Temperaturfejl i vaskemaskiner lader støvmider overleve tøjvasken
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Temperaturfejl i vaskemaskiner lader støvmider overleve tøjvasken

Moderne vaskemaskiner snyder med temperaturen, så tøjet i maskinen langt fra bliver så varmt, som der står på programvælgeren.

Det viser test, som Energimærkningssekretariatet gennemfører for at kontrollere vaskemaskinernes energimærker.

Ingeniøren har fået aktindsigt i resultaterne af de seneste fem års stikprøver, som omfatter i alt 37 vaskemaskiner. De viser, at maskinerne i gennemsnit kun når op på 49,4 grader, når de kører et standardprogram til bomuld ved 60 grader.

Ifølge både Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Danmark bør bl.a. sengetøj vaskes ved 60 grader. Anbefalingen skyldes, at alle husstøvmider kun bliver slået ihjel, hvis de bliver varmet op til over 55 grader. Syv procent af danskerne har allergi over for husstøvmider ifølge folkesundhedsrapporten fra 1997. (Foto: Flickr.com/serf) Illustration: Flickr.com/serf

Der er tale om den højeste temperatur under vasken målt med en sensor, som er syet ind i et hjørne af et håndklæde.

Den dårligste af maskinerne nåede ikke højere end 42,8 grader, mens den bedste nåede op på 58,9 grader.

60 er anbefalingen

Både Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Danmark opfordrer til, at bl.a. sengetøj vaskes ved 60 grader. Anbefalingen skyldes, at alle husstøvmider kun bliver slået ihjel, hvis de bliver varmet op til over 55 grader. Det er kun tilfældet i en enkelt af de 37 testede maskiner.

Syv procent af danskerne har allergi over for husstøvmider ifølge folkesundhedsrapporten fra 1997. Dette kan komme til udtryk som f.eks. rindende næse, kløe i øjnene, hoste, pibende vejrtrækning, trykken for brystet og forværring af børneeksem.

Men ikke kun allergikere bør vaske ved 60 grader - for selvom der ikke er direkte dokumentation for det, siger logikken, at f.eks. personer, der har arvelig risiko for at udvikle allergi, ligeledes bør undgå husstøvmider.

Læge Jette Blands fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at der fortsat kan være allergener fra husstøvmider til stede i sengetøjet efter vask under 60 grader og at det kan få konsekvenser for allergikerne.

»Det vil kunne udløse symptomer hos personer med husstøvmide-allergi - som i god tro regner med, at de har vasket sengetøjet ved 60 grader og dermed har fjernet eventuelle husstøvmide-allergener.«

'Uheldigt' og 'hul i hovedet'

Formanden for Dansk Selskab for Allergologi, overlæge, dr. med. Peter Plaschke, Gentofte Hospital, kalder det 'uheldigt', at vaskemaskinerne ikke lever op til den lovede temperatur.
»Det er ikke godt, hvis vi rådgiver patienterne om noget, som ikke virker så godt, som vi har troet.«

Mere kontant er rådgivningschef Betina Hjorth, Astma-Allergi Danmark:

»Det er helt hul i hovedet, hvis vi ikke kan stole på den temperatur, som vi tror, at vi vasker ved.«

Hun fremhæver, at allergikere ikke har en chance for at kende den reelle temperatur under vasken.

»Derfor er jeg nødt til at rådgive allergikere til at vælge et højere antal grader end de 60, selv om det ikke er hensigtsmæssigt, når vi tænker på energiforbruget,« siger hun.

Årsagen til problemet er, at EU har strammet kravene til det eftertragtede A-energimærke. Bagsiden er, at temperaturen samtidig falder.

Produkt- og marketingchef ved vaskemaskineproducenten Asko Vølund, Martin Bang-Hansen, er ikke glad for at høre testresultaterne.

»Det er for ringe, hvis forbrugerne ikke får det, de bliver lovet - det er jo også dem, vi lever af. Det lyder som om,der er mange, der har brug for at skifte termostaten i maskinerne.«

Aktindsigten er anonymiseret, men Martin Bang-Hansen er dog overbevist om, at Asko Vølund har klaret sig som nogen af de bedste i testen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som husstøvmideallergiker har jeg haft mistanken længe, men har ikke kunnet dokumentere det fordi hvordan måler man vasketemperaturen som menigmand?

Det har altid overrasket mig hvor hurtigt husstøvmiderne var tilbage i sengetøjet efter vask.

90 grader vask ser ud til at være løsningen, men det er et begrænset sortiment af sengetøj, der kan klare 90 grader.

mvh.

