Terahertz-stråling afslører gemte vægmalerier

Ligesom røntgenstråling lader lægerne se knoglerne under vores hud, vil terahertz-stråling lade kunsthistorikerne beskue vægmalerier gemt bag lag af gips og pudsekalk på århundrede år gamle bygninger.

Det sker med et system udviklet af amerikanske Picometrix i samarbejde med forskere fra University of Michigan og kunstmuseet Louvre i Paris, skriver The Engineer Online.

»Det er en den ideelle metode til at vurdere historiske kulturgenstande såsom vægmalerier og freskoer, der typisk er udført på vedhængende dele af en bygningskonstruktion,« siger John Whitaker, adjunkt ved afdelingen for el-ingeniører og computervidenskab ved universitetet i Michigan.

Teknikken vil desuden kunne bruges til at spotte sanguine, rødkridt, som nogle af de store malermestre benyttede.

Systemet anvender impulser fra en ultra-hurtig laser til at fremkalde spænding i en halvlederantenne, der til gengæld udsender impulser med terahertz-stråling.

Strålingen gennemtrænger et lag, og når det springer tilbage, afhænger mængden af energi af, hvilket materiale det har ramt. Forskellige farver af maling eller brugen af grafit forårsager betydelige afvigelser i mængden af energi i de returnerede bølger.

En modtager måler energien, og ud fra det kan forskerne fremstille et billede af, hvad der gemmer sig bag væggen.

Dokumentation

The Engineer Online: What lies beneath?