Termoakustik giver ulande kombineret køleskab og generator
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Termoakustik giver ulande kombineret køleskab og generator

Termoakustiske motorer, køleskabe og strømgeneratorer findes typisk i højteknologisk isenkram inden for rumfart, militær og satellitter, men nu er teknikken på vej til landbefolkningen i den tredje verden, skriver Nature.

En gruppe af britiske universiteter med University of Nottingham i spidsen arbejder på en simpel og billig enhed, der fungerer som komfur, køleskab og generator ved blot at fyre op med brænde i en åben beholder.

Projektet går under navnet Score (Stove for Cooking Refrigeration and Electricity) og har netop fået bevilget 22 millioner kroner, som hovedsageligt kommer fra det britiske forskningsråd.

Lydbølger driver køleskab og generator

Enheden består af to lukkede bokse, som er forbundet af gasfyldte rør. Over den ene boks er et ildsted, som kan bruges til at lave mad på. I den anden boks foregår kølingen.

Når de gasfyldte rør bliver opvarmet i den ene ende, udvider gassen sig og bevæger sig mod den kolde ende, hvor gassen trækker sig sammen. Det skaber en resonans, som består af akustiske trykbølger.

Lydbølgerne bruges til to ting. For det første driver de en varmepumpe, som trækker varme og kulde fra hinanden og sætter gang i køleskabet. For det andet skaber de elektricitet.
Det svarer til at vende processen i en højttaler på hovedet. En højttaler skaber lydbølger ved hjælp af strøm. I Score omdannes lydbølgerne til strøm.

Enheden er dog afhængig af, at der hele tiden er ild i ildstedet, men ild er i forvejen en af de mest brugte kilder til madlavning kloden over. Omkring to milliarder mennesker tilbereder stadig deres mad over åben ild, skriver Nature.

Enheden skal være simpel og billig

Forskerne bag SCORE regner med, at køkkenenhederne skal masseproduceres om fem år og har allerede diskuteret deres projekt med regeringer i flere udviklingslande. En af de helt store udfordringer for projektet ligger dog ikke i den finere teknik, men består i at få de lokale til selv at reparere og producere enhederne.

»Nøglen til at gøre projektet til en succes er at gøre enheden så simpel, at de lokale selv kan producere den til billige penge,« siger Scott Backhaus fra det nationale laboratorium i Los Alamos i New Mexico, som er specialist i termoakustik og assisterer forskerne bag SCORE-projektet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten