Teoretisk gennembrud for datakomprimering

Et team af anerkendte forskere hos det lille startup-firma Zeosync har udviklet tabsfri komprimeringsalgoritmer, der kan pakke data i forholdet 100 til 1. Hidtil har de bedste komprimeringsteknikker kun kunnet komprimere ned i forholdet 10 til 1. Opdagelsen kan få dramatiske konsekvenser for mulighederne for at transmittere og gemme store mængder data.

Hidtil er firmets patentanmeldte komprimeringsteknikker kun blevet afprøvet på meget små bitstrenge, fremgår det af en pressemeddelelse fra Zeosync. Men firmaet regner selv med at lancere kommercielle komprimeringsprodukter i løbet af 2003. Og hvis det lykkes for firmaet at anvende komprimeringen på store datamængder, bliver det muligt at gemme voldsomt krævende data som eksempelvis video og lyd på standard harddiske.

Firmaet har ikke offentligt demonstreret teknikken, men David Hill, en datalagringsekspert fra det anerkendte analysefirma Aberdeen Group, er som den eneste briefet om teknikken forud for firmaets offentliggørelse. Han bekræfter, at teknikken er mulig på det teoretiske plan, men der går formodentlig år, før det kan bevises definitivt:
"Enten er denne forskning at sammenligne med blufnummeret om kold fusion, der afgik ved døden, eller også er der basis for en Nobelpris," konstaterer han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Firmaet selv anvender matematiske termer til at beskrive teknikken bag komprimeringen. Særligt konkrete er virksomhedens  forklaringer ikke. Men firmaet hævder, at den nye komprimeringsteknik også anvender elementer fra eksisterende teknologier til komprimering som fraktaler, wavelets, DCT, FTF, subbåndskodning og akustisk kompression. Metoder, som er afledt fra klassisk fysik og kvanteteori. Firmaet har angiveligt været i stand til at optimere to klassiske komprimeringsteknikker: Huffmann komprimering og aritmetrisk komprimering.

Virksomhedens udviklingsteam rummer forskere fra Harvard University, MIT, Stanford, Moskvas statsuniversitet og Peking Universitet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten