Terma rydder bordet for lukrative JSF-kontrakter
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Terma rydder bordet for lukrative JSF-kontrakter

Til gavn for en bred kreds af danske virksomheder og tekniske institutter. Sådan lød det i de første aktstykker i 1997 og igen i 2002, da Forsvarsministeriet skulle have finansudvalgets o.k. og penge til den danske deltagelse i verdens største våbenprojekt, Joint Strike Fighter.

Knap 16 år senere er virkeligheden anderledes.

Siden 2009 er der godt nok faldet flere ordrer til Danmark, end vi har betalt til JSF-projektet; det viser tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Men det er ikke en bred kreds af virksomheder, der får adgang til slikskålen, sådan som der var lagt op til.

Ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen var der 2. oktober 2012 faktureret ordrer for lige over en milliard kroner. Det har hele tiden være klart, at Terma var den største modtager, men først i går kom der tal på, hvor stor en andel af ordrerne der lander hos Terma.

Det skete, da det tætte bånd mellem Lockheed og Terma blev understreget på mandagens pressemøde i København. Her underskrev de to selskaber en aftale om forlænget produktion af kompositdele for 500 millioner kroner.

Terma: Vi sender arbejde videre

Samtidig fortalte Terma, at man havde faktureret 850 millioner kroner i JSF-programmet til dato og med de nyeste ordrer har udsigt til op mod to milliarder kroner i indtægter, når man medregner de næste seks års produktion af kampflyet. Reelt sidder Terma altså på 85 procent af de ordrer, som partnerne bag JSF har leveret som en del af den danske deltagelse i JSF-projektet.

Men det er mere kompliceret end som så, lød det fra Termas administrerende direktør, Jens Måløe, der fastslog, at Terma sender en stor del af arbejdet videre til dansk underleverandører.

»Det er altså en bredere kreds af dansk industri, der får direkte gavn af det her, og ikke kun Terma,« lød det fra Jens Maaløe, der naturligvis var glad over udsigten til at sikre indtægter og arbejdspladser især i afdelingen i Grenå.

Lobbygruppe gav op

Men ikke alle er så glade. I 2009 holdt den daværende lobbygruppe JSF DK Team et møde med EBST, hvor virksomhederne bad om, at Danmark droppede den unikke dispensation fra modkøbskravene, som var en del af adgangskravet til JSF-programmet. I stedet krævede de bindende aftaler med de primære producenter anført af Lockheed Martin, fordi det var for svært at få ordrer i programmet.

Det skete imidlertid ikke, og i stedet blev lobbygruppen sammen med grupper for de øvrige kandidater opløst og omdannet Danish Industry Fighter Aircraft Team, der hører under Dansk Industri.

Vælger Danmark Joint Strike Fighter, vil der ifølge Lockheed falde op mod fem milliarder dollars af i ordrer til Danmark, svarende til 27,5 milliarder kroner.

Det er der naturligvis ingen garanti for, men udgangspunktet er, at hvis en virksomhed først er kvalificeret som leverandør og kan levere produkterne i tilstrækkelig god kvalitet og til den rette pris, får man lov at fortsætte. Et faktum, som Lockheed Martins nye chef for F-35 programmet, Steve O'Brien, flere gange fremhævede.

Virksomheder må gå gennem Terma

Omvendt betyder naturligvis også, at nye virksomheder får mere end svært ved at at trænge ind i verdens største våbenprogram, medmindre det sker som underleverandør til Terma.

For Terma er udsigterne gode. Jens Maaløe forventer at kunne løfte yderligere 200-300 mand ind i virksomheden ikke mindst i Grenå, hvor danskerne har investeret over 150 millioner kroner i nyt produktionsudstyr.

Ifølge Forsvarsministeriet er konkurrencen ikke officielt gået i gang endnu, selv om Forsvarskommandoen har besøgt leverandører i USA, og der er indgået aftale i Forsvarsforliget om at genstarte processen.

Det vil dog ske snart, og reelt vil industridelen ikke fylde meget hos politikerne. Købet handler primært om at sikre medlemskab af den rette golfklub, og den ligger i Texas hos Lockheed Martin.

Vælger Danmark Joint Strike Fighter, vil der ifølge Lockheed falde op mod fem milliarder dollars af i ordrer til Danmark, svarende til 27,5 milliarder kroner.

Så komponentvalget til flyet er ikke alene styret af hvad der er det de allerbedste. Nationaliteten spiller også ind.

Italien er “level 2” partner, mens Danmark ligger et trin derunder. Just saying...

  • 0
  • 0

Hvorfor er det interessant, om det er få eller mange virksomheder, der får del i JSF projektet. Det er da revnende ligegyldigt for dansk økonomi. Det væsentlige er, om der er omsætning i Danmark.

  • 0
  • 0