Termoaktive huldæk sænker energiforbrug med 75 procent

27. september 2009 kl. 14:0013
Termoaktivt huldæk kan reducere energiforbruget med 75 procent i bygninger med store nedkølingsbehov.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et huldæk af beton med indstøbte plastslanger, hvor der cirkulerer koldt eller varmt vand igennem. Det er seneste bud på en mere energirigtig måde at holde temperaturen tålelig på i større byggeri med mange varmekilder eller store glasfacader.

Det termoaktive huldæk kan reducere energiforbruget med helt op til 75 procent i forhold til traditionelle nedkølingsmetoder eller opvarmningsanlæg, viser forsøg på DTU.

»Det termoaktive består i, at man aktivt påvirker selve konstruktionen med et integreret system, der nedkøler bygningen ved hjælp af for eksempel grundvand eller havnevand, uden brug af andet end en cirkulationspumpe,« fortæller Carsten C. Møller, salgschef hos Spæncom, der har lanceret det nye produkt.

Kølevandet, der er 19 grader celsius, vil i løbet af natten fjerne den såkaldte overtemperatur, konstruktionen har lagret i løbet af dagen. Og fordi slangerne er placeret langt nede i dækket - og vandet trods alt ikke er koldere -, vil nedkølingen ikke påvirke gulvet oven over, lyder det fra Spæncom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Termohuldækket kan også bruges til opvarmning. Fordelen er, at vandet kun skal varmes op til 30 grader , mod 60 grader i radiatorsystemer. I forårs- og efterårssæsonen med store temperaturforskelle supplerer man så med radiatorvarme.

Udviklet til hjemmemarkedet

Huldækket er udviklet i et projektsamarbejde mellem Spæncom, Cowi, Teknologisk Institut og DTU.

Ifølge Svend Svendsen, professor ved DTU Byg, er det termoaktive huldæk det første danske af slagsen, men teknikken bruges allerede i Tyskland.

»Men forskellen fra Tyskland er, at man der stort set støber alle huse på stedet, mens de fleste herhjemme bygges af præfabrikerede elementer. Derfor var udfordringen at udvikle et præfabrikeret dækelement som vi kan bruge herhjemme,« siger Svend Svendsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De videnskabelige forsøg på DTU bestod dels af en beregningsmodel, dels af en måleopstilling svarende til et kontorelement på tre gange tre meter, hvor man anvendte huldækket som køleloft.

»Metoden kræver, at man ikke anvender traditionelle akustiklofter under køleloftet, da de hindrer kuldeudstrålingen. Det kræver en anden form for akustikhåndtering, men det er der løsninger på,« fortæller Svend Svendsen.

Integreret design

Huldækkene er et eksempel på, at byggeriets energirigtige løsninger i fremtiden ikke er separate løsninger eller lappeløsninger - som ekstra isolering - men integrerede løsninger, der nedsætter bygningens opvarmnings- og kølingsbehov. Derfor stiller huldækkene også større krav om samarbejde under projekteringen.

»Huldækkene skal være en integreret del af bygningsprojekteringsprocessen. Man kan ikke bare stille noget apparatur ind, når bygningen er færdig, som så klarer nedkølingen,« siger Svend Svendsen.

Huldækket egner sig derfor bedst til nybyggeri, samt til store bygninger med mange brugere eller varmeafgivende apparatur og store glasflader.

»Huldækkene er beregnet til fremtidens byggeri, selvom det vi egentlig gør, er at bringe byggeriet tilbage til rødderne. I gamle dage var byggeriet tungt, og derfor var der, ligesom i en italiensk kirke, stort set den samme temperatur indvendigt året rundt. Den mulighed giver vi nu til det lette, moderne byggeri,« siger Carsten C. Møller.

Han mener, at huldækket vil være en god måde at opfylde de nye energikrav i bygningsreglementet af 2008, hvis krav om nedsættelse af energiforbruget blandt andet omfatter energiforbrug til opvarmning og nedkøling.

Første udgave af Spæncoms huldæk er et såkaldt TermoMax etagedæk. Dækket bliver taget i brug første gang ved byggeriet af Middelfart Sparekasses nye hovedkontor, der skal stå færdigt i 2010.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
19. oktober 2009 kl. 11:13

Det er nemlig korrekt ! Jeg havde en kunde som troede at man med gulvvarme slanger også kunne køle sit hus hvis man bruge en varmepumpe med køle effekt også. Kulde bevæger sig ned og varme op ! Disse faktore er utroligt vigtige at tænke over når man laver ventilation osv.

12
19. oktober 2009 kl. 11:00

Jeg har med interesse laest indslaget, og lige umidelbart ser det jo ud som en god ide. Jeg ser bare et lille problem her, "the comfort factor". Jeg skal lige naevne at jeg bor og arbejder i osten under tropiske forhold, hvor nedkoling er absolut nodvendigt i bygninger aaret rundt. Jeg har erfaret i rum med konventionel air conditioning som opererer ved normal stue teperatur bliver gulvet usandsynligt koldt at gaa paa (isaer med bare fodder) og dette er specielt et problem med flise eller marmor gulve. De vil hurtigt have samme temperatur som rummet 22-25 grader. Jeg kan see muligheden for at bruge dem som loft paneler da kold luft er soger ned, men dette vil vaere en meget ueffektiv maade at gore det paa, hvis der ikke er lavt til loftet sammenlignet med traditionel koling.

11
2. oktober 2009 kl. 12:32

Men da du er så hurtig og kvike Morden at du ikke engang kan stave ens navn rigtigt !

det er da absolut ikke idielt at lave glasbygninger hvorm så derefter skal bruge oceaner af energi for at få væk igen ! Der er nogle der kan sidde ved et skrivebord og løse alverdens problemer, men det kommer jo aldrig i den rigtige verden for det kan ikke lade sig gøre ! Og hvis i opvarmer mølleåen for meget dør den naturlige favna !! Men det kan da være der kommer Tun ! Men lad os nu se nogle slanger/rør som indstøbe i beton holder mere end nogle få år !

10
1. oktober 2009 kl. 19:52

@Carsten

Ok. Så var min ironi-detektor alligevel ikke helt kaput...

Men kære du har virkelig ikke hørt efter i fysiktimen.

Af en eller anden grund har jeg en fornemmelse af det følgende vil være forgæves men here goes:

Når først energien er nået ned til jordens overflade er det ift. jordens samlede energibalance/temperatur fuldstændig ligegyldigt om den ryger direkte i havet eller gennem en rude, ind i en bygning og derfra i havet via et køleanlæg. Den eneste forskel på de to processer er hvis der i forbindelse med flytningen af energien bruges (ikke vedvarende) energi. Varmen ender i det lange løb ude i den fri luft uanset om man køler den væk om sommeren eller f.eks. venter til bygningen af sig selv køler af hen mod efteråret...

Ellers vil du vel også påstå at det giver global opvarmning når man åbner vinduet for at sænke temperaturen i bygningen... og så tror jeg virkelig at f.eks. WindowMaster ville blive meget kede af det ;-)

9
1. oktober 2009 kl. 14:51

Så er problemet med den glbale opvarmning jo løst ! USERIØST !

For selvfølgelig afgiver jorden vandet varme yil luften hvis dens temperatur er lavere !!

Så kald ingen useriøs !!

Hæver man også temperaturen i et vandløb ændrer man jo også de vilkår alt levende i åen lever under, så måske er det pudseligt for varmt til at visse fisk osv. kan leve der !

8
1. oktober 2009 kl. 13:52

@Karsten

Seriøst?!?

