Terningens far taler ud

Illustration: Ingeniøren
Med over 350 mio. solgte terninger ‘Rubik’s Cube’ et af de bedst sælgende legetøj nogensinde. Den blev lanceret som ‘Magic Cube’ i 1977. Illustration: Wikimedia/Lars Karlsson

»Terningen elsker opmærksomhed. Det gør jeg ikke. Han er ivrig efter at interagere med alle. Jeg finder det undertiden lidt svært. Han er ret ambitiøs. Det er jeg i mindre grad.«

Sådan fortæller den nu 76- årige Ernő Rubik i anledning af bogen ‘Cubed: The puzzle of us all’, som han har skrevet om sit liv med den opfindelse - åbenbart af hankøn - som han gjorde i 1974, og som alle bagsidelæsere med garanti har haft i hånden.

Rubik beretter, at da han havde fået drejet på den første terning, tog det ham en måned at få den på plads igen. Nu kan han gøre det på et minuts tid - noget længere end verdensrekorden, som indehaves af kinesiske Yusheng Du. Den er på 3,47 sekunder.

Men Rubik lægger ikke selv så megen vægt på hastighed. Den elegante løsning er meget mere vigtig, fortæller han til New York Times uden at komme nærmere ind på, hvad der gør nogle løsninger mere elegante end andre.

Illustration: Ingeniøren

/ram

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"han har skrevet om sit liv med den opfindelse - åbenbart af hankøn - som han gjorde i 1974".

Jeg tror ikke, at man skal lægge noget i pronomet. Der er mange sprog, der sætter han-, hun-, eller intetkøn på alle navneord, og en terning kan sagtens være af hankøn på ungarsk. Det er heller ikke ualmindeligt, at folk, der har sådanne sprog som modersmål, bruger kønnede navneord, når de taler engelsk (selvom engelsk ikke bruger det), så en stol bliver "he" og et bord "she". Det er sandsynligvis det, der er på tale her.

Jeg fik min første Rubikterning i 1979. En matematiklærer på universitetet (Mogens Esrom Larsen) importerede dem selv og solgte dem til studerende, sammen med et lille hæfte, som forklarede terningen ud fra gruppeteori. Han skrev senere en mere populær bog om terningen og løsningsmetoder.

Nogle måneder senere begyndte legetøjsbutikker også at føre terningen, og for at reklamere for den udlovede den lokale legetøjsbutik 100kr til enhver, der kunne løse den på under ti minutter. Det var de hurtigste 100kr, jeg indtil da havde tjent. Jeg tror, jeg brugte et minuts tid på det.

  • 4
  • 1

Hvis man nu står og har lyst til at lære at løse den, eller vil give terning til en man har har kær. Så skal man holde sig langt fra den originale Rubiks cube. Mekanismen er både stram og kræver at man drejer en akse præcist på plads inden man drejer den næste.

En moderne cube er meget løsere i det og holdt sammen af små fjedre, som man kan justere, hvis man føler for det. Nogle af dem har magneter, som hjælper med at alligne akserne, så man hurtigt kan skifte til næste rotation. Og sådan en cube behøver ikke engang være dyr.

Min egen favorit blandt de fire 3x3 jeg har, er en Giiker M3 Magnetic Cube som i skrivende stund ligger til 70 kr på banggood. Jeg har god nok modficeret den lidt ved at lime magneterne fast, så de ikke rasler. Der findes uden tvivl endnu bedre terninger. Men hvis man virkelig vil gå op i det, kan man jo heller ikke nøjes med én.

Jeg kan for det meste løse den på ca 90 sekunder, så jeg er ingenlunde speedcuber, men det er meget sjovt tidsfordriv mens man måske er indlagt til at se noget tv, man ikke 100% intereserer sig for, f.eks.

Happy cubing :)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten