.eks. OG DER FINDES VEL HELLER IKKE NOGET STED I VERDEN, HVOR VIND- OG SOLENERGI KAN KLARE SIG UDEN STATENS STØTTE.

  • 0
  • 2

Søren har et point. Der må være grænser for hvor meget kemisk energi pr. vægt eller volumen man kan opbevare i en lukket beholder. Et normalt batteri svarer nærmest til at du også har ilten med til "forbrændingen". Der må være potentiale i systemer, der benytter ilt eller andet fra luften til den kemiske proces. Om det så skal kunne oplades igen på stedet med el udefra kan ikke være væsentligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten