Tesla bygger 250 MW virtuelt kraftværk i Australien
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tesla bygger 250 MW virtuelt kraftværk i Australien

Illustration: Tesla

Søndag underskrev Jay Weatherill, der er premierminister i de australske provins South Australia, en aftale med Tesla om at installere solceller og batterier i 50.000 australske hjem.

I alt vil solcellerne, på hver 5 kW, udgøre et virtuelt kraftværk på 250 MW, og energi kan lagres i Teslas batterilager, kaldet Powerwalls, på hver 13,5 kWh, altså i alt 675 MWh.

Sydaustralien er plaget af store udsving i elforsyningen, hvilket især skyldes de meget lange afstande, og fordi provinsen får omkring 40 procent af sin elforsyning fra vindmøller.

Læs også: Teslas australske megabatteri har allerede vist sit værd

Derfor er der også blevet taget flere initiativer til at stabilisere elforsyningen. Mest iøjnefaldende har det 100MW/129MWh store batteri bygget i forbindelse med vindmølleparken Hornsdale i provinsen South Australia.

50.000 hjem med solceller og batterilager

Nu tager provinsen endnu et skridt i retning af et mere stabilt energisystem ved at installere solceller og batterilagre i 50.000 boliger. Hele processen kommer til at strække sig de næste fire år, og boligejerne kommer ikke til at betale en krone for deres nye installation. I stedet skal solceller og batteri finansieres ved at leverer ydelser til nettet.

Den forretningsmodel har allerede vist sig gavnlig i forbindelse med anlægget i Hornsdale, som i sidste måned tjente flere millioner kroner ved at lagre og levere energi under de meget store prisudsving, som det australske marked meget ofte oplever.

Læs også: Australsk megabatteri har indtjent millioner på få dage

Staten går dog også ind med financiering af første del af udbygningen med 9,5 mio kroner direkte og et lån på 142 mio. kroner.

De første solcellepaneler og batterilagre er allerede ved blive installeret i 1.100 lejeboliger som primært udlejes til australiere med lav indkomst.

Batterier sænker spidslastprisen og gør det dermed billigere for alle forbrugere, og sænker indkomsten for øvrige (traditionelle) producenter.
Det er der en samfundsøkonomisk fordel i, hvilket kan forklare noget af statsstøtten, der er nødvendig for at kompensere for at små individuelle anlæg er dyrere end store centrale anlæg (solceller+batteri).
Det bliver interessant at se fordelingen af indkomst mellem ejer og lejer.

Dermed bliver det også sværere for konkurrenter at installere tilsvarende anlæg, da profitten er blevet mindre. Den samlede økonomi kan diskuteres, men bliver bedre i takt med faldet i batteripriser.

  • 8
  • 0

South Australia hade i 2016 en gennemsnitlig kapacitesfaktor (kf) på de instalerede solceller på 0,15
Det er bedre end Danmark hvor KF er ca 0,1.
Stadivæk ikke nok til at det er en god ide!

Nu installeres så 50.000 anlæg hvor solcellerne kan forventes at fungere i ca 25 år og batterierne i ca 15-20 år.
Forhåbentligt sættes der penge af fra første dag, til en ordentlig dekomisionering og genbrug af resourcerne!
Jeg tvivler dog på at der tænkes i de baner!

Vi må væk fra "brug og smid væk" begrebet, da "væk" jo tydeligvis ikke eksisterer!

  • 3
  • 26

"små individuelle anlæg er dyrere end store centrale anlæg"
- og det skriver du fordi ?

Som det fremgår af artiklen, så er der en række forhold som spiller ind, herunder ikke mindst geografien (afstande) og eksisterende produktionsformer.
Jeg er overbevist om, at resultatet af den teknisk/økonomiske vurdering må være helt anderledes end næsten hvor som helst i Danmark, hvor der er en stærk, eksisterende, elektrisk infrastruktur.

Jeg synes det er et rigtigt spændende projekt, lavet i stor skala, som også giver mulighed for afprøvning af nye teknologier - især fordi husejerne øjensynlig ikke ejer det installerede.

  • 12
  • 0