Termisk kamera opdager syge patienter: Måler temperatur mellem øjenkrog og næsetip

26. juli 2020 kl. 12:005
Termisk kamera opdager syge patienter: Måler temperatur mellem øjenkrog og næsetip
Illustration: SDU.
Overlæge i akutmedicin tror på, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter. To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv for erfarne læger på hospitalernes akutmodtagelser kan det være svært at vurdere, hvor syg en patient er. Op mod en tredjedel af de patienter, som bliver vurderet til ikke at være i en akut livstruende tilstand, udvikler indenfor 24 timer en kritisk tilstand.

»Vi håber, at vi med vores app kan være med til at hjælpe de patienter, som pludselig kommer i en kritisk tilstand,« siger Karim Møller.

Karim Møller og Ruben Baskaran har i deres speciale, som civilingeniører i Software Engineering på Syddansk Universitet, udviklet en prototype på en app, som ud fra termiske billeder kan beregne temperaturforskellen mellem patientens næsetip og øjenkrog.

Ved kritisk sygdom samler kroppens blodcirkulation sig omkring vitale organer. Det medfører en lavere kropstemperatur på kroppens overflade, som næsen. Derudover viser undersøgelser, at temperaturen ved den inderste øjenkrog kan bruges som et udtryk for kroppens kernetemperatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En høj temperaturforskel vil indikere at patientens tilstand er i risiko for at blive forværret,« forklarer Ruben Baskaran.

Med en smartphone tager sygeplejersken et billede af patienten. Appen udregner temperaturforskellen, som lægen kan bruge til at vurdere patienten.

»Vi har ved hjælp af kunstig intelligens automatiseret lokaliseringen af øjenkrogen og næsetippen men også beregningen af temperaturforskellen mellem de to punkter,« siger Ruben Baskaran.

Ruben Baskaran(tv) og Karim Møller har udviklet en app til automatisk at beregne temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog med et termisk kamera. Illustration: SDU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ny smartphone har integreret infrarødt krops-termometer

Kolde næser i Afrika

Varmesøgende kameraer bliver normalt brugt i forbindelse med isolering af huse eller i redningsaktioner. Men det er noget helt nyt at bruge termiske målinger af kroppen som et redskab til at hjælpe læger og sygeplejersker med at vurdere en patients tilstand.

»Mine kollegaer tænker nok, at jeg er lidt skør. Det var faktisk en kollega, som arbejdede i Afrika, der gav mig ideen. I Afrika lærte min kollega, at hvis næsen er kold, er der risiko for, at patienten er kritisk syg,« siger Mikkel Brabrand, overlæge ved Sydvestjysk Sygehus og professor i akutmedicin på Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU.

Mikkel Brabrand er meget begejstret for den nye app, for med den i hånden, kan han nu komme i gang med store studier, som kan bevise, om termiske målinger kan identificere kritisk syge patienter.

»Vi har lavet to mindre studier på 400 patienter og 1000 patienter. De viser, at temperaturforskellen fanger nogle patienter, som hverken vores nuværende målinger på vitale parametre eller en erfaren læge ville fange,« siger Mikkel Brabrand.

Men lige nu er antallet af studier for små til at drage sikre konklusioner, men med automatiseringen kan jeg nu lave undersøgelser på flere tusinde patienter, fortæller Mikkel Brabrand, som ikke har set lignende studier internationalt.

Termiske målinger eller termometer

Ruben Baskaran og Karim Møller håber, at deres software i sidste ende kan være med til at redde patienter.

»Det giver rigtig god mening, at man kan bruge termiske målinger til at afsløre kroppens tilstand. Derudover er der ingen nåle involveret, der skal kun tages et billede, så det er meget skånsomt for patienten,« siger Ruben Baskaran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to softwarestuderende peger også på, at det er termiske kameraer, som i mange lufthavne skal fange passagerer med feber og dermed risiko for at lide af covid19.

»Det er en teknologi, som er blevet mere udbredt i forbindelse med coronakrisen. Hvem ved, måske kan termiske kropsmålinger erstatte termometeret i fremtiden,« filosoferer Karim Møller.

Læs også: Varmesøgende droner skal redde rålam fra at blive skåret i småstykker af mejetærskere

5 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
29. juli 2020 kl. 13:02

Gad vide om det er videre udvikling på noget der findes og er gennem testet eller om det fra bunden af det bliver udviklet?

Der findes som bekendt 2 måske 3 super gode IR - kamera producenter på verdensplan. En af deres kunder er forsvaret og sikkerhedstjeneste. De er mere ind et hestehovede foran alle de andre, hvilket er kensgerning.

Ved at tage et stykke A4 ark der er indelt med firkantet tern. Herpå man tager 9 tern der giver en firkant, den der er i midten få dens temperatur i kelvin ved hjælp af de 8 omkring lingende tern. Problemet er denne streg der er imellem disse tern har en størrelse der blivere større ved lavere pixel. Giver her under et matematisk eksempel.

  • Et lomme IR-kamera med 80x60 pixel = 4.800 tern på et A4 ark = 533,333 målpunkter sådan et kan købes fra 2.250, - ex. moms
  • Et E8 IR-kamera har 320x240 pixel = 76.800 tern på et A4 ark = 8.533,333 målpunkter prisen her starter på 22.300, - ex. moms
  • Der findes IR - kamera med et bedrede opløsning fra og med 640x480 pixel = 307.200 tern på et A4 ark = 34.133,333 målpunkter.

Kort sagt vi har bevist, det er muligt med nuværende IR - kamera der har en vis mængde af pixel som eksempel et med 1024x768 pixel = 786.432 tern på et A4 ark = 87.381,333 målpunkter. Kan måle temperatu med en nøjagtihed på +/- 0,2°c = en troværdighed på 0,4°c i fejl margen. Grundet de streger der findes på dette A4 ark er blevet så ekstremt smalle / tynde eller hvad man nu må kalde. Alt i mens ved en lavere oplysning med et lavere antal på pixel da vil den enkelte streg virke negativt med en negativ skygge efekt. Denne negative efekt giver en betydeligt større fejl kilde der vil ødelægge troværdigheden på resultatet.

FLIR har lavet et helt nyt software opdatering, til samtlige IR - kamera der har minimum 640x480 pixel. Har ladt mig fortælle dem der har et 1024x768pixel IR - kamera eller bedreder i nu, har med denne software opdatering fået reduceret fejlkilden til at hedde +/- 0,1°c = 0,2°c i nøjagtighed.

4
27. juli 2020 kl. 08:43

Ah - ja - et FLIR One Pro modul kan jo bruges til en del mobiler. Der er også en BlackView type som har kamera indbygget. Der står CAT S50, men det er CAT S60 eller S61 der kan tage/vise termiske billeder.

3
26. juli 2020 kl. 22:36

Cat S50, eller de fleste andre mobiler med et FLIR-modul.

2
26. juli 2020 kl. 14:05

"Hvem ved, måske kan termiske kropsmålinger erstatte termometeret i fremtiden,« filosoferer Karim Møller."

Jeg har ikke set et gammeldags termometer brugt i sundhesvæsenet de sidste mange år. Først og sikkert stadigvæk bruges IR temperaturen taget i øret, men sidst blev termometeret kørt henover panden og ned mod tindingen.

Det kan give god mening at se på temperaturforskelle i stedet for en absolut temperatur, for hver person har sin egen "normaltemperatur", der kan afvige 0,5 grader fra et gennemsnit over mange personer.

1
26. juli 2020 kl. 13:43

Der står at sygeplejersken kan tage et (termisk - ir) billede med en smartphone! Hvilken smartphone kan det? Jeg har kun hørt om en Samsung topmodel som vil have et infrarød kamera - og det er vel kun disse typer som vil kunne bruge deres nye app-algoritme?