Telia og Sonera fusionerer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Telia og Sonera fusionerer

Selskabet får omkring 34.000 ansatte og vil omsætte tjenesteydelser for 80 milliarder kroner årligt. Det fremgår af en fælles pressemeddelelse tirsdag aften.

Både den svenske og den finske regering støtter sammenslutningen. Begge lande har store aktieposter, men det er aftalt, at ingen af disse poster vil blive solgt, før fusionen er gennemført. Derpå vil de reducere aktiebeholdningerne over en periode på fem år.

Det er endnu ikke afgjort, hvilket navn det nye teleselskab får, men det vil blive børsnoteret på den svenske, den finske og den amerikanske aktiebørs.

Selskabet har fra begyndelsen faste og mobile telenetværk i Danmark, Norge, Sverige samt Finland, og gennem ejerandele i andre teleselskaber er der adgang til tilsvarende netværk i Estland, Letland, Litauen og Rusland. Kundebasen består sammenlagt af 8,1 millioner mobile brugere og 7,6 millioner fast-telefon abonnenter. De tilknyttede selskaber har knap 15 millioner mobile kunder og 1,2 millioner af de faste.

Ekspansionsmulighederne ventes at være store i Rusland og Eurasien, hvor GSM-netværk er i hastig vækst. Desuden venter Telias og Soneras ledelser, at der kan spares 2,5 milliarder kroner årligt som følge af synergier. Halvdelen ventes opnået allerede ved udgangen af 2003.

Formanden for Sonera, Tapio Hintikka, er foreslået som formand for det kombinerede selskabs bestyrelse, og formanden for Telia, bliver næstformand. Der skal ansættes en ny administrerende direktør udefra. Harri Koponen, nuværende direktør for Sonera, bliver underdirektør.

Målt i abonnenter bliver det nye selskab nummer ét i Sverige og Finland, nummer to i Norge og nummer fire i Danmark, hvor selskabet fra denne sommer vil råde over et helt nyt GSM900 netværk, som vil øge muligheden for konkurrence med de øvrige danske teleselskaber.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten