Terma på vej ud af skandaleramt beredskabsprojekt

21. juni 2010 kl. 15:33
Terma ser ikke længere ud til at skulle levere den samlede softwareløsning, der skal sikre det nationale overblik i det danske beredskab.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske sikkerhedsvirksomhed Terma ser ikke længere ud til at være selvskrevet til at levere softwaren til en værdi af 300 mio. kroner, der skal give overblikket over det nationale beredskab.

Det lader til at blive konklusionen af de forhandlinger, der har stået på mellem Terma og Staten siden november 2008, omkring hvad det præcist er, Terma skal levere. Forhandlingerne forventes at vare mindst en måned endnu.

Ifølge chef for den statslige, koordinerende myndighed på området, SINE-sekretariatet Lars Bo Kjær, er der nu udelukkende tale om, at Terma skal levere dele af en basisløsning til kontrolrum, som alle andre iøvrigt også kan byde ind med.

Blandt de dele af basisløsningen, som Terma ikke længere ser ud til at skulle levere, er den såkaldte fallback-løsning, der skal sikre, at et kontrolrum ved eksempelvis Københavns Brandvæsen kan tage over for Brandvæsnet i Vejle i tilfælde af en katastrofe. Ligesom Terma heller ikke længere skal levere den løsning, der skal sikre det nationale overblik med SINE (SIkkerhedsNEttet).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Særligt den sidste del af leverancen er central, da hovedpointen med at søsætte i SINE i første omgang, netop var at sikre det nationale overblik, så eksempelvis Københavns Brand kunne se, hvad brandvæsnet i resten af landet foretog sig - igen i tilfælde af en større katastrofe.

Men nu ser overbliksdelen, der oprindeligt skulle være leveret i 2008, altså ud til at skulle sendes i udbud på ny.

»Selve fallbacken er en af de ting, der forsvinder. Den anden ting er selve overblikket. Og indtil vi får sat det i en eller anden form for udbud, så mangler der overbliksdelen i systemet,« siger Lars Bo Kjær.

Men er det ikke rigtigt forstået, at hele pointen med SINE var at lave et system, der skulle sikre overblikket?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jo, og det er stadig målet.«

Det bliver så bare ikke Terma, der skal levere?

»Som forhandlingerne er i øjeblikket, så er det ikke det, vi forhandler om.«

SINE-sekretariatet forventer, at der er omkring en måned tilbage af forhandlingerne med Terma, som har stået på siden april sidste år.

Hos Terma ønsker kommunikationschef Kasper Rasmussen ikke at bekræfte, hvorvidt Terma er ude af SINE-projektet.

»Når forhandlingerne forhåbentligt inden så længe er afsluttet, så ved vi, hvad udkommet af det har været, så ved vi, hvor vi står henne, og så kan vi kommentere på det,« siger han og tilføjer:

»Vi arbejder stadigvæk med projektet, så vi er klar til at levere det, vi bliver enige om, når forhandlingerne er afsluttet.«

Ifølge SINE-sekretariatet så skal Terma nu kun levere en radio-dispatch, som blandt andet skal kunne modtage, foretage og viderestille opkald.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger