Tesla på vej med et batteri til dit hus

Tesla er bedst kendt for el-biler. Men snart skal den batteri-teknologi, der driver de miljørigtige luksuskøretøjer også lagre strøm i private hjem og virksomheder.

Stifter Elon Musk er nemlig på vej med et effektivt batteri, der sammen med solpaneler skal gøre det muligt at blive langt mindre afhængig af det traditionelle el-net.

»Vi vil snart afsløre Tesla-hjemmebatteriet, der bliver et forbrugerprodukt til brug i folks hjem eller virksomheder,« siger Elon Musk ifølge Bloomberg Business.

Investeringsbanken Morgan Stanley meldte sidste år en forventning ud om, at energilagringsprodukter fra Tesla vil skabe ballade på elmarkedet, da det er yderst relevant for kunder, der gerne vil undgå regninger og gå off-grid. Samtidig er det tanken, at produktet batteriet kan være nyttigt ved strømnedbrud.

Læs også: Saltlager gemmer sommerens solenergi til vinterbrug

Tesla leverer allerede nu energilagring til solenergiproducenten SolarCity - som Musk også bestyrelsesformand i.

Tesla har endnu ikke meldt ud, hvad hjemme-batteriet kommer til at koste, men Ifølge Elon Musk er man klar til at starte produktionen at om seks måneder.

Emner : Energilagring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med en husstandsmølle og et ordentlig solpanel skulle det vel ikke være helt umuligt at blive selvforsynende med el i en almindelig husstand i landdistrikterne. Men jeg vil nu ikke være urolig for skatteministerens hårpragt. Der skal nok opfindes andre skatteobjekter til erstatning for evt. tabt provenu. F. eks. batteriafgift og afgift for forbrug af eget strøm.

 • 7
 • 2

I Norge er der en regel om at 40% af opvarmningen skal kunne erstattes med en "fornybar" energikilde" i tilfælde af at hoved energikilden (som regel strøm) ikke fungerer - sådan som jeg forstår det. Og det betyder: Brændeovn. Men som jeg ser det, kunne det også være et sådant Tesla batteri.

 • 0
 • 0

I Californien døjer de med brown-outs. I andre stater kan der være strømsvigt i dagevis efter tornadoer eller orkaner, så her kan det være meget nyttigt med nogle dages batteri-backup.

Under normal drift kan batterierne tage spidsbelastninger, og dermed måske føre til færre brown-outs.

 • 2
 • 0

Med en husstandsmølle og et ordentlig solpanel skulle det vel ikke være helt umuligt at blive selvforsynende med el i en almindelig husstand i landdistrikterne.

Hvad koster egentlig en husstandmølle? En mølle på f.eks. 2 kW burde vel ikke være dyrere at lave end en ordentlig vaskemaskine , eller hva'? En 2 kW elmotor kan fås for 1000 kr, og så er prisen vil nogenlunde den samme for en generator på 2 kW? Og så kunne man jo lave en mølle med vertikal aksel. Så er det jo bare en stålstang og 3 stykker støbt plast som vinger.

Hvis man kunne få sådan en mølle opsat og monteret for 10.000 kr, så ville den jo passe fint til for en elbilsejer. Så kunne man lade med vindmøllestrøm om natten, og bruge strømmen i husholdningen resten af dagen.

I mange år havde alle villaer en stor grim TV-antenne på taget. Så kan vi vel også leve med en fire meters vindmølle på taget? Eller larmer de uundgåeligt for meget?

 • 3
 • 0

Hvis man kunne få sådan en mølle opsat og monteret for 10.000 kr, så ville den jo passe fint til for en elbilsejer.

Hvis de kunne fås og opsættes til den pris, tror jeg sådan en mølle ville være meget populær blandt både hos elbilister og varmepumpeejere.

Desværre koster de en del mere end det, for der skal inverterkredsløb til, samt godkendelse, årligt eftersyn og så en god høj mast på 10-15 meter, for at komme ordentligt op i vinden. Selv derefter er virkningsgraden nok for lav til, at det kan betale sig.

 • 0
 • 0

for der skal inverterkredsløb til, samt godkendelse, årligt eftersyn og så en god høj mast på 10-15 meter, for at komme ordentligt op i vinden. Selv derefter er virkningsgraden nok for lav til, at det kan betale sig.

Jeg skal ikke kunne sige om jeg har ret. Men det lyder lidt som en omgang "sådan-plejer-vi-ikke-at-gøre" og "den-slags-kan-ikke-lade-sig-gøre".

Inverterkredsløb skal der til ja. Hvad er prisen for sådan et?

Godkendelse ja. Men vel ikke på hver enkelt mølle. En typegodkendelse må være det der skal til, og så gælder den for de næste par 100.000 af slagsen.

Årligt eftersyn. Det skal der vel kun til, hvis vi bestemmer, at det skal til.

En 10-15 høj mast, for at komme op i fornuftig vind. Vel ikke hvis der er bedre økonomi i at bygge en lidt større mølle direkte på tagryggen.

Mit spørgsmål var sådan set hvad en mølle ville koste, hvis man tænkte og fremstillede den som en hvidevare. Dvs. lavet til at blive masseproduceret i antal på flere 100.000.

Men husstandsvindmøller kunne nok aldrig betalte sig, hvis ikke det var fordi staten havde bestemt sig for at opkræve diverse afgifter, for at hold folk fra at bruge miljørigtig el og istedet blive ved at bruge fossil energi.

 • 0
 • 1

Husstandsmøller er en oplagt idé, og derfor er der forsøgt igen og igen. Med det samme triste resultat: De laver ingen strøm.

Små møller i nærheden af jorden laver kun strøm i kraftig vind, dvs. deres gennemsnitsudbytte når sjældent op på 10% af mærkeeffekten. Produktionen kommer præcist elprisen er tæt på nul eller ligefrem negativ fordi alle de store vindmøller yder tæt på 100%.

Privatøkonomisk kan det næsten betale sig, i al fald for relativt store møller som typisk står ved gårde. Samfundsøkonomisk er er det tåbeligt.

 • 2
 • 0

Batterier er gode til at gemme dyr strøm om dagen til om natten hvor strøm er billig. Ja det lyder tåbeligt, men med de nuværende afregningsregler for private solceller giver det mening.

 • 0
 • 0

Off grid bliver helt sikkert snart en realitet, i takt med at den nødvendig teknologi bliver formindsket, og dérmed kommer indenfor økonomisk rækkevidde af private.

Det er stadig vigtigt at huske at de små systemer stadig er mindre effektive end de store, og det giver derfor mest mening at samarbejde om disse ting, i et samfund.

Der hvor kæden falder af er de fordrejende energi afgifter. De er blevet forældet af udviklingen, og er nød til at blive fjernet, hvis vi skal have et moderne energisystem hvor hver husstand står for produktion, lagring og forbrug af energi.

Manden selv, Jeremy Rifkin, siger at dette vil ske inden for 10-15 år, lige så hurtigt som internettet blev udbredt. Vi kan stadig nå at vælge om vi skal arbejde sammen, eller sidde på hver vores alene grid system.

Vi er nød til forlade kassetænkningen, og sætte os hen og udtænke det mest effektive energisystem. Det er en ingeniør opgave, ikke noget for politikere.

 • 1
 • 0

Jeg spørger lige, som jeg har forstand til: Kan de gode gamle blybatterier ikke være gode til stationære formål ? De er godt nok tunge, men det har vel ikke den store betydning. Til gengæld er de billige i anskaffelse, de er robuste, tilgængelige og kan tåle mange op- og afladninger uden at miste kapacitet, hvis de opbevares frostfrit.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten