Tesla-bagmand investerer milliarder i at redde kloden fra robotter

15. december 2015 kl. 10:517
Tesla-bagmand investerer milliarder i at redde kloden fra robotter
Illustration: ukendt (fra Version2).
Elon Musk og andre Silicon Valley-opstartere har søsat en fond, der skal bekæmpe truslen fra kunstig intelligens og sikre, at flest folk på Jorden får glæde af teknologien. 'Jeg sover bedre nu, hvor jeg ved, jeg har indflydelse,' lyder det en af fondens bagmænd
Artiklen er ældre end 30 dage

Det lyder som en fjern fremtid, men det skete i fredags. Her så en ny fond med et radikalt og klart formål dagens lys:

'Vores mål er at fremme digital intelligens på en måde, der er mest tilbøjelig til at gavne menneskeheden som helhed, helt uhindret af behov for økonomisk afkast,' skriver fonden OpenAI på deres hjemmeside.

OpenAI er navnet, og foruden Elon Musk tæller fondens initiativtagere andre kendte teknik-iværksættere fra Silicon Valley, heriblandt PayPals Peter Thiel, Netflix' Reed Hastings og Googles Ilya Sutskever, der bliver gruppens forskningsleder.

'Da vores forskning er fri fra finansielle forpligtelser, kan vi bedre fokusere på positiv menneskelig påvirkning. Vi tror, AI bør være en forlængelse af individuelle menneskelige behov, og helt i frihedsånden fordelt så bredt og jævnt som muligt,' skriver fonden videre.

Fonden skal støtte den frie forskning

Elon Musk bliver fondens formand, der får som hovedmål at understøtte en fri og åben forskning inden for alle områder af kunstig intelligens (AI). Foreløbig er én milliard dollars smidt i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der foregår i dag massiv forskning i forskellig art kunstig intelligens, og mange virksomheder er nået langt i udviklingen.

Facebook, Google, Amazon og Apple er alle eksempler på store virksomheder, der i dag gør brug af avancerede robotgenerede datamængder, lige fra ansigtsgenkendelse og taleanalyse til selvkørende biler. Jo flere avancerede datamængder, der behandles, desto tættere kommer man på noget, der kan sammenlignes med et egentligt menneskeligt udtryk – f.eks. i forhold til opgaver om at spå om fremtiden eller analysere tvetydige signaler.

Selvom disse virksomheder gør store tekniske landvindinger, er en bekymring ved udviklingen, at teknologien i dag primært udvikles for egen markedsvindings skyld. Profitafkast som eneste retningssnor for den eksplosive udvikling af AI ser folkene bag OpenAI som en væsentlig problematik.

»Jeg tror på, at det er bedre at udstyre menneskeheden med en distribueret kunstig intelligens frem for en central kunstig intelligens styret af én enkelt virksomhed,« lyder det fra Sam Altman i et interview med New York Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg sover bedre nu, hvor jeg ved, at jeg har indflydelse«, siger han videre.

Kunstig intelligens farligere end atomvåben

Tesla og SpaceX' allestedsnærværende bagmand, Elon Musk, har tidligere råbt vagt i gevær over for AI-truslen og både kaldt kunstig intelligens 'vores største eksistentielle trussel' og ment det så alvorligt, at han angiveligt købte sig ind i AI-virksomhederne Deep Mind og Vicarious blot for at holde ekstra øje med dem.

Tidligere i år kom han, Stephen Hawking, Bill Gates og andre respekterede teknologiske tænkere ud med en advarsel om, at kunstig intelligens på sigt kan være farligere end atomvåben.

»Menneskehedens plads på denne planet afhænger af dens intelligens, så hvis vores egen intelligens overskrides, er det usandsynligt, at vi fortsat kan sidde med i ledelsen,« har Elon Musk tidligere sagt i et interview med CNN.

I første omgang kommer OpenAI til at beskæftige ni fuldtidsansatte forskere i San Fransisco. Det kan dog hurtigt blive til flere, lyder det fra Y Combinators Sam Altman, der også sidder med i fondens inderkreds. På gruppens hjemmeside er alle med relevant teknisk baggrund velkomne til at sende en mail, hvis man har evner at bidrage med i kampen for fri kunstig intelligens til alles gavn.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. december 2015 kl. 16:38

Man skal blot huske, at computere er store, dyre kombinerede regne - og skrivemaskiner, som kan gentage action fejlfrit, når den først er programmeret i modsætning til mennesket, der kan fejle. Dette er computerens "adelsmærke".

For at få højere kapacitet står de neurale netværk, der kopierer hjernens funktion og "lurer" i kulissen. Men med neurale netværk introducerer man muligheden for "den menneskelige fejl", og så vil computere ikke være mere værd end mennesker.

Jeg synes det er på tide at klappe hesten og skrue ned for forventningerne, der efter min mening er er på vej mod det "rene himmelblå".

5
15. december 2015 kl. 19:20

Kontrollen er en illusion. Mennesker er bare et medie for at penge kan samle sig omkring nogle få "tyngdepunkter".

Dette kan jeg erklære mig enig i - forudsat at præmissen er, at pengene styrer sig selv, ved at styre menneskenes grådighed.

Det er jo dog trods alt ikke pengene selv, der af egen drift afgiver ordrer til børsmæglerne.

Og ja, jeg ved godt, at kunstig intelligens er godt på vej til at gøre sig kraftigt gældende i forb.m. handel på børserne.

4
15. december 2015 kl. 18:23

men derimod de mennesker, som kontrollerer disse magtmidler.

Kontrollen er en illusion. Mennesker er bare et medie for at penge kan samle sig omkring nogle få "tyngdepunkter".

Havde de mennesker egentlig kontrol, kunne de frivilligt lukke det hele ned i morgen og flytte pengene væk fra tyngdepunkterne igen. Men der er helt exceptionelt stærke mekanismer på mange niveauer på plads til at forhindre dette.

2
15. december 2015 kl. 13:26

Tænk større.

Hvis en kunstig intelligens bliver så intelligent, at menneskeheden ikke aner hvad den laver, så kan vi heller ikke styre den.

Vi bliver allerede styret af en meget langsomt bevægende intelligens: penge. Det bestemmer vores levevis, hvad vi kan og ikke kan, helt uden sympati for om mennesker nu har det godt. Penge bestemmer, om vi kan eller ikke kan, uanset om vi vil eller ej.

Nogle gange vinder vi over pengene med vores egen stærke sympati for hinanden, andre gange gør vi ikke.

Pengene kom i store rumskibe, der kalder sig multinationale selskaber, og har travlt med at omskrive vore love i deres egen tjeneste. Mennesker agerer nikkedukker for at få det udført.

En intelligens der agerer millarder af gange hurtigere med samme mangel på sympati vil være en katastrofe.

1
15. december 2015 kl. 12:50

»Menneskehedens holdning til denne planet afhænger af dens intelligens, så hvis vores egen intelligens overskrides, er det usandsynligt, at vi fortsat kan sidde med i ledelsen,«

Spændende. Hvor meget monstro den almindelige manden-på-gaden selv synes han 'sidder med i ledelsen'?

Hvem sidder faktisk i 'ledelsen' når det kommer til stykket?

Hvis vores politiske 'kraftcenter' på Christiansborg kunne udskiftes med en kunstig intelligens som var bare på niveau med det humanoide gennemsnit, så skulle jeg ikke være den der stillede mig i vejen.