Tesla-bagmand investerer milliarder i at redde kloden fra robotter
Det lyder som en fjern fremtid, men det skete i fredags. Her så en ny fond med et radikalt og klart formål dagens lys:
'Vores mål er at fremme digital intelligens på en måde, der er mest tilbøjelig til at gavne menneskeheden som helhed, helt uhindret af behov for økonomisk afkast,' skriver fonden OpenAI på deres hjemmeside.
OpenAI er navnet, og foruden Elon Musk tæller fondens initiativtagere andre kendte teknik-iværksættere fra Silicon Valley, heriblandt PayPals Peter Thiel, Netflix' Reed Hastings og Googles Ilya Sutskever, der bliver gruppens forskningsleder.
'Da vores forskning er fri fra finansielle forpligtelser, kan vi bedre fokusere på positiv menneskelig påvirkning. Vi tror, AI bør være en forlængelse af individuelle menneskelige behov, og helt i frihedsånden fordelt så bredt og jævnt som muligt,' skriver fonden videre.
Fonden skal støtte den frie forskning
Elon Musk bliver fondens formand, der får som hovedmål at understøtte en fri og åben forskning inden for alle områder af kunstig intelligens (AI). Foreløbig er én milliard dollars smidt i projektet.
Der foregår i dag massiv forskning i forskellig art kunstig intelligens, og mange virksomheder er nået langt i udviklingen.
Facebook, Google, Amazon og Apple er alle eksempler på store virksomheder, der i dag gør brug af avancerede robotgenerede datamængder, lige fra ansigtsgenkendelse og taleanalyse til selvkørende biler. Jo flere avancerede datamængder, der behandles, desto tættere kommer man på noget, der kan sammenlignes med et egentligt menneskeligt udtryk – f.eks. i forhold til opgaver om at spå om fremtiden eller analysere tvetydige signaler.
Selvom disse virksomheder gør store tekniske landvindinger, er en bekymring ved udviklingen, at teknologien i dag primært udvikles for egen markedsvindings skyld. Profitafkast som eneste retningssnor for den eksplosive udvikling af AI ser folkene bag OpenAI som en væsentlig problematik.
»Jeg tror på, at det er bedre at udstyre menneskeheden med en distribueret kunstig intelligens frem for en central kunstig intelligens styret af én enkelt virksomhed,« lyder det fra Sam Altman i et interview med New York Times.
»Jeg sover bedre nu, hvor jeg ved, at jeg har indflydelse«, siger han videre.
Kunstig intelligens farligere end atomvåben
Tesla og SpaceX' allestedsnærværende bagmand, Elon Musk, har tidligere råbt vagt i gevær over for AI-truslen og både kaldt kunstig intelligens 'vores største eksistentielle trussel' og ment det så alvorligt, at han angiveligt købte sig ind i AI-virksomhederne Deep Mind og Vicarious blot for at holde ekstra øje med dem.
Tidligere i år kom han, Stephen Hawking, Bill Gates og andre respekterede teknologiske tænkere ud med en advarsel om, at kunstig intelligens på sigt kan være farligere end atomvåben.
»Menneskehedens plads på denne planet afhænger af dens intelligens, så hvis vores egen intelligens overskrides, er det usandsynligt, at vi fortsat kan sidde med i ledelsen,« har Elon Musk tidligere sagt i et interview med CNN.
I første omgang kommer OpenAI til at beskæftige ni fuldtidsansatte forskere i San Fransisco. Det kan dog hurtigt blive til flere, lyder det fra Y Combinators Sam Altman, der også sidder med i fondens inderkreds. På gruppens hjemmeside er alle med relevant teknisk baggrund velkomne til at sende en mail, hvis man har evner at bidrage med i kampen for fri kunstig intelligens til alles gavn.