I tilfælde af at min ironi-detektor er blevet rusten:

Hvis man uden væsentligt merforbrug af energi (der går selvfølgelig til automatik/pumper mv) kan flytte varmen fra et sted (bygningen) til et andet (undergrunden/havet) har man jo ikke på nogen måde bidraget til opvarmning af jorden som helhed...

@PHK

Det er det også.

Konflikten mellem ønsket om god akustik og god adgang til akkumulering af varme/kulde i bygningers tunge konstruktioner er et klassisk dilemma.

@Jørgen

Det vil jeg meget gerne høre mere om da jeg selv arbejder med området men jeg kan ikke se nogen kontaktinfo på folk herinde...?

@Christian

En interessant point. Der er dog ingen indstøbte samlinger i løsningen så hvis bare slangematerialet ikke nedbrydes vil evt. læk så vidt jeg kan se kun ske på steder hvor man kan komme til at håndtere problemet.

7
28. september 2009 kl. 14:13

Hvad er den forventede levetid på rørene i huldækkene?

Teknologien bag er jo meget smart, men når man begynder at gemme rør inde i betonen, så må rørenes levetid vel være med til at definere bygningens levetid?

Dertil kommer problematikken med prefabrikeret elementer som ikke altid monteres helt korrekt, vi må håbe at rørsystemet kommer til at slutte tæt :)

6
28. september 2009 kl. 13:52

Det er godt med nye ideer til energibesparelser – Der sættes i øjeblikket mange ideer/undersøgelser i søen – og der er mange ”skoler” alt efter hvor interessen ligger.

Vi skal have nogle faktiske driftstal på bordet for gennemførte projekter og ikke bare teoretiske beregninger – der er nemlig forskel – så lad os høre om gennemførte projekter!

Jeg har hos Rambøll igennem mange år projekteret mange, også store bygninger, med gulvvarme – Derfor var tanken også tæt på, da vi i Kolding skulle flytte til et nyt kontorhus – som vi i en brugergruppe har projektudviklet og projekteret med SEB som investor – Et hus med Kolding Å som nabo – Der er gulvvarme og der er gulvkøl med å-vand som kølemiddel.

Huset er på 5000 m2 færdigudført i 2008 – Rambøll flyttede ind 1. dec. 2008, så vi har snart 1 års driftserfaringer med 5000 m2 ”termoaktivt dæk” – opvarmningen er fjernvarme (primært spildvarme) og kølingen er åvand. Interesserede kan henvende sig til undertegnede. Jørgen B. Jørgensen, Rambøll

5
28. september 2009 kl. 13:24

Metoden kræver, at man ikke anvender traditionelle akustiklofter under køleloftet, da de hindrer kuldeudstrålingen.

Det lyder som et mega aber-dabei i mine ører...

Poul-Henning

4
28. september 2009 kl. 13:06

Hvis man bruger havvand so de skriver, er man jo med til at hæve temperaturene i havene ! Man skulle deriomod oplager den varme og bruge den senere ! Man kunne jo bruge varmepumper.

3
27. september 2009 kl. 22:59

Det er da rart med nogle tekniske løsninger på et problem som slet ikke burde eksistere, hvis ellers bare moden med at bure os alle ind i glasfængsler ville aftage.

Trist som mode, design og udseende altid vinder over fornuften, fuldstændigt som med 4x4-bilerne, men det er jo nok bare et tegn på at energi er alt for billigt til at man gider spare på det.

Hilsen en indsat i et glasfængsel hvor indeklimaet kun er tåleligt når der er frostgrader udenfor.

2
27. september 2009 kl. 22:39

Så skal man bare på alle etager være helt enige om temperaturen.

1
27. september 2009 kl. 22:11

Endnu en overskrift der ikke rigtig er repræsentativ...

Som det vist nok også fremgår mere eller mindre tydeligt længere nede er det jo ikke 75% af bygningens samlede energiforbrug vi taler om her men nærmere op til 75% af opvarmnings- og køleforbruget og dermed nærmere maks. 30-40% af det samlede energiforbrug....