Telestyrelsen overvåger ADSL-udvikling

Europa, der har den højeste udbredelse af ADSL, og der er rimelig saft i konkurrencen om kunderne. Men Telestyrelsen holder alligevel skarpt øje med, om TDC's position er for monopolagtig.

Det er ganske unikt i Europa, at konkurrenterne til TDC sidder på en fjerdedel af ADSL-markedet, siger Telestyrelsens direktør Jørgen Abild Andersen.

»Men konkurrenterne har alligevel tabt store markedsandele, og det synes vi, er mærkeligt. Vi har spurgt TDC's konkurrenter, som har sagt til os, at TDC ulovligt dumper forbrugerpriserne, så konkurrenterne ikke kan få en forretning ud af ADSL,« siger Jørgen Abild Andersen.

Selv om Danmark er langt bedre stillet end udlandet, hvor konkurrencen på ADSL-området nærmest er ikke-eksisterende, har Telestyrelsen bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge dumpingpåstanden nærmere.

»Vi vil ikke læne os tilbage og sige, at der er fred og ingen fare. Det ville være en ulykkelig situation, hvis det ender med, at TDC overtager hele markedet,« siger han og hæfter sig dog ved, at Telia netop har bebudet, at de vil gå ind på ADSL-markedet.

Telestyrelsen har selv sat en undersøgelse i gang, der skal afsløre, om TDC giver konkurrenterne dårlige betingelser end deres egne folk - altså diskriminerer dem på centraler, ved IT-systemer og teknikinstallationer ved f.eks. at være langsommere eller tilbyde dårligere plads til udstyret.

»Vi kan ikke have, at der verserer myter om, at der foregår noget forkert. Hvis TDC opfører sig i strid med reglerne, skal der gøre noget ved det i en vældig fart,« siger Jørgen Abild Andersen.

Telestyrelsen peger på, at årsagen til den relativt flotte konkurrencesituation i Danmark er, at de danske priser på det såkaldte »rå kobber« eller råvareprisen mellem teleselskaberne er de laveste i Europa, og ti procent under Sverige, som ligger nummer to.

TDC afviser problemer

Vicedirektør Jens Hauge, TDC, finder det naturligt, at myndighederne kigger området efter i sømmene. Men han afviser, at TDC dumper priserne. TDC tjener penge på ADSL, siger han:

»Vi har selvfølgelig gennemført priskalkulationer på området, og vi mener, vi har dokumenteret, at vi har en fornuftig indtjening på området. Det er udgangspunktet,« siger han.

Jens Hauge henviser også til, at Telia og Tele2 har offentliggjort planer om at satse på ADSL-området, og han mener, at der er penge at tjene.

Jens Hauge afviser også, at TDC favoriserer sine egne i forhold til konkurrenterne.

»Vi har ingen interesse i at lave noget, der er angribeligt,« siger han og tilføjer, at der ikke er ændret på nogle forretningsgange i TDC efter igangsættelsen af undersøgelserne.

Vicedirektøren peger dog på, at markedet har været i rivende udvikling, og at TDC har brugt kræfter på at sikre forretningsgange og IT-systemer, så de lever op til forventningerne.

Nye tal viser, at det bare drøner derudad med ADSL-forbindelserne i Danmark. Antallet er steget med næsten 120 procent til i alt 152.000 linjer i løbet af andet halvår 2001. Det mener Telestyrelsen er en flot udvikling.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten