Tesla vil gøre solcelletage pæne og billige

Med en ny type solceller vil Tesla gøre for solcellerne, hvad firmaet tidligere har gjort for elbiler; nemlig gøre dem tiltrækkende og smarte. Ideen er at smide dem op på taget forklædt som tagsten.

Læs også: Ny Tesla-bil går fra 0 til 100 på 2,7 sekunder

Oven i hatten skal solcelletagene så også være billige - og sammen med familiens elbil og powerpack batterilager sørge for dele af husets elforsyning.

Her er hver enkelt solcelletagsten printet for sig og er dermed unik. Illustration: Tesla

Det proklamerede Teslas topchef Elon Musk ved et stort arrangement i Los Angeles fredag.

Fire forskellige typer

Her fremviste han fire forskellige designs, som til forveksling lignede almindelige typer tagsten og erklærede samtidig, at de nye designs ikke skal koste mere end konventionelle tagsten plus elprisen.

Læs også: Teglfarvede solcellepaneler skal smykke Københavns tage

Solcelletagene er målrettet nybygninger. Men hvad prisen bliver, og hvad tagene kan producere fremgik ikke af præsentationen.

De nye produkter er skabt i samarbejde med solcellefirmaet Solar City, som Tesla ifølge netmediet Energiwatch er i gang med at købe for ca. 17 mia. kr.

Læs også: Tesla køber solcelleproducenten SolarCity

Overtagelsen mangler dog endnu at blive godkendt af blandt Teslas aktionærer.

Godbid til aktionærerne

Ifølge Energiwatch skal det efter planen ske om tre uger, og derfor anses produktlanceringen som en slags godbid, der skal få aktionærerne til at sluge opkøbet, som ellers har vakt kritik.

Kritikken handler bl.a. om, at Elon Musk er medstifter af Solar City og den største aktionær i begge selskaber.

Læs også: Tesla og Panasonic vil bygge solpaneler sammen

Det har fået folk til at sætte spørgsmålstegn ved, om Musk vil bruge Tesla-kapital til at hjælpe Solar City, som ikke har præsteret prangende i de seneste år.

Hvorvidt præsentationen af de nye 'usynlige' solceller - som kan ses her - hjælper på dette, afgøres i midten af november, skriver Energiwatch.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der kan vist ikke herske tvivl om, at der skal ske en udvikling så synlige tage får en tiltalende udformning - istedet for den nuværende Klods Hans udformning i form af utilpassede standard-paneler.

Desuden må der ske en teknologisk udvikling så modularitet bliver muligt.

I artiklen vises to typer "tagsten" - hvorfor kan de ikke monteres på en "samleskinne" oven på taglægten (eller undertaget) og/eller klipses sammen hvis man absolut vil have større enheder (højere spænding).

Og så nogle enslignende "tagsten", som kan tilpasses på grater og ved skotrender (aller bruges på nordsiden).

Hvor er de unge ingeniører henne - de har alle bygget med LEGO, så grundmodellen er velkendt.

 • 14
 • 1

Der er da helt sikkert "kantelementer", rygningssten m.v. som skal bruges for at tilpasse til et færdigt projekt. Norske sun-net har også sådan en sten, og det er tydeligt at montagen indeholder rigtig meget kabelarbejde.

I Danmark er løsningen desværre ikke attraktiv fordi man betragter integrerede solceller som en del af bygningskontruktionen og ved etablering som et vedligeholdelsesprojekt, mens pålagte solcellepaneler betragtes som en energispareforanstaltning, der kan afskrives efter virksomhedsordningen.

I øvrigt er det rigtig positivt at Elon Musk kaster kapital efter den slags, og meget hellere meget mere af den slags, end jordboer-til-mars, eller rige-russere-in-space projekter.

 • 19
 • 0

Tagdækningen findes både med og uden solceller. Det er ikke meningen at man skal sætte solceller på den side af huset, der vender væk fra solen. Overfladen er hærdet glas, der kan holde til at man går på det osv. Tesla siger, man kun taber 2% i forhold til at montere solcellerne i paneler.

Ud over prisen er der et interessant punkt til: Hvordan forbindes solcellerne med hinanden og inveteren? Hvis det er noget med et stik per tagsten, så tror jeg, driftsikkerheden kan komme i fare.

 • 9
 • 0

Det her er en nyhed som har været ventet længe og før været diskuteret på disse sider. Men jeg undrer mig over at det partout skal ligne enkelt-tagsten - samme koncept, men monteret på handy plader à 1 x 1 meter ville nok været noget nemmere at kable - evt med enkeltsten til kanterne. Jeg kunne godt tænke mig at se undersiden af de monterede tage - er det rene fuglereder af kabel? Bemærk at man til præsentationen af de nye tage havde lejet/købt kulissen til 'Desperate Housewives' og monteret de nye tage på disse huse - meget nifty! Se mere på Youtube...

 • 7
 • 0

@Jesper Hansen Jo, jo, men lad os ikke forvirre af dagens situation.

Regler står jo til at ændre - hvis presset er stort nok, eller politikerne kommer til fornuft.

Ikke godt at vide hvorfor den beskrevne forskel blev indført.

Er solceller ikke den eneste bygningsbestandel som private kan lave skattetænkning med ? Jeg mener, der er jo ikke afskrivningsmulighed for andre dele af bygningen uanset de beviseligt har en endelige levetid. Afskrivning for solceller, og i sin tid vindmøller, blev indført som som en "snedig" tilskudsordning på et tidspunkt hvor disse løsninger skulle fremmes. Efterhånden er de ændret eller måske fjernet.

Hvis vi antager energiprisen i det væsentlige er uændret OG priserne på solceller falder efter sin egen variant af Moore's Lov, så vil afskrivning, læs "tilskud", kunne bortfalde.

Hvem ved: måske blander EU sig og slår fast at afskrivning er konkurrence-forvridende ?

 • 3
 • 0

"de nye designs ikke skal koste mere end konventionelle tagsten plus elprisen." Det lyder som samme pris som nuværende løsning, men måske kønnere.

 • 2
 • 0

Meningen er, at det skal være billigere end tag + solpaneler, samt at merinvesteringen skal kunne forrentes af den lavere elregning.

 • 5
 • 0

Meningen er, at det skal være billigere end tag + solpaneler, samt at merinvesteringen skal kunne forrentes af den lavere elregning.

Taget skal være billigere end et konventionelt tag alt taget i betragtning, hvilket indebærer, at strømbesparelsen skal mere end betale forskellen mellem et standardtag og det nye tag. Ifølge Elon Musk 13:20 inde i videon.

Som med den første powerwall, er der en del gummi i løfterne; men masseproduktion vil nok indfri størstedelen selv uden for Californien og omegn.

Effektiviteten er mindre vigtig, da hele eller i det mindste det halve af tagfladen kan monteres med solceller, hvorfor man må forvente at selv et mindre hus har plads til mindst 50 m².

Den eventuelle lavere effektivitet bør under alle omstændigheder være indregnet i omkostnigsbeskrivelsen, som det fremstilles i indslaget.

Solarcity har en smule mere om taget her:

http://www.solarcity.com/residential/solar...

 • 2
 • 0

... kan man finde alenlange lister over virksomheder der igennem de sidste 20 år er gået konkurs i forsøg på at markedsføre løsninger med tag-singles som solceller - så det er spændende, hvad Elon Musk kan tilføre af reelt nyt.

 • 0
 • 0

Mange fine tanker og tiltag, så hatten af for Elon Musk! Man kunne jo fremstille disse tagdele som bygningselementer i dag bliver fremstillet,- alt i en tagflade, få tilslutninger, og en samlet montage. Herved opnås alle de fordele, der ønskes, og en ny industri vil skyde frem: Præfabrikation af tagelementer med solceller! Det kommer desværre nok ikke til at ske i Danmark i nærmeste fremtid, da den førte politik er en hindring for sådanne nye energivenlige tiltag.

 • 2
 • 0

... kan man finde alenlange lister over virksomheder der igennem de sidste 20 år er gået konkurs i forsøg på at markedsføre løsninger med tag-singles som solceller - så det er spændende, hvad Elon Musk kan tilføre af reelt nyt.

Som jeg har forstået konceptet, er der tale om tagsten af glas der monteres over et lag af almindelige solceller.

Alle de tidligere koncepter jeg har set, har haft solcellerne monteret på eller i selve tagstenen.

Dermed har han tilført noget nyt.

Det koster dog på effektiviteten, dels de det lys der absorberes i glasteglene og dels den formodentlig noget højere temperatur på solcellerne.

Som alt andet med solceller, er den kritiske parameter derfor prisen.

 • 5
 • 1

Som jeg forstår det, så vil en præfabrikation være problematisk af flere årsager.

Hver tagsten er forskellig og unik. Desuden sættes stenene således at nogle af dem har celler, mens andre ikke har, og det skal fordeles jævnt over hele tagfladen, helt ud til hjørnerne, der kan være skæve vinkler, og der kan man ikke bare skære sådan en diagonalt over. Det er man nødt til at vægte, hvis målet er at skabe et smukt tag.

Det kan også være ønskeligt at undgå celler på steder, hvor der altid er skygge, som der jo kan være på en hel tagflade.

Et præfabrikeret element på 1 m2 vil være tungere og sværere at installere, da det jo er lavet af relativt tykt glas, mens de små tagsten i princippet kan være en en-mands opgave.

Iøvrigt, hvis sådan et præfabrikeret element beskadiges, f.eks. af kraftig hagl, skal det helt udskiftes, mens man her kun skal skifte en enkelt tagsten, hvilket vil være en væsentligt billgere reparation.

 • 3
 • 0

Det er underordnet hvordan taget "ser ud". Bare lortet virker er Praktisk, Kvadratisk und God. Tænk på de mange m2 der kunne dægges med Solvarme/celler......

 • 2
 • 5

Så måske kan det lade sig gøre at samle en større enhed på jorden og derefter montere den på taget.

Mon ikke nærmere det er omvendt?

I stedet for taglægter af træ kunne det vel være ledende "skinner" som tagstenene så klikkes fast i - og ledningsføring kunne så være serieforbindelse for enden af taget.

Det er rent gætværk, men imo ville det være en smart måde at gøre det på - især hvis tagstenene så var lavet på samme måde som Danflock's, så undertag ikke er nødvendigt.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten