Telia og Telenor får ja til at smelte mobilnet sammen

Sidste sommer kom det frem, at Telia og Telenor ønskede at slå deres mobilnet sammen, og nu har konkurrencerådet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkendt netsammenlægningen.

Samarbejdet betyder, at Telia og Telenor samler deres netværk i det fælles joint venture Newco. I den forbindelse er der dog en række betingelser, som Konkurrencerådet kræver er opfyldt, fremgår det af en pressemeddelelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:

  • At Telia og Telenor skal sælge eller udleje plads på overflødige master.

  • At Telia og Telenor er forpligtede til at levere mobiltelefoni og mobilt bredbånd til teleselskaber uden eget mobilnetværk på markedsmæssige og sædvanlige vilkår.

  • At bestyrelsesmedlemmer og ansatte i Newco ikke må udveksle konkurrencefølsomme oplysninger.

  • At Telia og Telenor kun må byde på nye frekvenslicenser gennem Newco.

  • At Telia og Telenors afregning over for Newco skal afspejle de faktiske omkostninger.

»Samarbejdet medfører, at Telia og Telenor får et bedre og mere effektivt netværk. Det er en fordel for forbrugerne, men vi har også haft væsentlige betænkeligheder ved samarbejdet. Konkurrencerådet har godkendt det, fordi de to selskaber har givet en række væsentlige tilsagn, som vil sikre, at konkurrencen ikke lider skade,« siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agnete Gersing ifølge pressemeddelelsen, som fortsætter:

»Samarbejdet gavner i sidste ende kunderne. Nogle får en bedre mobildækning, og flere vil på sigt kunne nyde godt af ny teknologi såsom 4G.«

Med sammenlægningen bliver antallet af mobilnetoperatører i Danmark reduceret fra fire til tre: Newco, TDC og Hi3G (3).

Dokumentation

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen: Betydelige krav til Telia og Telenors samarbejde