 • 0
 • 0

90 grader vask ser ud til at være løsningen, men det er et begrænset sortiment af sengetøj, der kan klare 90 grader.

Ved 90 grader naar man saa kun 75 - 80 grader. Saa det maa være løsningen.

Jeg kunne tænke mig at maale den rigtige temperatur. Forslag til en nem metode udbedes

 • 0
 • 0

Det undrer mig at temperaturen ikke bliver kontrolleret ved energimærkningstesten. Hviler mærkningen kun paa fabrikantens paastand?

 • 1
 • 0

Jeg mener der må være stærk mistanke til svindel og bedrag fra vaskemaskineproducenternes side, idet at energimærkningen baseres på energiforbrug og kører maskinen med lavere temperaturer end angivet, så er det jo ikke svært at holde energiforbruget lavt.

 • 0
 • 0

Jeg mener der må være stærk mistanke til svindel og bedrag fra vaskemaskineproducenternes side, idet at energimærkningen baseres på energiforbrug og kører maskinen med lavere temperaturer end angivet, så er det jo ikke svært at holde energiforbruget lavt.

Det er ogsaa min konklusion. Men jeg troede at der tale var om en uafhængig test. En forklaring udbedes fra svindlerne.

 • 0
 • 0

En løsning kunne være at stille krav om at udgangstemperaturen på vandet skal være 60 gr. C i stedet for indgangstemperaturen. Varmetab i vaskeprocessen er uundgåligt.

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

Så temperaturen måles ved en standart omgivelses temperatur på, lad os sige 18 grader?

Hvad med de nye damvaskemaskiner? Hvordan klarer de sig over for støvmiderne?

 • 0
 • 0

Nem metode?

Der findes nogle "strips" der sat på fødevarer eller ting der er under temperaturgaranti, afslører om grænserne er overskredet. Min - max.

Man kan måske, helt uvidenskabeligt, tape udeføleren fra et alm hus digital termometer fast på den nederste del af lågen. Trykkes den ind mod glasset af et stykke "flamingo" måler man i altfald nogenlunde glassets temperatur. Jeg ved ikke om frysetape er temperaturfast, ellers kan et par streger silikone nok sagtens klare en kogevask.

De har alle sammen en mem, min max der sladre om hvordan det er gået siden der sidst blev nulstillet.
Moderne maskiner vasker næsten uden vand, men sat mod den nederste del af lågen burde det vel nogenlunde vise hvor højt man kommer op. Og HVIS der er 60 eller tæt på, er den i alt fald go nok. Bare lige som en første tjek.

Det kræver selvfølgelig at termometret så også i sig selv viser rigtigt. :-) Tjekkes måske med et godt vintermometer i en anden opstilling. Jeg har et billigt der kun viser ½ - 1 grad forkert i vand med knust is, og derefter i vandkogeren. ( barometerstanden ukendt.) :-)

Bare et par forslag. Flere ideer?

 • 0
 • 0

Jeg giver altid tøjet en tur i tøretumblen bagefter - vores tørretumble, giver til gengæld tøjet 10 grader for meget. Så stilles den på 60, får tøjet 70 grader, dvs. temperaturen er fra 60-70 grader, gennem tørreprocessen. Det er også en fordel, at man selv justerer temperaturen.

 • 0
 • 0

Ja selvfølgelig. Hvis temperature i den virkelig kommer op. Det tror jeg ikke sker her. Og i alt fald ikke før tøjet er "overtørt".

Sidespring.

Men hvorfor er filterene så små. De burde måske, bortset fra støjen designes af Dyson. og forsynes med en desintigrater. zap. Vi har 3 hunde.

Vi valgte sidst en simpel af kondestypen den står i en kold kælder så varmen gør nytte - og systemet kører nogenlunde.

Fugten øges IKKE i kælderen.

 • 0
 • 0

Er det ikke nemmere at sjusse sig til om vaskemaskinen er god/dårlig til at ramme temperaturen ved at måle temperaturen på glasset i vaskemaskinen?

Man kunne jo fx bruge en af de nymodens infrarøde termometre man kan købe til et par hundrede kroner.

 • 0
 • 0

Måling på glasoverflade med infrarøde termometre kan være svært - det der måles på er glassets emissivitet (som der ikke er meget af) og temperaturen. Problemet er at glas reflekterer lys (også det infrarøde), så oftest måler du temperaturen af evt. reflektioner når du måler på vinduer/glas/andre blanke overflader. Løsning: Sæt et stykke mat tape (med kendt emissivitet) på glasset - og mål på det.

 • 0
 • 0

Husstøvmider er et problem, det er der ingen tvivl om.
Jeg har læst et sted, at husstøvmider ikke yngler i sengetøjet, men ude i det fri. herfra slæbes de så med ind i huset og haver i sengetøjet.
Det gør sikkert ikke den store forskel, om de bliver dræbt i vaskemaskinen, men de overlever sikker tikke tørretumbleren?
Under alle omstændigheder vil de finde vej ind i huset på den sædvanlige måde.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Så bør man vel starte med at tørretumble og derefter vaske dynerne, så de døde husstøvmider og deres allergifremkaldende efterladenskaber kan blive vasket ud uden brug af enzymer, som de fleste dun ikke kan klare.

 • 0
 • 0

Det gør sikkert ikke den store forskel, om de bliver dræbt i vaskemaskinen, men de overlever sikker tikke tørretumbleren?
Under alle omstændigheder vil de finde vej ind i huset på den sædvanlige måde.

Så kan vi jo lige så godt vaske ved den laveste temperatur hvor tøjet føles rent, og ikke falde for fristelsen til at tørre tøjet på snoren i det fri.

Det stiller spørgsmålet om det i virkeligheden er det rigtige sted at angribe, hvis f.eks vasketemperaturen er 5% af problemet, og forkert valg af støvsuger eller udluftningsvaner er 95% af problemet?

 • 0
 • 0

At Martin Bang-Hansen fra Asko Vølund er overrasket over dette er for at sige det mere overraskende.

Det har været alm. kendt i flere år at forskellige fabrikanter pga. at de vil være test vinder i energimærkningen, sætter temp. ned. det er ret simpelt, lavere temp. = højre energimærkning.

Så nej det er ikke termostaterne det er galt med, det er simpelt snyd, en 60 Graders vask er i langt de fleste maskiner ikke beregnet til at komme op på 60 grader for så kan de ikke overholde energimærkningen.

Jeg har som hvidevare rep. set dette mange gange, og det er alm. kendt inden for branchen.

Problemet er størst inden for hospitals og pleje branchen, hvor man er nød til at kogevaske visse ting, pga. afføring og diverse andre smitte farer, heller ikke der kommer alle de professionelle maskiner op på de 90 grader i kogevask.

 • 0
 • 0

Nu har jeg ikke selv Problemet med husstøvmider.
Men jeg har venner som putter dyner og ande sengetøj i Dybfryseren og lader dem ligge der et døgn ved laveste temperatur.
Boe

 • 0
 • 0

Meget simpelt - mål på vandet fra afløbsslangen, ved første udpumpning/skylning !

Det kan man ikke, i hvert fald ikke på vores Cylinda Vølund 523, når den er færdig med en opvarmet vask spæder den vaskevandet op med koldt til vaskevandet er håndlunt, før det tømmes af.

 • 0
 • 0

Til: Benny Olsen

Det må være ganske få maskiner, der anvender dette princip !
Er det ikke spild af vand ?
Kan det være fordi, at man er bange for at skolde børn, der leger ved afløbsslangen ?

 • 0
 • 0

Hvad kan det koste at lave en spion klud, en mini vasketøjspose indeholdende en USB-nøgle med vandtæt hætte der kan logge temperaturen med kort interval, og som kan fortælle om temperatur forløb, og dermed hvor længe de forskellige enzymer i teorien har virket, måske også om g-påvirkning der sammen med tøjets restfugt, fortæller lidt om tromlestørrelse og spin-hastighed.

 • 0
 • 0

Til: Benny Olsen

Det må være ganske få maskiner, der anvender dette princip !

Jeg gik da ud fra at det var standard, nu du spørger er det da interessant om det kun er Vølund der bruger den teknik?

Er det ikke spild af vand ?

Det kan du have ret i, dvs hvis ikke det rent faktisk skåner tøjet.

Kan det være fordi, at man er bange for at skolde børn, der leger ved afløbsslangen ?

Nej, det er for at tøjet ikke skal få et chok, næste step er jo skylning i koldt skyllevand.

 • 0
 • 0

Det er korrekt som Per A. Hansen skriver, husstøvmider yndler ikke indendørs. Der er aldrig (kun i 1-2 tilfælde) fundet larver eller nymfer af husstøvmider indendørs, dette stadie udgør mere end 50 % af husstøvmidens samlede levetid.

Det er mig bekendt ikke de levende husstøvmider, men de døde, der er problemet ved allergi.

Mvh

 • 0
 • 0

Er befængt med husstøvmider?

Det rimer ikke med: http://videnskab.dk/composite-4674.htm
Dette link.

Jeg vasker fortsat mit sengetøj på 60-90 -og udetørrer. Udetørring giver god luft i tøjet-og en tørretumbler slider trods alt- og bruger strøm.

Men jeg vil da gerne høre forklaringen, hvor kommer husstøvmiderne fra- i frostvejr?
De blæser simpelhen bare rundt- så ALT udetørret tøj er inficeret?

"Der er virus og bakterier i luften lille du, de har aldrig inficeret, som de inficerer nu..."

Jeg vil da gerne have oplyst, hvorfor fx resistente bakterier- bare ikke fræser til angreb på mit udetørrede sengetøj!" GRRRWWW"
Måske kommer miderne fra svinefarmene? ;-D

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Vi er i en længere periode blevet tudet ørerne fulde af at skulle vaske 60 graders ved 40 og 40 graders ved 20-30 grader. Var det ikke på tide, at der blev lavet nogle virkelig grundig videnskabelige undersøgelser, gerne af Teknologisk Institut og/eller DTU, så vi en gang for alle (med de vaskepulvere der findes i dag) kommer til bunds i, hvor langt vi kan tillade os at gå ned i vasketemperaturer med passende vaskepulvere, og alligevel få bakterie- og midefrit tøj?
Der kunne herefter laves én vejledning for alergikere og én for andre, hvis der er forskel på "renheden".
Det er slemt med alergien, men vi skal også tænke på C02 udslip. Udmeldinger som ovenstående er med til at få os alle til at hæve temperaturen på vaskemaskine til 70 grader, og det er af energimæssige grunde noget skidt.

 • 0
 • 0

Jeg har en ældre ASKO Vølund W660. Den skal indstilles på 55 grader, for at få vandet op på 40 grader. Det har jeg selv målt, lige efter den afbryder opvarmningen. Målt med en temperaturføler lagt ned midt i vandet.
NTC-føleren fejler vist ikke noget.
Stilles maskinen på 40 grader, varmer den kun i 2 minutter.
Problemet er ikke så stort på denne maskine, som har 5 graders temperaturindstilleinterval. Værre er det med maskiner som springer fra 60 til 90 (95) grader.
Det var bedre at spare på vandniveauet.

 • 0
 • 0

temperaturen et godt stykke hen i klarvasken. Det kan ses ved at den tænder og slukker flere gange for varmen under klarvasken.
Kig på elmåleren, lyt til syden i vandet, eller lyt til når relæet slukker og tænder.

 • 0
 • 0

tøjet.
Jeg fjernede denne funktion på en gammel Vølund 310 (de karrygule).
Det sparede lige omkring 20 liter vand. Det er dog 15 år siden. Samtidig byggede jeg den lige om fra 800 til 1100 omdr. i centrifugering. Motoren var forberedt til det. Det krævede lige lidt ledningsflytten o.s.v.

 • 0
 • 0

Det er så vidt jeg ved deres afføring der skaber problemet med allergi. Lækkert at tænke på :-/

 • 0
 • 0

Så udetørret tøj er befængt med husstøvmider?

arr, det er nok lige at stramme den, udsagnet var at husstøvmiderne ikke kunne klare turen i tørretumbleren, og dermed indirekte, at hvis du tørrer udendørs så bliver tøjet ikke renset i tørretumbleren, omvendt er der heller ingen mider der overlever dine 90° i vaskemaskinen.

 • 0
 • 0

@Steen Jensen

Ja, vi skal have opfundet en vaskemaskine til svin. :-)

Mon ikke den allerede er lavet, jeg har da hørt om vaskemaskiner til køer, så hvorfor ikke til grise?

Dog tror jeg ikke de tåler 60°

 • 0
 • 0

[quote]
Ja, vi skal have opfundet en vaskemaskine til svin. :-)

Mon ikke den allerede er lavet, jeg har da hørt om vaskemaskiner til køer, så hvorfor ikke til grise?

Dog tror jeg ikke de tåler 60°
[/quote]
De skal bare sættes på uldprogram uden centrifugering ;-)

 • 0
 • 0

Hej,

Jeg har lige lavet en hurtig måling af vand temperaturen i vores forholdsvis nye Miele (W3623)

Ved indstilling på 60° var højeste målte temp i vandet 53° ca 15 minutter inde i klarvasken - herefter dalede temp langsomt over et par minutter (jeg formoder at varmelegemet blev slået fra og den vaskede videre på restvarmen)

Ved indstilling på 95° var højeste målte temp i vandet 83°

Målt med wire-probe direkte i vandet

/Peter

 • 0
 • 0

Tak til Peter for at måle og rapportere. Er der andre der har lavet målinger så vil det være rigtig godt at få dem samlet her. Når nu de offentlige myndigheder holder deres målinger hemmelige så må vi andre jo prøve at samle dem her.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten