Terapihunde afstresser universitetsstuderende

30. marts 2018 kl. 11:001
Terapihunde afstresser universitetsstuderende
En hund kan måske gavne karrieren, fordi den kan gøre dig gladere og mindre stresset. Illustration: Christian Madden, Flickr og CC BY-SA 2.0.
Klap en hund, bliv glad og få mere energi til studiet. Canadisk forskning har kigget på nordamerikanske universiteters brug af menneskets bedste ven.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er sjældent, at Ingeniøren bevæger sig ind over videnskab, hvor forskerne ikke ved hjælp af instrumenter måler effekten af noget. Men vi gør en undtagelse med et canadisk studie, hvor deltagerne har selvrapporteret, hvordan de har det.

For studiet kan måske inspirere danske uddannelsesinstitutioner - især med tanke på en snarlig stressende tid for studerende med en lockout hængende i luften, der kan strabadsere eksamensperioden.

Stadig flere nordamerikaske universiteter tilbyder terapihunde eller omsorgshunde, som de også kaldes. Vi kender dem fra danske plejehjem, hvor de gør dagligdagen hyggelig for de ældre. På de nordamerikanske universiteter er det bare travle studerende, der kan få gratis alenetid med en terapihund og på den måde få hjælp til at sætte tempoet en anelse ned i løbet af dagen på universitetet.

Og den gode nyhed er, at det virker efter hensigten, for de studerende føler sig mindre stressede efter at have klappet og nusset med en glad hund, skriver University of British Columbia i Canada.

Effekt holdt ved i op til 10 timer

»Vores resultater tyder på, at sessioner med terapihunde har en målbar, positiv effekt på universitetsstuderendes velbefindende, især i forhold til stressreduktion og følelser af negativitet,« siger forskningsleder Emma Ward-Griffin fra Institut for Psykologi ved universitetet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

246 studerende deltog i et forsøg med syv til 12 terapihunde, og før og umiddelbart efter udfyldte de studerende spørgeskemaer, som blev gentaget cirka 10 timer senere.

Deltagerne rapporterede betydeligt mindre stress og øget følelse af lykke og energi umiddelbart efter leg med hunden sammenlignet med en kontrolgruppe, der ikke kælede med hunde.

Selv om følelsen af lykke og livsglæde ikke så ud til at holde ved, følte de studerende sig 10 timer efter stadig lidt mindre plaget af negative følelser og mindre stresset end studerende, der ikke var med til hundeforsøget. Og gevinsten var lige stor for kvindelige og mandlige studerende.

Det siger sig selv, at mennesker med allergi over for hunde ikke kan benytte den terapiform, og det vil man være nødt til at tage højde for på uddannelsesinstitutioner, når man får mod på terapihunde. Nu er ideen i hvert fald givet videre.

Forskningsprojektet er publiceret i tidsskriftet Stress and Health.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. april 2018 kl. 05:57

Egentlig utrolig at der skal forskere til at fortælle det mange andre har vidst i årtier. Vi har service hunde der tager på besøg på plejehjem, folk hvis hunde er med dem på job blandt handicappede og alvorligt syge børn og voksne, vi har krigs veteraner der har en service hund for at få ro og fokus og kunne leve med deres PST osv. Verden er fuld af eksempler og viden om at det at have en rolig kærlig hund omkring sig giver utrolig meget igen.
F.eks her i landet har vi bla. Tryg Service hunde, hunde der er uddannet til at skabe glæde og trøste mennesker så.. at nogle forskere har fundet ud af det andre ved.. tja de skal vel også have noget at lave..